Як тернопільська стоматологія стала надійним пристановищем для лікарів-переселенців (РЕПОРТАЖ)

Як тернопільська стоматологія стала надійним пристановищем для лікарів-переселенців (РЕПОРТАЖ)
  • До початку повноцінного вторгнення росії не був готовий ніхто, більшість біда застала зненацька. Попри це, українці нездоланні,  гуртуються і спільно наближають нашу перемогу.
  • Яскравим взірцем є стоматологія у Тернополі, де лише за кілька тижнів утворилася нова «сім’я» лікарів – переселенців з «гарячих» точок, що нарешті у безпеці, допомагають один одному і пацієнтам.

Завітавши у клініку, одразу звертаєш увагу на спокійну атмосферу, що тут панує. Усі працюють без поспіху, злагоджено, не метушаться.

Перший, з ким вдається поспілкуватись – Максим Буковело. Хлопець буквально пережив пекло, дивом врятувався з окупованого Харкова, встигнувши сісти на евакуаційний потяг.

Відео дня

Зараз він тимчасово мешкає у Тернополі. Сюди Максим прийшов за невідкладною стоматологічною допомогою.

– Мій дім розстріляли, там повибивало усі вікна. Всі документи, речі та гроші залишились під завалами. Я тричі виходив у магазин за хлібом – і тричі поблизу мене падав і вибухав снаряд. Осколки біля вуха пролітали. Був на волосині від смерті, якщо чесно. Мені, на щастя, вдалося сісти на потяг, що евакуйовував людей з Харкова, і прибути сюди. 20 годин я стоячи їхав до Львова, а у Тернополі вперше відчув себе у безпеці хоча б тимчасово, – юнак ділиться жахливими спогадами.

Максим має брекет-систему, і відколи виїхав з рідного міста, понад місяць не робив її корекцію. Говорить – необхідно було продовжити лікування.

Хлопець дізнався, що у цій стоматології надають безкоштовно лікують зуби усім переселенцям, військовим ЗСУ та територіальній обороні.

– Я звернувся до лікарів клініки. Мені тут усе необхідне, зробили і пояснили, що робити далі. Стоматологи, до речі, теж виявились переселенцями! Багато хто з Харкова, як і я, – каже Максим.

Зубний біль неможливо терпіти…

У стоматології нашу журналістку зустрічає її власник та ініціатор створення команди лікарів-переселенців – Руслан Павлишин.

– У перші дні війни я також був змушений рятувати власне життя і зі столиці, де маю ше одну клініку, переїжджати до Тернополя. Ніхто не розумів, що відбувається, всі були шоковані діями російських окупантів. Я теж не знав: братись за автомат чи робити те, що вмію найкраще! – говорить чоловік.

Частина колективу виїхали за кордон, тернопільська стоматологія пустувала, ділиться пан Руслан.

– Оговтавшись, я зрозумів, що слід діяти. Всі знають, що зубний біль є одним з найсильніших, його неможливо терпіти! У такий складний час стоматологи як ніколи потрібні і можуть бути корисним для усієї країни. Крім того, я подумав, що не один, адже чимало спеціалістів із цієї сфери теж приїхали на Тернопільщину, – говорить Руслан Павлишин.

Він розповідає, що лікарі самі почали писати, звертатися до нього у соцмережах і запитувати про вакансії працевлаштування. Тоді пан Руслан вирішив зібрати команду стоматологів-переселенців, що опинились у нашому місті і готові безоплатно допомагати потребуючим.

– Їх усього 12. Є спеціалісти з Бучі, Гостомеля, Ірпеня, Харкова, Миколаєва, Києва, Сумської області, Ізюму, Чернігова. Дехто втратив власну клініку, в яку роками вкладав сили і кошти. Їх просто розбомбили росіяни! Дехто втратив житло і зі своєю сім’єю прибув до Тернополя. Історія у кожного своя, – каже Руслан Павлишин, що став лідером команди лікарів за їхнім проханням.

