Як вибрати антибіотик дитині: тернопільські лікарі про електронні рецепти і коли приймати ліки

Як вибрати антибіотик дитині: тернопільські лікарі про електронні рецепти і коли приймати ліки

Розповідаємо про антибіотики та потенційні ризики, пов’язані з ними. Чому не можна приймати ліки без дозволу лікаря?

Питання раціонального прийому антибактеріальних препаратів є дуже актуальним у наш час. Незважаючи на те, що мають працювати електронні рецепти від лікаря на такі медичні засоби, все ж таки дехто порушує правила їх використання. А це призводить до катастрофічних наслідків: відсутність бажаного результату від лікування та культивування не чутливих до лікарських засобів збудників захворювань. Негативних наслідків можливо уникнути, дотримуючись простих правил.

Що важливо знати батькам? Радять медики міської дитячої лікарні.

– Бактерії стали захищатися, виробляється антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до антибіотиків. Бактерії, як і будь-які живі організми, не хочуть, щоб їм влаштовували геноцид. Вони адаптуються під виклики навколишнього середовища. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротися з тим чи іншим класом антибіотиків. Наприклад, стійкість бактерій може виникнути, якщо людина п’є антибіотики «про всяк випадок» або покинула курс препарату раніше і певна кількість бактерій могла вижити та еволюціонувати. І потім, коли ви дійсно захворієте на, скажімо, бактеріальну пневмонію, антибіотик просто не спрацює. І від цього можна померти, – говорить лікар–педіатр педіатричного відділення №4 Олександра Палагнюк.

Відео дня

Призначають собі самостійно

За її словами, на практиці дуже часто спостерігали, як батьки самостійно призначають антибіотики своїм дітям. І зазвичай люди приймають антибіотики без потреби. Наприклад, дуже часто – при вірусних інфекціях.

– Медики усього світу давно закликають цього не робити. Віруси відрізняються від бактерій. У них інша будова й інший механізм того, як атакувати наш організм. У вірусів немає спеціальної клітинної стінки, яку б міг атакувати антибіотик. Натомість вірус має спеціальну захисну протеїнову оболонку, яку не пошкодить навіть найсильніший антибактеріальний препарат, – наголошує медикиня.

Чим загрожує неконтрольований прийом таких лікарських засобів? Найперше — небажаними побічними ефектами. За даними Центру Громадського здоров’я, в однієї людини з десяти виникають побічні ефекти з боку системи травлення.

Це виражається такими симптомами як:

нудота;

блювання;

діарея;

здуття живота;

біль у животі;

втрата апетиту.

Також під час прийому антибіотиків є ризик алергічної реакції.

Найбільш тривожний наслідок безконтрольного прийому антибактеріальних препаратів — антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до антибіотиків.

Електронні рецепти

Із серпня вийшла постанова МОЗ, яка регулює відпущення антибіотиків лише за рецептом лікаря. Крім електронного, виписували ще й паперовий. Лише після рішення спеціаліста батьки могли отримати документ для купівлі антибіотика в аптеці.

Лікуючий лікар виписує електронний рецепт на антибіотик за міжнародною непатентованою назвою препарату, тобто «дієвою речовиною». Фармацевт під час погашення рецепта перевірить рецепт та запропонує пацієнтові наявні препарати зі вказаною дієвою речовиною. Так пацієнт має можливість самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу. Також медик обов’язково розписує схему лікування препаратом, а також норму прийому лікарського засобу.

Насправді ж, наголошує Олександра Палагнюк, у більшості випадків педіатри намагаються максимально підібрати лікування, аби обійтися без антибактеріальної терапії.

– Температура 39 у дітей є чимось страшним для батьків. Якщо вона тримається протягом трьох діб, то вже мами просять лікарів виписувати антибіотики, і чим сильніші. Але ми пояснюємо, що висока температура не є підставою для прийому антибактеріальних засобів. Навіть якщо температури нема, а виникають певні ускладнення здоров’я, після проходження додаткових обстежень, аналізів, лікар може виписати рецепт. У ньому вказується діюча речовина, дозування та тривалість прийому. А що купувати, обирають батьки. Двічі скористатися рецептом не можна, – наголошує пані Олександра.

