Бої за землю: нардеп Богданець проти екс-голови Тернопільської облради Кайди. Конфлікт триває

Бої за землю: нардеп Богданець проти екс-голови Тернопільської облради Кайди. Конфлікт триває

Велика політика – великі проблеми. Конфлікт, що виник між нардепом з Тернополя Андрієм Богданцем та свободівцями, у тому числі екс-головою тернопільської облради Олексієм Кайдою, розлетівся країною, місцевими та центральними ЗМІ. Коли не допомагають слова (або їх не пробують шукати), у бій ідуть кулаки. Конфлікт між двома вище згаданими персонами трапився у понеділок, 11 грудня. Він і досі триває. Як розвиватимуться події далі, з’ясовували «20 хвилин».

Чому почубилися?

Нагадаємо, кілька колишніх членів парламенту від партії "Свобода", зокрема Едуард Леонов, побилися на виході із засідання аграрного комітету з депутатом від "Слуги народу" Андрієм Богданцем. На відео кадрів бійки, яке можна легко знайти в інтернеті, видно, що удари пану Богданцю завдавав Едуард Леонов, там також були Ігор Мірошниченко, Олексій Кайда та Юрій Сиротюк.

Однопартійці Андрія Богданця із партії "Слуга народу" заявили наступне:

Відео дня

"Вважаємо цей інцидент свідомою провокацією, яка має на меті зрив законотворчого процесу і дестабілізацію ситуації в Раді на догоду певним політичним силам. Дуже показовою для нас є кооперація у спробі зриву роботи комітету між представниками партій проросійського спрямування і політичних сил, які називають себе патріотичними.

Ми звертаємося до правоохоронних органів з вимогою належним чином відреагувати на цей інцидент відповідно до чинного законодавства. Ми звертаємося до керівництва Верховної Ради та Апарату Верховної Ради із закликом забезпечити можливість стабільної роботи комітету з аграрної політики – у тому числі, шляхом тимчасового перенесення засідань у більш захищене приміщення та посилення охорони і забезпечення громадського порядку під час і в місці проведення засідань".

Читайте також: Нардепи з Тернопільщини "засвітилися" під час штовханини у Верховній Раді. Чому ледь не почубилися?

За версією прихильників нардепа, свободівці почали сварку та застосували кулаки.

"Босого на очах у дитини забирали до відділку"

У той же час представники політичної сили ВО "Свобода" мають іншу думку стосовно ситуації. 12 грудня на офіційній сторінці у Фейсбук лідера партії Олега Таягнибока з'явився пост про те, що сталося. Він говорить про та порушення усіх вимог закон під час затримання колишнього голови Тернопільської облради, народного депутата 7-го скликання Олексія Кайди.

"Особи, які називають себе правоохоронцями, почали ломитися в помешкання Олега Куцина - командира організації «Карпатська Січ» та Олексія Кайди, ветерана московсько-української війни, народного депутата України 7 скликання. Причина - заява нардепа від СН Андрій Богданця. Того самого раніше судимого провокатора, який учора сам розпочав бійку, а тоді отримав відсіч за хамство на засіданні Аграрного комітету. Олексія Кайду босого, на очах у дитини витягнули на коридор та одягли наручники, щоб забрати до Печерського відділку!"

На сторінці лідера партії і далі з'являються заяви про те, що вони так просто цей випадок не залишать поза увагою. Адже, на їх думку, мова йде про політичне переслідування.

Конфлікт і далі триває, і в кожної сторони – своя правда.

Отримав струс мозку

На особистій сторінці Андрія Богданця у Фейсбук слова підтримки висловлюють його однопартійці, мовляв вони не дозволять спустити цю справу на гальмах та вимагатимуть серйозного розслідування факту "побиття народного депутата".

"Разом з другом Андрій Богданець у клініці "Феофанії". На жаль, в Андрія струс мозку, почуває себе погано. Впевнений, що груповий напад покидьків зі "Свободи" на народного депутата та ветерана АТО так просто не минеться. Також згадалась вся та корупція, яку творили свободівці, поки їх представник очолював Мінагрополітики в 2014 році. Не можемо повірити, що ці злодії ще й досі на волі. Явно наші правоохоронні органи недопрацьовують. Буду вимагати щоб злочинці сиділи по закону в тюрмі!", - обурено написав нардеп Мар'ян Заблоцький.

За кілька годин після цього допису з'явився ще один наступного змісту:

" Правоохоронні органи затримали Олексія Кайду, який був учасником групового нападу на ветерана АТО та народного депутата Андрія Богданця. Наразі в розшуку перебуває Едуард Леонов. Хто побачить - не полінуйтеся повідомити в правоохоронні органи. З мене – велика і приємна подяка. Впевнений, нападників чекають адекватні тюремні строки".

