Сквер на Миру – під будову, а також про "Мандарин"

Сквер на Миру – під будову, а також про "Мандарин"
Земельні питання, де є інтереси представників мерії чи наближених до них, часто минають здоровий глузд, інтереси міста, Закон. Так скоро можуть забудувати частину скверу на Миру, а стоянка на Купчинського – вже під торгцентром. В обох питаннях фігурує Михайло Гладкий

Усі сумнівні земельні питання останніх років проходять через міських депутатів, мера Сергія Надала та голову земельної комісії і депутата Михайла Гладкого.

Ще один учасник процесу – заступник мера Володимир Камінський, якого зараз підозрюють в отриманні хабара за землю.

Відео дня

Під будову - 15 сотих скверу

У будь-який момент може початись забудова стоянки та скверу на перехресті вул. Миру й Дружби. У 2012-му міськрада після висновків земельної комісії віддала землю в оренду.

"Вирішила: 1. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,39 га для обслуговування автомобільної стоянки з влаштуванням пункту сервісного обслуговування за адресою вул. Миру, 4В ТОВ «Акваріум-1». 2. Надати ТОВ «Акваріум-1» в оренду на десять років земельну ділянку площею 0,39 га для обслуговування автомобільної

стоянки з влаштуванням пункту сервісного обслуговування", – йдеться в рішенні міськради від 17 серпня 2012 року. Тобто землю не продали на аукціоні, аби місто виручило сотні тисяч, а віддали в оренду. Для обслуговування стоянки це виправдано, але ж там будуватимуть. І казати, що міськрада цього не знала, - смішно, бо тим же рішенням сесії ділянку зарахували до земель житлової та громадської забудови. Згодом згадане товариство отримало містобудівні умови та обмеження. Також зареєстрували декларацію про початок будівельних робіт в Держінспекції арбудконтролю. Будуватимуть, як йдеться у реєстрі дозвільних документів інспекції, готельно-розважальний комплекс з автомийкою. Перша черга будівництва – автомийка.

Ми зверталися до міської ради з інформаційним запитом 6 травня. Ним просили надати документи, що стосуються виділення землі, забудови і забудовника. Проте до 21 травня відповіді не було. Коли почали з'ясовувати у відділі звернень та у прес-секретаря Катерини Калуш, чому немає відповіді – адекватного пояснення не отримали. Як наслідок - написали на нашому сайті новину з заголовком "Сергій Надал приховує публічну інформацію". Вже наступного дня, тобто 22 травня, отримали лист із мерії, де йшлось про те, що запитувана нами інформація потребує опрацювання великого обсягу даних, тож відповідь нам відтерміновують. Датована ця відповідь із міськради 13 травня.

Щодо ділянки площею 39 сотих, на якій будуватимуть, то її можна поділити на дві частини: стоянку площею 24 сотки і сквер площею 15 сотих. На цьому шматку – декілька десятків дерев.

- Ми чули, що хочуть забудувати стоянку, - каже мешканець вулиці Миру Богдан (прізвище редакції відоме – прим. авт.). - Люди з навколишніх будинків проти. По-перше, тут десятки людей ставлять машини, по-друге, поряд сквер, по-третє, будова заступить парк. Але коли ми дізналися, що й шмат скверу віддали під будівництво, були шоковані... А ми ще не вірили тим листівкам, які минулого року хтось клеїв...

За Генпланом - ліси і лісопарки

Чоловік говорив про листівки, в яких невідомі попереджали про будівництво та інформували, що за всім стоїть Михайло Гладкий, хоч офіційно землю дали ТОВ "Акваріум-1". Такі ж повідомлення були на декількох інфоресурсах Тернополя. Там писали, що співзасновник ТОВ Михайло Солонинка в 1990-х працював у правоохоронних органах разом із паном Гладким. Пан Солонинка, варто сказати, у 2011 році приватизував землю під частиною ринку на майдані Перемоги, сплативши оціночну вартість, а його дружина в 2014 році отримала дозвіл на складання проекту землеустрою оренди 30 сотих для обслуговування викупленої будівлі (гаража – прим. авт) та будівництва багатоповерхівки на “Новому Світі”.

Згідно з генпланом Тернополя, стоянка і частина скверу – територія лісів та лісопарків. Тобто весь сквер мав би простягатися паралельно вулиці Миру, від перехрестя з вул. Кривоноса до перехрестя з вул. Дружби. Будувати там, не внісши зміни до Генплану, не можна. Проте міськрада дала добро на будову, хоч це й суперечить Закону. Пан Солонинка підтвердив, що працював із паном Гладким і вони добре знаються. Але те, що з боку чиновника було сприяння в отриманні землі чи що виділення суперечить закону, – заперечує.

- Можливо, я радився з Михайлом чи консультувався, але він точно не впливав на процес, - говорить Михайло Солонинка. - Землю я взяв в оренду законно. А те, що є так звані громадські організації, які проти, то всі у Тернополі знають, хто за ними стоїть і навіщо це все робиться. Я готовий зустрічатися з людьми, готовий говорити, шукати порозуміння. Усі документи людям покажу, поясню, що таке перша черга будівництва, розкажу, яким має бути благоустрій, і доведу, що машини буде де ставити. Я не злочинець, яким мене хочуть показати. Я дотримуюсь закону і порушувати його не буду.

