В армію – з 18: призов буде уже навесні. Кого стосується?

В армію – з 18: призов буде уже навесні. Кого стосується?

Призов на військову службу розпочнеться уже з 1 квітня. Якщо раніше повістки вручали лише 20-річним, то цього року їх можуть отримати і ті, кому лише виповнилося 18. Кого саме заберуть в армію, що думають про зменшення призовного віку ті, хто служили, та пересічні тернополяни, і з'ясовувала "20 хвилин".

18-річних жителів Тернопільщини знову кликатимуть на строкову службу. Весняний призов почнеться уже з першого квітня. Чи поповнять лави солдатів юнаки, які закінчують школу чи тільки-но вступили до вишу? На це та ряд інших питань ми спробували знайти відповіді.

- Невже сина зі школи заберуть просто в армію? Він у травні вже буде повнолітнім. То що не дадуть можливість дитині вчитися? – з таким запитанням у редакцію звернулася пані Людмила Окаринська, жителька Тернопільщини.

Після того, як Володимир Зеленський підписав указ про зменшення призовного віку соцмережі вибухнули коментарями. Дехто в агресивній формі реагує на чергові зміни, мовляв не потрібно дітей зі шкільної лави відправляти прямо в казарму. Інші навпаки кажуть, що нічого страшного немає. Чим раніше відслужити, тим краще.

Відео дня

Що думають тернополяни

Опитування про те, коли все-таки краще йти служити, ми створили і на сайті "20 хвилин". Думки громадян те розділилися. За результатом голосування, більшість – 32,35%  вважають, що армія взагалі не потрібна, 23,23 відповіли, що 18 років – якраз добре, трішки менше – 20,73% переконані, що раніше було краще, і 20 років – більш свідомий вік для служби.

Більше коментарів можна переглянути на сайті "20 хвилин". Для цього достатньо відсканувати QR-код.

Отже, щодо віку – питання спірне. Ми запитали думку і в тих, хто служив чи служить у Збройних Силах України, аби вони дали експертну оцінку. Поспілкувалися з кількома бійцями місцевої 44-ої артбригади. У них – різний вік, що дає можливість порівняти.

Чим раніше, тим краще?

20-річна Вікторія – солдат-контрактник. В армію пішла одразу після того, як закінчила школу. Рішення прийняла свідомо, і про нього не шкодує.

- У мене була дитяча мрія, я її втілила у життя. Не бачу сенсу тягнути. Щодо віку, якщо хлопець ще не визначився, куди йому йти далі, чим займатися у житті, то служба допоможе зрозуміти свої наміри в житті, - вважає вона.

Солдату строкової служби Павлу Хавтуру – 21 рік. Він студент заочної форми навчання, працював, а потім отримав повістку.

- Я пройшов навчання, - розповідає Павло. – В армії отримав багато додаткових навиків та цінний життєвий досвід. Думаю, що краще пішов би у 18 років служити. Вік, коли менше турбот і є час подумати про майбутнє.

Дмитро Мельничук – кулеметник. Він має педагогічну освіту, тому повістки не отримував. Тривалий час допомагав армії, мав власний бізнес та був одружений. В один момент вирішив змінити своє життя. І пішов в армію. Три місяці строкової служби, курси молодого бійця, а потім – контракт. Дмитро своє майбутнє планує пов'язати зі службою у Збройних Силах.

- В армії усе за графіком, сумувати не доводиться. Для юних хлопців – це чудова можливість стати більш мужніми. Ті, хто вважають, що без армії можна обійтися, помиляються. Хлопці, які відслужили, можуть впевнено сказати, що думка змінюється, - говорить Дмитро. – Щодо віку, я схильний, що краще 18-років. По-перше, людина ще не зв’язана сімейними та іншими обов'язками, по-друге, є можливість подумати про те, чим далі займатися, по-третє, навіть стан здоров'я кращий. Ми бачимо, які результати показують старші бійці. Як не крути, а вік дається взнаки.

"Строковиків на Схід не беруть"

На практиці все досить індивідуально. І сказати точно, який саме вік є кращим для несення служби, нелегко, зауважує прес-офіцер 44-ої арт бригади Юрій Кульпа. Хоча на власному досвіді, каже, переконався: чим раніше – тим краще йти служби.

- В армії хлопці дорослішають, мужніють, - говорить він. – Військова служба – це все-таки командна "гра", молодші люди краще сприймають її "правила", адаптуються до зміни середовища. Старшим уже важче, і фізично, і морально. Бо за спиною – різний досвід, звички, зобов’язання.

