«Вони ходять на роботу, а я — на могилу»: винних у смерті Даринки, яка померла в школі, ще не знайшли

«Вони ходять на роботу, а я — на могилу»: винних у смерті Даринки, яка померла в школі, ще не знайшли
  • Мама 11-річної Даринки, яка померла в школі, сподівається, що працівники школи, які не надали вчасно допомогу її доньці, будуть відповідати за свої дії.
  • Натомість педагоги продовжують працювати та запевняють: робили усе, що могли.

Вбита горем жителька села Бариш Бучацького району Галина Олійник два місяці поспіль шукає правду, чому раптово під час шкільного концерту померла її 11-річна донечка Даринка. Жінка каже, що медсестра, яка була відсутня на роботі в момент трагедії, продовжує працювати. Не понесла відповідальності і керівник закладу, яка навіть не висловила співчуття.

— Вони ходять на роботу, а я – на могилу. Я оплакую свою золоту донечку, а вони канапкують і тільки говорять по селу, що я їм не даю спокійно жити. А я лиш хочу, щоб слідство встановило винних. Даринка була чудовою дитиною — доброю, ніжною, розумною, красивою, а головне — здоровою. Я досі не можу повірити, що вона більше ніколи не зайде в наші двері.

Нагадаємо, 28 грудня 2018-го року 11-річна дівчинка знепритомніла на шкільній сцені. Вчителі, які були присутні на виступі, намагалися надати їй допомогу. Медсестри на масовому заході не було, вона прибігла вже пізніше. Вчителі відправляли дітей в аптеку по нашатирний спирт та інші препарати. Тим самим, зауважує Галина Олійник, втратили дорогоцінний час для порятунку її дитини.

Відео дня

«Вони замордували мою дитину»

— Вони просто замордували мою дитину! Замість того, щоб колоти препарати для стабілізації роботи серцево-судинної системи, давали їй гормони. А коли я набрала директора, вона мені в трубку кричала: «А що робити, Галю, що робити?» Коли в школі є медсестра, вони мене питають, як діяти. Я що знаю — дитина була здорова, ніяких патологій та хронічних недуг не мала. І швидка їхала до села — 20 км аж півгодини. Моя дитина для них — ніхто і ніщо, тому вона в могилі, — з розпачем каже мама дівчинки.

Минуло два місяці після трагедії. Слідство триває. Але і медсестра, і директор школи, і інші учасники того шкільного концерту продовжують працювати.

— Попередня причина смерті, яку записали в свідоцтві, — гостра серцева недостатність —  неуточнена. Наразі тривають експертизи у Києві, які зможуть більше сказати, що ж спричинило смерть Даринки. Висновку судово-медичної експертної комісії немає. Судмедексперт дивувався, як можна було дати померти такій здоровій дитині. Усі судини серця на момент розтину були ціленькі. Я просто з розуму сходжу. Адже її могли врятувати, якби вчасно зробили непрямий масаж серця, а не носили на вулицю та поливали водою, — продовжує пані Галина.

Найбільше жінка дивується, що люди, які несли пряму відповідальність за організацію шкільного заходу, не виконали своїх службових обов’язків, але продовжують працювати.

«Влаштували цирк на виїзді»

Медсестра повинна була бути на концерті, але вона заганяла гуси вдома. Директора також не було. Але їх не відсторонили від роботи навіть поки триває слідство. І на їхній відповідальності — знову чужі діти. Та школа — ніщо інше, як концтабір. Моя Даринка для них — це жертвоприношення. Вони кажуть, що на все воля Божа. Але вони ні разу не прийшли до мене і не висловили співчуття! Вони не поїхали на курси підвищення кваліфікації, аби в майбутньому, не доведи Господи, не трапилося ще раз такої біди.

Жінка додає, що після трагедії вчителі возили дітей у Бучацьку лікарню на обстеження.

— Влаштували цирк на виїзді. Батьки заходять до лікаря, а той питає, чи є скарги. Ті кажуть, що немає, усе — здорові! Моя Даринка ні на що не скаржилася, ми робили усі обстеження регулярно, є всі записи у медичних картках, — наголошує мати дівчинки. – Дорога до кладовища не заростає, я її регулярно топчу. Молю Бога про справедливе покарання для усіх тих, кого не мучить сумління за смерть моєї донечки!

