Готові нагодувати, обігріти та прихистити: як Тернопільщина допомагає евакуйованим через затоплення херсонцям

Готові нагодувати, обігріти та прихистити: як Тернопільщина допомагає евакуйованим через затоплення херсонцям
  • Внаслідок підриву Каховської ГЕС частина жителів Херсонщини змушена евакуюватися у безпечні місця. Люди не мали часу на збори і все, що вдалося забрати з підтоплених будинків – дітей, документи та домашніх улюбленців.
  • Доки одні волонтери на місцях рятують херсонці із затоплених будинків, тернополяни збирають гуманітарні вантажі та облаштовують місця для прихистків.

Питну воду, каші, продукти швидкого приготування, солодощі, чай, каву, хліб, а також засоби гігієни збирають в Тернополі волонтери для жителів Херсону та правобережної Херсонщини.

Небайдужі тернополяни не лише готові відвезти гуманітарний вантаж до напівзатопленого міста, а й прийняти та забезпечити всім необхідним постраждалих у Файному місті.

Журналісти «20 хвилин» зібрали інформацію з гуманітарних штабів, фондів та організацій Тернополя і розказуємо, як кожен може бути корисним для людей з півдня.

Відео дня

Скільки людей готова прийняти Тернопільщина

Станом на восьме червня Тернопільщина готова прийняти 400 жителів Херсонщини, які постраждали через підрив Каховської ГЕС. Про це повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

— Наразі в області розгорнули місця для постійного перебування та харчування людей. Рятувальники Тернопільщини готові у разі потреби до термінового виїзду на місце руйнації, щоб допомагати ліквідовувати наслідки затоплення. Також наше управління ДСНС збирають необхідну техніку для ліквідації надзвичайної екологічної ситуації. Йдеться про мотопомпи і човни. На Херсонщину уже прямує з Тернопільщини 50 тонн питної води. Цим вантажем перекриють запаси й інших областей, які вже підвезли воду для евакуйованого населення, — каже Володимир Труш.

В області працює Координаційний центр підтримки цивільного населення. Він відповідає за гуманітарну допомогу, поселення та медичну допомогу. Гаряча лінія Тернопільської обласної військової адміністрації: 0 800 335 975.

Громадська організація «Ноїв Ковчег»

Днями з підтопленої Херсонщини до Тернополя зоозахисники привезуть 20 песиків. Керівництво ГО «Ноїв Ковчег» звертається до тернополян та жителів області з проханнями забезпечити тварин харчуванням та перетримкою.

Аби у зворотному напрямку автівка не їхала порожня, зоозахисники пропонують тернополянам завантажити її гуманітарною допомогою.

— На Херсон треба вода, консервоване тушковане м'ясо, закрутки, їжа довготривалого використання, переноски та клітки. Також котам та собакам треба корм, бо вивезти всіх нереально. Хто може привозити допомогу чи брати тварин, дзвоніть та пишіть за номерами телефонів: +380970393726 або +380 67 350 9972. Хочемо зібрати якнайбільше допомоги, щоб відправити на Херсонщину, — повідомляють на офіційній сторінці громадської організації.

Приносити допомогу можна за адресами: вулиця Приміська, 25 або вулиця Подільська, 34. До 20.00 години гуманітарну допомогу можна залишити у ветеринарній клініці на вулиці Гайова, 21-а.

Є ще варіант долучитися фінансово.

  • 5169330524018725 – Приватбанк
  • 4246 0010 3016 4382 – Інші банки
  • Pay pal – [email protected]

Сервіс пошуку житла «Прихисток»

Мешканці Херсонщини, які вимушені евакуюватися з населених пунктів через загрозу затоплення, можуть знайти житло на Тернопільщині, скориставшись програмою «Прихисток».

Щоб побачити пропозиції вільного житла, достатньо зареєструватися на сайті «Прихисток», а далі необхідно вказати кількість осіб і хто саме буде проживати. Також у фільтрах є позначка з тваринами, маленькими дітьми, особи з інвалідністю, багатодітні родини тощо.

Наразі на сайті є пропозиції від жителів Великої Березовиці, Кременці, Ланівцях, Підволочиську, Петриківських дачах та інші. Одні готові приймати всіх на невизначений термін, а інші прописують чіткі часові проміжки та умови заселення.

Після того, як ви визначитеся з варіантом – зв’яжіться з власником. Оголошення про надання прихистку розміщують безпосередньо люди, власники житла. Тому кожен переселенець може знайти тимчасове безплатне житло у будь-якому регіоні України на кілька днів чи на довший період.

