Навіщо загартовувати розсаду: поради від Держпродспоживслужби

Навіщо загартовувати розсаду: поради від  Держпродспоживслужби
  • Загартовування у весняно-посівний період – актуальна процедура для розсади овочевих культур.
  • Як це робити і з якими видами розсади – розповіли у Держпродспоживслужбі.  

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надають поради щодо догляду за розсадою, яка потребує загартовування.

Як зазначають фахівці служби, загартовування дозволяє рослинам надалі з легкістю переносити пересадку на постійне місце та швидко адаптуватися до нових умов. Воно проводиться для того, щоб рослина звикла існувати в різних погодних умовах. Зазвичай же вона виростає в теплиці або в приміщенні, якому невластиві раптові скачки температур, протяги і сильні пориви вітру. А після висадки в ґрунт вона може загинути. Щоб такого не сталося, рекомендують виконувати загартовування.

Відео дня

    Розсаду яких овочів потрібно загартовувати?

    Для теплолюбних культур, таких як помідори, огірки, перець, баклажани загартовування починається при температурі 12-14 °C.

    Холодостійкі культури (капуста) привчають до природних умов при температурі 8-10 °C.

Як проводити загартовування:

  • розпочати варто за 10-14 днів. Якщо це теплолюбні культури, температура повітря повинна бути близько 12 °C. Такі культури як капуста можна починати загартовувати за температури 8-10 °C;
  • горщики з розсадою виносьте на свіже повітря спочатку на пару годин і поступово збільшуйте час перебування рослин на вулиці;
  • не ставте горщики одразу на яскраве сонце. Розмістіть рослини в тіні. Якщо помітили сонячні опіки на листі, занесіть рослини у приміщення, а наступного дня скоротіть час перебування на яскравому сонці;
  • безпосередньо перед висаджуванням розсаду залишіть на вулиці і вдень, і вночі (але якщо температура повітря знизилася до критичних для культури значень, рослини занесіть у приміщення), після того як рослини переночували на повітрі 2-3 рази, їх висаджують на грядки на постійне місце. У разі вирощування розсади в парнику або теплиці, її гартують прямо там, провітрюючи приміщення вночі;
  • перед висадкою розсаду щедро поливають, щоб краще трималася земляна грудка під час пересадки і рослинки краще прижилися. Якщо ґрунт достатньо зволожений, то забезпечується гарний контакт кореневої системи із ґрунтом і, як наслідок цього, швидке вкорінення рослин. І, звичайно, розсаду необхідно притіняти після висадження, особливо в перші дні;
  • важливо витримувати правило зміни насаджень і не висаджувати на грядку одну й ту культуру декілька років поспіль;
  • якщо ви купуєте розсаду на базарі, надайте перевагу здоровим на вигляд рослинам без пожовклого листя та темних плям на ньому, що свідчить про хвороби. Важливо, щоби коренева система розсади була білого кольору і добре розвинута.

   Переваги загартованого насіння:

  •   перші зачатки з’являються через 2 дні;
  •   можна садити в землю на 2 тижні раніше, ніж звичайне насіння;
  •   врожайність збільшиться в 2 рази.

Бажаємо гарних і щедрих врожаїв! – написали спеціалісти Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, де придбати ідеальні плодові дерева та як правильно їх садити. Також публікували для вас посівний календар на травень 2023 року.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up