У 27 лишився без ноги і роботи, на руках – двоє діток. Тернополянин травмувався у кар'єрі

У 27  лишився без ноги і роботи, на руках – двоє діток. Тернополянин травмувався у кар'єрі

Андрієві (прізвище відоме – прим. авт.) – 27 років. У нього – двоє діток і кохана дружина, він мав багато мрій , але вмить усі плани перевернулися. 22 червня на робочому місці, кажуть рідні, він отримав серйозну травму ноги. Аби врятувати життя чоловікові, частину кінцівки довелося ампутувати. Чоловік пережив операцію, але попереду в нього ще довгий процес реабілітації. Психологічно він досі не може прийти до тями.

- Йому важко, щоночі бачить жахіття, він бачить, як на нього їде екскаватор. Зривається, дивиться під ковдру та хапається за голову. Це дуже страшно. У 27 молодий та сповнений сил, але прикутий до ліжка. Ми молимося за його одужання, підтримуємо морально. Але найстрашніше – це байдужість інших. Брат травмувався на роботі, а звідти досі ніхто не подзвонив, не прийшов, не висловив співчуття. Навпаки – керівництво хоче звалити всю вину на нього і товариша, аби не виплачувати страховки, - говорить сестра пана Андрія – Наталія (прізвище відоме – прим. авт.).

Працевлаштований офіційно

За словами жінки, її брат Андрій більше двох років працює водієм екскаватора на ПрАТ "Тернопільський кар’єр" у селі Максимівка, що в Збаразькому районі. Працевлаштований офіційно, запевняє сестра. 22 червня був на зміні.

- Він працював у парі з іншим водієм. Брат виконував роботу на землі в той час. Коли мав відійти, нога випадково застрягла між камінням. У той час водій мав нагорнути камінням. Не побачивши брата, бо машина висока, він двічі притиснув його тим ковшем. Брат почав дуже сильно кричати, напарник почув, вибіг і не міг одразу зрозуміти, що трапилося. Андрій лежав на землі і говорив, що в нього дуже болить нога. Тоді товариш  підійшов і побачив море крові довкола. Сьома ранку, покликати на допомогу нема кого, у робочих машинах навіть простої аптечки немає. Кров валила рікою, напарник швиденько побіг до легківки, поклав у неї брата. І повіз його у Збаразьку районну лікарню, - продовжує жінка.

Відео дня

За словами співрозмовниці, медики намагалися врятувати кінцівку, але вона була, як на м’ясорубці перемелена.

- Нога була тепла, вони хотіли її пришити, але нічого не могли зробити. Тоді викликали реанімобіль, аби транспортувати брата у Тернопіль. Попри суботу у лікарню з'їхалися всі лікарі. Подивилися і сказали, що іншого виходу немає. Або відрізати, або буде зараження крові. Ми пішли із невісткою до Андрія в реанімацію, щоб порадитися. Він нас запитав у відповідь: "А що є вибір?" - продовжує сестра.

Щоночі бачить жахіття

Операцію робили три години. Від коліна залишилося 12 см кінцівки, решту відрізали.

- Він кричить уві сні, перші рази то дуже зривався і плакав. Казав, що йому сниться той ковш. Сім місяців одній дитині, і два з половиною рочки – іншій. І він молодий, мав багато планів. А тут таке, - крізь сльози розповідає вона.

Рідні втішають чоловіка, як можуть. Його моральний стан дуже важкий.

- Найбільше переживає за те, як тепер годуватиме родину. Дружина у декреті, двоє маленьких діток. Він весь час запитує: "За що ми тепер будемо жити?!" Стан дуже важкий. Він досі відчуває ногу, каже, що чує пальці, ніби вони терпнуть. Просить почесати їх. Ми спочатку думали, що в нього щось із психікою, але лікар пояснив, що так є. Ноги вже немає, а тіло її ще може відчувати.

Рідні обурені тим, що нещастя трапилось на роботі, а ніхто досі не поцікавився, у якому стані їхній працівник.

- Вони роблять усе можливе, аби нічого йому не виплачувати. Зібрали працівників, кажуть люди, що взагалі говорять, ніби ці двоє крали солярку. З нами ніхто не говорив, із керівництва ніхто не цікавився, що трапилось у той день. Ми не хочемо їхніх грошей, ми хочемо, аби люди знали правду. Ми нікого не звинувачуємо. Ми розуміємо, що так трапилося, і вже нічого не повернеш. Але невже не можна по-людськи прийти і поговорити? - запитує пані Наталія.

"Напарник допомагає, чим може"

Водій, який не побачив брата і наїхав на ногу, за словами пані Наталії допомагає родині, чим може.

- Він ще молодший за мого брата. Спочатку ми дуже злилися на нього. Але зараз розуміємо, що це – нещасний випадок. Ніхто не хотів, щоб так трапилося. У тій ситуації він зреагував швидко, на скільки міг. На роботі в машинах вони не мають абсолютно нічого для надання невідкладної допомоги. Ні джгута, ні ліків. Кар'єр дуже великий. Поки когось знайдеш, може бути пізно. Той хлопець сам завіз Андрія у лікарню, щодня приходить відвідувати  його. Дуже переживає, - каже сестра потерпілого.

