На 25 гектарів біля Тернопільського ставу "кинули оком"

На 25 гектарів біля Тернопільського ставу "кинули оком"
Ділянка на 25 га біля Тернопільського ставу наразі пустує. Але суперечка щодо її долі уже розпочалася
Чутки про житлову забудову на 25 га землі біля гребного каналу і Тернопільського ставу спростовують в обладміністрації. Йдеться про вдало розташовану ділянку з кадастровим №6125280700:01:012:0001 та цільовим призначенням “Для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення”.

Згідно з офіційною кадастровою картою, ця земля перебуває у державній власності. В обладміністрації звітують, що “зупинили дерибан”, а свободівець Леонід Бицюра, який, будучи заступником голови обладміністрації, підписував акт прийому-передачі землі у користування КП “Масив”, каже, що розпорядження теперішнього голови обладміністрації Степана Барни, яке нібито зупинило “дерибан”, не має юридичної ваги. Тим часом КП “Масив” безперешкодно зареєструвало право оренди на 10 років.

Землю віддав ще Хоптян

Відео дня

За чутками про імовірну забудову землі над Ставом, як ми з'ясували, стоїть реальна спроба освоїти цю ділянку. Історія з 25 гектарами розпочалася у 2013-му. Тоді голова обладміністрації Валентин Хоптян 18 листопада підписав розпорядження №559-од “Про передачу в оренду земельної ділянки державної власності комунальному підприємству Тернопільської міської ради “Масив” на території Білецької сільської ради Тернопільського району”. Документ ані тоді, ані тепер не розмістили на сайті обладміністрації – там “висить” тільки назва: “559-од/Розпорядження”. Одначе після зміни влади скан цього таємничого акта таки вийшов на люди.

“1. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 25,0000 га комунальному підприємству Тернопільської міської ради “Масив” для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення за межами населеного пункту на території Білецької сільської ради Тернопільського району, – читаємо у розпорядженні. – Надати комунальному підприємству Тернопільської міської ради “Масив” в оренду на 10 (десять) років земельну ділянку площею 25,0000 га з кадастровим номером 6125280700:01:012:0001 для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення за рахунок земель запасу (відкриті заболочені землі) за межами населеного пункту на території Білецької сільської ради Тернопільського району. 3. Зобов'язати комунальне підприємство Тернопільської міської ради “Масив”: 1) провести державну реєстрацію права користування на умовах оренди земельною ділянкою в установленому законом порядку; 2) виконувати обов'язки землекористувача відповідно до вимог статті 96 Земельного кодексу України”.

Наступним кроком у визначенні долі 25 га над Ставом став акт прийому-передачі від 4 грудня 2014 року. Цей документ підписали заступник голови обладміністрацїі Леонід Бицюра та директор КП “Масив” Михайло Гумен. Утім, незабаром Леоніда Бицюру відсторонили від роботи і він пішов з обладміністрації. А 10 липня 2015 року голова обладміністрації Степан Барна підписав розпорядження №410-од “Про визнання таким, що втратило чинність, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 листопада 2013 року №559-од”. Тобто голова обладміністрації скасував рішення про передачу землі КП “Масив”.

Не платили ренду”

– Валентин Хоптян підписав розпорядження про передачу землі КП “Масив”, – каже заступник голови обладміністрації Віктор Шумада. — Це комунальне підприємство не укладало договору оренди цієї землі і, відповідно, близько двох років не платило оренди. Наприкінці 2014 року один із виконувачів обов'язків голови обласної державної адміністрації підписав договір оренди з КП “Масив” й акт передачі ділянки. Але оскільки призначили нового голову обладміністрації, а цей договір не був відповідним чином зареєстрований у державних реєстраторів, щоб зупинити це незаконне одноосібне рішення, Степан Барна видав розпорядження і скасував попереднє рішення. Ділянка залишається у державній власності. Якогось кінцевого рішення щодо неї немає. Але звертаються багато спортсменів. Можливо, там буде база для них. Земля – рекреаційного призначення, тому про житлову забудову мова йти не може.

Віктор Шумада, за його словами, також знає про чутки, що на тій ділянці хотіли звести “мало не цілий мікрорайон”.

Рішення скасувати неможливо”

Леонід Бицюра щодо ситуації з 25-ма гектарами займає кардинально іншу позицію.

– Існує ціла концепція облаштування тієї ділянки з будівництвом спортивних комплексів. Справа в тому, що тамтешня земля – це насправді дві ділянки. У частині, де трибуни, безпосередньо біля берега, – землі міста, а тих 25 гектарів – державні (на них зараз чагарники – авт.). Тож без залучення міськради розвивати цю ділянку просто неможливо, бо виникне проблема доступу до води, – обгрунтовує свою позицію він. – Остання ділянка мала бути облаштована за рахунок пошуку інвесторів. Є програма розвитку водних видів спорту до 2018 року, де розписані всі змагання і чемпіонати, всі заходи, що мають відбутися у Тернополі. Є розроблений архітекторами план розвитку ділянки.

Леонід Бицюра каже, що розпорядження Степана Барни про скасування розпорядження Валентина Хоптяна не має сили.

