"Я хворий на COVID-19": за чиї гроші лікуватимуть. Суми шокують

"Я хворий на COVID-19": за чиї гроші лікуватимуть. Суми шокують

Держава обіцяла взяти всі витрати на себе. Але чи доводиться хворим доплачувати? У скільки обходиться щоденне перебування одного пацієнта у стаціонарі та амбулаторне лікування? Відповіді на ці питання шукали журналісти "20 хвилин".

"У мене COVID-19", - ця фраза лякає. Але варто усвідомити: це хвороба, яка, як і інші, потребує лікування, яке, до речі, є недешевим. Влада обіцяла українцям безкоштовне забезпечення препаратами та всім необхідним. Але в соцмережах хворі пишуть, що їм доводиться витрачати десятки тисяч на лікування.

У різних ЗМІ – купа публікацій про те, які космічні суми мусили платити перші хворі на коронавірус. Коли в деяких медичних закладах не було практично нічого для надання допомоги. Як лікуються хворі на Тернопільщині, що є в лікарнях, чи змушені пацієнти купувати з власної кишені, як бути тим, хто перебуває на амбулаторному лікування: перевірили журналісти "20 хвилин".

Хто платить: держава чи пацієнт

Нам вдалося поспілкуватися з паном Леонідом  з Монастириського району, у якого підтвердили коронавірус. Цей діагноз встановили і його дружині. Про те, як змінилося їхнє життя, читайте у наступному випуску газети.

Відео дня

- Було страшно, дуже лячно – від невідомості, що на мене чекає. Спочатку у мене боліло горло, була невисока температура, яка за днів чотири почала наростати. Додався кашель, ми звернулися до сімейного лікаря, але той не відповідав. Тому ми зателефонували на швидку. Мене госпіталізували., - розповідає чоловік. – Зробили рентген, пневмонії не було, але виявили запалення бронхів. У приймальному відділі сказали купити препарати для капання. Зробили тест, він виявився позитивним. Коли вже отримали результат, усі ліки давали в закладі. Ми нічого не купували. Усе – за державні гроші.

Два тижні чоловік був на стаціонарному лікуванні. Він дуже вдячний медикам, які цілодобово надають хворим допомогу.

- Вони, бідні, цілий день у тих костюмах мучаються біля нас. Щиро дякую Бабій Надії та Назаровець Ользі за допомогу! – при нагоді продовжує хворий. – Поки я був у лікарні, дружина лікувалася вдома. У неї не було запалення, спостерігали легкий перебіг хвороби. Тому виписували ліки симптоматично – противірусні, від кашлю. Купували за власний кошт, як при всіх ГРВІ.

- У дружини була невисока температура – 37,5. Кашель. Але без ускладнень, - каже пан Леонід. - Частину противірусних засобів, які лишилися в мене в стаціонарі, я потім забрав додому, бо зараз вже лікуюся амбулаторно. Може, люди на початках щось десь і платили, бо в лікарнях деяких, може, і не було всього. Але зараз, дякувати Богу, усі згуртувалися. Принаймні, у нас з тим проблем не було.

Скільки коштує день лікування

За даними медичних закладів Тернополя, на медикаментозне забезпечення хворого щодня витрачають від 1500 до 2000 гривень. Середня тривалість госпіталізації, відповідно до рекомендації ВООЗ, становить 21 добу. Отже, можете порахувати, скільки може вартувати курс лікування. Основна стаття витрат - лікування тяжкої пневмонії, яку зумовлює коронавірус. У МОЗ кажуть, що воно коштує мінімум 98 тис. грн. Чи багато це?

Нам вдалося знайти дані по інших європейських країнах. Щоправда, не можемо зі 100% гарантією стверджувати, що вони є точними. Так, Чехія ще не виставляла людям рахунків, але середня вартість там приблизно така сама, як в Україні. Лікування хворого може коштувати від 20 і до 150 тис. грн. У Китаї чітких розцінок також не називають, але у ЗМІ пишуть про кілька тисяч доларів. Американцям через високу вартість лікування за відсутності страховки доводиться відкладати медичне обслуговування. Лікування важкохворих із пневмонією, згідно з даними Фонду сім'ї Кайзер, коштує 20 тис. дол. Утім, бувають рахунки й вагоміші: одній американці виставили рахунок за лікування коронавірусу в легкій формі майже на 35 тис. дол. (973 тис. грн).

Оцінити справедливість цін важко. Міністерство охорони здоров'я України затвердило єдиний державний протокол лікування для хворих на COVID-19, яким користуються медики. Специфічного лікування хвороби немає, використовують здебільшого противірусні, протималярійні засоби, при потребі – антибіотики. Державний протокол лікування хворих на захворювання Covid-19 найближчим часом розширять переліком нових лікарських препаратів.

Як виявляють хворих у Тернополі

При виникненні будь-яких симптомів нездужання, наявності ознак ГРВІ потрібно спочатку зателефонувати до свого сімейного лікаря. Загалом у Тернополі працює 111 сімейних лікарів, розповідає директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь.

