Замість виступу у Словенії – допомагають ЗСУ. «Ходаки» запрошують тернополян на благодійні концерти!

Замість виступу у Словенії – допомагають ЗСУ. «Ходаки» запрошують тернополян на благодійні концерти!
  • Учасники гурту «Ходаки» є лауреатами музичних конкурсів в Україні та за кордоном. Здобувши гран-прі на фестивалі у Словенії, малеча мріяла поїхати туди на нагородження. Планам завадила війна. Діти не опустили рук й почали волонтерити.
  • Разом з батьками, вони щонеділі і на свята проводитимуть благодійні концерти, де збирають кошти на потреби хлопців-артилеристів із тернопільської бригади.

Зразковий аматорський художній фольклорно-обрядовий гурт «Ходаки» діє не один рік. В єдине «музичне» ціле учнів місцевих загальноосвітніх шкіл №11 та №18 об’єднав Михайло Полюга – художній керівник ансамблю, Заслужений працівник культури та «Відмінник освіти» України. Чоловік розповідає, що у часи російського вторгнення творити й проводити репетиції стало важче.

– На жаль, багато дітей виїхали за кордоном, там чекають перемоги. Вони дуже хвилюються, сумують за домом та колективом. Попри це, підтримують нас, як можуть. Ми постійно на зв’язку, дихаємо в унісон, – каже нам пан Михайло.

«Ходаки» нерідко їздили на міжнародні фестивалі в інші держави, привозили перші місця із далекого зарубіжжя у рідний Тернопіль. Бувало, гастролювали по 2-3 рази на рік.

Відео дня

Останній музичний фестиваль, в якому гурт взяв участь, в онлайн-режимі проходив 6 лютого. Там колектив здобув Гран-прі! На нагородження переможців у Словенії колектив збирався їхати у червні, та війна внесла корективи. Музиканти не занепали духом, й почали волонтерити.

– Ми з дітьми прагнули підтримати наших воїнів. Подумалось: навіть якщо внесемо від себе маленьку лепту – їм буде приємно! Батьки нас підтримали. З їхньої ініціативи «Ходаки» вирішили влаштовувати концерти та збирати гроші для потреб Збройних Сил. Отримавши відповідний дозвіл від ОВА, ми почали готуватись до виступів і проводити репетиції, – говорить Михайло Полюга.

Ансамбль планує плідно працювати. Щонеділі і на свята хочуть виступати у храмах нашого міста, в різних куточках Тернополя (зокрема, біля ставу та драмтеатру), а тоді розширюватимуться та їздитимуть у райони області. З концертною програмою «Ходаки» стартували 7 серпня.

– Спершу діти виступили у Церкві святого апостола і євангеліста Івана Богослова, що на Злуки. Далі мали концерт у Храмі Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ, який на бульварі Данила Галицького. В обох церквах послухати малечу прийшло багато тернополян, – каже керівник гурту.

У ході програми діти грають на інструментах, співають, декламують вірші та відіграють свої акторські ролі. Усі музичні композиції, зауважує пан Михайло, патріотичні та актуальні у воєнний час. Також малеча виконує старовинні українські пісні. До сценарію навіть залучені батьки.

– Є вірші, які на сцені читають мама з дитиною, приміром, «Чорна хустина». Номери емоційно складні, це справжній крик душі. Ми виступали у неділю, а весь зал плакав! Учасники гурту теж не витримували і плакали! Діти одразу сказали мені – скільки треба, стільки і виступатимуть! Вони мріють, аби наші Герої вигнали ворога з України та повернулись живими, – зітхає пан Михайло.

За перших два концерти фольклорно-обрядовому гурту вже вдалось зібрати непогану суму для українських військових. Коли проведуть усі виступи, за ці кошти планують закупити необхідну амуніцію тернопільським артилеристам.

– Ми зв’яжемось із керівництвом місцевої військової частини і купимо хлопцям те, чого вони потребують: каски, бронежилети тощо. Я вдячний батькам та дітям, що відгукнулись та цією справою наближають перемогу над окупантом! Ми підтримуватимемо українську армію до останнього! Прагнемо, аби наш прапор майорів у кожному куточку держави, на кожному клаптику нашої землі. Сподіваємось, що війна скоро закінчиться! – завершує Михайло Полюга.

У неділю, 14 серпня, «Ходаки» виступатимуть у Церкві апостола Петра. Концерт розпочнеться об 11:15 та триватиме орієнтовно 30 хвилин.

Тернополян запрошують прийти і підтримати дитячу ініціативу!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alla Frey

    Наші талановиті дітки,молодці.
  • Галина Бучарська

    Молодчинка дай боже здоров'я дітям і його  керівнику 💙💛

keyboard_arrow_up