"Породілля" Мальвіна просила допомоги. Люди запідозрили аферу

"Породілля" Мальвіна просила допомоги. Люди запідозрили аферу

Жінка просила гроші, бо нібито вона породілля і після народження двійні почалась  кровотеча. А допомогти – нікому. Люди скидали на рахунок, вказаний в повідомленні. У пологовому, який вона вказувала, запевнили: немає ані такої жінки, ані жінок з такими проблемами. У поліції, куди журналісти надали всі докази, отримані за час власного розслідування, проводять перевірку.

Журналісти разом з тернополянами викрили шахрайку, яка у соцмережах просила фінансову допомогу для себе і своєї «щойно народженої двійні». Дехто кидав гроші на картку, дехто, викривши обман, обурювався, що через таких як Мальвіна іншим тепер не допомагатимуть. Журналісти «20 хвилин» також поспілкувались із винахідницею заробляння легких грошей. Розмова не викликала довіри і поглибила підозри. Проте від зустрічі у лікарні, де нібито лежить, відмовилась. Поки що. Всі отримані дані, як і запис телефонної розмови та скріни, які підтверджують обман, ми передали до поліції.

Історія розпочалась, коли до однієї з груп у Фейсбук звернулась мешканка Хмельниччини Ольга Онищук. Жінка розповіла, що кілька днів тому у групах її краю з’явився заклик допомогти породіллі, яка зараз з кровотечею у критичному стані перебуває у тернопільському пологовому №2. У небезпеці – і її дітки близнюки.

Мама стікає кров’ю. Діти в небезпеці

  • Лікарі допомоги не дають – вимагають, щоб мамочка давала свої ліки, - пише Ольга Онищук. - Фото документів не було, лише ім'я породіллі і її номер картки (Ощадбанк) . Згодом нам все ж написали ім'я, прізвище породіллі, і що ця мамочка перебуває в 2 пологовому будинку Тернополя. Але… подзвонивши в згаданий пологовий, мені ніякої інформації про дану жінку не дали, там такої немає! Висновок – «розвод»?

У групі одразу розгорілась дискусія. Користувачі власними силами перевіряли, чи є така породілля в пологовому Тернополя, чи це просто шахрайська спроба видурити у довірливих людей гроші.

Відео дня

Дехто також писав, що бачив цю дівчину – Мальвіну. Вона працювала касиром у супермаркеті «Торба», що на вул. Стуса у Тернополі. І два тижні тому зовсім не була схожою на вагітну, ще й двійнею.

  • Буваю іноді в тому супермаркеті, звернула увагу на незвичне ім'я на бейджику – Мальвіна, - пише одна з коментаторів у Фейсбук. - А ще вона чомусь постійно зі мною розмови заводить, хоча, може, не тільки зі мною.

«Дівчата, я її знаю, - пише Ольга Мартинюк. - Вона працювала тиждень тому у супермаркеті «Торба». На вагітну зовсім не схожа, а ще й двійнею. Слава про неї не дуже ходить. Розводить. І чоловік в неї тут, в Тернополі, а не на заробітках, як пише в пості.

- Так, через таких лохотронщиків люди зневірюються і тоді у людей, які справді потребують допомоги, шанси на порятунок набагато зменшуються!!!- обурюється фейсбучанка Наталя.

Є такі в Глибочку – І Мальвіна, і Василь

«Циганам вже ліньки постояти і пожебрати, - гірко кепкує тернополянин Ігор Качмарський. - В Інтернеті лохів стрижуть».

«Вона живе у Глибочку. Сама з Вінниці. Переїхала сюди весною», - написав у Фейсбук Петро Воробець. Ми згодом поспілкувались з чоловіком, чи, бува, щось детальніше про Мальвіну не знає. Він розповів: зустрічався з нею, адже вона шукала роботу. Вийшла заміж і переїхала сюди з Вінниччини. «Не знаю, чи досі заміжня, чи вже хлопця облапошила також», - підсумував пан Петро. 

І справді, жінка з іменем Мальвіна проживає у Великому Глибочку, підтвердила секретар сільради Марія Копач. Є і її чоловік Василь Зінчук. Проте, чи вони офіційно одружені, секретар сказати не може.

  • Я її вагітною ніколи не бачила, - розповіла Марія Копач. – Вона маленька, худенька, по ній одразу було б видно. Тим паче, що носила двійню. За фінансовою чи іншою допомогою до сільради вона не зверталась. Вона у нас офіційно не зареєстрована. Проте проживає. Жінки, які стають на облік через вагітність і офіційно не зареєстровані, проте проживають у нашому селі, беруть про це у сільраді довідку. Мальвіна за такою не зверталась.

У Великому Глибочку нам розповіли, що Василь працює. Якийсь час його не було в селі.  Потім з’явився разом з Мальвіною. Днями люди прочули, що в Інтернеті для жінки просять допомогу і навіть думали збирати якісь кошти. Хоча, дуже не спішили, адже сумнівались, чи це правда.

І далі брехала, що у лікарні

Ольга Онищук каже, що виставила пост про допомогу Мальвіні Зінчук їхня спільна знайома. Вона просила допомогу для Мальвіни, навіть не підозрюючи, що їй нахабно брешуть. Яна щиро перейнялась проблемами молодої породіллі. Вже коли запідозрила обман, далі спілкувалась у соцмережах з Мальвіною. Проте та і далі брехала, що перебуває у лікарні і допомога потрібна.

До речі, через деякий час після посту у тернопільській групі, з хмельницької сторінки прохання про допомогу видалили. Чи це зробили адміни, запідозривши шахрайство, чи сама авторка – невідомо.

