На Тернопільщині перегородили Збруч: люди скаржаться, а влада не чує

На Тернопільщині перегородили Збруч: люди скаржаться, а влада не чує
Дамбою, яку звели заради спрямування води на ГЕС, перегородили русло Збруча і підняли рівень ріки приблизно на метр
Розширення ГЕС на Збручі біля Скали-Подільської призвело до скарг місцевих жителів. Підприємець переконує, що він не будував нову дамбу, а відновив стару. Люди кажуть, що дамби не було ніколи. Триває слідство, а селяни чекають на збитки від повені.

Зі скаргами на перегородження русла Збруча, підняття рівня води і небезпеку затоплення ділянок та домівок через ГЕС між Скалою-Подільською Тернопільської області та Долинівкою Хмельницької скаржаться місцеві жителі. Власник електростанції каже, що все законно, а городів біля ріки не повинно бути. Установи, з якими підприємець мав погоджувати роботи, переконують, що належних погоджень він не брав. Відкрили кримінальне провадження.

Селяни констатують, що власник ГЕС і керівник ТзОВ “Сібекс” В’ячеслав Томчишен, який збудував дамбу на річі й підняв рівень води на метр, не бажає їх чути.

Відео дня

– Всі у владі знають про проблему, всі кажуть, що розуміють нас, але дають тільки відписки і нічого не роблять, – розповідає місцевий житель Сергій Бондар. – Таке враження, що у цій країні все куплене...

Причини конфлікту

Навесні 2015-го власник малої ГЕС між Скалою та Долинівкою – ТзОВ “Сібекс” – взялося за “капітальний ремонт дамби водяного млина”. За експертним звітом щодо розгляду документації “в частині міцності та довговічності об'єкта будівництва за робочим проектом”, дамба повинна мати 52 метри довжини, 3,5 – ширини та середню висоту 0,5 метра. Хоч млин і розташований у Тернопільській області, генеральним проектувальником виступало Держагентство водних ресурсів, а саме Хмельницьке облуправління водних ресурсів. У підсумку гребля підняла рівень води на метр.

– Після звернення громадян 29 грудня 2015 року відкрили кримінальне провадження за статею 356 Кримінального кодексу України – щодо самоуправства. Тривають слідчі дії, – повідомляють у нацполіції. – Якщо буде доведено склад злочину, справу передадуть до суду.

У такому випадку справу розглядатиме Борщівський суд.

У Декларації про початок виконання будівельних робіт із “капітального ремонту” засновник і керівник ТзОВ “Сібекс” В’ячеслав Томчишен підписався під тим, що подає правдиву інформацію:

“Мені відомо, що подання не в повному обсязі та недостовірних даних, зазначених у цій декларації, та виконання будівельних робіт без зареєстрованої декларації, з порушенням вимог, визначених проектною документацією, державними будівельними нормами, стандартами і правилами, встановлена відповідальність відповідно до закону”.

Також у документі йдеться, що “відомості щодо земельної ділянки не зазначаються у разі реконструкції, реставрації або капітального ремонту об'єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їх фундаментів у плані, а також реконструкції або капітального ремонту...”

Гребля стара чи нова

Співзасновник і керівник ТзОВ “Сібекс” В’ячеслав Томчишен переконує, що йдеться про капремонт дамби, яка існувала.

– Дамбу ми не зводили. Вона існувала з часу, коли запустили у дію млин у ХІХ ст. Ми купили цей млин у 2005-му. Дамба існувала, і її стан тоді був незадовільний, – говорить пан Томчишен. – У 2014-му експерт провів обстеження дамби і зробив звіт, в якому є і її фото, і знімок рівня води, який був. Проектом передбачене пониження рівня існуючого на той час гребеня дамби на 60-70 см. Коли ми проводили роботи на дамбі, люди ж могли підійти до нас і ми б узгодили, але вони тільки пофотографували.

Але, як наголошують місцеві жителі та екоактивісти, йдеться не про капремонт, а про зведення нової дамби, хоча й на місці, де її безрезультатно намагалися звести кілька десятиліть тому.

– Ще за Союзу і колгоспу був млин, який згодом викупила приватна фірма. Як млин їй підприємство не було потрібним – вони встановили генератор ГЕС, почали виробляти і продавати державі електроенергію, заробляти гроші, – каже Сергій Бондар. – Все нібито нормально, але у 2013-му стався інцидент – наприкінці червня річка раптово вийшла з берегів і вода товщею 60 см вкрила городи. Ми неодноразово зверталися до працівників ГЕС, щоб вони підняли шлюзи й спустили воду, бо урожай гине. Вони відмовлялися, мовляв, не можна. Вода простояла на городах два тижні, й урожай загинув. Як з'ясувалося, наплив води стався через те, що внаслідок дощів піднявся рівень води на ГЕС того ж власника вище за течією, у селі Жабинці. Але там працівники чи то проспали, чи то чи проґавили... Коли вода вже почала переливатися через дамбу, вони раптово підняли шлюзи і все потекло до нас. На ГЕС у Скалі відмовилися допомогти.

