Хто відповість за знищені насадження на Бережанській. Що там роблять та яка користь місту? (ВІДЕО)

Хто відповість за знищені насадження на Бережанській. Що там роблять та яка користь місту?  (ВІДЕО)
  • До редакції «20 хвилин» звернулися занепокоєні мешканці будинків на вулиці Бережанській. Вони розповіли, що на дорожній розв'язці «конюшині», де була зелена зона, з’явилась техніка. Туди звозять грунт, будівельне сміття, каміння та вирівнюють ділянки. Постраждали зелені насадження. 
  • Журналісти провели власне розслідування та дізналися, що тепер буде на місці насаджень. Чи понесе хтось відповідальність за знищені дерева та скільки грошей отримає місто за здачу в оренду цієї землі. 
  • Авторизуйтесь чи підпишіться, щоб дізнатися всі деталі. І завдяки вашій підтримці ми маємо змогу створювати більше таких текстів.

Розвилка «конюшина» розташована на виїзді з міста. У деяких «пелюстках» росла трава, деякі – вкриті деревами та кущами.

Понищили дерева та вирівнюють ділянки

Вікна мешканки будинку на вулиці Бережанській виходять на розв’язку. Вона запевняє – уже понищили дерева. Де була трава – тепер земля в перемішку з камінням.

– Це почалось приблизно в травні, – каже мешканка будинку Катерина. – Сюди почали звозити камазами землю, щоб вирівнювати ділянки. На одному кільці ще кілька років тому облаштували авторинок. Тепер, напевно, щось подібне буде і на інших ділянках.

Відео дня

На одній з ділянок раніше росли ялинки. Однак в один момент їх викопали та пересадили край дороги. Від цього дерева почали сохнути.

– Тут було досить затишно. На зеленій зоні люди із собаками гуляли, і діти бавились, просто мешканці виходили відпочити. Я мала фотографії, як тут було раніше. Тепер працює техніка, дерева нищать. Ялинки викопували вночі, щоб ніхто з мешканців не помітив. Тепер дерева почали засихати. Що спиляти, що так пересадити – дерева загинуть.

Побоюються тернополяни і того, що якщо зелена зона зникне – страждатимуть і мешканці будинків поруч, і водії.

– У кільцях були заглиблення. Якщо все вирівняти – може бути таке, що дощова вода піде у двори будинків. А взимку може бути проблема, що сніг замітатиме дороги, адже він теж збирався в кільцях в заглибленнях, стримували трохи насадження. Що тепер буде – «інтрига»,  – каже співрозмовниця.

Журналісти «20 хвилин» провели власне розслідування. Дивіться відео!

Техніка працює на повну

Журналіст «20 хвилин» побував на розв’язці та оглянув територію. На ділянці, яка розташована ближче до житлових будинків, було небагато дерев. Ялинки вже засохли. Інші дерева ніби не чіпають. Поруч цілі гори землі з цеглою та різним сміттям. Так вирівнюватимуть ділянки. На кільці також кипить робота. 

На кадастровій кадастровій карті розв’язка розділена на вісім ділянок. Всі вони у комунальній власності міста.  

На частині розв’язки вже кілька років працює авторинок. Поруч в кільці буде стоянка.

Ще на одному кільці ростуть дерева. Там теж почали вирівнювати територію. Ми побачили кілька пошкоджених дерев. Імовірно, їх понищила техніка, яка вирівнювала територію. Напроти цього кільця – міський штрафмайданчик.

Ще одна ділянка кадастрового номеру не має, вона належить місту. В генеральному плані міста частина кільця в буферній зоні міста, тобто на його межі. Її нікому не здавали в оренду. На карті ми позначили цю ділянку міткою:

Однак там ми побачили дещо дивне. У кільці, яке, до слова, досить глибоке, росли дерева. Там ми помітили цілий ряд повалених дерев. Чи не захоплюють і цю «нічийну» ділянку? 

Приїхали з екоінспекцією

Ми зафіксували все побачене та звернулися до обласної екологычної інспекції, щодо знищення дерев. Вже наступного ранку разом з інспекторами ми поїхали на розв’язку.