  • Ця Яна, яка просила про допомогу для Мальвіни, сама постраждала – кидала гроші на зазначену картку сама і знайомих підключила, - розповіла Ольна Онищук. - Попалась на гачок шахрайки.

Ольга зазначила: сторінка Мальвіни, точніше дві, з яких вона відписує людям, що нібито хочуть допомогти, активні. Ми знайшли обидві – «Васильмальвіна Зінчуки» і «Мальвіна Сукманюк».

Журналістка «20 хвилин» зі своєї особистої сторінки написала Мальвіні в месенджер. Запропонувала допомогу і повідомила, що хоче відвідати маму і малюків у лікарні. Не сподівалась, що за деякий час Мальвіна відпише. Навіть не перевіривши місце роботи, зазначене на сторінці журналіста.

  • Доброго дня. Вразила ваша історія. Готова вам допомогти – написала журналістка Мальвіні. – Я в Тернополі. Як з вами зустрітись, аби допомогти вам і вашим діткам? Це ж треба, яка біда…

Намагалась «розвести» і журналіста

Десь за півгодини Мальвіна відписала і попросила залишити свій номер. Журналістка написала контакт, за яким з нею можна зв’язатись. На запитання, чи жінка досі в лікарні, вона відповіла: «Так».

А далі був дзвінок. Якщо коротко описати, це були майже шість хвилин маніпуляцій. Мальвіна на питання, чим їй допомогти, скаржилась, що більше ні в кого про допомогу не проситиме. Бо їй пишуть всілякі гадості у Фейсбук. Що перебуває у лікарні, прийти до неї не можна, бо сюди не пускають. Завтра планують виписувати. Кровотечу зупинили. Дітки почуваються більш-менш. Трохи є проблеми з донькою Яною, яка народилась вагою 1900 г. А от з сином, народженому вагою 2100, вже все гаразд. Щоправда, малюка Мальвіна у розмові називала то Сашею, то Ростиком.

На пропозицію посприяти з ліками відмовила. Запевнила, що сьогодні вранці (5 жовтня – прим. авт.), поки діти спали, «ходила до Кміти» (головний лікар міськлікарні №2 – прим. авт.).  І той дав вказівку всім забезпечити хвору породіллю.

  • Підгадайте, будь ласка, як виглядає Кміта, бо хочу помогти і боюсь сплутати його, - кажу Мальвіні. І в цей момент розмову вибило. А за кілька секунд на месенджері автора з’явилось повідомлення: «Я вибачаюся. Медсестра прийшла уколи робити».

Тим часом користувачі соцмереж, які намагались спочатку допомогти Мальвіні, а потім, запідозривши її у брехні, намагались вивести її на чисту воду, скидали докази журналістові – скріни переписки з дівчиною на ім’я Мальвіна – як з різних сторінок у соцмережах, так і Вайбері. Всі ці докази, а також запис розмови журналіста з Мальвіною, ми передали до поліції.

  • За наданими фактами поліція проводить перевірку, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – Наразі поліція з’ясувала, що така людина проживає у даному селі. Але люди давно в селі її не бачили. Проте чи то вона зверталась за допомогою та просила пожертви, чи хтось, прикриваючись її ім’ям, - все з’ясовуємо. І лише після перевірки всіх фактів можна буде говорити, чи є в її діях ознаки шахрайства.

Коментарі

Такої породіллі немає

Віктор КМІТА, директор комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня №2»:

- У нас в пологових відділеннях немає породіллі з прізвищем Зінчук. Є жінка, яка народила двійню, але в породіллі немає кровотечі і подібних проблем. Часом ми надаємо підтвердження журналістам, коли потрібна допомога. Скажімо, у пошуку донорів. Але тут… Ми завжди за потреби надаємо допомогу нашим пацієнтам. Все вирішується індивідуально. Але, повірте, ані сьогодні (5 жовтня – прим. авт.), ані кілька днів перед тим до мене ніхто за допомогою не звертався!

 

 

 

Жертвуючи, людина добре почувається

Оксана БІЛЬКЕВИЧ, практичний психолог, керівник ГО "Психологічна майстерня "Джерело":

- Чому ми далі співчуваємо та бажаємо допомогти? Найпростіша відповідь – це те, що ми нація, яка співчуває. Гостро переживає чуже горе. Такі ми… Але сьогодні стикаюся з тим, що люди починають розуміти причинно-наслідкові моменти у власному житті, пов’язані з пожертвуванням. І тому жертвують чи не жертвують зі своїх міркувань. Жертвують, тому що розуміють, що загалом за неправдивість ситуації понесе відповідальність сама людина, яка звертається з благанням про допомогу. Деякі як відкупаються (щоб у мене такого не було). Ще в момент пожертви людина добре себе почуває, бо розуміє, що робить хорошу справу чи може відчуває себе більш успішним над іншим. Багато людей знає про необхідність пожертви, десятини, як одного з законів фінансового благополуччя. Вони самостійно знаходять людей, які знаходяться у дуже складних життєвих ситуаціях. Бо дуже часто про біль важко говорити і в момент горювання людина може бути «закрита» та не хоче буквально бачити нікого.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Archie Hontschar

    Я знаю цю дівчину особисто!Я вражений!Нічого святого нема!Хто б міг подумати!
  • Марія Замятіна

    Господи милий як би не люди я би сина не вилікували.Я до сьогодні дякую всім хто нам помагав .Люди взавайте спочатку інформацію ,бо зараз ніхто не боїться гріха.
  • Кобра

    Люди лохи
  • Герасимчук Ростислав

    Ще й дивись, як майстерно в вишиваночці сфоткалась.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up