Як відрізнити застуду, ГРВІ чи грип від коронавірусу? Зберігай поради лікарів

Як відрізнити застуду, ГРВІ чи грип від коронавірусу? Зберігай поради лікарів

Застуду, грип та Covid-19 викликають різні віруси, проте їхні симптоми можуть бути дуже схожими. Надзвичайно складно одразу визначити, що саме підхопили. Як вберегти дітей від недуг та що робити при симптомах захворювання, радять експерти.

Осінь, зима та початок весни — традиційна пора гострих респіраторних вірусних інфекцій, яка в цьому році ускладнюється пандемією COVID-19. 

На перший погляд симптоми зараження коронавірусом SARS CoV-2 нагадують ознаки знайомої нам застуди або грипу. Диференціювати одразу, на що саме захворіли, непросто. Це може зробити лише лікар.

Що робити для профілактики, як діяти, коли є симптоми нездужання, розповідають медики КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня".

Відео дня

Про недуги

Коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року. У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості з такими основними симптомами: гарячка, кашель, задишка (ускладнене дихання). Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження.

Грип – це гостра вірусна інфекційна хвороба з періодичним епідемічним чи навіть пандемічним поширенням. Характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту та вираженою інтоксикацією з гарячкою. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але грип за своїми наслідками є набагато небезпечним, аніж інші ГРВІ. Тому перші ж ознаки ураження респіраторної системи вимагають особливої уваги через те, що потрібно виявити саме грип. Найчастішим ускладненням грипу є геморагічний набряк легень, набряк-набухання головного мозку, які можуть за декілька годин чи днів призвести до смерті хворого.

ГРВІ – гостра респіраторна інфекція – найширше поняття, що включає респіраторні інфекції, спровоковані як вірусами (ГРВІ - переважна більшість випадків), так і бактеріями (бактеріальні ГРІ - виникають значно рідше).

Як розпізнати коронавірус?

Вирізнити і провести діагностику, який саме вірус вразив дитину, складно. Якщо у дитини є підвищена температура тіла чи інші прояви нездужання, то обов’язково потрібно спочатку зателефонувати (!) до педіатра, з яким укладена декларація.

— Лікар достеменно вивчає ситуацію, враховує показник температури тіла дитини, анамнез, зважає на всі фактори, які зараз можуть насторожувати. І в подальшому діє за розробленим алгоритмом дій, — розповідає міський педіатр Майя Голяк.

Якщо у лікаря є підозра, що дитина хвора на коронавірус, є епідеміологічний зв'язок з хворим на COVID-19, її можуть скерувати на ПЛР-тестування, або виставити діагноз епідеміологічно. На основі лабораторного дослідження уже відбувається встановлення діагнозу.

- Трапляються випадки, коли дорослі у сім'ї хворіють, а в дітей недуга протікає безсимптомно, у такому випадку можна провести ІФА-тестування — визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G — то дитина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання, — пояснює пані Голяк.

Коронавірусна інфекція викликає у дітей ті ж симптоми, що й у дорослих: лихоманку, кашель, іноді нежить, у тяжких випадках – ускладнене дихання, продовжує педіатр.

— Хоча нещодавній аналіз педіатричних випадків у США показав, що діти частіше за дорослих мали лихоманку і не так часто як дорослі — кашель. Варто звертати увагу на такі ознаки як ускладнене та/або прискорене дихання. Клінічна симптоматика COVID-19 у дітей менш виражена, ніж у дорослих. Хоча маленькі діти, особливо віком до 1 року, мають тяжчий перебіг вірусної інфекції. У 90% випадків хвороба проходить або безсимптомно, або легко, або помірно. Лише у 3% дітей старше 15 років хвороба проходила важко або критично, свідчать дані американських лікарів, — уточнює Майя Голяк.

Відмінності хвороб

Як же розпізнати грип, ГРВІ чи коронавірус?

І грип, і COVID-19 — заразні респіраторні захворювання. Але вони з'являються через різні віруси. COVID-19 виникає через вірус SARS-CoV-2, а грип спричиняють віруси грипу A, B або C. На грип можна захворіти будь-коли, однак найбільше хвороба поширюється у сезон грипу і застуд — з осені й до весни. І COVID-19, і грип мають багато спільного. Але є і певні відмінності.

— Інкубаційний період у коронавірусу протікає переважно до 14 днів, грипу – від декількох годин до трьох діб. Грип відрізняється гострим початком, високою температурою (38-40 градусів, піднімається кожні 3-4 години), загальною інтоксикацією організму, спостерігається ломота у тілі, біль у м'язах. Згодом з'являються катаральні прояви – біль у горлі, закладеність носа, сухий кашель тощо.  Характерним для грипу є ураження дихального тракту у вигляді фаринготрахеїту. Є сотні вірусів, які можуть спричинити застуду. На відміну від грипу, який починається раптово — з високою температурою та болем у тілі — симптоми застуди виявляються поступово, хвороба переноситься легко та минає впродовж 1-2 тижнів, - пояснює завідувач інфекційного відділення дитячої лікарні Ольга Дивоняк. – При COVID-19 початок може бути гострим, поступовим чи безсимптомним. Пацієнти скаржаться на підвищену температуру тіла, утруднене носове дихання, втрату нюху, сухий кашель, блювоту, нудоту, болі в животі, загальну слабкість.

Лікування хворих – чим ускладнене?

Лікування хворих на грип та коронавірус є симптоматичним.

— Жарознижувальні препарати, зволоження носових ходів сольовими розчинами, муколітики або протикашльові препарати. Водночас для лікування грипу можемо застосовувати противірусні препарати, у той же час їх ефективність для коронавірусу не доведена, — розповідає Ольга Дивоняк.

Коронавірус впливає на всі органи та системи організму. Лікарів турбує не тільки сама хвороба, а й постковідний синдром.

— Дуже багато дітей скаржаться на те, що є тривала субфебрильна температура тіла, тривалі болі голови (у дітей старшого віку), відчуття тахікардії, серцебиття, підвищені втомлюваність, сонливість та пітливість. Ми не знаємо, які будуть наслідки цієї хвороби через пів року, рік чи більше. Хвороба ще не вивчена, тому вона небезпечна, — зауважує пані Дивоняк.

Щоб уникнути нашарування двох небезпечних хвороб, лікар радить обов’язково зробити щеплення від грипу. Дітям можна із шести місяців.

Профілактика: що робити

— Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно. Вакцинуватися треба до початку циркуляції вірусів, щоб утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу,  говорить завідувачка відділення з організації медичної допомоги дітям загальноосвітніх навчальних закладів КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Світлана Козак.

Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі вбережуть дитину від численних хвороб, зроблять її бадьорою і уважною. Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Тому в домашньому меню зробіть основою раціону овочі і бобові.

— Стежте, щоб дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях — цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Готуйте рибу 2-3 рази на тиждень і м’ясо (переважно птиці і кролика). Також мінімізуйте кількість солі та цукру. Дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги. Психологічний комфорт дуже важливий як для дітей, так і для батьків. Тому бережіть своїх рідних, мисліть позитивно та будьте здоровими! — завершує Світлана Козак. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up