Як скоро можна починати інтимні стосунки після пологів

Як скоро можна починати інтимні стосунки після пологів

Спокійна мама та щасливі батьки – основа благополучного розвитку дитини. Щоб уникнути труднощів в інтимній близькості, психологи радять парам більше розслаблятися, разом слухати спокійну музику й торкатися один до одного.

Процес налагодження інтимних стосунків після пологів у кожної пари займає певний період часу. Хтось одразу знаходить «спільну мову» в ліжку, а в когось виникають труднощі, і на відновлення нормального статевого життя подружжю потрібно декілька місяців, а то й більше.

Часто саме в жінок виникає післяпологова депресія, зникає бажання статевої близькості. Згідно зі статистикою, більше 40% жінок зазнають труднощів в інтимних стосунках через три місяці після народження дитини і ще 18% зіштовхуються з подібними проблемами протягом року. Накладені шви внаслідок розривів або розрізу промежини, незадоволення своїм зовнішнім виглядом та відчуття страху, що все буде не так, як раніше, - основні причини послаблення лібідо. Недарма психологи говорять, що секс після пологів – наче перша інтимна близькість.

-  У перші місяці життя моєї донечки більш за все я мріяла про спокійний тривалий сон, а не про якісь інтимні моменти, - розповідає Зоряна Федорко. – Я дуже втомлювалася, чоловік постійно на роботі, мама могла приїхати тільки на вихідні й то на пару годин. Роботи було стільки, що зовсім не хотілося ніяких любовних радощів. Ми почали сваритися з чоловіком, навіть думали розлучатися. Але потім поговорили й спільними зусиллями почали налагоджувати наше інтимне життя.

Відео дня

Щоб врятувати шлюб, сім’я Федорко вирішила більше часу проводити разом, шукати спільні заняття.

-  На вихідні, коли чоловік був удома, ми разом із донькою грали в якісь ігри, ішли на прогулянки, - продовжує пані Зоряна. – Тепер для нас стало традицією організовувати раз у місяць романтичну вечерю. Ми з коханим домовилися, що будемо робити це по черзі. Поступово наші статеві стосунки відновилися, навіть стали кращими. Якщо чесно, відчуття нині набагато приємніші. Головне – не опускати руки й не боятися виводити інтимні стосунки на новий рівень. І нехай сексу буде менше, але побільшає ніжності та довіри. А це позитивно позначиться на житті всієї родини.

Менше сваритися та побільше приділяти часу один одному радить молодий тато Сергій Кравчук.

-  У нас з дружиною в сексуальному плані практично нічого не змінилося, - каже він. – Звичайно, після пологів дружина втомлювалася й уникала моїх натяків. У неї були розриви, тому два місяці після пологів не можна було займатися сексом. Я спочатку дуже нервував. Але потім почав нормально все сприймати. Адже я бачив, як вона солодко спить дві-три години за ніч, мені навіть шкода її було. Тому й сам старався менше її дратувати. Ще мені не подобалося те, що мамині груди стали власністю малечі. Мені до них – зась. Але з часом усе якось налагодилося, просто потрібен був час.

Повертаючись до інтимного життя після пологів, не потрібно забувати про засоби контрацепції. Адже можливість повторно завагітніти, навіть під час лактації достатньо висока. 

-  У мене було дуже мало молока, після двох місяців сина перевели на штучне вигодовування, - розповідає Оксана І. – Відповідно, шанс завагітніти виріс. Тож ми з чоловіком вирішили захиститися. Щоб обрати засоби контрацепції, я звернулася до свого гінеколога, у якого раніше стояла на обліку. Лікар порадила протизаплідні таблетки. Спочатку спробувала одні, але були побічні дії, поміняла на інші, й тепер усе гаразд. Ніяких проблем з менструальним циклом не виникає.

Продовжуючи, жінка наголошує, що поправитися від гормональних таблеток можна, якщо не вести активний спосіб життя.

-  Набирають у вазі ті жінки, котрі мало рухаються й багато їдять, акцентує вона. – У мене вага майже така ж сама, як і до пологів. Я періодично влаштовую розвантажувальні дні та багато рухаюся. Із двома дітьми, чесно кажучи, не посидиш на одному місці. Насправді, у сім’ї, де панує любов та розуміння, не можуть виникати якісь інтимні невдачі. Адже, кохаючи, можна знайти вихід у будь-якій ситуації. Головне – довіряти та допомагати своєму партнеру.

Коментар експерта:

Оксана ШВЕЦЬ, акушер-гінеколог:

- Вступати в статеві стосунки можна через півтора-два місяця після пологів. Адже в цей час завершуються кров’янисті виділення у жінки. Таким чином можна попередити інфікування матки. Шийка матки закривається, заживають мікротріщини та загоюються шви після розривів. Інколи на відновлення статевого життя потрібно більше часу. Це пов’язано з різними післяродовими ускладненнями (кольпітами, розривами другого й третього ступенів, кесаревим розтином). Саме тому протягом місяця після пологів жінка має прийти на огляд до гінеколога, у якого стояла на обліку в період вагітності. Оглянувши пацієнтку, лікар призначить лікування. Також з лікарем можна обговорити використання протизаплідних засобів. Адже завагітніти можна навіть тоді, коли жінка годує грудьми без використання жодних прикормів.

