Де придбати ідеальні плодові дерева та як правильно їх садити: радить розсадник з Тернополя

Де придбати ідеальні плодові дерева та як правильно їх садити: радить розсадник з Тернополя
  • Як тільки зійшов сніг та прогрівся грунт – садівники беруться за справу. Висаджувати деякі дерева можна навіть до кінця травня.
  • Ми поцікавились, скільки коштують саджанці на ринку, звідки їх привозять і що екзотичне тут можна купити для свого саду.
  • А також запитали у експерта з розсадництва, чи варто довіряти продавцям на базарі і як обрати ідеальний саджанець, який прийметься. Корисні поради – у нашому матеріалі.

На тернопільському ринку безліч точок, де продають саджанці. Людям пропонують як звичні всім яблука, груші й сливи, так і декоративні та рідкісні рослини – актинідію (міні-ківі), гумі (або маслинка багатоквіткова), жимолость, гранат, сакуру й магнолію тощо. Ціни на саджанці коливаються від 100 до 250 гривень, залежно від виду дерева чи куща. Наша журналістка відвідала ринок 20 квітня. Покупців дуже багато, цікавляться переважно плодовими деревами, або тими, які цвітуть навесні-влітку. Продавці консультують про сорт саджанця, догляд за ним й розповідають про асортимент.

Садити дерева у квітні – не пізно

Торгова локація пані Тамари привертає увагу, бо у неї величезна кількість товару – саджанці лежать у мішках, ящиках, продаються у горщиках й пакетах із ґрунтом. Все це привезли з Чернівецької області. Продавчиня рекомендує: у березні-квітні якраз найкраща пора для посадки дерев і кущів. А от у травні шансів, що дерево приживеться на ділянці, вже 50 на 50. Однак, додає, цьогоріч погода мінлива, тримався холод, тому можна садити саджанці й пізніше. Ними торгуватиме до 15 травня.

Відео дня

– Маю яблука, груші, черешню, вишню, персик, абрикос, горіх. Он там популярні колоновидні дерева, з кущів є смородина, порічки, безколючковий аґрус, малина. З декоративних рослин пропоную фундук, сакуру – цвіте ранньою весною, лохину, лаванду, магнолію, мигдаль – теж вже має квіточку. За форзицією питають, людям подобається її жовтий цвіт. Покупці беруть все. Що їм потрібно вдома – те купують. Яблуні продаю по 100 грн за саджанець, а все решта – по 150 грн, – розповідає Тамара.

Пан Володимир з села Острів і займається садівництвом вже тридцять років. Всі саджанці з родиною вирощують власноруч. Вже навіть не пригадає, як і чому почав цим займатись, але сміється, що на ринку його знають всі. Чоловік говорить, що у квітні садити дерева не пізно. Головне купити хороший саджанець – щоб він не із землі був викопаний, а його зберігали у підвалі, в сплячому стані. Деревце, яке не розпустилось, при біді можна навіть у червні садити. Як тільки воно опиниться у землі, відчує тепло й вологу – відразу почне розвиватись. Лише не забувайте його регулярно підливати, особливо, коли погода суха й надворі тепло. А ось для пересадки дерев у квітні час несприятливий, бо запізно.

– Я привіз на базар черешню, яблуні, сливи, груші, вишні, персик, абрикос, шовковицю, нектарин. З незвичайного продаю мигдаль, ягоди гумі, обліпиху, лимони, гранат, жимолость. Тернополяни найчастіше цікавляться персиком, абрикосом, черешнею, малиною. Яблуні зараз менше купують. Вони по 100 гривень за саджанець, а груша, вишня, слива і так далі – по 150 грн, – каже Володимир.

Продавчиня Марія теж продає саджанці, привезені з Чернівеччини. Давати поради для наших читачів відмовляється, мовляв, краще питати у тих, хто має досвід у розсадництві. А ось про свій товар говорить із задоволенням. Привезла яблуні різних сортів – пізні і ранні, схрещені із грушею, персиком та навіть полуницею. Всі саджанці коштують по 100 гривень. Інші дерева можна купити за 150 гривень: груші різної селекції, черешню, сливу, горіх, персик тощо. В наявності багато цікавих рослин.

