Переселенцям на Тернопільщині виплачують грошову допомогу від ООН: як зареєструватися? (ЕКСКЛЮЗИВ)

Переселенцям на Тернопільщині виплачують грошову допомогу від ООН: як зареєструватися? (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • У Тернополі запрацював проєкт по виплаті грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам. Люди можуть отримати кошти у рамках співпраці Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та ГО «Право на захист».
  • Скільки переселенців вже зареєструвалось на цю програму? Як це зробити та де? Читайте у репортажі.

На відповідній локації (вулиця Мазепи, 2) від ранку стоїть велика черга. Записатись, аби згодом отримати гроші, сюди прийшла понад сотня людей.

На місці наша журналістка зустрічається з Ольгою Навроцькою – лідеркою вищезгаданого проєкту у Тернопільській області та керівницею Всеукраїнської платформи «Жінки у бізнесі». Вона детальніше розповідає про ініціативу.

Відео дня

– УВКБ Організації Об’єднаних Націй співпрацює з українською громадською організацією «Право на захист». Вони допомагають тимчасово переміщеним особам ще від 2014 року. Саме через організований ними благодійний фонд і сьогодні відбуваються виплати для переселенців, – говорить жінка.

Від ООН у рамках проєкту платять 2220 гривень на одну особу-переселенця. Грошова допомога виплачується три місяці, тобто людина за цей період отримає 6660 гривень для прожиття. Такі кошти дають кожному члену сім’ї, що зареєструвалась тут.

– Цей проєкт діє по всіх областях, де є переселенці: починаючи від Вінницької і західніше. Подекуди реєстрація для виплати грошової допомоги почалась раніше. У Тернополі – зі вчорашнього дня, 5 квітня. Поки працюємо у тестовому режимі, плануємо налагодити систему чітко і якнайшвидше, щоб люди не чекали довго, не оббивали пороги тощо! – розповідає пані Ольга.

Хто може отримати кошти та як це відбувається?

Ольга Навроцька ділиться, що на місці з переселенцями працює команда з 12 волонтерів. Основний їхній штат – від платформи «Жінки у бізнесі» та від організації "Право на захист", однак є і просто небайдужі містяни, що долучились до організації.

 

– Тут ми коштів не видаємо, а суто реєструємо! Потім переселенці упродовж десяти днів отримають на свій телефон SMS-повідомлення, в якому буде вказано, що можна прийти на «Укрпошту» і забрати гроші. Завітати можна до будь-якого відділення «Укрпошти», що є у Тернополі, – каже жінка.

Для реєстрації переселенцям необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

– Якщо документи є у «Дії», ми використовуємо їх. Кожну ситуацію розглядаємо індивідуально. Ще важливий нюанс: якщо люди приїхали до Тернополя сім’єю – не потрібно сюди приходити усім. Достатньо одного представника від сім’ї, ключової особи, а ми створимо так зване віртуальне «домогосподарство».

Неважливо, які ви маєте родинні стосунки: брат, сестра, батьки, дідусь та бабуся, двоюрідні чи навіть троюрідні родичі – всі документи збираєте в один пакет і приходите до нас. Потім кошти прийдуть на ваше ім’я. Ця система полегшує і реєстрацію, і процес отримання грошей, – пояснює Ольга Навроцька.

Якщо переселенці оселилися на теренах Тернопільщини і хочуть отримати грошову допомогу – не потрібно їхати в обласний центр.

– Буде створено мобільну волонтерську групу, яка їздитиме по об’єднаних територіальних громадах нашої області. Ми повідомлятимемо про день та час прибуття і люди зможуть реєструватись на місцях, – говорить очільниця.  

Намагаються ввійти у ситуацію кожного…

За словами пані Ольги, проєкт від ООН та «Право на захист» триватиме місяць або й більше, аби по максимуму виплатити кошти потребуючим.

– Грошей є достатньо. Реєструватимемо усіх тимчасово переміщених осіб, що звертатимуться. Це важливо і для нашого регіону - Тернопільщини, що отримає хорошу підтримку з економічної точки зору, – розповідає Ольга Навроцька.

Волонтерський колектив працює на місці з 9 ранку до 19:00, без обідів. Вихідний день буде лише у суботу. Хоча вчора проєкт тільки стартував, однак уже зареєстрували велику кількість переселенців.

– Вчора до нас прийшло у загальному 130 осіб – лідерів «домогосподарств», сімей. Зрозуміло, що насправді зареєстрували значно більше людей. Ми готові працювати насичено і продуктивно! Згодом створимо ще групу у Телеграмі для комунікації, де повідомлятимемо переселенцям усю необхідну інформацію, – говорить Ольга Навроцька.

Волонтери проєкту при реєстрації людини запитують у неї чи має вона якісь потреби. Часто звертаються з різними запитами: комусь бракує памперсів для дитини, хтось не має інсуліну.

– Крім того, ГО «Право на захист» надає ще й юридичну допомогу переселенцям. Стараємось і ми допомагати чим можемо. Приміром, вчора одна родина зареєструвалась, а нині прийдуть за памперсами, які їм привезла. Ще вчора було дуже багато мам з дітками. Аби малеча не нудьгувала, зробили їм дитячий куточок. Там є іграшки, конструктори, сік та печиво, – ділиться Ольга.

Люди приходять надзвичайно вразливі…

Ольга Навроцька та вся волонтерська команда проєкту щиро вдячні Олександру Льотковському – власнику ТОВ «Науково-медичний центр профпатології», та Юрію Мінчуку – орендатору, котрі безкоштовно надали свої приміщення для роботи з переселенцями. Пані Ольга каже: знайти вільний простір для такої масштабної справи у Тернополі було нелегко.

Багато хто тут, попри те, що це не обов’язково, є цілими сім’ями, чимало дітей та старших людей.

– Дехто дуже вразливий. Лише одне запитання: «Звідки ви приїхали?», адже це треба вказати при реєстрації, розчулює людей до сліз. Вчора я щогодини виходила до черги, повідомляла усю інформацію, про причини затримок. Мене навіть назвали «Аристовичем», бо всіх заспокоювала. Якась жінка з вдячності подарувала мені ікону, інша – хотіла письмову подяку залишити. Я такого точно не очікувала! – розповідає Ольга Навроцька.

З усіма тут обходяться душевно та щиро.

– Ми хочемо, щоб у нас усе було максимально цивілізовано. Люди заслуговують поваги та гідного ставлення до них. Вони мають бути почутими і отримати допомогу! – на завершення каже жінка.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Виктория Слисено

    Де я можу в Чорткові оформити допомогу?
  • Сергей Исаев

    Почему вообще ,вопрос переселенцы получают, денежную помощь,а тот кто остался дома ,и потерял работу нет почему так?или мы кушать не хотим тоже
  • Оля Суходола

    Там половину з них переполовинити, і на гарматне мясо післати. Хай знають по чому "локоть кваші "
  • Larysa Pryshcepa

    А якщо вже зареєстровані як переселенці, чи заново треба йти реєструватися? Дякую

keyboard_arrow_up