Оксана КОЛОДІЙЧУК, психолог:

-  Якщо діти бачать теплі стосунки батьків, що проявляються в добрих словах, обіймах і поцілунках, вони відчувають атмосферу любові та доброзичливості у сім’ї. Але з іншого боку, ці стосунки не повинні набирати відкритої форми, щоб не стати незрозумілими для дитини і не травмувати її психіку. Необхідно щоб у сім’ї були створені відповідні умови для особистого життя батьків і дітей – окремі кімнати. Але навіть, коли таких умов немає, то дітей треба вчити, щоб вони розуміли, що батькам інколи потрібно побути наодинці. Треба створити й дітям особистий простір. Малеча повинна отримати можливість організувати власну кімнату, куточок, місце для ігор, відпочинку; мати пріоритет під час вибору особистих речей; відчути, що до їхніх думок та побажань прислухаються тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Читач29

    Доречі щодо кесаревого розтину мені ці стаття здалась цікавою

    https://www.daughtly.com.ua/vahitnist-ta-polohy/pidhotovka-do-polohiv-ta-polohy/kesariv-roztyn-pidhotovka-ta-vidnovlennya

  • Silvernail Paul

    З тих пір, як мій чоловік розлучився зі мною протягом останніх двох років, я не була собою, поки одного разу, коли я не переглядала пост про те, як мені тоді повернути чоловіка, я побачила свідчення, якими поділилася Марина з Харкова про заклинатель на ім'я Dr.Wava, тому я зв'язався з Мариною, щоб підтвердити, як доктор Вава допоміг їй, і вона пояснила мені все про те, як він допоміг їй, і це додало мені сміливості зв'язатися з Dr.Wava за допомогою. Доктор Вава запевнив мене, що дні моїх скорбот закінчаться протягом трьох днів після того, як він закінчить свою роботу. Я дотримувався всіх його вказівок, які він дав мені, тому що я вірю в нього, вірю, надію і довіряю. Істинно я кажу вам сьогодні, що я і мій чоловік знову разом, і я можу з гордістю сказати і засвідчити всьому світу про те, що доктор Вава зробив для мене. Зв’яжіться з ним сьогодні через електронну пошту [email protected], ви також можете зателефонувати або WhatsApp на його номер телефону +12162022709 і Viber +12066713285, якщо вам потрібна його допомога.

  • isabella ahha

    Мені було боляче й розбите серце, коли сім місяців тому між мною та моїм чоловіком у моєму шлюбі сталася дуже велика проблема. настільки жахливий, що подав справу до суду на розлучення. він сказав, що більше ніколи не хоче залишатися зі мною і що більше не любить мене. Тож він зібрав речі з дому і змусив мене та моїх дітей пережити сильний біль. Я намагався всіма можливими способами повернути його, після довгих прохань, але безрезультатно. І він підтвердив, що прийняв рішення і більше ніколи не хоче мене бачити. Тож одного вечора, повертаючись з роботи, я зустрів свого старого друга, який шукав мого чоловіка. Тож я йому все пояснила, і він сказав мені, що єдиний спосіб повернути свого чоловіка — це відвідати чародійця, тому що він справді це теж зробив. Тому я ніколи не вірив у магію, але мені нічого не залишалося, як слідувати його пораді. Потім він дав мені адресу електронної пошти заклинателя, якого він відвідав. [email protected]. Наступного ранку я надіслала електронного листа на адресу, яку він мені дав, і заклинатель запевнив мене, що я поверну свого чоловіка протягом наступних двох днів. Яке дивовижне твердження!! Я ніколи в це не повірив, тому він поговорив зі мною і сказав мені все, що я мав зробити. Потім я роблю їх без збільшення, тому наступні два дні, на диво, мій чоловік, який не дзвонив мені протягом останніх 7 місяців, дзвонив мені, щоб повідомити, що він повертається. Так дивно !! Тож він повернувся того ж дня, з великою любов’ю та радістю, і вибачився за свою помилку та біль, який він завдав мені та моїм дітям. Тоді з того дня наш зв’язок став міцнішим, ніж раніше, за допомогою чудового заклинателя. Тому я пораджу, якщо у вас виникнуть проблеми, зв’яжіться з доктором алаба на електронну адресу: [email protected] або зв’яжіться з ним у WhatsApp та Viber за цим номером: +1(425) 477-2744.......

  • Никанор Иванович

    Мені повезло менше.Народжував не кесарем.Усе порвали,поштопали,паяльником навіть пробували щось залатати-але все марно!Ось так і ходжу ображений на усіх.Депресія неймовірна!

    Цьвєк reply Никанор Иванович

    У мене схожа ситуація !

keyboard_arrow_up