Насильство у сім'ї: куди тернополянам звертатись за допомогою

Насильство у сім'ї:  куди тернополянам звертатись за допомогою

Зараз на обліку поліції перебуває 1950 осіб, які вчинили насильство в сім`ї, з них 88 -  це жінки.

Не тільки побиття одного із членів сім'ї вважається насильством, це і моральний, емоційний, психологічний, економічний тиск на людину.

Оля і Василь з Тернопільщини (імена змінені - прим. ред.) - успішні та відомі в районі люди, добилися певного кар'єрного рівня. Пані Оля - високопосадовець, чоловік - успішний бізнесмен. Проте їхня сім'я розпадалася через постійні конфлікти та сварки. Василь часто пив, не ночував вдома. Дружина неодноразово викликала поліцію через погрози чоловіка та психологічне насильство з його боку. Жінка хотіла розлучитись, проте чоловік тиснув на неї, щоб вона цього не робила. Пан Василь не бив дружину, проте було психологічне насильство, погрози, чоловік обіцяв створити нестерпні умови життя для неї, якщо жінка з ним розлучиться.

Поліція направила Василя на спеціальний корекційний курс, який діє в Тернополі, де з ним працювали психологи, лікарі, священики, допомагали виправити поведінку та змінити ситуацію в сім'ї.

Відео дня

- Під час курсу чоловік постійно тримався осторонь всіх учасників роботи, був мовчазний, - розповіла спеціаліст відділу сім'ї та молоді Оксана Шуль. Соціальний працівник  думала, що він просто марно проводить час під час курсу. Проте одного дня прийшла його дружина і сказала, що не знає, що роблять з її чоловіком спеціалісти  і що вони йому говорять, проте чоловік радикально змінився: почав приділяти увагу дітям, дружині, змінив свою поведінку. Таким чином, незважаючи на те, що заява  на розлучення від пані Ольги вже була у суді, сім'я збереглась і ситуація налагодилась. 

З початку 2017 року в Тернопільській області у відділи поліції було 2329 звернень щодо  насильства в сім’ях,  з них складено 2213 адміністративних протоколів, по яких вживались заходи щодо людини, яка вчинила насильство. 

  • В нашому місті ця проблема є дуже важливою, дуже серйозною, - каже заступник начальника управління патрульної поліції у Тернополі ДПП Олег Сороковий. -  Шляхи вирішення цієї проблеми повинні лягати в площині державного  законотворення, тому що іноді важко притягнути до відповідальності навіть цих  громадян, щодо яких були вже оформлені  відповідні адміністративні матеріали. Тому  потрібно на законодавчому рівні посилювати санкції щодо такого роду правопорушень.

В основному люди в поліцію звертаються тоді, коли вже є наслідки насилля, каже інспектор із зв’язків з громадськістю УПП в Тернополі ДПП Олександра М’ялковська. Тому потрібно шукати допомогу не тільки тоді, коли вже побили когось, але дзвонити на 102 чи звертатись в інші державні установи і тоді, коли на жертву в сім’ї здійснюється економічний, психологічний, емоційний  тиск, наголошує інспектор.

  • Маємо проблеми в законодавчій базі, - каже Олександра М`ялковська. -  Наприклад, коли чоловік б’є дружину, потрібно, щоб дружина написала заяву, щоб притягнути чоловіка до відповідальності. З другої сторони, якщо вона це робить, то, коли суд визначає чи адміністративний арешт, чи громадські роботи, кошти йдуть із сімейного бюджету. З іншої сторони жінки дуже часто не хочуть писати заяви, щоб не виносити, як кажуть в  народі сміття  із хати. Але з цим потрібно боротись і потрібно знати, що з будь-якої ситуації є вихід. І цей вихід ми дуже часто для себе закриваємо.

Ті особи, які чинять насильство, стоять на обліку дільничих поліції, якщо до півроку вони не чинять повторне насильство – їх знімають з обліку. Людей, які повторно чинять насильство, направляють  на корекційні програми – це програми, де з цими особами та жертвами насилля працюють психологи, лікарі, юристи, священики. Така програма безплатна, проте вона діє поки-що тільки в Тернополі та Чорткові. Корекційна програма має примусовий характер, оскільки до осіб, які відмовляються проходити її, застосовують адміністративні заходи.

Сім’ї, у якій вчинено насильство,  після звернень в поліцію можуть надати  соціальний супровід у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

  • На що звертається  увага?  - каже директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Горбоніс . - Не тільки на причини насильства, але звертається увага на ресурси сім’ї, які можна залучити до виходу із ситуації. Тому працює команда фахівців в рамках здійснення соціального супроводу сім’ї. Фахівець із соціальної роботи вивчає матеріальний рівень сім’ї для того, щоб подивитись чи всі соціальні гарантії, виплати отримує сім’я. Наприклад, якщо це багатодітна сім’я: чи в неї вироблений статус багатодітної, чи вони користуються пільгами, чи є можливість оформлення з малозабезпеченості. Пропонуємо пошук роботи. Дуже часто залучаються  до супроводу таких сімей благодійні фонди, громадські організації, які також можуть надати допомогу.

Люди, які зазнають будь-якого виду насильства, можуть звертатися  за допомогою в поліцію за номером 102 або дзвонити на гарячу лінію 0-800-500-335, а з мобільного -  на номер 386, який працює в Україні. Якщо жертва не хоче викликати поліцію, може звернутись за допомогою за номером телефону довіри, який працює у Тернополі - 43-31-00. Крім цього допомогу потерпілим надають Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина», який цілодобово працює,  Тернопільський обласний центр соціальних служб для сімей, дітей та молоді.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Білецький

    "з них 88 -  це жінки" - ха ха. Шо ж там за мужики такі ??? Їх напевне час від часу в форточку здуває
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up