Як знайти найкращого педіатра у Тернополі? Коли, як часто можна звертатися та інші нюанси

Як знайти найкращого педіатра у Тернополі? Коли, як часто можна звертатися та інші нюанси

Обрати свого лікаря, якому можна довірити найцінніше – здоров’я дитини – вкрай важливо. Цінними порадами про те, де шукати лікаря і коли до нього звертатися, розповідаємо нижче.

Педіатр – хто це і яка його роль у повноцінному формуванні здоров'я дитини? Усі батьки знають, наскільки важлива роль лікаря для повноцінного розвитку дитини. Педіатр – перший лікар, до кого звертаються батьки за консультацією або для огляду малюка, коли виникає привід для занепокоєння про його стан здоров'я.

Своєчасні і регулярні консультації, які дає педіатр – це запорука правильного розвитку дитини, а також можливість запобігання виникненню будь-яких патологій. Адже в кожному віці дитячий організм має свої фізіологічні особливості і граничні стани характеру, лікар лікує дитину з урахуванням її індивідуальних і вікових особливостей.

Знайомство з педіатром. Як воно відбувається, розповідає завідувачка шостого педіатричного відділення поліклінічного відділу КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Наталія Дмитришина.

Відео дня

Почнемо з того, хто ж такий – лікар-педіатр, у чому його особливість і як батькам швидко визначитися з вибором спеціаліста.

– Педіатр – це лікар, який супроводжує діток від народження і до досягнення ними 18-річного віку. Він, власне, і спостерігає, які вони ростуть, розвиваються, змінюються, дорослішають, - розпочинає розмову пані Наталія.

Професія педіатр, без сумніву, є особливою. Адже потребує не тільки професійності, компетентності, а й особливої уваги та підходу до пацієнтів.

– Малесенькі дітки, наприклад, немовлята, не можуть сказати, що їх турбує, де болить, не можуть сформулювати чи відповісти на питання лікаря. За них це роблять батьки. Ми маємо приділити час не тільки дитинці, а й дорослим. Адже від спілкування з останніми і залежить, наскільки добре вони зрозуміли рекомендації медика та готові їх виконувати, - продовжує співрозмовниця.

Як знайти свого лікаря

Найперше, з чим стикаються батьки, особливо, якщо в них у сім’ї лише перша дитина, – це вибір медика, з яким можна укласти декларацію. Як знайти того спеціаліста, якому можна довіряти, радитися та ділитися скаргами щодо погіршення самопочуття малечі.

Дехто довіряє думці знайомих чи опитуванню у соцмережах. Які поради щодо цього дають самі лікарі?

– Після виписки із пологового будинку у поліклініки надходить інформація про те, що народилася дитина. Працює все за колишнім територіальним принципом, тобто, місцем фактичного проживання (батьки надають інформацію у пологовому). І тоді педіатр на другий-третій день після виписки, маючи цю інформацію, відвідує маля вдома. Після першої зустрічі мама вирішує, чи буде дитина на обліку у цього спеціаліста, чи вона шукатиме іншого. Змінити лікаря може кожен, - пояснює Наталія Дмитришина.

Огляд дитини, домовленість із батьками про співпрацю до повноліття дитини, як поводити себе у випадку виникнення непередбачуваних ситуацій, контактні телефони, домовленість про години звернення (коли можна телефонувати), графік лікаря, як зареєструватися на прийом онлайн – усі ці та інші найважливіші моменти обговорюються уже під час першої зустрічі.

Перший прийом у лікаря

Під час першого прийому у лікаря дитинку вимірюють, зважують, фіксують окружність голівки, грудної клітки, надаються рекомендації щодо харчування.

– Якщо є будь-які зміни у поведінці малечі, неспокій, висипання, краще одразу зверніться до лікаря. Не треба зволікати. Краще завчасно попередити виникнення неприємних подій, - наголошує завідувачка відділення.

Усі питання, які турбують батьків, фахівчиня радить записувати в зошит, аби нічого не забути. А під час прийому уже можна їх озвучити.

