Права квартирантів таки порушили, кажуть юристи

Права квартирантів таки порушили, кажуть юристи

Ані голова Фонду пам’яті Мит­рополита Мефодія, ані його роди­чі не можуть розпоряджатись майном померлого до оформлення права власності. Тож як у діях першої, так і другої сто­рони є порушення, стверджують юристи.

Читайте також: Борються за квартири Митрополита Мефодія


  Ми проконсультувались щодо окремих моментів із трьома незалежними юристами, адвокатами. Їхня відповідь однозначна: сторони діють однаково неправомірно.


  — У таких випадках жодна зі сторін не має права розпоряджатись квартирою й укладати будь-які правочини, у тому числі і на охорону,?— каже юрист Олена Степанова. — Спадкоємець за заповітом лише вступив у право наслідування, але право власності виникає з моменту його реєстрації у Держреєстрі. Нема права власності і у родичів. Тож договір на охорону з приватною охороною є оспорюваним, оскільки ЗУ «Про охоронну діяльність» та ліцензійні умови чітко передбачають наявність документа, який посвідчує право користування нерухомим майном або право власності на нерухоме майно.

  З огляду на це жодна зі сторін, вочевидь, не мала права розпоряджатись житлом. А тим паче — поселяти квартирантів. Ми поцікавились у «помічника адвоката» пані Наталії, на якій підставі вона уклала договір оренди.

  — На підставі заповіту, яким власник фактично позбавив сво­їх рідних майна. Поки даний до­кумент не буде скасовано рішенням суду, він є чинним та останньою волею покійного,?— відповіла жінка.?— Тим паче, за усім майном, як за життя, так і після смерті Митрополита наглядала, сплачувала рахунки, проводила поточні ремонти, володіла ключами доступу пані Шевчук. На час укладення договору оренди вже була закрита кримінальна справа, а почеркознавча експертиза встановила, що підпис на заповіті виконано заповідачем власноруч.

  Таку відповідь наші юристи не вважають обгрунтованою та переконливою.
  — Заповіт — це лише підстава набуття права власності на квартиру у порядку спадкування і не більше, це не є право власнос­ті,— аналізує адвокат Андрій Ку­курудза.— Власність на цю квартиру виникає з моменту державної реєстрації свідоцтва про право власності на квартиру за заповітом, яке оформляє нотаріус та реєструє його у відповідному реєстрі прав на нерухоме майно.

  А ось права квартирантів, які, вочевидь, знали про спір за спадок, згідно із законодавством, порушені.

Відео дня


  — Є договір про оренду. При укладанні орендарі мали б поцікавитись, кому належить право власності на квартири. Та, припустімо, не поцікавились, — каже адвокат Василь Когут. — Вселились, уклали договір про охорону з управлінням поліції охорони — мали таке право на підставі договору оренди.


Тож тепер квартиранти мають право подавати заяву до суду.  Адже УПО не мало б допустити сторонніх людей у «їхнє» житло — пред’явлені роди­чами документи не є правом власності. Також логічними, як кажуть адвокати, є заяви квартирантів про проникнення в квартиру. Проте, розуміючи, що основа конфлікту лежить у спорі за спадок, і поліція, і УПО намагаються якнайменше встрягати у ці розбірки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up