Чоловік також повідомив, що орендна плата за ділянку, яку сплачує, – більше 7000 грн на місяць. Тобто, якщо вірити пану Солонинці, - це близько 190 гривень за сотку. Пан Михайло у телефонній розмові погодився зустрітись із нами і показати договір оренди, в якому вказаний розмір орендної плати. Та орендар землі обіцянки не виконав і про час та місце зустрічі не повідомив. Тож вірити сказаному украй важко. Особливо зважаючи на ціну оренди в інших районах міста. Приміром, оренда землі біля парку Нацвідродження та на Київській (забудови, про які ми писали – прим. авт.) становить близько 50 грн за сотку на місяць. Це при тому, що район там не найгірший... Тобто, швидше за все, прибутки міста від оренди на Миру мізерні. Якщо оренда там становить 50 грн за сотку на місяць, а орендуватимуть упродовж 10 років, то загальна сума – близько 10 тисяч доларів. На ринку землі за ці гроші і п’ять сотих купити в Тернополі важко... Ми ж говоримо про 39 (!!!). Також місто мало б отримати 6% (від проектно-кошторисної вартості будівництва – прим. авт.) у вигляді пайового внеску на розвиток інфраструктури. Конкретніше про вигоди ми зможемо говорити, коли таки отримаємо від міськради інформацію, яку нам поки не надали. Але ще раз наголошуємо: будова суперечить Генплану. Тому містобудівні умови і обмеження, як і рішення про виділення землі, мають бути скасовані. Сподіваємось, що правоохоронці з'ясують, хто допустив порушення закону, можливо, побачать корупційну складову і притягнуть винуватців до відповідальності. А прокуратуру, вже традиційно, закликаємо бути уважнішими до дерибанів, які відбуваються в місті. Маємо надію, що прокуратура займе сторону громади та закону і доб'ється скасування як містобудівних умов, так і самої оренди землі.

"Мандарин" Михайла Гладкого

Орендною схемою будівництва на стоянці скористався і сам Михайло Гладкий. Мова йде про стоянку на вул. Купчинського. Зараз там торговий комплекс "Мандарин". Його власник – ПМП "Анна", співзасновником якого є Михайло Гладкий. Ще у 2007-му міськрада попереднього скликання затвердила проект землеустрою щодо відведення ділянки площею 0,12 сотих малому приватному підприємству "Анна" в оренду на п’ять років для будівництва торгового закладу. У 2011 році виконком теперішньої міськради надав "Анні" містобудівні умови та обмеження забудови ділянки. У 2012-му депутатів прийняла рішення про продовження терміну оренди ще на п’ять років. Почали будівництво, яке тривало недовго. Зараз торговий комплекс повноцінно працює. У міськраді, хоч ми й просили, не вказали, яку суму сплачував орендар до бюджету. Якщо відштовхуватись від орендної вартості землі на Київській та біля парку Нацвідродження, то загальна 10-річна сума оренди 12 сотих на Купчинського - 72 тис. грн. Також забудовник сплатив пайовий внесок на розвиток соціальної інфраструктури міста в розмірі 38 тис. 24 грн. Загальні прибутки Тернополя, за нашими підрахунками, - близько 110 тис. грн.

Ми спробували поспілкуватися з паном Михайлом щодо "Мандарина" та розміру оренди.

- Хочу вам сказати, що є директор, до неї і звертайтесь, - сказав пан Михайло. - Вона і документи покаже, і прокоментує.

Директор, якій ми зателефонували, попросила передзвонити через годину, мовляв, вона за кермом. Ми набрали її знову, але вона не відповіла і не перетелефонувала.

“Мандарин” - не єдина власність пана Гладкого. У власності його родини перебуває відпочинково-розважальний комплекс "Братислава". Та із цим добром він уже прийшов у міськраду. А ось здобутки (де пан Михайло власник чи співвласник або ж співзасновник юросіб-власників – прим. авт.) від 2010 року вражають: ресторан "Назарія" зі шматком території, яку тернополяни вважають парком, квітковий магазин біля "Орнави", що виріс завдяки інвестиційній схемі, будівництво СТО на Микулинецькій, ТК "Мандарин". Це лише ті об'єкти, з якими ми змогли пов'язати чоловіка напряму.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • СвоБІДА

    Ще забули про молодшого сина "тамада від бога", того ж сина Перукарня сокира на Хмельницького,  земляну ділянку громадянина Ліштаби якого вже роки гвалтують Гладкі продати. А сам той Міша скажу коротко вийшов з дідів дорвався до корита, з якого і мер їсть і негоден наїстится.
  • Анонім

    Шановний Anonymous, спростовувати чи підтверджувати коментарі Олени Степанової дійсно повинен Надал, його оточення чи прокуратура. Я лише звернув, зокрема Вашу, увагу не на шлюбні стосунки даної персони, а на технологію загального маніпулювання думкою за допомогою реальних людей (зокрема пана Миколи і пані Олени) у спайці з кількома ботами. Чи Ви вважаєте, що історія попередніх коментарів, заангажованості у певних питаннях, зв'язків та приналежності до певних "авторитетних" кіл не повинна викликати сумнівів у щирості даних дописів, зокрема перед виборами? Аналізуйте, будь ласка, комплексну активність даних персонажів у мережі, може, зрозумієте куди вітер віє.
  • Anonymous

    Аноніме, а то нічого що ні Надал ні його оточення , ні один з анонімів які вихваляють Надала не спростували жодного допису Олени Степанової? І байдуже чия вона дружина.
  • Анонім

    А то нічого, пане Миколо, шо там зараз стара парковка, шо ж ви не протестували. шоб люди не мали де машини поставити. До речі, дуже дивно, шо ви підтакуєте на сайті стєпанова нашріднийтернопіль, і тут в коментах з його дружиною.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up