Якщо ви готові віддати своє житло для тимчасового проживання людям з Херсонщини, то вам варто створити особистий акаунт, підтвердити дані та опублікувати пропозицію на сайті. Виконавши лише три простих кроки, ви можете врятувати людину.

Благодійний фонд «Карітас Тернопіль»

Команда благодійного фонду готова допомогти жителям Херсона та Херсонської області, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. У цьому редакцію 20 хвилин» запевнила комунікаційниця благодійного фонду Ірина Дригуш.

— Ми можемо забезпечити постраждалих людей гуманітарною допомогою. Це харчові набори та засоби гігієни. Є на базі нашого фонду й банк одягу, де херсонці можуть взяти речі, взуття як для себе, так і для дітей, — каже пані Дригуш.

«Карітас» надає людям і тимчасовий прихисток. Перед тим, як приїхати до фонду за адресою: вулиця Замонастирська, 1, варто зателефонувати на «гарячу лінію» — 068 949 29 49.

— Чіткої кількості вільних місць я сказати не можу. Бо від нас постійно хтось їде, а хтось навпаки приїжджає. Наприклад, восьмого червня до вечора можуть масово заселитися люди і вже місця будуть зайняті. Я раджу постраждалим телефонувати на «гарячу лінію» і вже на момент приїзду дізнаватися актуальну інформацію. Хочу сказати, що за два дні ми відкриваємо новий прихисток і там знайдеться місце для 50 людей, — додає комунікаційниця «Карітас».

Благодійний фонд працює щодня з 09.00 до 17.00 годин. Так цілодобово у закладі є черговий, який підкаже вам і допоможе.

Детальніше про умови проживання у Благодійному Фонді «Карітас» ви можете прочитати у нашому матеріалі: Хто на милицях, а хто з малою дитиною і всі рятуються від війни... Як переселенці влаштувалися у прихистку Тернополя

Громадська організація «Фонд імені Дмитра Рафальського»

Тернополянин Нараз Оконський та житель міста Ірпінь Михайло Рафальський заснували громадську організацію на честь загиблого захисника Дмитра Рафальського. Мета організації – допомогти українським воїнам перемогти російську агресію. Та дізнавшись про вибухи на Каховській ГЕС і затоплені 600 квадратних кілометрів Херсонщини, хлопці вирішили об’єднати зусилля і допомогти постраждалим людям.

— Ми одразу відкрили банку для збору коштів під назвою «Допомога Херсон». Станом на восьме червня зібрали понад 100 тисяч гривень. За ці кошти закуповуємо продукти харчування, засоби гігієни, надувні човни та різні дезінфекційні засоби для води. Також у соціальних мережах закликали тернополян не бути байдужими і долучатися до збору. Ви можете приносити ковдри, подушки, їжу довготривалого зберігання. Там постраждали дорослі та діти, вони залишилися без нічого і пройти повз такої біди не можна, — каже Назар Оконський.

За добу хлопці отримали сотні повідомлень від небайдужих людей. Тернополяни пропонують віддати речі для дорослих та дітей, продукти харчування, закупити воду та медикаменти.

— Не очікували, що люди так активно відреагують, бо ми відносно молодий фонд і не такий відомий як деякі інші. Але приємно здивовані і дякуємо всім. Плануємо, що днями до Херсона поїдуть дві машини – з Києва та Тернополя. Ми розуміємо, що люди деінде залишилися без електроенергії, тому завеземо ще генератори, павербанки. До речі, воду попросили не везти, бо волонтери з найближчих міст вже забезпечили. Це буде не одноразова допомога, нам треба поговорити з людьми, попитати, що кожному треба і далі вже більш чітко сформувати запити, — розповів Михайло Рафальський.

Восьмого червня Нараз Оконський вже об’їжджає будинки тернополян та забирає гуманітарну допомогу, яку вони підготували для херсонців. Журналісти «20 хвилин» також поцікавилася, чи можуть херсонці, які переїхали через катастрофу до Тернополя, отримати допомогу від фонду.

— Я думаю, що можуть. Люди у Тернополі активні, на наше прохання про допомогу відгукуються і не покинуть херсонців в біді. Проте варто бути готовими до того, що не всі речі чи продукти у нас будуть, — каже пан Рафальський.

Для отримання чи передачі допомоги вам необхідно зайти на сторінку фонду, де ви знайдете контакти та соціальні мережі для зв’язку.

Тернополяни, якщо ви знаєте, хто ще може допомогти жителям Херсона та Херсонщини, то залишайте контакти та посилання в коментарях. 

Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yulia Moroz

    Ще так би тваринам помагали б і годували б
  • Ivan Dumanskiy

    Ну а де той хрест? (такий дуже червоний).

keyboard_arrow_up