У селі на Тернопільщині ще такого не бачили: чому священики побилися в церкві

У селі на Тернопільщині ще такого не бачили: чому священики побилися в церкві

Парафіяни однієї із церков у Заліщицькому районі сподіваються, що священикам вистачить мудрості владнати конфлікт, який вони розпочали на очах у дорослих і дітей. Дивні біографії та кримінальні хроніки отців – поліція від коментарів утримується.

Перед Об’єднавчим собором на Тернопільщині священики побилися. Парадоксальний інцидент трапився в селі Винятинці Заліщицького району. Парафіяни досі не можуть оговтатися від того, що відбулося. Кажуть, церкву осквернили…

- На момент, коли все відбулося, я був у лікарні. А моя дружина сама ходила на службу. Стояла в куточку, як отці почали з’ясовувати стосунки, швиденько вибігла та поза церквою помчала додому. Прибігла, аж руки тряслися, і так ще дехто з людей у селі, - розповідає голова сільської ради Ярослав Тимофійчук.

Нагадаємо, що минулого тижня виник конфлікт між керівництвом Тернопільської єпархії Української автокефальної православної церкви та настоятелем парафії, що перейшла до Української православної церкви Київського патріархату. Все відбувалося на очах у вірян в храмі Успіння Пресвятої Богородиці. Сільська церква ще такого не бачила – під час недільного богослужіння, за словами парафіян, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон разом з іншими священики із УАПЦ накинулися на місцевого панотця Івана Бойка, зав’язалася бійка. Гості в рясах нібито хотіли зачитати Указ про заборону служіння отцю Івану. Зі слів очевидців, заштовхнули його за царські врата. А обурені візитом архієрея люди стали на захист свого священнослужителя та почали виганяти високопреосвященство із храму.  Штовханина, словесна перепалка, погрози – отакі наслідки недільної служби. Відео швидко розлетілося інтернетом. Шоковані як самі жителі села Винятинці, так і з інших куточків України. Навіть центральні канали швидко «присмакували» тему для новин.

Відео дня

Відео: "Про.Все"

Опинився у лікарні

Отець із Винятинців Іван Бойко після тої події опинився у лікарні. З власних джерел «RIA плюс» стало відомо, що в нього сильні забої, переломів начебто немає.

У сюжеті ТСН, священик розповідав свою версію події.

«Вони позакривали двері», – коментує він. – «Як дияконські, так і царські. Після цього отець Василь сказав мені: «Мовчи». Хоча всі мікрофони були включені… Після цього отець Василь Божаківський своєю рукою мене за обличчя… І я вдарився головою об стіну». Він переконує, що в жодних гріхах не винен, а візит єпископа і його оточення був помстою за те, що разом із громадою в жовтні цього року перейшов до Київського патріархату.

На жаль, поспілкуватись з отцем після того нам не вдалося. Ні на дзвінки, ні на смс-повідомлення він не відповідає.

Натомість священик церкви Різдва Христового УАПЦ отець Василь (Божаківський), який приїхав у село разом із владикою Тихоном, розповідає, що вони хотіли зачитати Указ про заборону в служіння протоієрею Івану (Бойку). Однак цього не вдалося зробити, бо прихожани виштовхнули їх із храму.

- Церква належить до парафії Української автокефальної церкви, на це є відповідні документи. Паства у селі скаржилась, що тець Іван чинить перелюб. Є факти, що він займався розбещенням неповнолітніх… Це журналісти розслідування робили. Екстрасенси приїжджали, виявили таке... – каже він. - У храмі можуть служити і «випадкові» люди, такі, як отець Іван (Бойко), який чинив безчинства. Ми маємо докази. Думаю, що такого священика, як цей, у Винятинцях вже не буде, - завершує він.

Владика Тихон – у розшуку

На сайті Тернопільскої єпархій УАПЦ знаходимо офіційний лист, у якому йдеться, що рішенням Тернопільської облдержаміністрації від 21 листопада 2001 року №522 зареєстровано статут релігійної громади УАПЦ с. Винятинці Заліщицького району. Інші релігійні організації будь-якого віросповідання не зареєстровані і до ОДА не звертались. Лист зареєстрований 11 грудня поточного року.

Парадокс, але на тому ж офіційному сайті Тернопільської єпархії УАПЦ представлені матеріали про ще одного учасника конфлікту – владику Тихона. Цитуємо дослівно: «Ні для кого не секрет, що Архієпископ Тихон (в миру Петранюк Тарас) своїми діями розвалив і так одну з найбідніших єпархій УПЦ Київського патріархату. Єпископ Тихон хотів приховати фінансові розтрати не за призначенням. Коли справа набула розголосу, Тихон, який у березні 2010 року шахрайським шляхом заволодів грошима мешканця міста Луганська, майже 100 тисяч доларів США, втік з єпархії. 13 грудня 2010 року Священний Синод УПЦ КП звільнив Тихона від управління Луганською єпархією та заборонив у священнослужінні до повного і правдивого покаяння. А Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Луганській області порушило кримінальну справу за ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) та оголосило Тараса Петранюка у розшук».