Людей, що втратили все, лікувати складно й морально…

Пан Руслан працює у сфері стоматології вже понад 13 років. Зараз, за його словами, спеціалісти у його клініці чи не вперше працюють у фактично всіх напрямках цієї медичної галузі.

– У команді є спеціалісти вузьких напрямків – ортодонти, декілька хірургів та ортопедів, реставратори, ендодонтисти, дитячі лікарі. Ми безкоштовно лікуємо зуби солдатам Збройних Сил, бійцям тероборони та переселенцям, що втратили все і допомоги потребують негайно. Також ми, враховуючи те, що зараз у державі діє воєнний стан, зробили максимально лояльні ціни для інших клієнтів, що приходять, – пояснює власник стоматології.

Дванадцятеро лікарів-переселенців працюють з 7:00 по 22:00. На даний момент допомогли вже понад сотні потребуючих.

Пан Руслан не тільки організовує усе необхідне для повноцінної роботи нового колективу, а й сам приймає пацієнтів.

– З цими людьми непросто навіть морально працювати. Та, на щастя, я маю сильну і міцну команду. Приміром, наша адміністраторка Аксінія Фірман проходила навчання по психології воєнного стану, знає, як правильно спілкуватись із тими, хто був на передовій, – каже він.

Багато хто звертається зі складними проблемами…

Наймолодшими спеціалістами у клініці є кияни Аріна та Данило. Вони тут із середини березня. Хлопець вже займається пацієнтами, бо дещо раніше почав практикуватись у стоматології. Натомість Аріна поки є лише асистенткою.

–  Ми стали одними із дванадцятьох стоматологів, що втікаючи з «гарячих» точок України, знайшли прихисток та можливість займатись професійною діяльністю у Тернополі. Коли почули, що можемо долучитись до підтримки та взаємовиручки людей – звісно погодились! – ділиться молодь.

Пара розповідає, що багато переселенців звертаються сюди з гострим болем. Більшість не може собі дозволити хоч якесь лікування, і страшенно дивуються, дізнаючись, що усі послуги безоплатні.

– Солдати ЗСУ часто приходять. За останні тижні у них дуже погіршився стан зубів. Лікуємо і діток, їхні батьки часто телефонують. За день в середньому ми обслуговуємо від 5 до 10 пацієнтів, – говорить Аріна.

Дмитро Ланшин у сфері стоматології вже понад 15 років. У Києві чоловік був ФОПом, мав окремий кабінет з усім необхідним обладнанням. На новому місці лікар працює у команді з дванадцятьма іншими стоматологами-переселенцями.

– У нас тут усі з різних областей, мають різні профілі. Є ще багато організаційних питань, які слід вирішити. Думаю, що це вдасться якнайшвидше, потрібно просто ще трішки часу, і ввійдемо в повноцінний та правильний графік, – каже лікар.

На новій роботі Дмитро приймає пацієнтів вже більше тижня.

– Система, яка виникла у цій клініці, стане хорошим прикладом для медиків з інших областей України, аби й вони перейняли подібну естафету. Лікування потребуючих поєднуємо зі звичайними пацієнтами – тернополянами та тими, кому треба надати стоматологічні послуги за кошти. Для них також робимо немалі знижки, – розповідає Дмитро.

Матеріалів вистачить ще на тиждень-два!

Руслан Павлишин говорить, що постарався дати своїй команді максимально комфортні умови для роботи. Однак, клініка не готувалась до таких масштабів праці у воєнних умовах.

– Я, дякуючи військовим, вивіз усе що зміг – матеріали і обладнання – з Києва сюди. Наразі нам цього ще вистачить на тиждень-два, але далі ми будемо просити про допомогу! Можливо, хтось із закордону зможе нам надіслати матеріали, або фінансово, у формі донацій, допоможе. Ми хочемо і надалі якомога комплексно і якісно надавати стоматологічні послуги потребуючим! – звертається із проханням пан Руслан.

Записатися на прийом до «Стоматології Павлишиних» можна за номером: +380 067 350 40 10. Також клініка має активну сторінку в Інстаграмі. Туди ж публікують і відгуки  пацієнтів про роботу команди лікарів-переселенців.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up