Введення обліку лікарських засобів має позитивно позначитися на ситуації. Адже таким чином планують суттєво скоротити кількість побічних ефектів.

– Не потрібно використовувати антибіотики без консультації з лікарем. Кожне лікування проводиться до тих пір, поки не буде використана остання таблетка або введена остання доза суспензії, призначена лікарем. Фармакотерапію не можна припиняти навіть після того, як були введені перші кілька доз, і стан здоров’я дитини покращився. Поліпшення стану свідчить про правильно підібрану методику лікування. Передчасне припинення прийому препарату може призвести до розвитку резистентних штамів бактерій, які в результаті подальшої антибактеріальної терапії не дозволять використовувати той самий препарат, так як він буде неефективний. Самостійна подача дитині препарату, що залишився від попередньої (незавершеної) терапії, без консультації лікаря, це безвідповідально та небезпечно для здоров’я дитини, – акцентує педіатр.

Як правильно вживати антибіотики?

Переважна більшість антибіотиків, що застосовуються для дітей, призначають у вигляді пероральної суспензії, а це значить, що її потрібно готувати заздалегідь. Перший крок у правильному приготуванні ліків – прочитати інформаційний листок, що додається до кожної упаковки ліків. Антибіотик зазвичай знаходиться у формі порошку, який необхідно «суспендувати у воді». Перед приготуванням суспензії необхідно струсити ємність з ліками, що розпушить порошок в ємності і дозволить йому легше розчинитися. Наступним кроком буде додавання до порошку підготовленої й охолодженої до кімнатної температури води. Зверніть увагу на позначку, до якої слід наповнити пляшку водою. Не можна перетинати зону, відзначену тире або стрілкою на упаковці препарату. Це дуже важливо, оскільки перевищення цього значення може призвести до поганого приготування антибіотика. Іноді до упаковки антибіотика додається спеціальний мірний стаканчик, який слід наповнити водою та тільки потім вилити його вміст в ємність з порошком.

 Наступний крок – ретельно перемішати воду з порошком, обертаючи і струшуючи закриту пляшку, щоб весь порошок рівномірно розподілився.

При приготуванні антибіотика слід також пам’ятати, що для приготування суспензії не можна використовувати мінеральну воду, тому що сполуки, що в ній містяться, можуть знижувати дію або абсорбацію ліків. Приготовану суспензію ми стандартно зберігаємо в холодильнику, однак умови, в яких слід зберігати приготовані ліки, вказані у буклеті, з яким слід ознайомитися. Будь-яка пероральна суспензія антибіотиків придатна для використання тільки протягом декількох днів. Потім викидайте її належним чином. Для отримання інформації про застосування дивіться листок-вкладиш або зверніться до фармацевта.

Довіра до лікаря – це основа!

Андрій Артимович, директор дитячої лікарні:

– Раніше були певні проблеми в системі охорони здоров’я, були певні складнощі із фінансуванням закладів. Тому багато людей взяли за звичку не звертатися до спеціалістів, а самотужки призначати собі лікування, антибіотиками в тому числі. Так і виникла велика проблема у багатьох країнах. Виживали і міцніли одні бактерії, ставали загрозою для інших. Тому і виникла проблема антибіотикорезистентності. Зараз ми рухаємося у правильному напрямку і підходимо до лікування виважено. Тому батькам краще звертатися до своїх лікарів, які мають досвід, освіту, свіжу насправді надійну інформацію, якої ще нема в інтернеті. Таким чином лікування буде справді корисним та дієвим!

Мене тішить, що вибудувана комунікація між медиками нашого закладу та батьками маленьких пацієнтів міцніє, вона є успішною. Отож, разом ми подбаємо про здоров’я підростаючого покоління.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up