Протерміновані ліки, бруд та хабар журналістам: як працюють медсестри у школах та садках. Ексклюзив "20 хвилин"

Протерміновані ліки, бруд та хабар журналістам: як працюють медсестри у школах та садках. Ексклюзив "20 хвилин"
  • «Інспектор РІА» - новий проект редакції газети «RIA плюс» та сайту «20 хвилин». Ми розповідаємо правду про те, як порушують права тернополян в різних закладах міста та області.
  • Цього разу перевірили, як працюють медпункти у школах та садках. Працівниця одного із закладів поклала 200 грн в кишеню журналісту, аби та не оприлюднювала побачене. Кореспондент миттєво повернула жінці гроші. 

Як працюють медичні кабінети у дошкільних та середніх навчальних закладах Тернополя? Про це дізнавалися журналісти «RIA плюс». Попри закиди чиновників та посадовців, розставимо всі акценти «перевірки»: ми зверталися безпосередньо до медичних сестер у закладах, з їхньої згоди дивилися термін придатності лікарських засобів та наявність медичних препаратів та обладнання, відповідно до переліку оснащення медичного кабінету, затвердженого Міністерством охорони здоров’я.

Наші журналісти відвідали 6 закладів, три – школи, три – садочки. Принцип вибору – наближеність у географічному розташуванні та на прохання читачів газети. Отже, ми побували в садках №№4, 5 та10 та, а також «перевірили» медичні кабінети у школах №№2, 5 та 24. Поетапно опишемо кожен із візитів.

Відео дня

Школа №2 (вул. Новий світ, 9)

На вході люб’язно зустрічає медична сестра Наталія Прінь. Розповідає, що в її функціональні обов’язки входить надання медичної допомоги учням школи, після канікул вона оглядає школярів на педикульоз (паратизування на людині комах вошей – прим. авт.), двічі на рік перевіряє зір учнів, на початку навчального року фіксує ріст та вагу дітей. Веде облік у журналах. Також вона збирає дані про наявність профілактичних щеплень. Крім довідки, яку надають батьки, звіряє інформацію у педіатричних відділеннях. Підпорядковується медсестра «Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні».

Відповідно до вимог організації медичного кабінету, він має забезпечуватися холодним та гарячим водопостачанням. Теплої води в медичному кабінеті школи №2 немає. Медсестра пояснює, що не зверталася до керівництва закладу із проханням забезпечити її теплим водопостачанням.

Температура повітря у приміщенні на момент візиту журналістів – 19 градусів. Хоча має бути в межах 21-23 градусів Цельсія. 

За інформацією пані Наталії, у школі навчається 768 дітей. У шафі розміщені медичні препарати для надання невідкладної медичної допомоги. З дозволу співрозмовниці подивилися термін придатності лікарських засобів. Протермінованих – не виявили. У сейфі шкільна медсестра зберігає основний запас ліків, які може використовувати в роботі. Каже, що часом доводиться надавати допомогу не тільки дітям, а й вчителям. Тож має препарати і для них.

На одному зі скляних столиків у медичному кабінеті розміщені перекис водню, вата, спирт, який працівник, ймовірно, нещодавно використовувала. Там же ми помітили брудні одноразові рукавички, Наталія Прінь зауважила, що забула їх викинути. Два пінцети у плямах та із залишками бруду поруч: медсестра пояснила, що не використовує їх у роботі: «Я ними не користуюся, бо не маю що тим робити». До речі, вона наголосила, що поверхню столика, де зберігає інструменти, протирає щодня. Хоча там був шар пилу – помітно навіть неозброєним оком.

На столі у медсестри – чисті термометри для вимірювання температури тіла. Після кожного використання пані Наталія мала би відкласти окремо інструмент та замочити його у спеціальний розчин. Журналісти стали свідками того, як після вимірювання температури одному з учнів (зафіксувала показник – 38,2), жінка просто поклала використаний термометр на столі. Навіть після того, як журналіст іронічно запитала, а раптом у дитини кір, медсестра не поспішила відкласти інструмент.