Місцеві жителі скаржилися до влади і Хмельницької, і Тернопільської областей.

– Нам же у відповідь писали, що це природний катаклізм, що власник не винен, що таке – по всій державі, – каже пан Бондар. – Ми тоді нічого не добилися, але навесні 2015-го власник ГЕС перегородив русло ріки, бо встановив потужніший генератор і йому забракло води. Тепер вода піднялася до самого берега. Треба тільки дощу чи снігопаду, а потім – потепління, щоб усе знову вкрило людські городи. Це перша проблема. Друга – припинення міграції риби. Третя – підмивання берега зі сторони Хмельниччини.

Там – охоронна зона”

В’ячеслав Томчишен запевняє, що ТзОВ “Сібекс” узгодило свої роботи з установами, з якими це треба було зробити.

– Є певні вимоги, зокрема законодавства у будівельній сфері. З ким потрібно було узгодити, ми узгодили, переконує він. – Дійсно, досвід показує, що підтоплення можливі, але потрібно зважити на важливий момент – ріка Збруч має охоронну зону завдовжки 50 метрів, на якій не можна орати. Натомість жителі, які скаржаться, що, можливо, підтопить їхні городи, орють до зрізу води. У нас дуже багато екологів, які дбають про своє особисте і мало – про річку. В одного з членів організації “Скеля”, які виступають проти ГЕС, городи також біля річки. Це при тому, що законодавство забороняє, як я казав. Нехай помилково той город зробили, але все одно існують обмеження щодо того, що можна там робити.

Дійсно, городи батьків члена “Скелі” Андрія Потурняка у Долинівці – одні з тих, які розташовані біля Збруча.

– Там справді немає 50 метрів до води, але до берега ніхто не оре. Відстань – майже 25 метрів. Та й огороди ці надали ще в часи, коли проводили розпаювання колгоспної землі. Є всі документи, – каже Андрій Потурняк.

Сервіс “Карти Google” підтверджує, що до Збруча селяни не орють, а офіційна Кадастрова карта – що відстань від городів до ріки сягає близько 30 м.

Мали розчистити, зробили навпаки

Город жителів Долинівки Павла та Тетяни Потурняків затоплювало тричі, кажуть вони.

– Тепер через те, що воду підняли на метр, навесні топитиме не тільки городи, а й підвали та хати. Йдеться про більше десяти помешкань. Ми протестували через те будівництво ГЕС у селищну раду Скали-Подільської, у Гуківську сільраду, до якої належить Долинівка. Відповідей не отримали.

Павло Потурняк – рибалка, тож його турбує вплив ГЕС на рибу.

– Вони постійно змінюють рівень води: то піднімають, опускають на метр. Через це ікра висихає, її визбирують птахи, малька немає. А недавно взагалі спустили воду майже до дна і придавили льодом рибу, яка вижила, – продовжує Павло Потурняк.

В’ячеслав Томчишен каже, що це неправда.

– Є інша причина зменшеня кількості риби, – говорить він. – Є дуже багато рибалок, які виловлюють рибу незаконними методами, особливо електровудками. Це найбільша біда.

Жителі Долинівки письмово зверталися з приводу проблем, пов'язаних з ГЕС, у Чемеровецьку та Борщівську райадміністрації. І от 22 липня 2013-го з першої з них відписали про “досягнення домовленості з керівництвом ТзОВ “Сібекс” про очищення частини ділянки р. Збруч біля насипної греблі навпроти млина та прибирання каміння для додаткового пропуску води по р. Збруч”. Через два роки про ці домовленості нібито забули – замість розчищення звели греблю.

Крутійство з комісією

– У 2015-му ми поскаржилися знову, уже в Борщівську райадміністрацію. У грудні прийшли двоє представників із району і запитували, що нас турбує, – говорить Тетяна Потурняк. – А потім прийшов лист, що у комісії, яка працювала в селі, було аж п'ятеро осіб. Це неправда – їх не було. Зрештою, сказали, що городи не затоплює і проблем нема... Йому все до лампочки – він там гроші рахує. То нехай собі рахує, але нехай не руйнує.

У відповіді з Борщівської райадміністрації йдеться, що досягнуто “усної домовленості” з підприємцем. Мовляв, коли буде небезпека підтоплення, він докладе усіх зусиль, щоб цього не сталося. Відтак люди звернулися до громадських активістів зі “Скелі”.