- Є спеціально розроблений алгоритм, за яким відбувається виявлення хворих на коронавірус. Пацієнт мусить зателефонувати до лікаря, якщо не має контактів – звернутися у реєстратуру поліклініки чи знайти контатки на сайті www.medical.te.ua. Хворий не повинен йти самостійно у лікувальний заклад, тим паче, якщо в нього є підвищена температура, - говорить він. – Сімейний лікар уточнює інформацію, чи була людина за кордоном, чи контактувала з хворими чи особами, у яких підозрюють наявність коронавірусу. Зібравши епіданмнез, лікар по телефону надає консультацію. Підвищення температури тіла, слабкість, утруднене дихання, сухий кашель – симптоми, які можуть сигналізувати про наявність коронавірусу. Ще одна ознака – повна або часткова втрата нюху/смаку. Згідно з розробленими рекомендаціями, якщо у лікаря є сумніви і необхідність особисто оглянути хворого, пацієнт може прийти у поліклініку. Але його відведуть у спеціальний ізолятор. При потребі сімейний лікар може зробити експрес-тест на наявність коронавірусної інфекції. Нам виділили 2500 штук. Лишилося понад 2000.

У всіх амбулаторіях є ізолятори, де оглядають хворих, у яких може бути підозра на COVID-19, запевняє керівник. Ці заходи спрямовані на те, аби не допустити поширення інфекції сере медпрацівників та відвідувачів закладів. На вході у приміщенні всім обов'язково вимірюють температуру тіла.

- Якщо пацієнт був у контакті з хворими чи повернувся з-за кордону, якщо у нього є певні симптоми, які викликають підозру, ми рекомендуємо його залишатися вдома. У місті працюють мобільні бригади медпрацівників, які вдома можуть відібрати всі необхідні мазки для ПЛР-діагностики та встановлення діагнозу, - говорить Микола Медвідь. 

"Суми дуже великі"

Як з тими, кого госпіталізували? Пацієнти в Тернополі могли посимптомно докупляти певні ліки, яких нема у визначеному Національною службою охорони здоров'я переліку чи їх не встигли закупити. Але це дуже дрібні витрати, переконує директор КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» Ярослав Чайківський.

- Це було на початку спалаху захворюваності. Можливо, у пацієнта була алергічна реакція на деякі препарати з переліку, тоді вони могли самостійно купити щось. Зараз ми стовідсотково забезпечуємо ліками тих, хто перебуває у стаціонарі. З міського бюджету виділили достатню суму коштів, аби забезпечити пацієнтів усім необхідним, - каже Ярослав Чайківський. – На медикаментозне забезпечення виділили гроші і з державної субвенції, провівши тендер, ми можемо закупляти те, що було обумовлено в тендерній пропозиції.

За словами пана Чайківського, лікування хворих на коронавірус – довготривале та затратне.

- У медикаментозному забезпеченні – це від 1500 до 2000 гривень за добу, залежно від складності перебігу хвороби. А ще плюс витрати на оплату праці медперсоналу, засоби індивідуального захисту тощо. Це значні суми! – резюмує пан Чайківський.

"Повідомляйте про скарги"

Діти, хворі на коронавірус, також повинні отримувати лікування за рахунок держави, наголошує керівник КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Андрій Артмович.

- Батьки можуть купувати препарати, які не внесені у перелік НСЗУ, якщо хочуть користуватися саме ним. Або ж можна шукати відповідний аналог, - пояснює пан Артимович. – Лікування хворих на коронавірус спочатку відбувалося за кошти міського бюджету. Міська рада виділила нам уже понад 8 млн грн. для боротьби з коронавірусною інфекцією та для реформування системи охорони здоров'я. Також на днях ми отримали і державне забезпечення, оскільки підписали договір із НСЗУ, тому з 1 квітня зобов’язані надавати пацієнтам допомогу за кошт держави. Наразі з держбюджету дали лише мінімум грошей, але, сподіваємося, буде корекція сум, оскільки лікування хворих на коронавірус потребу значних фінансових ресурсів.

Якщо вас чи ваших знайомих примушували купувати ліки для лікування COVID-19 керівники закладів просять повідомляти їх про ці факти. Обіцяють реагувати та розібратися, чому так сталося.

Ви також можете звернутися зі скаргами чи подякою у редакцію за телефоном: 097-445-82-67 (Наталія Бурлаку).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • анатолий оленик

    нет  денег  складай  ласты  ето  в других   странах   лечит  государство  а  в  евро  украине  хотят  делки  поболее  срубить  бабла  с  народа  маски  гуманитарка  по  часным  аптекам уходит недоходя  по  назначению
  • Тихоліз Міша

    А тест 400грн. - це нормально?

    В мене мама в медицині працює, тому знаю, що говорю.
    Якщо медичні працівники вже оплачують тести, то лікування, як думаєте, хто буде оплачувати?

    Наталия Бурлаку reply Тихоліз Міша

    Готові вислухати Вашу історію та написати про це матеріал.Напишіть [email protected] або зателефонуйте (номер є вище)

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up