– Ось дивіться, є сакура, мигдаль-горішок – спершу цвіте, а потім на місці квітів формуються їстівні ядра, актинідія або міні-ківі, фундук, гібіскус і форзиція по 100 гривень за кущик. Шовковиця вартує 200 гривень, а сакуру продаю за 250 гривень. Обирайте все, що душа бажає, – говорить пані Марія.

Рекомендує вирощувати сад власноруч

Чи варто саджати дерева у квітневу пору й до кінця весни? Що прийметься, а що – ні? Де краще купувати саджанці – на ринку чи у спеціалізованих магазинах? Як доглядати за рослиною після посадки? Про це й інші корисні речі ми запитали в експерта з розсадництва Теодозія Кухарського.

– Я професійний лісник. Закінчив лісогосподарський факультет Української сільськогосподарської академії ще у 1984 році. Після цього майже 20 років працював у науково-дослідному інституті лісового господарства. Маю навики лісового розсадництва. А домашнім почав займатись з 1988 року. Якось маму обдурили на базарі, дали їй не той сорт яблуні, який вона хотіла. Купувала «паперівку», а через три роки виросло інше дерево. І мене це підштовхнуло самому вирощувати саджанці. Був час, коли займався цим з метою продажу на ринку. А потім змінив професію, і на садівництво забракло часу. Хоча, для себе і для друзів досі цією справою займаюсь й захоплююсь, – сміється пан Теодозій.

Чоловік має солідний досвід й у щепленні дерев: яблуні, груші, вишні, черешні, абрикоса, сливи, аличі тощо. Ділиться з нами, що поки не пробував щепити лише персик, але вже навчається цьому. Вдома доглядає і за кущами – малиною, смородиною, порічкою, аґрусом. Ще вирощує полуниці і виноград.

Де купити гарний саджанець? Найперше, радить пан Теодозій, гляньте, хто і в якому стані їх продає.

– Якщо саджанці на базарі стоять «голі», тобто коренева система відкрита, то їх купувати не варто. Особливо вишню, черешню, сливу, абрикос і персик, бо корінь при таких умовах зберігання давно пересох. Менше страждають від пересихання яблуня і груша, вони стійкіші. Їх брати ще є сенс. Взагалі, якщо саджанці тиждень чи два зберігаються надворі при сонячній погоді, їх в ідеалі слід поливати кожні 15-20 хвилин. Але сумнівно, що так хтось робить і що це допоможе. Аби врятувати рослину, її можна вимочувати. А ось коли продавці тримають саджанці у мішках, коренева система пересипана тирсою і зволожена, то вони надійні і на вашій ділянці приживуться, – розказує Теодозій Кухарський.

За словами експерта, найкраще купувати саджанці у людей, які безпосередньо їх вирощують. З власного досвіду каже – ті, хто займається розсадництвом, не стоятиме на ринку, бо не матиме на це вільної хвилини. Тому на базарі дерева продають зазвичай перекупщики, які можуть не знати всіх тонкощів садівництва. А більшість саджанців, каже чоловік, на Тернопільщину везуть із Чернівеччини.

– В нашій області розсадники – фахівці дійсно високої кваліфікації, є у Борщівській громаді, в селах Мар’янівка та Острів (Великоберезовицька ОТГ). Також можу порекомендувати садівників з Летичева, що на Хмельниччині. Раніше їхній радгосп вважався профільним розсадником Поділля. Я впевнений у якості їхніх саджанців. А взагалі чому б людям не створювати сад своїми руками?! Можна замовляти насіння сортів, які вам треба, у наукових установах, і вирощувати їх самостійно, – каже пан Теодозій.

Саджанець має бути у «сплячому» стані

Де зберігати саджанці? Розсадник запевняє – виключно у підвалі чи інших холодних місцях. Якщо рослину тримали у належних умовах, її можна садити у відкритий грунт навіть на початку чи в середині травня. Саджанець не повинен йти в ріст. Якщо бачите, що на вишні, черешні чи сливі потріскались бруньки, деревце розквітло чи на ньому з’явились маленькі листочки – це погано. Такий саджанець, швидше всього, не приживеться. «За ним ходитимете, як за маленькою дитиною, аби врятувати. Тим паче, насувається тепла погода, і такий саджанець згорить за кілька днів», – пояснює пан Теодозій. Та загальні правила посадки не поширюються на саджанці, які продаються у контейнерах з землею. Їх можна садити до липня, навіть якщо на дереві умовно є яблука. Це найдорожчі саджанці, але вони найбільш надійні. Однак, слідкуйте, аби ґрунтова маса не розпалась!