– Тут є ознаки одразу кількох правопорушень, щодо яких є статті у Кримінальному кодексі України. По-перше, це самоуправство, по-друге – захоплення земель водного фонду, по-третє – самовільне будівництво на землях водного фонду і перегородження ріки Збруч, – говорить голова Громадської організації “Скеля” Андрій Об'єщик.

Греблю звели на ділянці, яка, за Кадастровою картою, не перебуває ані у власності, ані в користуванні підприємства.

Як повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів у Тернопільській області Орест Сінгалевич, до них не було звернень щодо будівництва чи рекострукції греблі у Скалі-Подільській.

Аналогічно про відсутність звернень повідомляють у Тернопільському облуправлінні водних ресурсів.

Погоджень не брали

“В зв'язку з відсутністю звернення Тернопільське облводресурсів не виготовляло паспорт рибогосподарської технологічної водойми річки Збруч в районі дамби водяного млина ТОВ “Сібекс”...”, – читаємо у відповіді установи на запит “Скелі” від 5 січня 2016 року.

Щодо декларації, яку ТзОВ “Сібекс” подало в Інспекцію держархбудконтролю, то вона – це потрібно розуміти – має саме декларативний характер, каже в. о. начальника Інспекції держархбудконтролю Андрій Плевачук.

 

– Наші спеціалісти туди не їздили, бо категорія складності цих робіт не передбачає виїзду, – говорить він і пояснює цитований вище пункт декларації, у якій В’ячеслав Томчишен повідомляє, що ознайомлений із відповідальністю за подачу неповної чи викривленої інформації. – Це означає, що якщо хтось поскаржиться до нас на це, ми виїжджаємо на місце, з'ясовуємо ситуацію. Якщо є порушення, накладаємо штраф і даємо припис усунути порушення. Штраф може становити 124 тис. 800 грн. Якщо порушник не виконує припису, ми даємо ще термін - і знову штраф.


 

ГО “Скеля” поскаржилася на ТзОВ “Сібекс” до інспекції 5 січня.

– Ми відреагуємо протягом місяця, – каже пан Плевачук.

Таким чином людям, яким сама держава дала городи над Збручем і яких періодично підтоплює, доводиться знову чекати. І їх переконують, що дамба, якої вони – місцеві жителі, за їхніми словами, ніколи не бачили, зведена між Долинівкою та Скалою-Подільською ще за бабці-Австрії. Тобто тоді, коли Збруч ділив не дві області України, а Російську та Австро-Угорську імперію. І це питання мали б погоджувати щонайменше на рівні МЗС обох країн! А тим часом навіть на детальній мапі “Третього військового огляду” імперії Габсбургів 1869-1887 років дамби також немає. Зайве говорити, що військові не могли б оминути увагою такий стратегічний об'єкт.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Я як еколог  заявляю, що  потрібно  відібрати городи  і оштрафувати людей  які   порушили всі вимоги  і     мають ділянки  ближче чим  50  метрів від   розливу води під час повеней.  Тому що розорювання землі призводить до  її вимивання!  На цьому місці треба  спорудити  дамбу  яка   ще більше підніме рівень води в річці, тому що   річки пересохли і  це  призводить до вимирання цінних порід риби яка занесена в червону книгу!   Заборонити  проходження річкою  всяких  байдарочників, тому що вони    призводять до загибелі  риби  а також за кожною байдаркою   причеплена сітка  для незаконного вилову риби!

    Хлопців  з  Скелі   притягнути до кримінальної  відповідальності  за    державну зраду і   сприяння  ворожій росії, тому що   недовироблення електроенергії на ГЕС    вимагає її вироблення на теплових електростанціях  а це спалювання  і  газу  російського   вугілля  від якого а голови людям падає тисячі тон ртуті  і свинцю!

    Андрій Об'єщик reply Анонім

    ну ти і дурень а не еколог

    Анонім reply Анонім

    Цілком згідний - всіх до цюпи, селян на палю, байдарочників топити, через кожних сто метрів поставити гес, щоб червонокнижна риба мала де нереститись :)  Де ж такі дебіли беруться?
  • Volodymyr Harbuzyuk

    Зібрати громадян і розкопати до біса! Йшли ми Збручем на байдарці - це жах! Річка зарегульована тими дамбами. Пів дня каміння голе - пів дня раптовий підйом води і слалом. Треба було б оті ГЕС-и усі розібрати.
  • Сергій Бондарчук

    Так і є!Я-місцевий житель Сергій бондарчук.Ми вже 3роки боремося по цій справі.Велике спасибі хлопцям зі ’Скелі,- з їхньою допомогою справа пішла жвавіше.Навіть описали цю подію в газеті ’Ріа плюс’.Я звертався у районну газету’Галицький вісник’,-то редактор навіть мене не хотів слухати.Мотивував тим,що якщо влада каже,що все гаразд-то значить все гаразд.Значить всі документи в порядку,і він по судах ходити не хоче.Отаке.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up