Юрій Кульпа зізнається, що у студентські роки із власної ініціативи перервав навчання в училищі та пішов служити, бо не хотів отримати відстрочку, щоб потім іти зі старшими хлопцями.

- Це - новий досвід, новий виток у житті, - продовжує він. – Служба в армії повинна бути невід'ємною у житті кожного чоловіка. Адже захищати державу – це наш громадянський обов’язок. Хочу наголосити, що солдатів строкової служби в зону проведення ООС ніхто не відправляє. Будь-які розмови на цю тему – не більше, ніж міф, який потрібно розвіяти! Загалом кожен сприймає цю повинність по-різному. Але я завжди повторюю одну вразу: "Армія, можливо, не додає розуму, але добре виганяє дурість". 

Кого будуть призивати

Щоб дізнатися, хто саме отримає повістки навесні та чи будуть призивати на службу 18-річних, ми звернулися в Тернопільській обласний військовий комісаріат. Заступник комісара Олександр Скумбрій сказав, що перебуває у відпустці. Більше, ніж за тиждень часу ніхто з працівників військкомату так нічого і не прокоментував. У понеділок,  27 січня, нам стало відомо, що давати роз’яснення пресі поки що не будуть, оскільки є певні суперечності в документі, а роз’яснень із Києва ще не отримали.

Призов почнеться з 1 квітня

Усе ж таки нам вдалося отримати відповіді на деякі питання.

- Відповідно до Указу Президента України, з 1 квітня розпочнеться весняний призов громадян на строкову військову службу, - коментує начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ підполковник Микола Качаненко. –Як і раніше, у 2020 році заплановано провести дві призовні кампанії: весняну – з 1 квітня по 30 червня та осінню – з 1 жовтня по 31 грудня. Проте, на підставі Указу Президента призов може бути продовжений будь-якої миті впродовж року. І ухвалювати новий закон для цього не потрібно. Крім того, чинне законодавство дозволяє Президенту в будь-який момент оголосити позачергові й додаткові призови строковиків.

Призову, за його словами, підлягатимуть громадяни, віком 18-27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Хлопці без вищої освіти служитимуть 18 місяців, а ті, хто має ступінь спеціаліста або магістра, – 12.

– Згідно із чинним законодавством, громадяни, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці в зазначений термін. При цьому в законі також зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголосять про початок призовної кампанії, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військкомат. Поважними причинами неявки до військкомату можуть бути тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від служби в армії, - підполковник Микола Качаненко.

Після медичного огляду виноситься Постанова ВЛК. Як правило, повне звільнення від загальної військової повинності мають молоді люди з явними важкими патологіями, наприклад, відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість, шизофренія тощо. У більшості інших випадків мова йде не про списання призовника через непридатність до служби, а про необхідність у лікуванні, на підставі якого дається відстрочка і потім проводиться повторна медкомісія, уточнює підполковник. Відповідно до рішення РНБОУ, військовиків строкової служби залучати до виконання бойових завдань у районі проведення ООС заборонено.

 

ДОВІДКА

Адміністративне покарання передбачене за неявку у військкомат – перше порушення тягне за собою штраф від 85 до 119 гривень, повторне – від 170 до 255 гривень. Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Елена Спивакова

    когда будут служить порошенки яценюки трчиновы
  • Анонім

    Щоб була повага і довіра до армії треба щоб так званий головнокомандувач відносився до військових з повагою . І саме основне щоб закон був один для всіх ,а не так ,що простих дітей забирають до армії ,а всяких синочків депутатів ,власників мереж ,бутіків ,мажорчиків взагалі не чіпають. Ось хай воєнкоми відзвітують скільки синочків депутатів та інших мажорчиків відслужили в армії  і чи вони взагалі стоять на обліку.
  • VITALYA F

    Дозвольте вам усім пояснити дещо. Всі ми - є державні діти. Доказ - наявність свідоцтва про народження і паспорта України. А якщо є паспорт,то ти ВЖЕ не ди-ти-на! А здоровий бугай і як наслідок слід служити і захищатм неньку-Україну. Країну, і нашу також, можна порівняти із багатокімнатною квартирою. Ворог УЖЕ в прихожій!
  • ВолодяУкраїна!!!

    А це народ вас Розвеселю=) Дзвінок солдата додому після 1 місяця служби (ржака ))))https://www.youtube.com/watch?v=ufjqIHiUoqk

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up