"Кримінальна" земля: кому знадобилася ділянка майже в самому центрі Тернополя

"Кримінальна" земля: кому знадобилася ділянка майже в самому центрі Тернополя

Ласу ділянку на примиканні вулиць Стадникової-Микулинецької ледь не віддали "під садівництво" приватній особі. Поліція перевіряє законність дій міської влади. У міськраді кажуть, що ситуацію "довивчають". А кому могла дістатися земля – читайте в матеріалі.

Днями на офіційному сайті Головного управління нацполіції в Тернопільській області з'явилася інформація про відкрите кримінальне провадження за фактом – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило важкі наслідки. З легкої руки чиновників ледь не віддали майже дванадцять сотих землі в центрі Тернополя, а саме на примиканні вулиць Микулинецька і Стадникової. Правоохоронці перевіряють законність процесів щодо виділення даної земельної ділянки.

Повідомлення з'явилося на офіційному ресурсі поліції зранку 7 листопада із заголовком – "Виділення земельної ділянки в центрі Тернополя обернулося кримінальним провадженням". Уже після обіду назву змінили – "Поліція перевіряє законність процесів щодо виділення земельної ділянки в Тернополі".  Пом'якшили звучання назви, та чи змінило це суть справи? У цьому і спробувала розібратися "RIA плюс".

Відео дня

Відкрили кримінальне провадження

Як з'ясували правоохоронці, "земельний наділ, згідно з Генеральним планом та Планом зонування території міста Тернополя, відноситься до рекреаційних зон озеленених територій загального користування і призначений для відпочинку жителів міста. Його ж вирішили передати в руки приватної особи.  

Ретельно вивчивши матеріали, поліцейські внесли відомості за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 364 ККУ - зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

У ході досудового розслідування поліцейські домоглися арешту на вказану земельну ділянку, аби на ній не проводилися будь-які роботи. Наразі слідчі очікують висновків Державної служби України з питань геодезії картографії та кадастру щодо законності її виділення, - така офіційна позиція правоохоронців.

Як усе відбувалося?

Нам вдалося з'ясувати, що ще в липні поточного року "під садівництво" громадянину Дєдюху Ю.В  погодили розроблення проєкту землеустрою   щодо   відведення   земельної  ділянки, відповідно до ст.186-1 Земельного кодексу України. Площа ділянки – 0, 1198 га. Його зобов’язали в шестимісячний термін подати на затвердження свій проєкт землеустрою.

"Тернопільська міська рада надає адміністративні послуги, відповідно до затвердженого реєстру. Однією з цих послуг є рішення «Про надання дозволу на  складання проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», відтак мешканець подав клопотання з повним пакетом документів у Центр надання адміністративних послуг. Згодом рішенням міської ради громадянину було дано дозвіл на розроблення проекту землеустрою за цією адресою.

Проєкт був погоджений державним експертом, із присвоєнням кадастрового номера на земельну ділянку та занесення даних на Публічну кадастрову карту", -  повідомляє на наш запит прес-служба Тернопільської міської ради.

"За" надання дозволу на розроблення проєктної документації на сесії голосували і депутати. Щоправда, кажуть, питання було винесене в додаткові та і прозвучало так, ніби це земля для учасника АТО.

Мешканці – проти забудови

На минулих вихідних активний житель мікрорайону «Оболоня», голова ОСББ «Оболоня,11», «Оболоня,19» Ростислав Прохира взяв активну участь в організації закладання скверу на скандальній землі на вулиці Стадникової,1, що на «Рогатці».

На своїй сторінці у Фесбук тернополянин написав, що "люди висаджували дерева, аби донести до депутатів, що вони проти забудови ділянки під їхніми вікнами. Адже це – єдина зелена зона поблизу, що межує із загазованою об’їзною".

Раніше, за словами чоловіка, на цій території вигулювали собак. Є відповідне рішення міськради 5/36/11 від 17.06.10 «Про перелік територій вигулу домашніх тварин».

- Згодом міськрада пропонувала закласти там сквер. Тепер же влада забирає слова назад і віддає ділянку у приватну власність для садівництва. Я вирішив допомогти людям. Живу неподалік. Також запропонував долучитися депутатці Ліні Прокопів, яка обиралася там. Вона організувала саджанці дерев, а я мотобур і воду для поливу. Думаю, що цим ми привернули трішки увагу до ділянки і сподіваємося, що земля залишиться у вільному користуванні громади, - каже Ростислав Прохира.

Міськрада: "Земля у власності громади"

Ростислав Прохира зауважив, що мешканці об’єднались і хочуть створити ОСББ для захисту своєї території.

- 20 жовтня люди зібралися, щоб обговорили й підписали спільне звернення до міського голови й депутатів з проханням відмовитись від задуму передачі суспільно цінної земельної ділянки в приватні руки. На останній сесії міськради я зачитав та передав звернення депутатам, - говорить чоловік.