Садочок №5 ( вул. Наливайка, 2)

Старша медична сестра Оксана Цезарук працює тут на 1,25 ставки – її робочий день починається о 8.00 і завершується о 18.30. Має годину на обід в межах закладу. Коли групи зведені, вона працює з 8.00 до 16.10.

Пані Оксана проводить в ізолятор. Працівник зауважує, що їхній садочок – один із небагатьох, який має спеціальний кабінет, де можуть перебувати хворі діти до приїзду батьків. Є кушетка. Водичка в ізоляторі – лише холодна, теплої води немає. Щоправда, як каже медсестра, вони мають бойлер. Тож при потребі за 10-15 хвилин воду можна підігріти. Термометра в приміщенні немає. Та й медсестра плутається, скільки має бути в межах норми, – 19 чи 22 градуси.

Медсестра акцентує увагу на окремий вихід з ізолятора. Але демонструвати його відмовляється, каже, там будівельні матеріали. Тож його функціональність – під великим питанням.

Шафа з ліками для надання невідкладної допомоги. На прохання подивитися терміни придатності, реагує схвально.  «Мукалтин» - препарат від кашлю – термін зберігання до липня 2018, Настоянки ехінацеї – до липня 2014, «Флюколд» – залишки, на яких взагалі нема позначки про термін зберігання, «Оксолінова мазь» – до жовтня 2016, «Пантенол» – до червня 2017 (був у наявності «свіжий» засіб при опіках), «Но-шпа» – до лютого 2019, «Лефоміцитин спиртовий» – до січня 2016, «Фукорцин» – до 2015, Настоянка полину – до 2016, «Валокормід» - до грудня 2016. Найцікавіше для невідкладної медичної допомоги: «Дибазол» - до грудня 2017, «Адреналін» - до лютого 2018, «Кофеїн» - до квітня 2018, «Кальцію глюконат» - до липня 2017, «Кордіамін» - до 2017, «Но-шпа для ін'єкцій» - до серпня 2018. Більше – дивіться на відео. Чому в закладі зберігають протерміновані медичні препарати, особливо ті, які потрібні для надання невідкладної медичної допомоги, пояснити не змогли.

Однак біля кожної групи в садочку є спеціальні шафи, де зберігають чисті та використані термометри. Це – великий плюс, адже діти до них доступу не мають.

Школа №24 (вул. Живова,30)

У закладі навчається 1678 дітей. У медичному кабінеті працює дві медичні сестри – Галина Барська та Марія Коршилівська. Тричі на тиждень у школі чергує лікар-педіатр Наталія Антонюк.

Теплої води немає. Температура повітря в приміщенні не відповідає нормі, зауважують працівниці, тому вони включають обігрівач. Протягом дня кабінет достатньо прогрівається. Медсестри охоче показують лікарські препарати для надання медичної допомоги учням, з їх дозволу дивимося на термін зберігання ліків. Ніяких відхилень не помітили.

Чисті термометри - окремо, використані – знезаражують у розчині – демонструють. На одному зі столиків помітили голки зі шприців. На питання, навіщо їх зберігають, кажуть, що часом вони можуть бути помічними, аби вийняти скалку з пальця. Але через пару секунд  навіть самі медсестри додають, що їх потрібно викинути. 

Садочок №10 (вул. Паращука,1)

Медсестра тут працює із 8.00 до 18.30. Заклад відвідують 275 дітей.

Медичний кабінет розташований на 2 поверсі, вивіски на вході немає, тож з першого разу знайти його непросто. Медична сестра Надія Козіцька проводить у приміщення, показує лікарські засоби. Протермінованих засобів не виявили. Навпаки – крім основного маркування, для зручності медична сестра до кожного препарату ще додає листочок із вказівкою кінцевого терміну зберігання.

Термометра для вимірювання температури в кабінеті немає. Крім того, тут взагалі немає водопостачання. Щоб помити руки, працівниця мусить бігти на перший поверх. Однак завідувач закладу наголосила, що вони планують робити ремонт в приміщенні. А ще наші журналісти так і не побачили одноразових рукавичок. Пані Надія довго їх шукала, але так і не знайшла. Хоча в самому медичному кабінеті чисто та охайно.