Дивно: як отець із кримінальним минулим опинився в складі УАПЦ в Тернополі?

«Ви тепер шукаєте Луганськ»

Під час телефонної розмови з журналісткою "RIA плюс" владика Тихон сказав, що «треба слухати тих, кого потрібно».

- Я був у єпархії в Одесі, уже цілий рік у Тернополі. Ви мені тепер шукаєте Луганськ. Не треба…», - так він коментував ситуацію. Спілкуватися більше не хотів, кинув слухавку…

Аби розставити всі крапки над «і» журналістка «RIA плюс» звернулася до предстоятеля УАПЦ Макарія.

- Церква у селі Винятині належить до нашої парафії. Я не маю документів про перереєстрацію. Одного бажання громади мало. А відпускної ми їм не давали. Створення помісної церкви нарешті припинить це перебігання з однієї парафію в іншу, - говорить він.

Предстоятель підтвердив, що йому телефонували односельці священика Івана та нібито розповідали про коханку і так далі.

- Є листи від них, - продовжує він. – Село розділилося. Матимемо архиєрейську зустріч, будем з’ясовувати, що там трапилося.

Що стосується владики Тихона та його кримінального минулого, то, як каже предстоятель Макарій, заборони від КП до нього не надходили.

- Там щось було, але отець Тихон прислав документи, що все анулювали. У своєму проханні він все зазначив, - каже правлячий архієрей.

До чого тут екстрасенси?

Тим часом, представники іншої парафії дивуються не тільки тому, що в автокефальній церкві служать отці з сумнівною біографією, а й тому, що взагалі бійка трапилась у храмі.

Секретар Тернопільсько-Теребовлянської єпархії УПЦ КП, отець Михаїл розповідає, що ще в жовтні парафіяни Винятинської церкви виявили бажання перейти до Київського патріархату.

- Були збори, громада погодилася. Є всі документи. Ми просили отця Івана передати копії предстоятелю Макарію. Статут у ОДА зареєструвати ще не встигли за два-три тижні, бо йшла серйозна підготовка до Об’єднавчого собору, - каже він.

Як би не було, вриватися  у храм під час богослужіння та таке виробляти – це вже занадто, наголошує отець.

- Це не по-християнськи. Оті розмови про коханку і так далі… Тільки з їхніх слів чуємо. Але говорити таке духовній особі без жодних доказів аж ніяк не личить. Усі люди в селі – за отцем Іваном, ніхто нічого поганого не каже. Знаю, що він одружений, має дітей, - говорить секретар єпархії.

Бояться ходити в церкву

Ще більше його шокують слова окремих священиків про розслідування екстрасенсів.

- Відколи це священики стали спиратися на слова екстрасенсів? Це вже говорить про те, який у них рівень віри та духовності! – каже отець Михаїл.

Тим часом, у селі Винятинці люди досі перешіптуються, каже сільський голова Ярослав Тимофійчук. Сам чоловік наголошує, що він в церковні справи не втручається, адже держава відділена від релігійних питань. Сподівається, священики вирішать конфлікт мирно.

У неділю, 16 грудня служба в храмі Успіння Пресвятої Богородиці відбулася. Правив священик із сусіднього села.

До слова, дізнатися більше про ситуацію і кримінальні справи, якими обросли місцеві священики, у поліції не вдалося. У прес-службі обласного управління чітко дали зрозуміти, що все буде добре. Чим закінчиться ця історія, - читайте у наступних випусках "RIA плюс".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Тарас

    Шахрай Петранюк тепер у коментатори подався.
    Таким не місце у об'єднаному духовенстві. Ганьба!
  • Dima Andrijovskyj

    Ніяких зборів не було, ходили декілька осіб з чистими аркушами попід житлові будинки і заставляли людей підписуватися, і кожному говорили іншу версію. Але нащастя є свідомі люди які не ставили свій підпис невідомо для чого на чистому аркуші паперу. Цікаво довідатися хто був головою та секретарем цих зборів яких не було (тобто фальшивих). Правоохоронні органи обов'язково повинні вияснити цю ситуацію.  А хіба сільському голові невідомо що ніяких зборів не було?
  • Ja

    Бойко постійно бреше, він все бере брехнею. В с. Лучка він такого наробив, що то взагалі. А тепер у Винятинцях чудить.
  • Ольга Сидорук

    Цю подію  почали "смакувати" і на російських каналах,в Росії.В новинах російських крутили той ролік з Ютуба.Мій брат живе в Самарській обл,розповідав що ролік крутять і смакують коментарями на кшталт " а погляньте як на Україні священники б'ються,ось що твориться у тих бендерівців"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up