Велика реставрація чи пародія? Чому не відновлюють замки, які вже розсипаються(РОЗСЛІДУВАННЯ)

Велика реставрація чи пародія? Чому не відновлюють замки, які вже розсипаються(РОЗСЛІДУВАННЯ)
Замок XVII ст. у с. Сидорів Чортківського району
  • У рамках «Великого будівництва» в Україні стартував проєкт «Велика реставрація»: реставрація культурно-історичних пам’яток.
  • Що реставрують на Тернопільщині та за які гроші? Які замки Тернопілля у найкращому стані, а які – у найгіршому?
  • Чи є в області професійні реставратори. Які роботи виконують і що відомо про ці фірми? Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

 

Пам’ятки культурної спадщини – це об’єкти, які мають дуже великий термін експлуатації, тому кожен з них потребує виконання певних ремонтно-реставраційних робіт.

— Міністерством культури та інформаційної політики України завершено формування пріоритетних об’єктів культурної спадщини на території Тернопільської області, що потребують ремонту або реставрації та визначено рейтинг, до якого ввійшли 16 об’єктів з нашої області, — повідомила директор  Департаменту культури та туризму Тернопільської ОДА Світлана Байталюк. 

На сайті Міністерства культури та інформаційної політики України знаходимо перелік проєктів, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво». Загалом цих проєктів –  16 на 13-ти об'єктах в області. Ознайомитися із ними можна на картах нижче по трьох районах нашої області. 

Відео дня

Чортківський район

Тернопільський район

Кременецький район

Що відреставрують у 2021 році?

На два об’єкти культурної спадщини Тернопільської області, як поінформували нас у Департаменті культури і туризму, вже передбачили фінансування в рамках програми «Велике будівництво». Це замок 1631 року в м. Збараж і замок ХVІІ століття в м. Чортків.

Скільки це коштує? Кошти з держбюджету на реставрацію цих двох замків області вже виділені. 2 млн 750 тис. грн на ремонтно-реставраційні роботи замку в м. Збараж і 17  млн грн на ліквідацію аварійного стану замку ХVІІ століття в м. Чортків. Вартість робіт визначається кошторисом за кожним із проєктів. Ми просили Департамент уточнити вартість кожної із реставраційних робіт. Однак такої інформації нам не надали. 

Як обирали замки? 

Об’єкти, що будуть реалізовані, відремонтовані і відреставровані в рамках програми «Велике будівництво», обирали та обираються комісією, утвореною відповідним наказом Міністерства культури та інформаційної політики України. Що саме стало визначальним критерієм для вибору? У місцевому департаменті не уточнюють. 

Що і коли будуть ремонтувати?

У рамках програми «Велике будівництво» реалізуються такі проєкти:

Ці проєкти мають реалізувати протягом 2021 року. Чи вдосталь коштів, виділених на реставрацію на практиці, невідомо. На наше запитання керівниця Департаменту лиш відповіла, що кошти виділені відповідно до затвердженої Міністерством культури та інформаційної політики України проєктно-кошторисної документації. І все, ніяких подробиць і деталей, на які саме види ремонтно-реставраційних підуть ці гроші конкретно.

Стан замків Тернопілля

Ще принаймні шість замків потребують реставрації на Тернопільщині, повідомили в Департаменті культури та туризму ОДА. 

— Одні з найбільш цінних і туристично привабливих об’єктів оборонної архітектури Тернопілля, що потребують проведення протиаварійних робіт, – вочевидь ті, які перебувають у найгіршому стані (прим.ред), — Світлана Байталюк.

Наступні: 

Замок XVI ст. у с. Токи Чортківського району
Замок XIV ст. в м. Бучач
Замок 1516 року в смт Залізці Тернопільського району

У найкращому ж стані, за словами пані  Байталюк, перебуває замок 1631 року в Збаражі. Але, як бачимо, гроші на його реставрацію виділили. 

Хто реставруватиме і ремонтуватиме замки?

Ми також запитали у Департаменті культури та туризму, чи є на Тернопільщині професійні реставратори – експерти з відновлення первозданного виду предметів історичної і культурної пам’яті. І хто контролюватиме якість і швидкість реставраційних робіт у замках.

Начальниця Департаменту Світлана Байталюк відповіла, що архітектурна майстерня ФОП Юрія Вербовецького займається відновленням первозданного виду предметів історичної і культурної пам'яті, тобто є професійним реставратором в області. 

Як нам вдалося з'ясувати на майданчику з відкритих закупівель Prozorro, архітектурна майстерня ФОП Юрія Вербовецького брала участь у торгах із розроблення науково-проєктної документації із реставрації замків. Останні торги були відмінені у зв'язку із відсутністю подальшої потреби в закупівлі робіт. 

Що відомо про професійного реставратора області?

У вільному доступі знаходимо інформацію про професійного реставратора на Тернопільщині. 

Так, Юрій Вербовецький — український архітектор, член НСАУ (2012). Лауреат міжнародної нагороди «Кришталева цегла» конкурсу «ДІМ-2013» в номінації «ревалоризація об’єктів спадщини», III місце м. Люблін (Польща) за реставрацію Збаразького замку.

Закінчив Національний університет «Львівська політехніка» за спеціальністю «Архітектура» (1992, кафедра містобудування).

З 2004 року для Національного заповідника «Замки Тернопілля» Архітектурною майстернею ФОП Вербовецького Ю. вже розроблено та реалізовано такі проєкти:

Якість та швидкість проведення реставраційних робіт контролюється замовником (Національний Заповідник «Замки Тернопілля» – прим.ред.)  та службою технічного нагляду, – відповіла нам директорка департаменту культури та туризму ОДА Світлана Байталюк. 

