Охорона для “краси”: чому в тернопільські школи пускають сторонніх. Ексклюзив "20 хвилин"

Охорона для “краси”: чому в тернопільські школи пускають сторонніх. Ексклюзив "20 хвилин"
  • Охорона в школах не працює так, як би мала, скаржаться батьки. Журналістка “RIA плюс” перевірила, чи пустять у заклад сторонню особу.
  • Факти візиту в заклад чергові мали б вносити у спеціальний журнал.
  • Як це працює на практиці - читайте.

Безпека дітей у школах — чи не завдання номер один для кожного навчального закладу. П'ять років тому в Тернополі почали реалізували ініціативу щодо встановлення аналітично-реєстраційної системи охорони «Smarsy». З міського бюджету виділили 400 тис. грн на 10 шкіл, решта шукали меценатів чи вирішували питання за рахунок батьківських внесків. А частина закладів досі працює без охорони.

Сказали здавати по 20 грн/місяць

Ті школи, де встановлена «Smarsy», мають чергових, які стежать за роботою системи. Або ж на вході по черзі працюють техпрацівники. Деякі заклади наймають працівників зі служби охорони. Навіть там, де, здавалося б, організація охорони — на вищому рівні, недоліки є, скаржаться і самі батьки.

Так, мама одного з учнів п'ятої школи розповідає, що в їхньому закладі охорона працює до 16 години, а учні навчаються у дві зміни. Тобто увечері в школі вже ніхто нікого не охороняє! А батьки оплачують по 20 грн/місяць. 

Відео дня

“RIA плюс” вирішила перевірити, чи справді діти можуть почуватися в безпеці у навчальних закладах.

Для прикладу редакція відібрала п'ять шкіл, у яких або встановлена система «Smarsy», або працює приватна охорона. Як пересічна тернополянка 13 березня (!) журналістка пробувала пройти шкільними коридорами повз охорону. Результат шокував.

Школа №5. Потрібно зробити копію перепустки

Заклад, який відвідали першим. У вестибюлі школи — охоронець, вдягнений у форменний одяг. Є стіл та металева перегородка, тут проходять учні та батьки. Журналістка спокійно пройшла її, привітний черговий лише запитався, чи є копія перепустки.

- Ні, нема, - відповідає кореспондент.

Охоронець посміхнувся і зауважив, що потрібно собі зробити копію. Але ніяких зауважень більше не мав, пропустив далі. Шкільними коридорами журналістка пройшлася легко.

Школа №4. “Якби ви були чоловік, то не пустила б”

Наступний візит — у школу №4. Тут встановлена розрекламована міськрадою система «Smarsy». За монітором комп'ютера сидить жінка. На екрані — відео з різних кутків закладу.

Ніхто на вході не спиняє, нічого не запитує, система на сторонніх не реагує. На питання до чергової, чому в школу пускають сторонніх, жінка здивовано питає: “А що я вас мала не впускати?”

- Так, мали. А звідки ви знаєте, хто я, навіть нічого не спитали. А раптом я з недобрими намірами прийшла до вас, - каже журналістка.

На ці слова жінка відреагувала з посмішкою, звісно, вона не очікувала, що в закладі журналістка.

- Дивлюсь, ви така гарна пані, якби то був чоловік, то не пустила б. У нас тут батьки приходять, дітей забирають, усе добре. Думала, ви теж того прийшли. Але наступного разу я вас спитаю, чого ви прийшли, - відповіла працівниця.

Школа №3. Поруч з турнікетом нікого не було

Рухаємось далі. Напроти — школа №3. Тут також працює система «Smarsy». Встановлений турнікет, світиться червона лінія. Однак чергового на пропускному пункті не помічаємо.

Журналістка спокійно піднялася на другий поверх будівлі, пройшовши повз систему. За кілька хвилин очікування охоронця так і не помітила. Вийшла назад, лише тоді на вході зустріла жінку, та говорила зі школярами, допомогала комусь із учнів знайти батьків. Вочевидь, то і була шкільна охорона.

ТНВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого». Сиділа в мобільному телефоні

У цьому закладі також працює реєстраційно-аналітична система, на вході в закладі сидить черговий. Журналістка зайшла у приміщення, говоривши по мобільному телефону. Спокійно пройшла охорону та пішла далі коридором. На лавках у вестибюлі сиділи батьки, певно, чекали дітей після уроків.

На питання до чергової, а чому вона не спиняє сторонніх осіб, та холодне відповідає: “Ви говорили по телефону, що буду вас спиняти?!”

А раптом у заклад зайшли “терористи”?

- Ніхто в нас тут не ходить, усе спокійно. Батьки забирають дітей, більше ніхто не заходить, - каже співрозмовниця, продовжуючи гортати закладки на своєму телефоні.

