Нагадаємо, 29 вересня люди відпочивали в ресторані "Аляска". А 1 жовтня вони почали звертатися до медиків із симптомами гострої кишкової інфекції. В усіх людей температура 38-40 градусів, діарея та блювота. До інфекційного відділення їх госпіталізували з високою температурою, блюванням та діареєю. Усі хворі є учасниками урочистих подій, що відбувалися у названому закладі.
З однієї родини, яка в той день святкувала хрестини, із 30 захворіли аж 24 особи, кажуть родичі. 13 з них – у лікарнях, серед них є діти та вагітна. Решту – на амбулаторному лікуванні, але стан їх незадовільний.
- Просто біда, уже третя доба, а мені, здається, ще гірше. Ні їсти, ні пити. Не можу дати ради, - жаліється пацієнтка інфекційного відділення лікарні швидкої допомоги Марія Шегда. – Поруч на ліжку – двоюрідний брат. Якраз у його сина і були хрестини, дитині два тижні, влаштували невеличке святкування. У сусідній палаті – зять, братова та інша родина. Дев'ятеро тут, четверо – у лікарні у Львові, постраждала десятирічна дитина і вагітна. Біда, навіть нема, кому води принести – усі хворі. Господи, допоможи!
Чоловік, який лежить на сусідньому з пані Марією ліжку, розповідає, як запідозрили недугу.
- 29-го ми святкували. А наступного ранку дуже нудило, почалася діарея, температура – майже 40, навіть чоловіки втрачали свідомість. З дому забирала швидка, - розповідає пан Олександр. – Лікуємося, але чи скоро випишуть, не знаємо.
Донька пані Марії – Тетяна Чорна розповіла журналістам «20 хвилин», що в закладі, де проводили застілля, їх ще і роблять винними.
- У мене чоловік і мама в лікарні у важкому стані. Я сама з річною дитиною. Навіть не можу нормально вийти в магазин щось купити. З тих нервів уже тиск піднявся, довелося викликати швидку, - розповідає пані Тетяна. – Лякає людська байдужість та халатність. 30 вересня, коли чоловіка і маму та інших родичів забрали у лікарню, я подзвонила до власниці, щоб повідомити їй про отруєння у закладі. Проте у відповідь почула, що ресторан ту ні при чому, а ми своїми продуктами отруїлися.
Пані Тетяна розповідає, що на столі мали м'ясо власного виробництва, але дядько – м’ясник, тож продукція перевірена. Був торт і сир. Усі їли ці страви. Але не всі захворіли. Родина уже провела власне «розслідування» і підозрює, що саме могло викликати отруєння.
- Ми думаємо, що це заливне. Воно було дивне на колір – салатове. Усі, хто їв його, захворіли. Я не їла, ще братова не їла, бо годує дитину. І ще частина з родини. А всі, хто куштував, - отруїлися, - запевняє пані Тетяна.
Співрозмовниця не вірить у те, що заклад невинний, адже в лікарні опинилися люди з інших компаній, які також мали банкети цього дні у «Алясці».
- У лікарні їх кілька. І вони не їли наших страв, - наголошує вона. – Як власники збираються це пояснювати?!
За словами пані Тетяни, батько власниці приходив в інфекційне відділення та пропонував гроші пацієнтам, аби ті не здіймали сильного розголосу.
- Давав декому по три тисячі. Але ми не хочемо їхніх грошей. Я дякую Богові, що не дала дитині тієї страви, і що вона зараз не в лікарні. Ми не маємо бажання нажитися на трагедії. Ми просто хочемо справедливості. Хочемо, щоб перед нами вибачилися, щоб справу не зам’яли, винних встановили. Адже це заклад громадського харчування, тут має бути безпечно для людей!- каже Тетяна Чорна.