Чому нардеп ігнорує звернення журналістів?

Як стверджують колеги, Андрій Богданець перебував у лікарні. І з розмов з іншими депутатами йому не дозволяють говорити по телефону. Можливо, тому нам не вдалося із ним зв’язатися? Як наразі стан нардепа та наскільки серйозними були отримані травми, дізнатися не вдалося. Він ігнорує усі звернення журналістів. Від моменту складання ним присяги і до нині пан Богданець жодного разу не відповів на листи від редакції. На дзвінки також не відповідає, усі повідомлення в месенджері читає, але ігнорує. Чому народний депутат України відмовляється від спілкування з працівниками ЗМІ? Якщо пан Богданець відмовляється давати відповіді на ці питання, ми спробуємо отримати їх, звернувшись безпосередньо до голови Верховної ради та регламентного комітету.

Його позицію ми також готові оприлюднити на сайті "20 хвилин".

"Ми мусили захищатися…"

Вдалося поспілкуватися з іншим учасником бійки, колишнім головою Тернопільської облради Олексієм Кайдою. Його, нагадаємо, 12 грудня затримали працівники поліції. Відео, як вдягали наручники вдосвіта удома в присутності рідних, також з'явилося в інтернеті. Сам чоловік говорить, що це – політичні репресії чинної влади проти націоналістів, людей, які мають чітку позицію та стоять на захисті суверенності нашої держави.

- Богданець може говорити будь-що, йому віри нема. Адже він має кримінальне минуле, і щоб уникнути його, подався у батальйон "Січ". Пробув там кілька місяців і втік, а тепер корчить із себе героя, - говорить пан Кайда. – Бійку почав він сам, в інтернеті є кілька відео. Йому зробили зауваження, щоб він не хизувався своєю участю у бойових дій, бо то неправда, він почав махати кулаками.

На питання, як так, що кілька осіб накинулися на одного, Олексій Кайда відповідає: "Мусили захищатися та розбороняти". Така версія у другої сторони.

Олексій Кайда каже, що події, які розгорталися далі, нагадують йому часи НКВС.

- Тоді поліцаї також приходили на світанку, - продовжує він. – Після конфлікту 11 грудня до мене зателефонували із Печерського райвідділу поліції, запитали, чи можу я приїхати. Я сказав, що наразі не можу, бо сиджу з маленькою дитиною. Перебуваю у декретній відпустці. На цьому розмова завершилася. Ніхто не сказав приїхати в інший час. І ось 12 грудня, о 5 ранку у квартиру увірвалися працівники поліції, чоловік 15. Ніяких документів про підозру не надавали. Я попросив зателефонувати до адвоката, але правоохоронці навіть не дали можливості дочекатися захисника та потягнули мене у Печерський райвідділ, - каже Олексій Кайда.

"Усе відбувалося на очах у дитини"

Найстрашніше, каже він, - це все відбувалося на очах у рідни, у тому числі і дитини, якій ще навіть два рочки немає.

- Таке враження, ніби я серйозний злочинець, який десь втікає, переховується. Причини для застосування фізичної сили взагалі не було. Це політичні репресії проти націоналістів, людей, які становлять загрозу для чинної влади, - наголошує пан Кайда. – З ранку до 18 години мене "маринували" у відділку. Оголосили підозру у скоєнні злочину за статтею " Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча".  Увечері відбулося судове засідання. Прокурор вимагав два місяці арешту. Але суддя адекватно оцінив ситуацію у юридичній площині та прийняв рішення відпустити мене на поруки нардепів.

Далі буде… Боротьба, додає Олексій Кайда.

Після конфлікту Олексій Кайда з паном Богданцем, запевняє, не спілкувався, бо не хоче.

- Не хочу, бо він – як дитину у садочку, її потягали за вушка, вона сидить і ниє. Це перший випадок, коли народний депутат" плаче", - каже він. – Коли мене під час Революції Гідності побили на Грушевського, я не робив із себе хворого, не плакався, у мене не було часу писати заяв, бо ми боролися за Україну. А в цій ситуації пан Богданець сам почав конфлікт. Чому його не викликають на допит? А тому що він недоторканний! Обіцяли народу зняти депутатську недоторканність, але не зняли!

Така позиція у Олексія Кайда. Слідство в цій справі триває. "Політичні пристрасті" довкола ситуації теж наростають. Політики у своїх висловлювання поділилися на кілька таборів. Одні – за Богданця, інші – за Кайду, і ніхто не говорить про те, із чого все почалося, - землю… Адже через законодавчі зміни у аграрній сфері і розпочалася бійка.