Школа №5 (вул. Камінна, 2)

У медичному кабінеті працює фельдшер Ірина Гарматюк та лікар Наталія Антонюк. Графік роботи висить на дверях – з 9.00 до 16.42. Навчальний заклад відвідують 861 учень. Лікар працює в школі тричі на тиждень.

Пані Ірина демонструє лікарські засоби для надання медичної допомоги. Протермінованих препаратів ми не помітили. Чисті термометри – окремо, використані – окремо. Джгут, ноші, тонометр, шини, фонендоскоп та інше – є. Тісне приміщення – єдине, на що скаржаться працівниці. Однак свої обов’язки готові виконувати в будь-яких умовах, кажуть вони.

Теплої води в кабінеті, як і всюди, немає.

Садочок №4 (вул. Київська, 3Б)

Цей заклад є порівняно новим, тож ми його залишили наостанок. О 17.09 медичної сестри Галини Кобильник на робочому місці не було. Телефоном вона пояснила, що працює до 16.00, тому вже пішла додому. А от завідувач садка Людмила Цімерман зауважила, що медсестра працює до 17.00, проте вона її відпустила раніше. А раптом щось трапиться? Завідувач запевнила, що сьогодні вже нічого трапитися не може.

 

Відео та фотографії - Наталії КОРПАН

 

Коментарі експертів

Андрій АРТИМОВИЧ, директор Комунального некомерційного підприємства “Тернопільська міська дитяча лікарня”:

- Медичні сестри у школах є працівниками Комунального некомерційного підприємства “Тернопільська міська дитяча лікарня”. У садках медсестри закріплені за освітою, вони не проходять відповідної медичної спеціалізації у наших закладах. Медичний працівник у школі виконує свої функціональні обов'язки, тобто надає медичну допомогу учням. Приміщення кабінету, майно, розхідні матеріали надає балансоутримувач, тобто навчальний заклад. Керівники шкіл купують лікарські засоби, відповідно, і повинні стежити за їх придатністю. Міська дитяча лікарня не отримує на баланс ці препарати, тому міняти їх чи списувати наші працівники не мають права. Хто купив їх, той і відповідає. Якщо термін зберігання препаратів завершився, медична сестра мусить повідомити про це керівника закладу. Користуватися такими засобами вона не може.

 

Ольга ПОХИЛЯК, начальник міського управління освіти:

- Щороку при плануванні бюджету управління визначає певну суму коштів для закупівлі медичних препаратів, необхідних для надання допомоги як у школах, так і садках. Заклади самі купують необхідні для них лікарські засоби, обладнання тощо. Кошти виділяємо двічі: у першому та другому півріччях. Затримок немає. Медсестри у садках підпорядковуються керівникові дошкільного закладу, медсестри у школах – міські дитячій лікарні, однак вони мають визначені посадові обов’язки та перебувають у співпраці із керівником закладу, де працюють.

Керівник закладу несе відповідальність за все, що відбувається в закладі. Але медична сестра (у тому числі в школі) безпосередньо відповідає за те, які лікарські засоби є у її розпорядженні. Вона повинна інформувати керівника закладу про закінчення терміну зберігання препаратів та їх списання.

 

ДОВІДКА

У 2018 році на забезпечення медичних кабінетів у садках виділили 135 500 грн, у школах – 243 200 грн, у школах-садках – 22 700 грн, у спеціалізованій школі – 20 000.

За інф. управління освіти.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Світлана Василюк

    До Тернополя реформа ще не дійшла!!! Звинувачують у всьому Уляну Супрун,а самі ходять на роботу,щоб поменше зробити та побільше хабарів набрати!!!
  • Світлана Мигдаль

    Щось дуже мало закладів ви перевірили, ще б перевірили добре їхнє ставлення та навики, щоб знали ,як надати першу допомогу
  • Tanja Dzebchyk

    По всіх школах і садках пройдіться!!!
  • Валентина Маріяш

    ви завітайте в любе відділення в в любе лікарню .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up