Згідно з Генеральним планом міста та схемою зонування Тернополя які ми переглянули, дана ділянка від вул. Стадникової, 1, що веде до вул. Микулинецької визначена як Р-3 "Рекреаційна зона озеленених територій для громадського користування".

Такі ділянки, згідно із документацією, визначені для повсякденного відпочинку населення і включють парки, сквери, сади, бульвари, міські ліси, водойми, лугопарки, лісопарки, гідропарки, меморіальні парки.

Переважні види використання рекреаційних озеленених територій загального користування: озеленені території загального користування (парки, сади, сквери, бульвари, міські ліси, водойми); навчально-туристичні та екологічні стежки; малі архітектурні форми; спортивні майданчики.

Ніякого садівництва приватної особи тут не може бути.

Виходячи з цього, є кілька питань – як дану земельну ділянку могли взагалі виносити на розгляд сесії? І як "дали добро" на розроблення проєкту землеустрою, якщо ділянка має обмежене використання?

Із цим питанням ми звернулися і в міську раду. Там відповіли, що "в процесі погодження проєкту землеустрою управлінням містобудування, архітектури та кадастру встановлено обмеження на використання земельної ділянки.

- Громадянин подав документи на затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проте, зважаючи на звернення мешканців та обмеження, які встановлені управлінням містобудування, архітектури та кадастру, розгляд проєкту рішення було зупинено, а матеріали направлені на довивчення, - розповіли у прес-службі міської ради.

Також на сайті органу самоврядування з'явилася інформація – "Земельна ділянка на вул. Микулинецькій надалі перебуває у власності громади".

Кому давали землю "під садівництво"?

Поки у міській раді "довивчатимуть" цю справу, ми поцікавилися, кому саме могли дістатися ці ласі 12 сотих майже в самому центрі міста?

Отже, Дєдюху Юрію Вікторовичу дали дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність для ведення садівництва за адресою вулиця Микулинецька. Хоча насправді вона більше тяжіє до вул. Стадникової, 1.

Хто такий цей пан Дєдюх? Згідно з паспортними даними, які, до речі, є у вільному доступі, чоловік проживає та зареєстрований у селі Великі Гаї, що неподалік від Тернополя.

Невже всі тернополяни отримали землю для свої потреб? Хоча, згідно із законодавством, нема заборони щодо отримання земельної ділянки за місцем реєстрації. Зокрема, ст. 35 Земельного кодексу: "Громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва".

До речі, згідно із законом, "земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо".

Ще один цікавий факт – громадянин Дєдюх Ю.В. користується авто по довіреності, яке належить Добалюку Сергію Володимировичу, директору КП "Благоустрій" Козівської селищної ради. Той раніше займався роздрібної торгівлею через намети і ринки.

Чи є зв'язок між ними та ділянкою, яку хотіли "під садівництво"? Це питання, швидше, риторичне.

"Ми будемо боротися до кінця"

То що ж буде із землею на Микулинецькій-Стадникової? Депутат міської ради на окрузі №14 Ліна Прокопів розповідає, що вона була дуже здивована, коли дізналася, про те, що земельна ділянка може перейти в руки приватної особи.

- Коли виносили на розгляд сесії питання про погодження розроблення проєкту землеустрою, то прозвучало так, ніби це "ділянка для учасників АТО на Микулинецькій".

- По плану тут має бути сквер, і не може бути ніякої передачі у приватні руки. Так, не розібралися, і ми це визнаємо. Добре, що помилку виявили ще на цьому етапі. Тепер потрібно грамотно вийти із ситуації. Рішення, однозначно, має бути скасоване. Наразі розглядаємо варіанти, як це правильно зробити: або через суд, або ж на наступному засіданні сесії міської ради. На земельну ділянку накладений арешт, тож ніякі дії тут проводити не можуть. Ми з мешканцями будемо звертатися до міського голови, щоб цю ділянку таки офіційно визначили сквером та виділили кошти на його облагородження, - говорить пані Ліна.

За її словами, вони висадили понад 100 саджанців дерев, частину з яких придбали за сприяння міського голови.

- Вулиця Микулинецька – і так найбільш загазована у місті Тернопіль, тож зелені насадження тут – це рятівний ковток повітря, дуже потрібний для тернополян. Я з людьми, і ми будемо йти до кінця, щоб відстояти цю ділянку. І маю надію, що місцева влада у цьому нас підтримує.

Чим завершиться історія із відкриття кримінальної справи та чи залишиться ділянка власністю громади, напишемо згодом. Далі буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро

    От тільки треба довести справу до кінця, не просто скасувати рішення, а знайти відповідальних за його просування і врешті решт посадити тих "рішал". В державі кучу антикорупційних органів постворювали, а бореться як завжди громада.
  • sad

    лиса гнида, знову щось замутила
  • Igor Sem

    Депутати міськради за дурно навіть не голосують прості питання,оренду. А тут у власність. Б А Н Д У.    Г Е Т Ь
  • UpToNoGood

    "під садівництво" ROFL
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up