З дитячим візочком у Тернополі не пройти, не проїхати. Перевірили журналісти "20 хвилин"

З дитячим візочком у Тернополі не пройти, не проїхати. Перевірили журналісти "20 хвилин"

У рамках проекту «Інспектор RIA» журналісти перевірили, чи легко зайти з візочком у дитячі магазини, лікарні та поліклініки, державні установи. Заклади обирали, зважаючи на відгуки читачів. Високі бордюри, пандуси, які не відповідають вимогам, круті підйоми – ось що чекало на шляху.

Бути мамою, та ще й мобільною, зовсім непросто. Адже під час руху з візочком Тернопіль перетворюється на суцільну смугу перешкод. Простір пересування обмежений, похід до магазину, аптеки чи лікарні часом перетворюється на справжнє випробування.

Дитячий магазин: на 2 поверх – тягни

Отже, вирушаємо. Рухаючись центром міста, заходимо в дитячий магазин, що розташований на другому поверсі однієї з будівель, що неподалік залізничного вокзалу. Пандуса немає, та й з такою висотою підйому облаштувати його там нереально.

Відео дня

Поручні є. Але толку з них? Хочеш потрапити наверх – тягни візочок. Зробити це можна двома способами – або занести на руках, або на задніх колесах по сходинках піднімати вгору. Підйом дуже високий, зусиль треба багато.

Запитуємо у продавця, як батьки можуть потрапити у магазин, якщо тут так круто. Жінка зітхає, мовляв, що зробить. Але коли вже мама піднялася наверх із візочком, може за проханням допомогти їй спуститися назад, якщо не буде інших відвідувачів.

Дитяча поліклініка – з приміщення не виганяють

Біля дитячої поліклініки на вул. Федьковича є спеціальна металева конструкція, де можна залишити візочок. Щоправда, потрібно мати замок, аби пристебнути його, щоб «не поїхав» без вас.

Заїзд у поліклініку є, поверхня уже з ямами, тому колеса шпортаються. Відкривши однієї рукою двері, заїжджаємо всередину приміщення. Тут теж можна залишити візочок – у вестибюлі. Ніхто з працівників закладу нас не виганяв.

Отже, потрапити з візочком у поліклініку можна. На поверхи дитину потрібно нести на руках.

У комісійний магазин з візками не пускають

Вхід у комісійний дитячий магазин, що на Канаді, заборонений. Про це повідомили читачі. Під час візиту журналістів вивіски на дверях не було. Але заїхати з візком всередину приміщення виявилося проблематично. Дуже тісно, не розвернутися.

Працівниця каже, що на дверях знову напишуть, що заходити з візками не можна, бо місця у магазині немає. До того ж, діти можуть травмуватися через гострі кути. Отже, мама повинна залишити дитину на вулиці?

Міська дитяча лікарня: важко «припаркувати» візочок

Наступний пункт – міська дитяча лікарня, що на вул. Клінічній. Пандус є, поручень теж. Заїхати з візочком можна, але розташувати його на порозі складно. За колоною стояв велосипед, і все – для візочка місця вже нема. До того ж, під ногами була калюжа, щоб дістати дитину, треба в неї вступити.

На дверях лікарні оголошення: «Вхід без бахіл заборонений». У бахілах, але з візком у руках. Жарти жартами. Але ст. 24 Конституції України передбачено, що не може бути привілеїв чи обмежень за будь-якими ознаками, та статтею 33 закріплено право кожної особи на свободу пересування. 

У дитячий магазин – через ліфт торгового центру

Далі рухаємось на «Бам». У ТРЦ «Рай Центр» є дитячий магазин «Чудо-острів». Крутий пандус, на щастя, уже обгородили. Читачі газети просили перевірити, навіщо тут такий крутий спуск. Адже він не функціональний.

Працівники дитячого магазину зізнаються: пандус не відповідає вимогам. Але кажуть, що до них можна легко дістатися, скориставшись ліфтом у торговому центрі. Про це є повідомлення на колоні біля входу. Але його не одразу помітиш!

Обласна дитяча лікарня: піднятися – як на американських гірках

Потрапити без пригод в обласну дитячу лікарню не вдасться. Якщо з візочком, то потрібно обходити через приймальне відділення. Адже біля центрального входу на вас чекають американські гірки. Пандуси під кутом майже 90 градусів – це справжнє випробування як для мам з дитячими візками, так і людей з обмеженими можливостями.

Питання: для чого вони тут? Заїхати нереально – перевірили. Лялька, яку використовували під час експерименту, не постраждала, але дитина могла б вилетіти. До слова, у Тернополі – добрі люди та справжні чоловіки. Адже вони без сумнівів кидалися на допомогу.

До голови ОДА можна проїхати, а в обласну раду – уже складніше

На «закуску» залишили приміщення обласної державної адміністрації. Є пандус не тільки ззовні, а й всередині приміщення.

До голови ОДА Степана Барна заїхати можна без проблем, біля підйому є поручень.

А от з правого боку, де розташовані кабінети обласної ради, уже проблематичніше. На сходи з візочком не піднятися — без сторонньої допомоги не обійтися.

От вам і «доступність».

 

Коментарі експертів:

Ростислав ЛЕВЧУК, начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради:

— Усі заклади охорони здоров'я мають пандуси та спеціальні заїзди для маломобільних верств населення. Щоправда, є старі приміщення, де технічно встановити їх проблематично, тому там обов’язково встановлюють кнопку виклику персоналу. За сигналом працівники допоможуть потрапити у приміщення.

Для батьків ми облаштували спеціальні конструкції, де можна залишити візочки. Їх також можна поставити і у приміщеннях, якщо умови дозволяють. Зрештою, із будь-якими питаннями можна звернутися до адміністратора.

Володимир БОГАЙЧУК, начальник управління охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації:

— Є наказ управління, аби привести всі пандуси та заїзди у відповідний стан. Що стосується обласної дитячої лікарні, підйом справді високий, технічно змінити його не можемо, адже заклад розташований на підвищенні. З візочком можна заїхати з боку приймального відділення.

Ми виправимо ситуацію – встановимо показники, за якими люди можуть дізнатися напрямок руху. А також покращимо умови для пересування відвідувачів лікарні.

Іван КОСМИНА, керівник ГО «Вікторія»:

— Створення реального безбар’єрного простору для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп є однією з першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС. Ці державні будівельні норми, на відміну від попередніх, стають обов’язковими. І всі інші ДБН, які сьогодні розробляються і приймаються, також враховують потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Важливий фактор доступності — це універсальний дизайн або розумне пристосування об’єкта чи послуги. Відмова в такому пристосуванні є дискримінацією великої кількості людей і порушенням норм Конвенції. Тому для того, щоб проектувати правильно, Мінрегіоном були розроблені і наразі презентовані нові державні будівельні норми. ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд». У них наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити. У документі йдеться про влаштування пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору. Дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

Щодо пандусів, висота має становити 8 градусів, на 1 метр висоти має бути 12 метрів довжини, а кожних 6 метрів має бути майданчик для відпочинку, ширина пандуса має бути 1.20 м. Перила повинні бути розташовані на висоті 70 см і 90 см.

Кнопка виклику має таке відношення до доступності, як секс по телефону до реальних стосунків.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olena Nykolyshyna

    Дякую! Як я давно чекала на подібного роду статтю! абсурд, але після народження доньки це стало частиною моїх щоденних нарікань.  Прогулянка це проблема. Проблема виїхати з під'їзду,  проблема обрати маршрут з найменшою кількість ям і бруду. І це для мене , для здорової людини. А якщо це людина у інвалідному візку то пересування без сторонньої допомоги стає нереальним. Але найгірше у цій ситуації те, що нічого не зміниться. Старі будівлі ніхто переплановувати не буде, а при будівництві нових це теж економічно невигідно. Тай для кого? Інваліди навряд чи взмозі відстоювати свої права а у "мамочок" за рік дитина виросте і питання каляски відпаде само собою...
  • marijka

    Чомусь в Європі старі приміщення можуть облаштувати для потреб людей, а в нас все проблематично. Може просто не хочуть

    Юра reply marijka

    оо маруся. ти певно тільки з тієї Европи приїхала. Певно тих євро заробила та привезла багато. Якби вчора 100 грам не пив вже б до тебе свататись біг. Але не можу, голова таааак болить
  • (((

    в медзакладах однозначно потрібно. А от в магазині з коляскою це просто загальний дизкомфорт.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up