– Що запитують найчастіше? Якщо мова про немовлят, то різне. Чи треба гуляти? Чи потрібно купати щодня? А чи можна на балкон виносити на сон? А чи давати пляшечку для годування? Чи треба допоювати водичкою? Те, що для нас професійно здається дуже простеньким, для батьків первістків є надзвичайно важливими, – уточнює співрозмовниця.

Через стрімкий розвиток інтернету і технологій, нині вже багато молодих мам і татусів шукають необхідну інформацію в мережі. Життя динамічне, підходи до виховання змінюються. Це добре, коли батьки беруть інформацію з надійних джерел, наголошує пані Наталія.

– Мама має право вибору, як доглядати свою дитину. Я позитивно сприймаю, коли батьки приходять на прийом уже підготовленими, ставлять питання на основі інформації, яку вони вже почерпнули. Зараз дуже багато відкритих медичних порталів чи публікацій спеціалістів, які можуть стати в нагоді. Але я наголошую на тому, що інформація повинна бути отримана з компетентних джерел, а не пліток на форумах, – акцентує лікарка.

Що робити у вихідні

Насправді нерідко трапляються ситуації, коли стан малечі погіршується у вихідні чи святкові дні, вночі, а мама не може додзвонитися до свого лікаря. Як діяти?

– У вечірні години та вихідні дні у випадку непередбачуваних ситуацій завжди можна звернутися за номером 103. У суботу в педіатричних відділеннях міста є чергові лікарі, до яких можна прийти на прийом. Усі контактні дані, де шукати лікаря у вихідні, є на сайті міської дитячої лікарні, - говорить Наталія Дмитришина.

Дитина не обирає, коли хворіти. Коли ж можна дзвонити до свого педіатра у позаробочий час?

– Педіатри обмінюють телефонами з батьками. Звичайно, звертатися краще вдень. Але при потребі лікарі відповідають на питання і не тільки в робочі години. Якщо ж це вихідні чи святкові дні, коли мама, наприклад, не може додзвонитися до свого педіатра, скажімо, він поза зоною, тоді можна звернутися у суботу з 9.00 до 15.00 у своє педіатричне відділення, де є черговий лікар. Також черговий лікар у суботу та неділю працює і в центральній поліклініці на вул. Федьковича, з 9.00 до 15.00. Батьки мають право як зателефонувати, так і приїхати на огляд. В інші години у нас працюють і стаціонари, і швидка допомога, - говорить Наталія Дмитришина.

Як часто ходити на прийом

Ще одне запитання, яке цікавить багатьох: а чи треба показувати лікарю здорову дитину? Так, потрібно. Адже, за словами співрозмовниці, медик повинен бачити, як росте, розвивається маля, яке в нього харчування, дати всі рекомендації щодо догляду. Для дітей до року візит має відбуватися один раз на місяць.

Крім рекомендацій по догляду, окремо говорять і про вакцинацію малюків. Коли робити, у який день прийти, коли щеплення можна чи не можна робити. Ці всі питання узгоджує лікар з батьками.

На прийом до педіатра варто записуватися заздалегідь – через онлайн-сервіс www.tmdkl.te.ua, або ж зателефонувавши в реєстратуру.

Чи варто діткам одягати маски у поліклініках? Старшим – так, хоча, за спостереженнями лікарів, засоби індивідуального захисту використовують діти як дошкільного, так і шкільного віку.

Під час прийому дитини педіатр визначає доцільність огляду у вузького спеціаліста – офтальмолога, хірурга, дерматолога та інших. Якщо є певні передумови для цього – лікар-педіатр записує дитину онлайн на прийом до потрібного спеціаліста. По запису батьки ведуть дитину.

Якщо не знайшли спільної мови

Якщо батьки і лікар не можуть порозумітися, що робити?

– Можна укласти декларацію з іншим спеціалістом із цього ж педіатричного відділення, можна стати на облік до лікаря з іншого відділення, яке буде зручним. Реєструватися можна, незалежно від місця проживання. У нас багато діток, які проживають у довколишніх селах. Тобто проблем із цим немає. А загалом дуже приємно, коли батьки і педіатри знаходять спільну мову. Коли дітки пам’ятають свого лікаря, біжать, обнімають, несуть малюнки. Такі моменти справді зворошують, – наголошує пані Наталія.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up