"Вчепився в лице і не відпускав": постраждала дитина. Чи в безпеці тернополяни поруч з тваринами

"Вчепився в лице і не відпускав": постраждала  дитина. Чи в безпеці тернополяни поруч з тваринами
  • Собака буває кусачим. Випадок, який нещодавно трапився у Тернополі, змусив багатьох згадати про це. Нагадаємо, що на дитячому майданчику хаскі накинувся на дев’ятирічного хлопчика, вихованця дитячого будинку.
  • Власниці тварини може загрожувати не тільки адміністративна, а й кримінальна відповідальність. 
  • Чи є у Тернополі спеціальні місця для вигулу собак, що загрожує тим, хто порушує правила вигулу чотирилапих?

У соцмережах Тернопіль розділився на два табори. Одні співчувають хлопчику, адже той отримав серйозні травми та пережив операції. Інші захищають тварину, мовляв нема чого чіпати собаку. Та все ж. Незважаючи на те, що собака – не безпритульний, чи мали право господарі залишати його на вулиці, без нагляду? 

Люди викликали швидку

Нагадаємо, що подія трапилася 29 січня. Другокласник Ромчик, вихованець Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку, йшов у 23-тю школу. Дорогою зустрів пса породи Хаскі, який сидів, прив’язаний до лавки на дитмайданчику біля будинку на вул. Вербицького, 2.

Відео дня

- Я його хотів погладити. Але він накинувся на мене, вчепився в руку та обличчя і не відпускав. Я хотів вирватися, але не вдавалося. Почав кричати, прибігли люди, - розповідає маленький Ромчик.

Тернополяни, які були неподалік, відігнали тварину та викликали швидку. На момент нападу собаки його власників, кажуть очевидці, поруч не було.

Дитину госпіталізували.

- На обличчі були сильні рани, і на руці – теж. Ромчику провели операцію під загальним наркозом, зробили акуратний шов, надіюся, що не буде шраму на обличчі. Та дитина дуже налякалася, - говорить директор.

За словами Володимира Долинного, мама Ромчика позбавлена батьківських права. Він  з малечку – у дитячих будинках. Але дуже самостійний. Оскільки їхній заклад – відкритого типу, діти самі ходять до школи за звичним маршрутом. Правил поведінки із тваринами усіх вихованців вчать. Хлопчик сам зізнається, що дуже любить собак.

"Не думав, що вкусить"

- Я їх обожнюю, мрію мати такого друга, - каже Ромчик. – Не думав, що він мене вкусить.

Школяр швидко потоваришував із іншими дітками у лікарні та їхніми батьками. Усі відзначають: він дуже добрий. Тому сумували, коли Ромчика вже виписували. Лише одна з дівчаток, яка лежала на сусідньому ліжку зауважила, що "Він, мабуть, до мами їде". На жаль, не до мами…

4 лютого хлопчика виписали, але за ним далі спостерігатимуть медики. До школи він поки що не йде, а от до собак підходити тепер боїться.

Стан хлопчика на момент поступлення у заклад був середньої важкості. Йому провели хірургічну обробку ран, зауважив щелепно-лицьовий хірург Володимир Кучмій.  Він розповів, що стан маленького пацієнта уже покращився, рани гояться. Однак лікування ще триває.

"Ми не розуміємо, що сталося"

Власниця хатіко Ірина Наконечна розповіла, що це перший випадок, коли їхній собака когось вкусив, адже, запевняє, він миролюбний і ніколи нікого не чіпав.

- Ми не розуміємо, що сталося. Арчик виріс з дітками. Моєму молодшому синові – 12. Собаці – 5. Вони разом підростали. Собака добродушний, я би навіть сказала – ні риба, ні м'ясо. Бо має спокійний характер, - каже вона. – Незрозуміло, що сталося. Що таке зробив хлопчик, що він на нього накинувся. Ми не раз гуляли на стадіоні, чужі діти часто гладили собаку, усе було добре. Ми навіть подумати не могли, що може таке статися.

За словами пані Ірини, того дня Арчика прив’язали неподалік від будинку. Його нерідко лишали самого на прив'язі, каже власниця.

- Він спокійний, намордник йому рідко вдягали, бо таких фактів, щоб він хоч колись на когось гавкав чи агресивно реагував, навіть не було, - говорить жінка. – Ви можете прийти до нас додому і переконатися: собака не злий. Усипляти його я не буду. Ми готові до спілкування з усіма, ми ніде не ховаємося і не тікаємо з Тернополя.

Чи справді собака і раніше кидався на дітей? Про нібито чотирьох потерпілих говорять сусіди з екранів національних телеканалів. Втім, як каже Ірина Наконечна, це неправда.

