"Ми полюбили крихітку всім серцем": хто зможе удочерити дівчинку, яку мама залишила у вікні пологового

"Ми полюбили крихітку всім серцем": хто зможе удочерити дівчинку, яку мама залишила у вікні пологового
  • "Від неї відмовилися мама, зараз вона зовсім сама, але, впевнена, на неї чекає щасливе майбутнє", - так починає розмову лікар-неонатолог пологового відділення міської комунальної лікарні №2 Оксана Фтьомова.
  • Нованароджену, яку в закладі лагідно кличуть Настусею, у "Вікні життя" працівниці знайшли увечері 13 травня.

- То перший випадок за вісім років, коли нам принесли дитинку, - розповідає медсестра приймального відділення пані Леся. – Спочатку блимнуло світло, прозвучала сигналізація, відчинили – а там маленьке янголятко, заплакало. Ми швиденько забрали дівчинку.

"Вікно життя" у закладі спеціально обладнане на той випадок, коли батьки надумали відмовитися від малечі.

"Красуня, гарно їсть і солодко спить"

Працівниці проводять на четвертий поверх, у відділ новонароджених, де нині перебуває крихітка. Лікар-неонатолог Оксана Фтьомова гладить маленьке сонечко та промовляє до неї, як до своєї, рідної.

Відео дня

- Знаєте, ми всі її полюбили, вона така красуня, гарно їсть та солодко спить. Справжнє янголятко! – каже співрозмовниця.

Дівчинка народилася доношеною, приблизно на 40-41 тижні вагітності, із вагою 3280 г та 52 см, констатує медик.

- Дивіться, яка гарнюня. Усі хочуть їй допомогти, інтерни принесли одяг для малечі, наші працівники щось купили. Маємо підгузки, вологі серветки. Ця дитинка вже з перших днів свого життя забезпечується людською добротою, а в нас, в Україні, повірте, її багато, - каже жінка.

За 40 років лікарської практики на пам'яті пані Оксани, це – перший випадок, коли у "Вікні життя" лишили дитину.

- Дівчинка була вбрана у стареньку одежину, шапочка, видно, була на старшого малюка. Ймовірно, мама  вже має діток. Ми викинули старий одяг, дали все новеньке, стерильне. Дитина була чистенька, шкіра трішки суха, схоже, що новонароджена трішки переношена – минуло 40-41 тижні вагітності. Пуповина була перев’язана ниткою, що свідчить про те, що жінка народжувала вдома. Адже в пологових будинках вдягають спеціальну клему. Оглянувши, ми дійшли до висновку, що малечі – не більше двох діб, адже йшов ще меконій – перший, чорний стілець новонароджених – прим. авт. Пуповина теж була свіжа.

"Плаче тільки тоді, коли хоче їсти"

Дівчинка дужа спокійна, зауважує лікар. Плаче рідко, хіба що, коли хоче їсти.

- Плаче тільки тоді, коли хоче їсти. Спостерігаючи за нею, можу впевнено сказати, що мама – не асоціальна особистість. У діток із неблагополучних сімей часто проявляються нервові ознаки, тут – усе навпаки, дитина спокійна, таке враження, що її мама не переживала серйозних стресів під час вагітності. І вага, і зріст свідчать про задовільний перебіг вагітності, - наголошує спеціаліст.

У медичному закладі взяли всі необхідні аналізи. При журналістці "20 хвилин" пані Оксана дивиться перші результати. Вони свідчать, що дитина – здорова!

- З наступного тижня, коли матимемо всі результати на руках, переведемо малечу у відділ патології новонароджених в обласну дитячу лікарню. Після того, як завершать процедуру оформлення документів, дівчинку віддадуть у будинок дитини, - каже вона.

Персонал відділення сумуватиме за маленькою зірочкою.

- Їй лише три дні, а вже стільки журналістів до неї приходили. Вона буде знаменитою. Дуже сподіваємось, що матиме щасливу долю. Дай Боже, щоб знайшлися люди, які любитимуть її всім серцем та оберігатимуть від усього лихого! Щиро молимося, що наша Настуся потрапить у гарну сім'ю. Можливо, мама ще передумає, але їй вже потрібно буде довести факт родинних зв’язків, доведеться провести ДНК-експертизу.

Від дітей батьки нині рідко відмовляються, наголошує пані Оксана. Раніше таких випадків було набагато більше.

- Відколи розпочали виплати при народженні дитини, кількість відмов різко впала. Нині навіть від діток, які мають певні вади розвитку, рідко відмовляються. Звісно, це дуже гарний показник., - наголошує вона.

