З міської казни на профтехосвіту йде 55 мільйонів

З міської казни на профтехосвіту йде 55 мільйонів

В частини випускників — низька кваліфікація, адже навчальна база застаріла. Крім того, деякі професії роботодавцям не потрібні. В області те саме: учнів багато, працювати нікому та ніде

Цьогоріч заклади професійно-технічної освіти фінансують, в основному, з місцевих бюджетів. Тобто з міського бюджету, який наповнюють тернополяни, кошти йдуть на підготовку робітничих кадрів та працівників необхідних місцевому господартству (див.табл.). Це в теорії. А на практиці бізнес міста потерпає від нестачі працівників.

Представники бізнесу нарікають, що навчишись ремонтувати двигуни ВАЗів та ЗІЛів, випускник училища не зможе подужати силовий агрегат іномарки чи двигун тягача фури. Столяр, який вчився на верстатах, яким по 30-40 років, не знає як підійти до сучасного обладнання. Та й місту потрібні десятки професій вузької спеціалізації, а їх немає.

- Бізнес відчуває величезну нестачу якісних працівників робітничих спеціальностей, - каже голова громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» Ярослав Колодій. - Ми неодноразово обговорювали цю проблему між нашими підприємцями. Вирішити проблему та адаптувати освіту до потреб бізнесу, переконаний, реально. Ще одна проблема профтехосвіти: в дітей крадуть роки та перспективи. Вчити перукарів один-два роки чи готувати продавців продовольчих товарів стільки часу не раціонально. Бізнес готовий шукати як рухатись далі, особливо зважаючи на те, що фінансування навчальних закладів йде з місцевих бюджетів. Працівників мають готувати під потреби. Гроші є, адекватного підходу нема. Повинен бути постійний діалог між замовником (роботодавцем — авт.) та виконавцем (навчальні заклади — авт.).

Відео дня

Цьогоріч на профтехосвіту заплановано 84 мільйони гривень, з яких 29 — державна субвенція, а 55 — міські гроші. Обласний бюджет, до слова так само фінансує профтехосвітні заклади. Матеріально-технічна база та рівень підготовки теж відірвані від реалій.

Та змінити ситуацію в міській профтехосвіті, схоже, не так просто, адже влада на місцях дофінансовує галузь, але не впливає на рішення.

- Реформи в сфері професійно-технічної освіти не відбулось, - каже заступник міського голови Тернополя з гуманітарних питань Леонід Бицюра. - Сталась лиш часткова зміна законодавства та джерел фінансування. На міста дійсно передали обов’язок фінансувати ПТУ та ВПУ при тому не забезпечили механізмами контролю. Тобто ані перелік спеціальностей, ані кількість працівників, ані формування матеріально-технічної бази нам не підпорядкуваали. Такі зміни демонструють нефахову політику міністерства освіти та Верховної Ради. Про неправильність дій ще на початках змін я інформував пані Гриневич, а зараз про це говорять усі міста. Ми дофінансовуємо, але не впливаємо. Приміром, місту потрібні ті ж кранівники, сантехнічні спеціалізації для наших комунальних підприємств — «Водоканалу» та «Теплокомуненерго», є потреба в водіях тролейбусів і тому подібне. Зрештою в країні реальний дефіцит робітничих кадрів.

Первинно, зазначає пан Бицюра, необхідна зміна законодавства, аби підпорядкування закладів профтехосвіти було не лише в частині фінансів. Пропозиції Тернополя, як і інших міст, надіслані в міністерство та департаменти. Справа за малим: знайти волю до змін.

- Коли ми зможемо впливати повноцінно, то однозначно будемо радитись з бізнесом та формувати навчальний процес під роботодавця, залучатимемо підприємства до формування навчальної бази і навіть до фінансування навчання при умові відпрацювання учнем після завершення навчання, - говорить заступник мера. - Зараз ми можемо лише щось рекомендувати і то в дуже вузьких рамках, що на загальну ситуацію не впливає. Тішить, до слова, й бізнес усвідомлює необхідність спільних кроків в підготовці кваліфікованих кадрів, удосконалення навчальної програми, модернізації технічної бази підготовки. Але без змін законодавства це не реально, адже зараз майбутній роботодавець не має жодних гарантій щодо працевлаштування учня, який навчатиметься за його рахунок.

Аби пришвидшити процес змін місцевий бізнес планує провести аудит потрібних спеціальностей та спільно з місцевою владою шукатиме вихід з існуючої проблеми.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    На всю профтехосвіту 55 мільйонів. Цікаво, а на бруківку скільки йде? Ну це так, до речі...

    Якщо такі, як Бицюра, взялись за профтехосвіту, то можна вважати, що їй в Тернополі скоро кінець. той вміє...Бо бицюр не освіта і робітники цікавлять, а майно ПТУ, а це для них дуже масний кусок, там стільки мільйонів...

    До речі, дефіцит робочої сили не вина профтехосвіти, а значною частиною результат діяльності "реформаторів", до яких бицюра і себе, напевно, відносить. Ще трохи, і в нас діти дошкільного віку по польщах пороз*їзджаються.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up