Рідні не хочуть ні з ким воювати, але вони зроблять усе, аби цю історію на виробництві не скерували проти самого ж чоловіка.

- Вони зі своїми ресурсами можуть різне вигадувати. Подейкують, що в них уже були травми на виробництві, і вони вже уникали відповідальності. Але всі ми люди! Як так можна? Ви ж не знаєте, що з вами завтра буде?! На підприємстві є КПП, камери відеоспостереження. Там ціла пропускна система. Хто би пустив Андрія чи того іншого водія на територію, якби вони не працювали?!

"Он занімался єрундой"

На місці події, за словами пані Наталії, була і поліція. У брата і його напарника брали кров на вміст алкоголю. Їхня совість чиста, запевняє співрозмовниця. Та чи чиста вона в них, на кого стільки часу працювали?

Журналістка "RIA плюс" спробувала зв’язатися із представниками ПрАТ "Тернопільський кар’єр". Начальник цеху, до якого вдалося додзвонитися, говорити на цю тему не схотів.

- Зараз ідьот расслєдованіє, вам інформацію нададуть за її рєзультатамі. Я нєкомпєтєнтєн дєлать виводи. Он нє виполнял свої обов’язки, он занімался єрундой, - сказав співрозмовник.

Кілька днів поспіль ми пробували додзвонитися на інші номери, вказані на сайті ПрАТ "Тернопільський кар’єр". Там з одного відділу перенаправляли в інший. Щоразу давали інші номери телефонів.

Інженер з техніки безпеки, якого назвали Анатолій Іванович, коли почув, про що йде мова, поміняв тон розмови.

- Інформації ніякої не надаю. А я не хочу нічого казати. Це заборонено законом? – каже він і кинув.

На другу спробу поговорити відповідав не краще.

- Ніякої інформації надавати не буду. Коли прийде час, тоді надам. Працівники наші в безпеці, нічого в нас такого (!) не сталося. Я нічого ще не знаю, інформації вам ніякої не дам, - сказав, як відрізав.

Ми просили контакти до керівника фірми. Діловод скала, що він у відрядженні. Ми залишили їй номер телефону журналістки та попросили при можливості передзвонити. Однак на момент підготовки публікації ніхто так і не дзвонив. Якщо представники ПрАТ "Тернопільський кар’єр" готові висловити свою позицію з цього приводу, ми її опублікуємо!

Протез через кілька місяців

Ми також поспілкувались із лікарем обласної лікарні Сергієм Гданським. Той розповів, що стан чоловіка – середньої важкості. Йому ампутували частину правої кінцівки. Рана спокійна, поступово загоюється. Але лікування та реабілітація буде довготривалою. Про протез можна буде говорити не раніше, ніж через кілька місяців.

Дані про подію, яка трапилась на території ПрАТ "Тернопільський кар’єр", внесені у ЄРДР, порушили кримінальне провадження, розповів начальник відділу комунікації ГУНП Сергій Крета.

- Наразі триває розслідування кількох служб, серед яких обласне управління Держпраці. Вони мають встановити усі обставини, з'ясувати, чи був працевлаштований чоловік, чи перебував на робочій зміни, чи не були порушені правила техніки безпеки тощо. Проводять спеціальні експертизи. За результатами роботи комісії правоохоронні органи вирішуватимуть подальший хід даної справи, - каже він.

За процесом розслідування цього випадку стежитиме і редакція "20 хвилин". У наступних публікаціях ви зможете почитати про те, чи об’єктивно проводить розслідування спеціально створена комісія, чи справді гарантоване право людині на отримання компенсації у випадку травмування на виробництві тощо. Також ми сподіваємося, що ПрАТ "Тернопільський кар’єр" надасть роз’яснення щодо ситуації, яка трапилася на їхньому підприємстві.

 

Ростислав НЕБЕЛЬСЬКИЙ, юрист:

- Відповідно до Закону України "Про охорону праці" усі працівники підлягають обов'язковому соціальному страхуванню власником підприємства, організації та установи незалежно від форм власності та видів їх діяльності від нещасних випадків і професійних захворювань. У разі нанесення шкоди їх здоров'я власник зобов'язаний відшкодувати працівникові шкоду, заподіяну йому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків.  Є Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Він містить перелік соціальних послуг та виплат, які здійснюються Фондом соціального страхування від нещасних випадків.

Наразі триває розслідування цієї справи визначеними органами. За висновками роботи комісії мають прийняти рішення щодо розміру страхових виплат.

Якщо інцидент трапився на території підприємства, то є конкретні особи, які зобов’язані організувати безпечний виробничий процес. Тому вони також відповідальні за те, що трапилося. Правоохоронні органи повинні це врахувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Мар'яна Денега

    Господи дай йому сили і терпіння
  • Валя Савина

    Дай бог ему здоровья предприятие обязаны все оплатить
  • Галина Томчишин

    ГОСПОДИ ДОПОМОЖИ ЙОМУ І ЙОГО. РОДИНІ
  • Вася

    Директора на мило.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких» , там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up