Начальник обласної екоінспекції Роман Нитка розповів – до них вже надходила скарга щодо однієї ділянки, яка розташована навпроти штрафмайданчика. Вони оцінили збитки та звернулися до КП «Масив». Саме це підприємство є балансоутримувачем. 

Однак про інші понищені дерева на двох інших ділянках екоінспекція дізналась від журналістів «20 хвилин». 

Спершу спеціалісти оглянули «нічийну» територію без кадастрового номеру. Як з’ясувалось, зрізали дерева робітники обленерго, оскільки над ними проходить лінія електромереж. Це санітарна зона. Хоча верхівки дерев не діставали до дротів, у межах цієї зони насадження рости не можуть. 

З іншими ділянками цікавіше – тут спеціалісти вже побачили порушення. Всі ялинки знищені. Їх, як розповіли експерти, навіть не намагалися добре пересадити – викопали, поставили та трохи присипали корінь землею. Не дивно, що всі вони тепер сухі. 

– Ми встановили факт перенесення насаджень, які зростали посеред ділянки, на окраїну. Це імітація їх пересадки, оскільки коренева система їх тепер знаходиться зверху, – розповів начальник відділу державно–екологічного контролю природно заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Михайло Онищук. – Це призвело до їхнього всихання. Тому всі ці ялинки загинули. Ми їх порахували, заміряли діаметр. Загалом знищено 15 ялинок. 

Неподалік представники екоінспекції помітили ще сім берізок. Їх не зрізали та не пересаджували. Але техніка, коли вирівнювала територію, пошкодила кору дерев. Деякі пошкодження такі, що дерева просто не виживуть. Кілька ще мають шанс «відійти». Це також зафіксували.

– Аналогічна ситуація неподалік знищених ялинок. Користувач ділянки проводив планування, і техніка пошкодила дерева. Тут є пошкодження трьох берізок до ступеня припинення росту – понад третини кори по периметру стовбура знищено. Ці дерева засохнуть. Є також чотири берізки, які пошкоджені  до ступеня неприпинення. Вони ще можуть відновитися. За ті та інші пошкодження ми розрахуємо заподіяну шкоду, – каже пан Онищук. 

Як пояснює спеціаліст, якщо дерево пошкодили до ступеня припинення – відшкодувати потрібно повну вартість. Якщо пошкодження не до ступеня припинення – відшкодувати треба половину вартості дерева. Розмір штрафу розраховують відповідно до виду рослини, віку, діаметру.    

– Відповідно до Закону, коли ділянка передається тій чи іншій організації, необхідно провести її обстеження за участі представника екологічної інспекції, – каже Михайло Онищук. – Потрібно було визначити, які та скільки зелених насаджень зростають на ділянці і що з ними робити далі – або пересадити, якщо це можливо, або сплатити до міського бюджету компенсацію, щоб на ці кошти відновити насадження в іншому місці. На даній ділянці цього зроблено не було. 

За заподіяні збитки користувачі землі повинні сплатити компенсацію.

Скільки повинні компенсувати за шкоду

У екоінспекції порахували, скільки збитків завдали на ділянці з берізками та ялинками, про які повідомили журналісти. 

– У ході розрахунків пошкодження берізок та ялинок ми нарахували збитку на 9640 гривень. Процедура відшкодування цих коштів така: ми викликаємо користувача земельної ділянки, де була завдана шкода насадженням. Він повинен надати пояснення, чому так сталося, чи проводилась інспекція перед початком робіт. У залежності від наданих пояснень, ми встановлюємо, чи ця особа є винна. Якщо особа винна – вона повинна відшкодувати збитки до бюджету міської ради. Якщо відмовляється – ми подаємо позов до суду, і це вже відбувається в судовому порядку.  

Щодо іншої ділянки, яка у користуванні комунального підприємства «Масив», то там завдано значно більше збитків.