Що буде далі, побачимо. Якщо пан Богданець таки прокоментує ситуацію, ми готові її опублікувати.

Також ми запитали думку політиків та незалежних експертів щодо чергової бійки за участю нардепів та екс-нардепів. Чому спірні питання парламентарі звикли з'ясовувати кулаками та як це впливає на імідж України у світі? Читайте у доповненні до тексту.

 

ДОВІДКА

Стаття 346. Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча

  1. Погроза вбивством, заподіянням шкоди здоров'ю, знищенням або пошкодженням майна, а також викраденням або позбавленням волі щодо Президента України, Голови Верховної Ради України, народного депутата України тощо карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.
  2. Умисне заподіяння особам, середньої тяжкості тілесних ушкоджень чи легких тілесних ушкоджень у зв'язку з їх державною або громадською діяльністю – караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.

 

Коментарі

 

Ігор ВАСИЛІВ, нардеп від партії "Слуга народу":

- Я в сам конфлікт втручатися не хочу. Хоча вважає, що четверо на одного – це неправильно. Знаю, що Андрій Богданець був у лікарні. Питав його, чи потрібна допомога. Він сказав, що наразі – ні. Усе. А далі вже все з'ясує слідство. Я там не був і коментувати не можу.

 

Володимир ГЕВКО, нардеп від партії "Слуга народу":

- Будь-яке застосування фізичної сили неприпустиме. Це політика. Тут можуть бути різні бачення щодо ситуації, законів і так далі. Але ми повинні вирішувати конфлікти, як цивілізовані люди. Конструктивний діалог і нічого більше. А бійка, кулаки – це пережиток якихось дуже лихих часів.

Щодо самого конфлікту, я бачив усе на відео, як і всі решта. Тому не можу об’єктивно оцінювати ситуацію. Думаю, що правоохоронці мають розставити всі крапки над "і", хто перший почав, які були ушкодження і так далі.

 

Олег ТЯНИБОК, лідер ВО "Свобода":

- Щоби «служки» не влаштували чергове «шоу», як це було з Олексієм Кайдою і Олег Куцином, Eduard Leoniv добровільно прийшов на допит у Печерський райвідділ поліції. Але новітні гебісти і тут постаралися - після шести годин допиту і слідчих дій Едуарду, у якого є інвалідність (після побиття охоронцями комуніста Грачова в Криму), довелося викликати швидку! Олексія Кайду босого, на очах у дитини витягнули на коридор та одягли наручники, щоб забрати до Печерського відділку! Справа та сама - спровокована нардепом слугою Богданцем бійка на аграрному комітеті. Ми цю справу теж так просто не залишимо.

 

Юрій ЗМІЄНКО, психолог:

- Узагалі таку ситуацію можна розглядати з різних позицій. У будь-якій поведінці людини є певний мотив. Під час конфлікту вона або злиться, або намагається дистанціюватися. Як діятиме – залежить від виховання, дитячих психотравм тощо.

Під час конфліктів у чоловіків зростає рівень тестостерону. Їм властиво конкурувати, досягати, прагнути, володіти. Нерідко у таких ситуаціях вони реагують силою.

Ще один момент – це влада. Коли люди її отримують, у них починають проявлятися всі страхи, сумніви, внутрішні побоювання. Коли раптово виникає незрозуміла ситуація, усе це зсередини несвідомо пробивається на поверхню. Люди можуть не контролювати своїх дій.

Кожен, ідучи до влади, має свої цілі. Одні – допомагати комусь, а інші – впливати на процеси у власному житті. А коли нардепи б'ються, виникає логічне питання: чиї інтереси вони відстоюють таким чином – народу чи власні амбіції?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Герасимчук Ростислав

  • Діма Андрущенко

    Настругав дітей і покинув-одне вТернополі дреге з ним...Тепер прикриваєсться дитиною.ГАНЬБА....коли тебе сволота вже посадять і твоїх нациків?
  • Пішов на ловив відро карасів :)

    Та да сань французька кухня специфічна жабо не їв якщо чесно но равликів топтав капец з червоним перцем гострі і з часником схожі чимось не рапанів морських фуа-гра не погана в вишневому соусі схожа на мисливську кухню  хоча люди інколи полюбляють екзотику скучно щось сьогодні .
  • петро

    Кайда тобі не стидно? Четверо на одного!Так поступають тільки пі.ари!
    тепер щодо конфлікту-закрити обох в кімнаті на три дні і вручити вилку кожному- нехай сам на сам виясняють хто мудріший!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up