- Мені дивно таке чути. Нема жодного звернення в поліцію з цього приводу, якщо такі випадки є, хай пишуть заяву. Справа в тому, що багато людей просто не люблять тварин. Тому підливають масло у вогонь, - додає вона.

Власниця собаки запевняє – вона готова компенсувати усі витрати на лікування дитини. Собаку, каже, тепер вигулюватиме лише в наморднику.

Наразі на власницю собаки склали адмінпротокол за ст. 154 "Порушення правил тримання собак і котів". Та чи цим обмежиться, адже після отримання висновку лікарів щодо тяжкості отриманих травм правоохоронці зможуть говорити і про відкриття кримінального провадження.

Чи в безпеці ті, хто поруч з тваринами

Направду, історія Ромчика з дитбудинку – привід для того, аби всі задумалися про те, як тваринам та людям безпечно жити разом, як порушення правил може призвести до плачевних наслідків.

Законом регламентовані чіткі норми, що регулюють сферу поводження із собаками, котами та безпритульними тваринами, а також вигулу домашніх улюбленців.  Якщо говорити про дану ситуацію, то тут є суттєве порушення з боку власників тварини – відсутність намордника у собаки плюс залишення її без нагляду, говорить тернопільський юрист  Ростислав Небельський.

- Правилами вигулу собак передбачена заборона виводити їх за межі квартири чи території її проживання без повідка (з ошийником, що містить особистий номер), а великих собак – лише на короткому повідку (не довше 1,2 м) і в наморднику. Вигулювати собаку без повідка та намордника дозволяється лише в спеціальних місцях вигулу тварин. Там також можна проводити навчання тварин за спеціальними програмами. При цьому небезпечних собак не можна тримати без повідка та намордника навіть у зонах вигулу. Господар повинен забезпечити безпеку своєї тварини, оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди, дорожнього руху при проходженні з твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом. Тварин, зазвичай, можна супроводжувати з 14 років. Проте небезпечних собак дозволено супроводжувати особами від 16 років (окрім психічно хворих та фізично неспроможних контролювати тварину). Тобто діти вигулювати тварин не можуть, - коментує пан Небельський.

Також забороняється заходити з тваринами до громадських місць (місця харчування, магазини, кінотеатри тощо). Виняток – відвідування спеціалізованих магазинів та закладів для тварин та супровід собаками-поводирями. Не можна заходити з тваринами на дитячі чи спортивні майданчики, території лікарень, шкіл, інших навчальних закладів.

- Насправді ми маємо велику проблему у місті. Уже не раз собаки кидалися на людей. І ми зараз не говоримо про безпритульних тварин. Дуже рідко власників собак чи інших тварин притягують до відповідальності за те, що їхні улюбленці спокійно гуляють містом без належного для оточуючих захисту. А поруч діти, - наголошує юрист.

Немає місць для вигулу

На жаль, у місті немає спеціально відведених місць, де можна вигулювати домашніх тварин, розповіла головний спеціаліст відділу благоустрою та екологію міської ради Оксана Ілліч.

- Кілька років тому вони були, але потім їх скасували, адже ділянки вже не актуальні, на багатьох з них уже є житлова забудова, - каже пані Ілліч. – Собак можна вигулювати у місті, єдина умова – прибирати за ними. І, звісно, є перелік порід, яких дозволено виводити лише у наморднику та на короткому повідку.

За кошти з міського бюджету забезпечують лише регулювання чисельності безпритульних тварин. Міського обліку усіх тварин не ведуть.

Чи є вакцини, які допоможуть при укусі тварин

Сказ - вірусна, смертельна інфекція, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, при чому у 99% випадків джерело інфікування - собаки. Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися.

З укусами тварин треба обов’язково звернутися у лікарню. У першій міській лікарні, а також обласній дитячій лікарні наявні препарати - антирабічні імуноглобуліни/сироватки. Вони вводяться разом з вакциною проти сказу, якщо є підтвердження, що тварина заражена вірусом.

В обласній дитячій лікарні, куди за маршрутом пацієнта, у таких випадках привозять діток, кажуть, що препарати є у достатній кількості. Якщо собака безпритульна чи немає відповідних щеплень, дитині вводять вакцину в перший день перебування у лікарню.

У першу міську лікарню везуть дорослих пацієнтів. Антирабічні препарати надають безкоштовно, але за умови, що потерпілий буде госпіталізований.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • борщ

    які можуть бути виправдання собаці..

    вбити.
  • David Starr

    У нас і серед людей не завжди почуваєшся у безпеці, що вже казати про собак )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up