– До нас надійшло повідомлення 25 травня про пошкодження та знищення дерев на земельній ділянці на Бережанській, – розповідає державний інспектор з охорони навколишнього середовища Василь Дуда. – Мова йде про ділянку, яка в оренді комунального підприємства «Масив». Там було пошкоджено 15 дерев на загальну суму 17 712 гривень. Ми направили повідомлення до комунального підприємства і очікуємо на їх відповідь. 

Хто та що будує?

Ми звернулися з інформаційним запитом до міської ради. Нам пояснили, у кого в оренді земельні ділянки та скільки за них отримує місто. Загалом місто щороку отримує понад 1,5 млн гривень за їх оренду.

Окрім ділянки, яка не в користуванні підприємців, є ще три кільця. На кадастровій карті ми пронумеровали ці ділянки. Хто ж ними користується? 

Ділянки, на якій розташований авторинок, де продають автомобілі, в оренді у підприємця Тараса Демкури (ділянка №1 на карті). Одну ділянку здали в оренду на 10 років у грудні 2019 року. Річний розмір орендної плати становить 206 824 гривні.

Кільце підприємцю Демкурі надали в оренду у вересні 2020–го року (ділянка №2), теж на 10 років. Орендна плата за рік – 750 152 гривні. 

Територія, де понищили ялинки та берізки (№3 на карті), у оренді в ТОВ «Торгтранскомфорт». Орендна плата – 189 616 гривень на рік. Виділили цю землю для розміщення та експлуатації об’єктів дорожнього сервісу. Простіше кажучи - там облаштовують парковку для зберігання техніки, як і на інших ділянках. 

Ми спробували зв’язатися з керівництвом ТОВ «Торгтранскомфорту», однак щойно почули, що до них звертаються журналісти – повідомили, що не можуть говорити та поклали трубку. Підприємство займається технічним обслуговуванням та ремонтом автотранспорту. 

Кільце поруч (№4) у оренді ТОВ  «Термінал КЛ», теж для розміщення та експлуатації об’єктів дорожнього сервісу. Це підприємство займається роздрібною торгівлею будматеріалами, будівництвом житлових та нежитлових приміщень, підготовчими роботами на будівельних майданчиках, тощо. Про це йдеться на платформі You Control. За оренду щороку бюджет міста поповнюється на 399 754 гривні.

Чверть розв'язки (номери 5, 6, 7 та 8) у комунальній власності – уже згадане КП «Масив».  На одній ділянці (під номером 5) вже працює штрафмайданчик. На ділянці напроти (№6)– пошкодили дерева. Там вирівнювали територію. На інших двох ділянках пошкоджених дерев та яких–небудь робіт журналісти не помітили. 

Цю землю, на відміну від інших ділянок, міська рада виділила в постійне користування підприємству, а не на 10 років, для влаштування спеціального майданчика (стоянки) для транспортних засобів. Таке рішення прийняла сесія міської ради 22 лютого 2019 року. 

Ми спробували з’ясувати у директора КП «Масив», чи будуть розширювати майданчик та чому пошкодили дерева. Однак директор підприємства Михайло Гумен відхрещується від цих ділянок.

– Комунальне підприємство має в користуванні лише ту ділянку, де облаштований штрафмайданчик. Решта – не належить комунальному підприємству. Що там відбувається я не знаю, – запевняє пан Гумен. 

Однак у міськраді підтвердили, що вказані ділянки належать КП «Масив», це ж повідомили і в обласній екоінспекції.  

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією.

Довідка:

Якщо ви помітили факт незаконного зрізання дерев – варто одразу звернутися до представників муніципальної поліції:

тел. 067 447 31 86

0674473278

073 015 1481 (Viber)

Також можна написати скаргу до обласної екологічної інспекції. Можна написати скаргу за посиланням: https://ecomapa.gov.ua/feedback/

тел. 035 225 95 82

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Саша Шашкун

    Свиням. Мало. Чехочуть
  • ds sdfds

    штраф в 9 тис гривень, при оредні платі близько 200 тис. гривень в рік. Це просто мізер, вони ще не одну ялинку там виріжуть ....
  • David Starr

    Оплатять тих пару тисяч за зрізані дерева - та й по всьому.

keyboard_arrow_up