Гуманітарна допомога в Тернополі вже не для всіх. Що і кому зараз видають — ми перевірили

Гуманітарна допомога в Тернополі вже не для всіх. Що і кому зараз видають — ми перевірили

Уже фактично три місяці, як до Тернополя приїжджають вимушені переселенці з українських регіонів, де тривають бойові дії. Тільки офіційно в такому статусі зареєструвалися наразі 90 тисяч осіб.
 

Для всіх, хто буває в Тернополі на площі Героїв Євромайдану або на вулиці Лисенка, стала звичною картина, коли там збиралися великі юрби людей. Адже саме в цих локаціях ще з кінця лютого видають допомогу людям, які її потребують. Проте останнім часом черги стали значно меншими, або і зовсім зникли.

«20 хвилин» вирішили дізнатися, яку допомогу переселенцям надають у Тернополі на третій місяць війни.

ГУМАНІТАРНИЙ ЦЕНТР В ТЕРЦЕНТРІ.  На подвір’ї вільно. Можна знайти, де припаркувати авто, і скупчення людей відсутнє. Більше того, у місці, де безпосередньо видають продуктові набори, – немає жодного переселенця.
— Ми перестали видавати продуктові набори всім, — пояснює директор міського територіального центру Віталій Хоркавий. — За відсутності достатньо кількості гуманітарних вантажів вирішили зосередити свою роботу на людях пільгових категорій, найбільш вразливих категорій, на нашу думку. Це люди з інвалідністю 1-ої та 2-ої групи, малозабезпечені родини, cім’ї з дітьми до 5 років, родини, де є загиблі на війні, – пояснює Хоркавий. Таким чином тут надають допомогу вже близько місяця.



Продуктовий набір зараз складається з трьох консерв: двох м’ясних та однієї бобової. Також пачка спагеті, пів кілограма гороху хліб та печиво. Також у разі необхідності можуть додати засоби особистої гігієни, підгузки та спеціальне харчування для малюків. Загалом набори складаються з тих же самих товарів, що й на початку квітня. Але, очевидно, що цього вдалося досягти завдяки обмеженню щодо людей, які таку допомогу можуть отримувати.

ГУМАНІТАРНИЙ ЦЕНТР В БУДИНКУ НАУКИ. Значно менше людей, ніж раніше, і у черзі до гуманітарного центру, який розташований у Будинку науки. Замість кількох сотень людей в черзі – тільки кілька десятків. Тут також нові правила щодо видачі продуктових наборів. Якщо на початку весни допомогу могли отримувати переселенці щотижня, потім продукти видавали раз на місяць. Зараз переселенці можуть отримати допомогу з продуктами, гігієнічними наборами ліками та одягом тільки одноразово.

— Кількість гуманітарних вантажів, які поступають в Україну та конкретно в наш штаб суттєво зменшилася. Особливо це стосується продуктових вантажів. Виключення робимо тільки для людей з інвалідністю, багатодітним родинам, вагітним або жінкам з новонародженими та родинам, у яких люди загинули на війні – цим людям допомагаємо багаторазово. Самі набори могли дещо зменшитися, але за відсутності одного якогось продукту ми намагаємося замінити його іншим. Таким чином намагаємося зберігати об’єм пакетів допомоги. Хоча вміст може бути різним, — каже координатор гуманітарного центру Ярослав Жданович.

Теперішній продуктовий набір тут складається з м’ясної, рибної та бобової консерви, пачки муки та макаронів, а ще пляшки води. Є невелика кількість солодощів для дітей, гігієнічні набори. Також можна спробувати отримати необхідні ліки та знайти потрібний одяг.

Поруч з гуманітарним центром зустріли переселенку з Харкова, Світлану Микитову. Жінка дуже засмучена через відсутність можливості отримати допомогу.
— Я ще в перших числах березня приїхала до Тернополю з маленькою дитиною. Пізніше до нас приїхала ще 80-річна бабуся. Залишити їх та піти на роботу я ніяк не можу. Ми винаймаємо квартиру. Допомогу отримали один раз на початку березня. І все, з тих пір нам більше – ніякої допомоги не надають. Не знаю, до кого обурюватися, але здається, що так не має бути, — каже Світлана Микитова.



Працівники гуманітарного центру зараз активно шукають можливості збільшення кількості продуктів, якими вони можуть надавати допомогу переселенцям. Для цього звертаються до різноманітних благодійних фондів з-за кордону. І сподіваються, що найближчим часом ситуацію вдасться трошки покращити.

У той же час волонтери визнають: черги до гуманітарного центру зменшилися, оскільки допомогу тепер видають одноразово. І більшість переселенців, які зареєструвалися у Тернополі, її вже отримали. Якщо б раптом ситуація на фронті знову погіршилася і знову приїхали б нові переселенці – допомагати не було б чим.

Автор Павло Посохов
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Виктория Теплова

    20000 тис людей заблоковано в місті немає ні світла ні газу ні води, зв'язку майже нема , гуманітарок взагалі жодних ,місто зруйновано а люди честно кажучи і їхати не хочуть якби була хоч якась змога дякувати західній Україні з її цінами і прокльонами в той час коли ми дути людьми за одно
  • Лариса Шуховецька

    Люди з Запоріжжя звернулися з відкритим листом до презедента, Генерального прокурора, керівника СБУ з приводу того, що 220 (Двісті двадцять) вагонів з гуманітаркою... зникли. Підписи люлей на 12 аркушах. Вважаю, що не буде нічого ні встановлено, ні повідомлено, бо "неначасі", "боневтік".
    Георгій Тука виклав у fb в себе лист з підписами.
    Казав про це на Прямому 23, чи 24 травня.
  • Mariya Shpak

    Люди добрі ,в Тернополи ,що вОйна ????
    Зробили Тернопіль ,чи залишилисябез домівок , совість би мали  ,на Півдні люди виживають в окупації , а ті гуманітарну ділять до якої абсолютно не мають ніякого відношення.
  • Читач76

    Так всього багато було і де уже все ???Невже переселенці все затримували, а вот жінка з дитиною і бабусею нічого не отримала

    ,то як так ???

keyboard_arrow_up