Щодня кількість хворих, пов’язаних із цим інцидентом, зростає. В інфекційне відділення Тернопільської міської клінічної лікарні швидкої допомоги госпіталізовані уже 10 чоловік (!). Це остання інформація. Ще є хворі, які перебувають на амбулаторному лікуванні. Виставлені діагнози: харчова токсикоінфекція, гостра кишкова інфекція. Вік постраждалих - від 22 до 57 років.
Стан хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні, - середнього і важкого ступеня. Усім їм надають необхідну допомогу, розповідає завідувач інфекційного відділення Оксана Кадубець.
- Частині пацієнтів уже краще. Ті, хто лише поступають, у важчому стані. У всіх потерпілих був раптовий початок захворювань, спільні клінічні ознаки (підвищення температури тіла, розлади шлунково – кишкового тракту). Ми проводимо ретельно обстеження, аби з’ясувати, який саме збудник викликав інфекцію. Скільки саме хворі проведуть у медичному закладі, невідомо. Це індивідуально, залежить від того, як швидко організм впорається із недугою, - каже лікар.
Фахівці лабораторного центру здійснили необхідний комплекс протиепідемічних заходів разом із фахівцями ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області. І громадськість, і родина чекають на результати досліджень.
Заклад, де відпочивали люди, які отруїлися, тимчасово не працює. Власниця Анжела говорить, що наразі не знає, чи взагалі ресторан у майбутньому прийматиме відвідувачів.
- Стільки негативу, злості, я не можу це витримати. Уперше таке сталося. Я сама харчуюся в ресторані, беру їжу додому, і все добре. Навіть не розумію, як так могло трапитися, - говорить вона.
За словами жінки, усі продукти в закладі проходять термічну обробку, тож є безпечними. Вона переконана.
На питання, чи впевнені вони у якості товару від постачальників, співрозмовниця відповідає наступне.
- Так, ми беремо продукти в одних і тих же людей, там пів Тернополя купує! – говорить-пані Анжела.
А як щодо м’яса чи яєць – запитуємо.
- М'ясо беремо на базарі, завжди в одній точці. Але ж на ринку воно проходить дослідження. Інакше, як би його там продавали?! Яйця, а про яйця не скажу. Треба глянути в документи, - додає вона.
Документи, до речі, як зауважила власниця, є, їх доносять у відповідні служби. Доносять?..
29 вересня, за розповіддю керівниці закладу, тут відпочивали п’ять компаній. Загалом було 100 відвідувачів.
- Я не знаю, у чому причина. Як читала в інтернеті, збудник інфекції може бути в продукції, яка не проходить достатньої термічної обробки. Можливо, це торт, який клієнти приносили із собою чи ще щось, - каже вона.
Логічне питання – а як одним тортом могли отруїтися люди з різних компаній, за різними столами?
- Можливо, різали одним ножем, - припускає пані Анжела. – Узагалі нині дуже багато хворих і в садках. Реєструють випадки захворювання серед дітей. А на святкуванні було багато малюків…
Власниця сподівається, що люди опинилися в лікарні не з їхньої вини. Вона чекає на аналізи перевірки.
- Ми дуже надіємося, що все ж таки причиною отруєння стали не наші страви. Люди так тиснуть на психіку, неможливо витримати. Дзвонять, змушують вибачатися. Але ми їх просимо почекати, поки будуть відомі результати дослідження, щоб точно знати, у чому причина масового захворювання. Але вони кричать, сваряться, погрожують. Я наразі не в Тернополі. Мій тато сам їздив до них у лікарню, бо хвилюється. Ми хочемо допомогти, бо розуміємо, що це неприємна ситуація, - говорить вона.
Заплановані корпоративи та весілля довелося скасувати.
- Нам дуже прикро, особливо через весілля, яке наречені планували тривалий час. Ми намагаємось знайти для людей місце в інших закладах, - додає власниця «Аляски».
Тим часом у поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 325 частина 1 ККУ - порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Триває розслідування.
Завтра, 3 жовтня, фахівці можуть назвати основне джерело зараження. Далі буде.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер