Приносять запрошення «мертвим душам»: як Тернопіль готується до виборів

Приносять запрошення «мертвим душам»: як Тернопіль готується до виборів

Невдовзі тернополяни, як і всі українці, обиратимуть майбутнього Президента. Наразі у всіх містах триває підготовка до проведення голосування, облаштування дільниць та уточнення списків виборців. Чи готовий Тернопіль до виборів, проанілізувала журналістка «RIA плюс».

Чи є ви у списку

Питання номер один – чи включили вас до списку виборців. Кожен може особисто перевірити інформацію про своє включення (невключення) до Державного реєстру виборців  звернувшись до програмного ресурсу "Особистий кабінет виборця".

Якщо ви помітили помилку у своїх даних чи вас не було у списку, потрібно було відвідати відділ ведення реєстр виборців у міськраді. Але зробити це потрібно не пізніше, ніж за пять днів до виборів, тобто 25 березня.

Тут, до речі, також можна було тимчасово змінити місце голосування на президенських виборах, якщо ви, скажімо, працюєте, навчаєтесь чи проживаєте не за місцем реєстрації. До 25 березня також потрібно було звернутися до місцевого відділу Державного реєстру виборців з документами що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати та інші вмотивовані причини такої зміни).

Відео дня

«Померла 10 років тому»

У підготовці до цих виборів, як і в попердні роки, не обійшлося без конфузів. Так, у редакцію звернулася тернополянка Світлана (прізвище редакції відоме – прим. авт.). Жінка розповідає, що їй вже вкотре приносять запрошення на вибори для покійної екс-господині помешкання.

- Живу в будинку на вул. Миру, 5 уже дев’ять років. Знову принесли запрошення для колишньої мешканки квартири. Жінка померла десять років тому, нехай з Богом спочиває! – наголошує вона. – Щоразу кажу, що пані Мельникова померла. Які там у нас вибори – треті за рахунком за ці десять років? Так і не внесли зміни у списки, виходить. Щоправда, цього разу жіночка, що приносила запрошення, на ньому написала – «Померла», але чи внесуть вони зміни у свою базу даних, невідомо. У мене одне питання: скільки таких «мертвих душ» будуть голосувати на виборах?

Натомість у відділі ведення державного реєстру виборців (далі ДРВ – прим. авт.) виконавчого комітету міської ради кажуть, що наразі таких звернень від громадян не отримували.

- Поки що нам такі факти не повідомляли. Будуть заяви – перевіримо та виключимо зі списків виборців, - говорить начальник відділу Ірина Бурда.

Тож фактично питання про голосування небіжчиків – швидше риторичне. Якщо такі є у списках, то логічно: або їх відзначать як тих, що не з’явилися на вибори, або гірше – вони чудесним способом зможуть «проголосувати».

Скільки тернополян голосуватимуть

Станом на п’ятницю, 22 березня місцевий відділ ДРВ нарахував 175 600 виборців у Тернополі. Однак ця цифра може змінитися, адже протягом вихідних та в понеділок ті, хто не знайшли себе в списках, мали змогу написати відповідні заяви, а також усі охочі могли тимчасово змінити місце голосування. У приміщенні був справжній ажіотаж, біля кабінетів – довжелезні черги людей. Про це журналісти писали на сайті «20 хвилин». 

У Тернополі, за розповіддю пані Бурди, уже сформовані дільниці. Через нещодавній розпуск ЦВК окружної виборчої комісії (ОВК – прим. авт.) відбулась затримка у підготовці до виборів. Фактично втратили тиждень повноцінної та продуктивної роботи, зауважує начальник відділу ДРВ.

Нагадаємо, що 12 березня 2019 року ЦВК прийняла вкрай тривожне рішення про розпуск тернопільської окружної виборчої комісії, поставивши таким чином перед загрозою зриву весь виборчий процес на Тернопільщині. Але вже через три дні Центральна виборча комісія затвердила новий склад окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 163. Він охоплює місто Тернопіль. Про це ЦВК повідомила на своїй офіційній сторінці. До складу нової ОВК ввійшло 29 осіб. 

Працюватиме 85 дільниць

Про те, як готуються дільниці до проведення президентських виборів «RIA плюс» розповів новообраний голова ОВК Василь Михальський. За його словами, у Тернополі на виборах працюватимуть 85 дільниць. Наразі триває як їх матеріальне облаштування, так і доукомплектування членами комісій, заміна в межах квоти.

- Саме порушення квотності, тобто частки представників від тих чи інших кандидатів на пост президента України на дільницях і розпустили колишню ОВК. Ми працюємо так, щоб усе відбувалося в межах закону України "Про вибори Президента України", - говорить він. - У складі комісії може бути лише один представник від конкретного кандидата на пост Президента України. Спостерігачів може бути не більше двох від кожного суб'єкта подання. Дільнична виборча комісія утворюється в кількості не менше дев’яти осіб. На великих дільницях – не більше 18.

Найбільша кількість виборців, яка припадає на одну дільницю, - 2484 виборців, найменше – 125, говорить голова. Наразі відбувається заміна представників комісії у межах квоти. Є брак людей, зауважує пан Михальський.

- Ми обдзвонюємо штаби, довірених осіб, шукаємо заміну, - каже він. – Довірені особи від кандидатів у Президенти приносять особисто подання про включення осіб до складу комісій. Ми виносимо це питання на засідання ОВК, які проводимо щодня. Протоколи відсилаємо у ЦВК. Тернопіль з усіх округів в області має найбільшу кількість виборців з найменшою кількістю дільниць.

Облаштовують кабінки та урни

Дані про місце їх розташування та закріплені за ними адреси виборців можна знайти на сайті ЦВК. Редакція «RIA плюс» підготувала для вас корисну інформацію, куди йти голосувати, - читайте на с. 10.

Крім того, триває матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць.

- Міська рада виділила нам 545 метрів тканини, ми замовили ще 1600 метрів, аби облаштувати кабіни. На кожну дільницю орієнтовно піде 32 метри тканини. Також доукомплектовуємо дільниці виборчими урнами. Приводимо кабінки у відповідний стан. Вирішуємо питання з освітленням, забезпеченням канцелярію тощо, - каже пан Михальський.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Микола

  • Максим

    Ніякого порядку! Потім голосує чорті хто! Як за 10 років не викреслили зі списку людину, проте тих, хто має голосуваи, не вносять. Крахна чудес!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up