Ми перевірили, куди і на що витрачали гроші

У системі Prozorro знаходимо інформацію про  державні закупівлі послуги «Ліквідація аварійного стану (влаштування консерваційного даху) Замку, пам’ятки архітектури національного значення XVII століття охор. № 686, вул. Замкова,1 м. Чортків, Тернопільська область». Переможцем конкурсу нещодавно, 23 липня, стало ТОВ «СНВБ реставрація Кам’янець». Директоркою товариства являється Раїса Розум’як. Остаточна ціна за вищенаведені роботи: 14 353 141, 70 грн.

Цікаво, що протягом 2020-2021 років компанія «СНВБ реставрація «Кам’янець» отримала державних замовлень загалом на 71 мільйон гривень. Найбільше  робіт компанія виконуватиме на замовлення квартирно-експлуатаційного відділу Чернівців: виділили 56 мільйонів гривень на капітальні ремонти, що здійснюватиме компанія, у будівлях на території військових містечок.

У цій же системі бачимо інформацію про завершення відкритих торгів на послугу  «Капітальний ремонт та реставрація перехідного мосту та ескарпових стін до Замку м.Збараж (ох.№661) Тернопільської області». У торгах брали участь два учасники: ТОВ «СНВБ реставрація Кам'янець» і ТОВ  «УКРПОЛРЕСТАВРАЦІЯ». Очікувана вартість аукціону – 2 664 170, 00 грн. Перемогу 12 серпня отримало ТОВ «УКРПОЛРЕСТАВРАЦІЯ» з ціновою пропозицією у 2 397 702,04 грн. 

За останні 5 років на Чортківський замок XVII століття виділили...0 гривень

Журналістка «20 хвилин» звернулася із офіційним запитом до Національного Заповідника «Замки Тернопілля», аби довідатись, коли і як часто у Збаразькому і Чортківському замках проводили ремонтні роботи та скільки вони вартували. Ось, що нам відповів в.о. генерального директора Заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

Ремонтно-реставраційні роботи на замку в м.Збараж проводяться постійно, з часу передачі його на баланс заповідника і до сьогоднішнього дня, каже він.

Щодо замку XVII ст. у м.Чортків, то з моменту його передачі Заповідникові проводились і проводяться консерваційні роботи та розчищення завалів та благоустрою території пам'ятки. Частота ремонту (реставрації) замків проводиться в залежності від фінансування та наявності проектно-кошторисної документації, яка відповідає чинному законодавству України. 

Кошти на ремонт замків за останні п’ять років виділяли із Державного бюджету та спецкоштів заповідника. 

Так, по замку в м.Збараж – це 5 млн 884 тис. 58 грн. за останні п'ять років. Для замку в м.Чортків  кошти не виділялися. 

Як нам відповів Анатолій Маціпура, востаннє проводили  роботи по реставрації та відтворенню об'єктів замку у м.Збаражі: (золотий зал прийомів, зал змінної експозиції, водостічної системи та вентиляційних шахт над казематами, Замкової криниці) якраз на вищезазначену суму – 5 млн 884 тис. 58 грн. Як вже зазначалось, на замок у м. Чортків не припало жодної гривні. 

Коментар експерта

«Ми стали прямими нащадками неуваги до культури і до архітектури Радянського Союзу»

За коментарем про історичну та культурну важливість замків ми звернулися до кандидата історичних наук Любомира Крупи. 

Так, фахівець каже, що при визначенні цінності того чи іншого замку впливають такі чинники, як збереженість, мистецька, архітектурна, історична цінності та ряд інших чинників. 

Любомир Крупа пояснив «20 хвилин» чому стільки замків нашої області перебувають у вкрай занедбаному стані.

– У першу чергу – це відсутність чіткої обласної програми стосовно охорони культурної спадщини. Тернопільщина, як відомо, це область замків. Але капіталовкладень, як і програми по охороні і відновленні замків, не було передбачено і прийнято. Не має стратегії стосовно залучення місцевих та іноземних інвесторів. Наприклад, у Європі давно практикується здача в оренду таких об’єктів з умовою реставрації і збереження таких пам’яток історії і культури.

Любомир Крупа розповідає, що за період перебування України у складі СРСР деякі замки занепали, інші ж навпаки. 

– Наприклад, у палаці графа Бадені ХІХ ст., що у Коропці, в радянський період у стінах палацу був інтернат. Саме завдяки цьому палац зберігся, а за часи Незалежності почав руйнуватися: впала покрівля палацу. У 2016 році цю покрівлю, спільними зусиллями за кошти обласної ради, вдалося відновити. А ось по фортифікаційних спорудах увага, як бачимо, не приділялася. Вдалось зберегти Збаразький замок, а ось Вишневецький палац роками був законсервований, не діючий.  

Палац графа Бадені ХІХ ст. у Коропці

Любомир Крупа каже, що відновлення і охорона замків має величезне значення для держави загалом і області, зокрема.

– Відновлення і охорона замків має дуже велике значення, як матеріальне, так і духовне. Замки, в першу чергу, говорять нам про історичну важливість цієї території, про тодішній стиль і культуру, архітектуру і духовність. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олена Зоркіна

    Гроші поділені по кишенях - за реставраціі забудьте .
  • Михайло Грушів

    Каламбур  у нас.
  • Vitalii Nakonechnyi

    Бруківку з тернопільської дамби загнали є бабло на реставрацію.

    Андрій Цимбал reply Vitalii Nakonechnyi

    Vitalii Nakonechnyi вабло по кишеням і вофшори вивели і чекають щоб з казни дали бо бідні

keyboard_arrow_up