На прибирання Тернополя запланували понад 230 мільйонів. Усе – в руках приватної фірми

На прибирання Тернополя запланували понад 230 мільйонів. Усе –  в руках приватної фірми
Фото з міста від редакції «20 хвилин»
  • Погано розчищені та слизькі дороги і тротуари у січні після снігопадів обурювали тернополян.
  • Тож  журналісти «20 хвилин» вирішили з'ясувати, хто і за скільки займається прибиранням Файного.
  • І дізналися – міська рада доручила справу одній приватній фірмі, яка згідно з угодами, може отримати понад 300 мільйонів за прибирання Тернопільської громади.  

 

Почнемо з того, що в грудні 2022 року управління житлово-комунального господарства міської ради провело тендер на «Утримання вулично-дорожньої мережі Тернопільської міської територіальної громади на 2023 – 2024 роки» на загальну суму 300 126 427 грн. Територію громади «розбили» на чотири частини, кожна з яких – окремий лот. Цікаво, що для всіх позицій був лиш один учасник, який і переміг. 

Як проводили тендер

Документ про «Утримання вулично-дорожньої мережі Тернопільської міської територіальної громади на 2023 – 2024 роки» (ДК 021:2015 код 90610000-6 – Послуги з прибирання та підмітання вулиць) можна переглянути в системі «Прозоро»:

Лот-1. Утримання вулично-дорожньої мережі Тернопільської міської територіальної громади на 2023 – 2024 роки (мікрорайони Березовиця, Кутківці, Пронятин, Об’їзна дорога, с. Курівці, с. Малашівці, с. Іванківці, с. Кобзарівка, с. Вертелка, с. Чернихів, с. Глядки, с. Плесківці, с. Городище, с. Носівці).

Відео дня

Лот-2. Утримання вулично-дорожньої мережі на 2023 – 2024 роки Центральна частина та мікрорайон Новий Світ м. Тернополя.

Лот-3. Утримання вулично-дорожньої мережі на 2023 – 2024 роки мікрорайон Дружба  м. Тернополя.

Лот-4. Утримання вулично-дорожньої мережі на 2023 – 2024 роки мікрорайони Сонячний, Східний, Промисловий район і район Старого парку м. Тернополя.

Загальна вартість тендеру, як уже вказували вище, – 300 126 427 гривень. Суму визначили чиновники міської ради, а переможець – погодився з нею. Щоправда угодами передбачене коригування за згодою сторін.

Тернопіль – це частина  Тернопільської міської територіальної громади. Тож журналісти для зручності читачів та розуміння витрат вирішили зупинитися  на тих лотах, які стосуються лише нашого міста. Разом з тим, наголосимо, що і в лоті №1, який стосується, в основному сіл громади, також є частина міста – Кутківці, Пронятин, Березовиця та Об’їзна дорога. Тому реальна можлива сума за утримання Тернополя – більша, ніж ми аналізуватимемо. 

Згідно з інформацією на «Прозоро» ціна лотів №2, 3, 4 – 87 357 000 грн, 50 445 600 грн та 90 550 750 грн. Тобто загальна вартість прибирання лише міста (і те, без врахування Кутківців, Пронятина, Березовиці та Об’їзної дороги – авт) в 2023-24 роках мала б становити – 228 мільйонів 353 тисячі гривень. Пропозиції на тендер подала «ТЕХНО-БУД-ЦЕНТР». Вона й стала переможцем по усіх лотах. Згідно з укладеними договорами, які ми проаналізували, за згадані суми ТОВ має надавати послуги до 31 грудня 2024 року. 

228 мільйонів: за що?

Згідно з тендерними умовами, фірма-переможець повинна забезпечити належне утримання доріг, узбіч та тротуарів. Це і механічне та ручне підмітання, миття доріг, прибирання зелених зон при дорозі від сміття та листя, згортання снігу, посипання доріг та тротуарів і тому подібне. 

Як не фахівцям, важко дати відповідь на питання: «228 мільйонів – це мало чи багато?» 

Тож наша редакція вирішила знайти інформацію про минуле та порівняти теперішні витрати з періодом, коли Тернопіль прибирали не приватники, а комунальники. Звісно, ми врахували курс долара та інфляцію. 

А до 2012 року, нагадаємо, Тернопіль прибирало комунальне підприємство «Міська шляхово-експлуатаційна дільниця» (КП МШЕД – авт.). Ви, ймовірно пригадаєте великогабаритні грейдери, які ночами розчищали дороги під час снігопадів, сотні двірників на вулицях, які лопатами й мітлами розчищали узбіччя і тротуари, піскорозкидачі, що курсували вулицями. Загалом комунальне підприємство володіло у свої кращі часи, як не одноразово під час спілкування з журналістами «20 хвилин» в 2007-2011 роках офіційно коментував керівник КП, пів сотнею одиниць спецтехніки, а в штаті було біля двох сотень працівників–комунальників. 

Нагадаємо, у 2012 році міський голова Сергій Надал публічно озвучив, що комунальники працюють погано, а суми, які йдуть на утримання міста, надто великі.

– Послуги мають надавати якісно, професійно і відповідно до їхньої вартості, – сказав на пресконференції міський голова. – Тернопіль платив за прибирання та утримання міста у півтора рази більше, ніж Хмельницький або Луцьк. Ми що, у півтора рази більші за них? У нас на все йде до 15 мільйонів, а там – 10. Мене питають: «Ти що, там шампунем миєш дорогу?»