– Плодові дерева зазвичай садять ранньою весною або пізньої осені. Цьогоріч весна благодатна для посадки, якщо ви зробили це наприкінці березня чи на початку квітня, то без сумніву, що все ідеально ростиме. Зараз (тобто наприкінці квітня – прим.) ще можна садити яблуні, щеплену грушу, сливу. А восени висаджуйте дерева з перших чисел листопада, коли опало листя, – говорить експерт.

Як обрати якісний саджанець? Теодозій Кухарський радить ретельно оглянути те, що купуєте. Кора має блищати, не бути зморшкуватою чи потрісканою. Запитайте у продавця про «свіжість» саджанців, чи зволожували кореневу систему, іноді обприскуючи її водою. «Був період, коли я теж продавав свої саджанці на базарі. Усім покупцям без вагань давав номер телефону, казав – якщо виникнуть запитання чи претензії, то не соромтесь, дзвоніть. І, знаєте, за всі роки у нас не було жодного критичного зауваження. Адже якщо ти вирощуєш саджанці і вкладаєш у них сили, то будеш дорожити своїм іменем і хотіти, аби тебе згадували лише добрим словом», – зауважує розсадник.

Є дієві правила посадки дерев

Як правильно саджати дерево? За словами пана Теодозія, теоретично розміри посадкових ям для плодових порід мають становити приблизно 60 сантиметрів глибиною і 40-60 см у діаметрі. А якщо не хочете вимірювати, то принаймні викопайте яму таких розмірів, аби коріння саджанця у ній вільно розмістилось. Насипте пів відра чи більше родючого ґрунту, на цей «горбик» поставте деревце і його коренева шийка має знаходитись на рівні землі. Виключення складають бідні ґрунти. У них яму треба копати інколи у глибину понад пів метра. В яму додайте мінеральні добрива і перемішайте з ґрунтом.

– Для саджанця потрібно десь 300-400 грам комплексних добрив. Я беру переважно нітроамофоску й також додаю попіл. Якщо маєте перегній – можна теж додати у яму, але ліпше, щоб він був перепрілий. Перемішайте це все, засипте саджанець землею і трошки притопчіть, – каже розсадник.

Як доглядати за деревом після посадки? Теодозій Кухарський наголошує на важливості поливу.

– Добре полийте саджанець водою, не скупіться. Після того, як вона вбереться у землю, я засипаю нове деревце чимось сухим – ґрунтом чи торфокрихтою. Тобто мульчую, аби не утворювалась «шкірка». Наступний полив слід провести через тиждень, тоді – через два. І десь на початку червня має бути третій полив. Якщо весна суха і на новому деревці розпускається листя, то молоді листочки було б добре обприскувати різними стимуляторами, які повсюди рекламують, – розповідає чоловік.

Коли можна щеплювати плодові дерева? Експерт посміхається, що змалечку знає народну прикмету – оптимальний час, коли цвіте дика алича. Виняток становлять вишня і черешня. Їх необхідно щепити у першій-другій декаді березня. Також особливості є у персика, його щеплюють, коли надворі тепло.

Як показує мій досвід, найпізніше щеплення я робив 5 червня. Це була яблуня. Живці зберігав у ямі, де температура на рівні +1–+2 градусів. Вони були у повному спокої, завершує пан Теодозій.

Читайте також:

Білити дерева заборонено! Але хто цим займається?

Квітковий ринок аж «гуде». Скільки коштують рослини і що найчастіше купують тернополяни? (РЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ігор Непрілий

    відкритий.. корінь.....тижнями стоять на сонці.....дрова
  • Ігор Залізний

    Рекомендую сайт агромаркет

    Ігор Залізний reply Ігор Залізний

    Василь Киричок купив багато саджанців ! Якісні ,гарно запаковані ,але всяке може бути

    Василь Киричок reply Ігор Залізний

    Ігор Залізний читав відгуки, багато пересортів і не якісного матеріалу. Сам не купував
  • Андрій К

    Я б на ринку не брав бо є великий ризик отримати пересорт . На картинці воно добре виглядає а через декілька років виростає не те що еупував . Якщо купляти лохину то є дуже велика ймовірність купити пересорт . Краще купувати в великих розплідниках .
  • Анна Скарлаш

    Чи можна придбати чорну горобину

keyboard_arrow_up