– Це неможливо, бо розпорядження може скасувати тільки вищий орган, – каже Леонід Бицюра. – Вони розповідають про “дерибан”. А насправді там потрібні величезні інженерні роботи, які самотужки не потягнуть ні місто, ні область. Залучення інвестора ми обговорювали мільйон разів і обрали саме його. Якщо залучати приватного інвестора, то це потрібно робити на конкурсній основі. Можлива передача Асоціації водних видів спорту, тоді вони будуть платити за землю.

На зауваження, що КП “Масив” протягом тривалого часу не сплачувало за оренду, Леонід Бицюра має пояснення.

– Воно не платило, бо не було акта прийому-передачі ділянки, документів про виділення в натурі тощо, – каже пан Бицюра. – От і все. Щоб зекономити на оренді, КП не провело реєстрацію.

– Але тоді виникає питання щодо серйозності їхніх намірів, – зауважив наш журналіст.

– Виникає питання, – відповів Леонід Бицюра. – Якби я мав час серйозно цим займатися, то був би якийсь толк. А мене відсторонили від роботи. От і маємо результат. Звичайно, що цю ділянку доцільно було надати місту. Іншого способу залучити немає. Якщо через конкурс – потрібно розбивати на дрібніші ділянки, а часу (до чемпіонату – ред.) дуже мало. У січні – чемпіонат із зимової ловлі риби, а туди навіть дорогу та світло не підвели... Вони всі їздили фотографуватися на тлі того мосту біля каналу, але й пальцем не поворухнули, аби підготуватися до чемпіонату.

Попри заяви, оренду оформили

З огляду на сказане, дебати щодо долі 25 гектарів над Ставом – ще далекі до завершення. Більше того, 29 серпня 2015-го, уже після вказаного вище розпорядження Степана Барни про скасування розпорядження Валентина Хоптяна, у Реєстраційній службі Тернопільського районного управління юстиції було зареєстроване право оренди КП “Масив” саме цієї земельної ділянки.

“Зміст, характеристика іншого речового права. Строк дії: 10 років, додаткові відомості: Розмір орендної плати встановлюється у розрахунку розміру орендної плати, який є невід'ємною частиною цього договору, і становить 25053,51 грн (двадцять п'ять тисяч п'ятдесят три грн 51 коп.) орендна плата вноситься у грошовій формі у такі строки: щомісячно в розмірі 1/12 річної суми орендної плати”, – йдеться в інформаційній довідці з Держреєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна, який ми отримали 13 жовтня 2015-го.

Таким чином, комунальне підприємство, попри заяви з обладміністрації, зареєструвало право оренди і, як виглядає, не планує відмовлятися від землі. Оренда одного гектара підприємству обійдеться у “сміховинні” 83 з лишком гривні у місяць!

До речі, про КП “Масив” ми уже писали у 2014 році:

“Активно про КП "Масив" заговорили цьогоріч, коли в невеличкому лісочку на Будного робітники почали рубати дерева. Там планували звести багатоповерхівку. Ділянка, на якій мерія дозволила будувати, – більше 0,6 га, – повідомляли ми у статті “Засекречений “Масив” має гектари міської землі”. – Мешканці сусіднього будинку заблокували роботи, здійняли шум. Фарбою помітили півсотні дерев, аби не було нових “жертв”.

Як тоді з'ясував наш журналіст, КП створили в 2011-му. До 2013 року сесія дала йому добро на виготовлення проектів землеустрою ще для п'ятьох ділянок загальною площею 2,6 га. Проект на 25 га, вочевидь, мав стати “зоряним” для підприємства. Як-не-як, а за одним заходом воно отримало б на “освоєння” землі у 10 разів більше, аніж протягом 2011-2013 років.

За статутом, КП "Масив" "створене з метою сприяння та участі, як незалежного учасника інвестиційного процесу, у вирішенні соціально-економічних завдань в області житлового, соціально-побутового, іншого будівництва, організації інвестиційних проектів, впорядкування торгово-побутових об’єктів".

Ми намагалися знайти керівництво КП “Масив”, одначе їхніх телефонних номерів в Інтернеті, на сайті міськради, у прес-службі міськради не виявилося.

– Ми не маємо у довіднику такого підприємства, – відповіли у прес-службі.

Натомість керівник прес-служби міськради Катерина Калуш у передвиборний період дуже рідко піднімає слухавку мобільного – спроба з'ясувати щось у неї виявилася марною. Керівники КП “Масив” можуть висловити свої думки щодо розвитку тих 25 га біля Ставу на шпальтах нашої газети, звернувшись до автора статті або у редакцію за тел. 43-00-50.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дмитро Копчак

    А для бійців АТО які захищали нашу державу землі немає,хочуть дати грошову компенсацію,коли ви СУКИ нажеретесь?!!!
  • Дмитро Копчак

    А для бійців АТО які захищали нашу державу,землі немає,хочуть дати грошову компенсацію, Коли ви СУКИ нажеретесь?!!!
  • тойво

    і озеро засиплять і застроять.

  • тойво

    там і так одні хащі.хай будують.

    може хоть в місті парки чіпати не будуть.

    Анонім reply тойво

    У тому то й річ, що зачіплять все: і парки, і стадіони і двори. Подивіться на сайті МР документацію по змінам до Генплану міста - у Надала широкі плани на Тернопіль... (((.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up