І директор, і медсестра мають догани

Під час попереднього спілкування з журналістом «RIA плюс» начальник Бучацького управління освіти Оксана Мелешко додала, що вони проводять службове розслідування щодо ситуації в школі, встановлюють всі обставини трагедії. Як тільки будуть результати експертизи, прийматимуть рішення. За словами пані Оксани, шкільна медсестра повинна була бути присутня на масовому заході. Чому її там не було — обіцяла розібратися.

Єдине, що зробили за два місяці, — винесли догану і шкільній медсестрі, і директору.

— Перевірку ми ще не завершили, адже триває слідство. І директор, і медсестра мають дисциплінарне стягнення — догану. Ми не криміналісти, не експерти, аби говорити, чи могли в школі врятувати дівчинку. Усі препарати для надання невідкладної допомоги, які передбачені нормативним документами, у закладі є, я перевіряла особисто. Чекаємо результату слідства, потім будемо приймати рішення, — говорить посадовець.

На питання, чи мають право в управлінні освіти тимчасово відсторонити від роботи, пані Мелешко, відповіла — ні.

«Заплатять усі, хто винен!»

На дзвінок журналіста у Бариській школі відреагували негативно.

— Що ви знову все копаєте-копаєте? — гучним тоном відповіла директор Лариса Ільницька. — Медсестра в школі вже ледь не ночує, боїться на секунду відлучитися. Ми не хотіли, аби так було. Це — збіг обставин.

За словами пані Ільницької, шкільна медсестра Галина Зозуляк працює в закладі із 2005-го року. Жодної догани до цього часу не мала. А таблетки в школі є і були, каже директор.

— Що ви вишукуєте? – продовжила співрозмовниця. – Я сама ледь не осліпла!

Також керівник додала, що вони возили дітей разом із батькам на обстеження у Бучач. Мовляв, така практика — щороку.

— Я злого не зробила! З мамою Даринки не спілкувалася, бо вона мене слухати не схоче. Тільки виписує у «Фейсбуці» про нас. Але буде висновок судмедекспертів, який дасть зрозуміти, винні ми чи ні. Заплатять усі! — каже директор.

У ГУ Нацполіції в області розповіли, що слідство ще триває. Попередня причина смерті, як вказано вище, — гостра серцева недостатність. Що її спричинило, встановлюють. Також фахівці мають дати чіткий висновок, чи могли врятувати дівчинку.

— Ми також перевіряємо, чи були в наявності всі лікарські засоби для надання допомоги, як у школі, так і в сільського фельдшера та амбулаторії, — зауважив начальник сектора зв'язків з громадськістю Сергій Крета.

Далі буде…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Татьяна Адамова

    D cільських школах мудсестра, як правило, працює на півставки. З 9 до 13. Вчителі?. так, їм, певно, розказували, як робити штучне дихання, можливо, буклети давали. Щорічна комісія для учнів зводиться зо збирання підписів у кабінетах. Отака дурна реальність
  • Євген

    Важко втрачати близьких.Але позиція мами-пошук винних,ненависть і злість. Я маю справу з такими родичами в яких винні всі крім них самих.Мама зробила винною медсестру.А шкільна медсестра з яких пір володіє кардіореанімацією?Чи може це входить в її функціональні обовязки?може спершу почитаєте посадову інструкцію медсестри.нехай би органи прокуратури ретельно вивчили мед.карту дитини,чи робились ЕКГ дитині в плановому порядку,як за часто дитину дивився дільничний педіатр.А то в нас всі вмирають здоровими,а коли починаєш проводити перевірку виявляєть що ніхто ніяких обстежень і не робив
  • Ірина

    Ніколи у цій краіні державні установи не визнають своі помилки! Ніколи ! Комісія скаже, що дитина була хвора однозначно, а в школі все ок: ліки були, допомогу надавали правильно, а мамою керують емоціі. Скорше сонце признають квадратним, чим діі медиків і освітян невірними! Тими доганами все і закінчиться. Біда в тому, що дитину вже не повернеш. Моі співчуття родині
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up