Українська гімназія ім. Франка. Спинили на вході

Тут також працює система «Smarsy», але на проході є ще ланцюжок, а ще табличка: вхід-вихід заборонений.

На вході чергує пані Галина. При спробі пройти повз систему вона реагує миттєво: “Перепрошую, а ви до кого? Дітей батьки чекають тут, на пешому поверсі”.

Жінка розповіла, що охорона в закладі працює цілодобово. Є два чергових — на зміну заступають через день.

- Щоб зайти в школу, потрібно прикласти картку до датчика, так само, і коли виходиш, - демонструє одинадцятикласниця Вікторія.

Скільки витрачають на обслуговування охорони

У 2014 році десять середніх навчальних закладів у Тернополі були оснащені аналітично-реєстраційною системою «Smarsy». На це з міського бюджету виділили 400 тис. грн, розповідає заступник начальника міського управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька.

- Ми виділяли кошти на облаштування системи у 3, 5, 7, 4, 8, 9, 18, 15, 28 школах та в Галицькому коледжі ім. Чорновола. Деякі заклади відмовлялися, тоді ми гроші спрямували на інші. Решта шкіл встановлювали систему або за кошти меценатів, або батьки самі проявляли ініціативу, - говорить вона.
У 34 закладах середньої освіти встановили від 4 до 6 камер відеоспостереження, на кожен давали по 19 000 грн. Відповідно, витратили 646 000 грн. Плюс ще 40 000 грн пішло на встановлення системи відеоспостереження у позашкільних закладах освіти.

Обслуговування відеосистеми в одній школі вартує 800 грн за місяць.

У всіх закладах є тривожна кнопка, яку можна натиснути в разі небезпеки. На її встановлення у школах витратили 137 тис. грн.

 

Ми запитали у директорів шкіл, як працюють системи охорони у їхніх закладах, чи пускають туди сторонніх та як фіксують візити. 


Петро Поврозник, школа №5:

- Ми вже мали неприємні конфліктні випадки біля школи, тому за ініціативою батьків у закладі з лютого працює державна служба охорони. Графік роботи чергового — із 8.00 до 16.00, це повний робочий день, на одну ставку. Щомісяця батьки платять по 20 грн, але кошти у вигляді благодійного внеску перераховують на спеціальний рахунок. Школа до того стосунку не має.

Коли закінчується зміна охоронця, техпрацівники по черзі стежать, аби сторонні в заклад не заходили. Батьки можуть бути впевнені: їхні діти в безпеці!

 

Наталія Левенець, школа №4:

- У нас працює система “Смарсі”, а також є тривожна кнопка. Є 8 камер та пульт відеоспостереження. На вході по черзі чергують техпрацівники. Вони мають записувати у спеціальний журнал усіх сторонніх осіб, які хочуть зайти в заклад. Батьки зазвичай чекають дітей у вестибюлі.

 

 

 

Руслана Петрокушин, школа №3:

- На черговому посту постійно є працівники. У закладі функціонує система Smarsy. Учні мають картки-перепуски. За бажанням їх могли оформити і батьки, але вони зазвичай чекають дітей знизу.

Усіх сторонніх осіб чергові мають обов'язково фіксувати та записувати у спеціальний журнал.

 

 

Марія Гуцал, ТНВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого»:

- Система охорони Smarsy працює цілодобово. На посту працюють чергові, вони і стежать, аби сторонні не заходили в приміщення. Батьки, як правило, чекають у вестибюлі. Я особисто противник того, щоб навіть батьки без потреби ходили коридорами, адже вони відволікають як дітей, так і вчителів.

 

 

 

Анатолій Крижанівський, Українська гімназія ім. Франка:

Чергові на вході є постійно. Через систему Smarsy вчителі вносять оцінки учнів та домашні завдання, тобто батьки в онлайн-режимі можуть стежити як за успішністю їхніх чад, так і відстежувати те, що потрібно зробити вдома.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Кобра

    Нема відповідальності тому так
  • наталя

    І що ця охононна дає?
  • наталя

    Мої діти навчаються в 5 школі і вшколу дійсно  дуже легко пройти. А ввечері в п'ятій годині і зовсім нікого з охорони немає. І батьки самі оплачують послуги охоронця.
  • Ірина

    Мій син учень п’ятої школи 11 класу одного разу забув в дома пропуск і не зміг потрапити на уроки.  Добре, що поряд проходили вчителі і підтвердили, що це їхній учень.  Тому не віриться мені, що в школу пройти  настільки легко, як описано в статті.

    Єврей reply Ірина

    В різних охоронців може бути різне ставлення до своїх обов'язків, ну, або вони просто бояться щось сказати до дорослих, а відриваються лише на дітях.

    тойво reply Ірина

    Мабуть не кожен день охорона добре працює.

    Наталия Бурлаку reply Ірина

    Нас пустили, у тексті описано так, як було. Висновки робіть самі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up