У поліції маму не шукатимуть

Правоохоронці зафіксували факт залишення дитини у пологовому відділенні. Однак шукати батьків вони не будуть, адже тут немає складу злочину.

- Згідно із законодавством, мама може відмовитися від дитини. Тому кримінального провадження відкривати не будемо, і її особу встановлювати – теж нема потреби. У даному випадку жінка залишила малечу у "Вікні життя", яке, власне, і зробили для того, щоб зберегти анонімність. Загалом же такий випадок – прецедент, від дітей нині рідко відмовляються, - говорить начальнимк відділу комунцікації обласної поліції Сергій Крета.

Юрист Ростислав Небельський додає, що якби дії мами становили загрозу для життя чи безпеки немовляти, тоді правоохоронці мали би її розшукати. Але в цьому випадку – інакше.

- Мама залишила дитину у "Вікні життя", відповідно малеча була під контролем лікарів. Із юридичної точки зору, злочину тут немає, - продовжує він. – Якщо жінка захоче повернути дитину, їй потрібно буде звернутися в суд, а також обов’язково довести родинні зв’язки.

Хто зможе удочерити дівчинку?

Новина про маленьку блакитнооку красуню швидко розлетілася не тільки Тернополем, а й всієї Україною. У соцмережах люди активно запитують, як можна усиновити малечу. Багато людей телефонує і в пологовий, кажуть працівники.

За процедурою, найближчим часом Настусю переведуть у відділ патології новонароджених, що в обласній дитячій лікарні. Там вона буде до моменту, поки оформлятимуть усі необхідні документи.

Детальніше про це "20 хвилин" розповіла начальник служби у справах неповнолітніх та дітей міської ради Зоряна Здеб.

За її словами, усиновити крихітку зможуть тільки кандидати в усиновлювачі. Існує черга, у якій люди стоять вже роками, зауважує вона.

- Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем реєстрацї. Надають пакет документів, відповідно до законодавства. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі, - пояснює пані Зоряна.

Наразі в міській черзі – понад 20 осіб, які хочуть усиновити дітей. Це – найбільший показник по області.

Як вибирають усиновлювачів з черги?

Служба у справах дітей має отримати акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину. Після того орган опіки має 15 днів для того, щоб зареєструвати малечу.

- Прізвище та ім'я даємо на власний розсуд. Після реєстрації дитини, згідно із законодавством, є два місяці для того, щоб юридично визначити її соціальний статус. На цей момент дівчинка перебуватиме в обласній дитячій лікарні, після того її переведуть у будинок дитини. Потім ми її вносимо в нашу базу даних на усиновлення. Протягом першого місяця ті кандидати, які стоять на обліку у нашій службі, зможуть усиновити малечу. Якщо вони відмовляються, ми вносимо дитину в обласну базу даних, і там вже кандидати з районів можуть претендувати на те, щоб її усиновити. Якщо охочі не знайдуться, ще через місяць дитину вносимо у всеукраїнську базу даних. Відповідно, усиновити її можуть кандидати з різних куточків України.

Як бачимо, усиновити дівчинку, буде не так вже й просто. Тим паче, що кандидатів у черзі – багато.

"Мама може передумати до моменту усиновлення"

- Маленьких діток, до 5 років, зазвичай забирають чи не одразу. Важче – зі старшими і тими, хто має певні вади розвитку. Інформація про всіх діток, які є в нашій базі даних, конфіденційна, знайомимо з нею лише кандидатів. До того ж, стояти в черзі на усиновлення можна лише два роки, потім необхідно подавати новий пакет документів.

Що має робити мама, якщо передумає та захоче повернути свою донечку? Зробити це буде непросто, але є шанс, говорить начальник служби Зоряна Здеб.

- Є два місяці, поки триває оформлення всіх документів. Тож мама може звернутися в суд та довести, що саме вона народила цю дівчинку. Згідно із законодавством, вона може повернути собі дитину, але до моменту її усиновлення, - наголошує посадовець.

Як далі складеться доля маленької красуні, до якої  прикипіли серцем не тільки медики, а й пересічні тернополяни, стежитимуть і журналісти "20 хвилин".

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (83)
  • Читач42

    Як її всиновити шукаємо дитину можемо піти з нею на контакт  все пройшли для усиновлення як можна з вами з вязатись  документи усі є
  • Марія Ленів

    ЯК ТАК МОЖНА ЛИШИТИ СВОЮ КРОВИНОЧКУ
  • Марія Ленів

    ЯНГОЛЯТКО
  • Pavlo Maksymiv

    Під твою милість

keyboard_arrow_up