Згодом, як розповідали «20 хвилин», відбувся тендер на прибирання міста. Було троє учасників: КП МШЕД, Хмельницьке КП та ПП з Луцька «Руфусів». Шум у пресі та відсутність належної технічної бази в хмельницького та луцького учасників не дозволили реалізувати задумане. Тендер таки виграло наше КП. Сума, яку тоді мерія погодилась заплатити за роботу, – 17 мільйонів гривень.

А вже у червні 2012-го чинного керівника МШЕД Юрія Щирбу замінили на іншого. Офіційно пан Щирба звільнився сам. Причина – масові порушення, які виявили працівники мерії. Неофіційна, яку обговорювали тодішні депутати міської ради,  – начебто шантаж кримінальною відповідальністю та обіцянка не звільняти працівників. Та обіцянки не дотримали. Лише за рік звільнили близько 100 працівників КП. У 2013 р. роботу у МШЕД втратили ще майже півсотні людей. У 2013 р. відбувся новий тендер на прибирання та утримання міста. Основний лот, розміром майже 16 млн, отримало ТОВ «Тернопіль Комунал Сервіс». Дістались крихти й МШЕД. Воно виграло можливість утримувати території міста на суму меншу ніж 2 млн грн. Антимонопольний комітет та міська прокуратура висловили підозру, що тендер пройшов необ'єктивно і є ознаки змови. Та результатів тендеру ніхто не скасував. 

Журналісти «20 хвилин» тоді дослідили, що засновником «Тернопіль Комунал Сервісу» була громадянка Ірина Швець. Цікаво, що таке ж прізвище – і в засновниці луцького ПП «Руфусів», яке засвітилось у 2012 році. Ці фірми місцеві журналісти та працівники КП пов’язували із заступником міського голови Тернополя Владиславом Стемковським, який у минулому був заступником мера у Луцьку. Про причетність до згаданої фірми під час підготовки попередніх публікацій журналісти «20 хвилин»  запитували у пана Стемковського листом. Прямої відповіді він не дав. У 2015 році, через фактичне банкротство юридична особа КП МШЕД припинила своє існування. МШЕД до ліквідації користувалось приміщеннями, загальною площею майже 2000 квадратів і землею на 2,5 гектарів.

Порівнюємо витрати

15-17 мільйонів гривень – суми, у які міському бюджету обходилось прибирання міста в 2011-2012 роках силами комунальників. Аби зрозуміти приблизну «вагу» тим грошам зараз,  можна «прив’язати» їх до курсу долара. Тоді він був близько 8 гривень. Зараз 38,5 гривень. Також варто зважити на інфляцію. Різниця на утримання – очевидна? Не так?

Щоб розібратися детальніше, чи змінювали умови договору, чи коригували суму коштів, зазначену в тендерній документації, редакція звернулася за коментарем до міської ради. Речниця Мар'яна Зварич відповіла, що треба писати запит. Тож у коментарі, вважаємо, нам відмовили. Ми відправимо інформаційний запит та обов'язково повідомимо читачів про результат. Також у наступних публікаціях більше розкажемо про приватну фірму, яка займається прибиранням у місті, а також порівняємо суми, які тратить Тернопіль та сусідні обласні центри на утримання та прибирання вулиць. Припускаємо, така інформація буде цікавою нашим читачам. Стежте за оновленнями на нашому сайті та в соцмережах. 

 

ДОВІДКА 

Згідно з даними ресурсу Юконтрол, ТОВ «ТЕХНО-БУД-ЦЕНТР» зареєстроване 27.09.2005 року в Тернополі. Керівником організації є ТЕСЕЛЬСЬКИЙ ПЕТРО ІВАНОВИЧ. Розмір статутного капіталу складає 33 200,00 грн. Засновниками ТОВ є ЯРЕМА АНДРІЙ ПЕТРОВИЧ, з розміром внеску до статутного капіталу 16 600,00 грн та ХАНІН ЮРІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ з таким же розміром внеску. 
 

Читайте також:

На деяких вулицях «каша» зі снігу. Журналісти «20 хвилин» перевірили, як у Тернополі чистили сніг
 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Володимир Лехман

    Думайте!
  • Володимир Лехман

    Чому не публікуєте інформацію про Малашовецьке сміттєзвалище? Щодня більше 10 фур з пресованим сміттям зіі Львова розвантажується на Тернопільській свалці)

    Свалка перетворюється на гору, яку вже видно з Тернополя (по дорозі біля озера на Дружбу) 2 км від свалки є водозабір, що забезпечує 80% води для Тернополя.
  • Микола Унгурян

    тендер провели, гроші перерахували, але дороги всерівно нечищені
  • Teren Teren

    - Ну і шо, що краде? Зато шось робе!

    - А шо робе?

    - Та краде...

    А це, нешановні тернополяни, не той мудак лисий винен, що в місті такий бедлам і срач, а ті ідіоти, які його вже три рази собі на голову садили, і в прямому і переносному сенсі... Ви самі його зробили князьком-царком, а тому тепер мішайте ту кашу ногами, падайте, бо інакше ж не буде. А хтось, на жаль, руки ноги поломить... Але ж воно у вишиванці, воно патрійот!

keyboard_arrow_up