"Ні разу про це не шкодували". Тернополянки віддали своє довге волосся на перуки для онкохворих діток

"Ні разу про це не шкодували". Тернополянки віддали своє довге волосся на перуки для онкохворих діток
Своїй стильній короткій стрижці Олеся Бушумад завдячує майстру Михайлу Голику. Він постриг дівчину безкоштовно

Робити добро просто - приклад цьому вчинок тернополянок, які обрізали своє довге волосся, взявши участь у флешмобі #HairForShare. Його мета - збір волосся на виготовлення перук для онкохворих дітей.

Проект Hair for Share заснували у Львові і він став Всеукраїнським. Сотні дівчат і навіть хлопців з різних міст України поділилися своїм волоссям заради хворих діток. Серед них і тернополянки Марта та Олеся. Вони розповіли, чи складно було розлучитися з косами, як почуваються з короткою зачіскою і як відреагували на такі зміни їхні рідні та друзі.

Коротка стрижка сподобалась

Олеся Бушумад зізнається, що минулого літа планувала скоротити довжину волосся, бо у спеку з косами не дуже комфортно. Але було шкода робити це просто так.

- Я тоді задумалась, якби знайти людину, якій потрібне моє волосся, мені було б легше його віддати. Бо розуміла, що є люди після хіміотерапії та інших хвороб, яким потрібна перука, - розповідає Олеся. -  Але потім все забулося, друзі мене переконали не стригтися, бо волосся довге і його шкода.

Відео дня

Нещодавно Олеся дізналася з соцмереж про флешмоб Hair for Share і зрозуміла, що час змінити зачіску настав. Стригтися планувала ближче літа, але волосся почало випадати, можливо через авітаміноз, тому вирішила не зволікати. Серед друзів почала шукати перукаря, якому можна було б доручити таку відповідальну справу.

- Приємно було довіритись майстерним рукам Михайла Голика, - каже Олеся Бушумад.  - Перукар перейнявся тим, що я хочу віддати волосся на добру справу, і не взяв з мене коштів за стрижку. Дуже йому дякую!

Новою стрижкою Олеся задоволена.

- Спершу було трохи важко звикнути, деякі люди були критично налаштовані, дехто не схвалював мого вчинку, - каже вона. - Але я жодної хвилини не шкодувала про те, що зробила. Я тільки рада, що можу з кимось поділитись тим, що маю. Волосся знову виросте, треба лише трішки зачекати. З короткою стрижкою відчуття чудові - вітер грається волоссям, буває хаос, буває важче вкладати, але мені подобається, так цікавіше і грайливіше. Планую півроку не стригтися, а далі побачу.  

Чому б не допомогти?

Серед пасем волосся, які обрізали Олесі, деякі сягали до 55 см, деякі - 35. Волосся дівчина передала поштою організаторам флешмобу. Хто саме отримає перуку з її волосся, Олеся не знає, бо його сортують за кольором і типом. До того ж на одну перуку потрібне волосся 3-4 людей.

- Мені важливо не хто саме отримає моє волосся, а що ця дитина буде мати від цього користь і приємність, - каже тернополянка. - Якщо ми маємо змогу поділитися чимось без шкоди для себе, чому б цього не зробити. Закликаю не лише волоссям ділитися. Я не раз була донором крові, це теж важливо.

Тим хто вагається стригтися, чи ні, Олеся радить задуматися, що відчуває дівчинка, яка не має волосся. Мабуть, цей момент найбільше дає розуміння, що це треба зробити просто зараз.

- Тому варто долучатися до проекту, якщо не волоссям, то коштами, - каже тернополянка.

Обстригла 42 см волосся

Ще одна тернополянка Марта нещодавно обстригла волосся на 42 см. До того практично все життя була з довгими косами. Каже, про благодійний проект дізналася з соцмереж і одразу вирішила долучитися.

Волосся Марти сягало нижче талії, нині у неї подовжене каре, яким вона дуже задоволена.

- Практично все життя я була з довгим волоссям. У останні 8 років не стриглася, лише час від часу підрізала кінці, бо довге волосся заважало, - розповідає Марта. - Я рада, що не просто відрізала коси, а що вони підуть на добру справу. Дуже надіюсь, що моє волосся пригодиться і зробить когось щасливим!

Проект Hair for Share заснований у Львові. Марта  написала організаторам, що вона з Тернополя і хоче також долучитися.

- Мені сказали, що в Тернополі є дружня перукарня Marine і дали адресу. Там мене записали і постригли безкоштовно, - розповідає тернополянка. - Майстри порадили мені зробити подовжене каре - спереду волосся довше, а позаду коротше. Стрижка мені сподобалася, я давно таку хотіла! Я взагалі не шкодую про те, що постриглася. Це ж волосся, воно відросте. Знайомі шоковані, кажуть що шкода відрізати коси. Вони не дуже раді, мовляв дівчина має бути з довгим волоссям, а я взяла відрізала, як так?

Усім, хто має довге волосся, але вагається чи брати участь у благодійному проекті, Марта радить зробити цей крок.

- Волосся відросте, тому вагатися не варто, - каже Марта. - Я це робила задля доброї справи, адже хочеться прожити життя немарно і зробити щось добре. Я вважаю, що ми є в тому світі, щоб помогти іншим. Це моє життєве кредо. Хочу, щоб люди не були примітивними, не жили заради їжі, дискотек і косметики, щоб відкрили своє серце і робили добрі справи.

Стрижуть безкоштовно

Тернополян, які хочуть віддати своє довге волосся на перуки онкохворим дітям, готові безкоштовно постригти у перукарні Marine BeautySalon, яка є дружньою до проекту Hair for Share. Перукарня розташована на проспекті Злуки, 4.  Тут вже постригли четверо дівчат, які віддали волосся на перуки для хворих діток.

- Організатори Hair for Share запропонували нам взяти участь у проекті і ми погодилися, стрижемо безкоштовно, - розповідає адміністратор перукарні Яна Бобрівець. - Ми вже постригли чотирьох дівчат. У них було розкішне волосся і вони його не пошкодували віддати. До речі, одна з дівчат обстригла коси довжиною майже 60 см. Ще є дівчата записані на стрижки і ми дуже тішимось, що у Тернополі є стільки небайдужих людей, які хочуть допомогти іншим.  

Постриглись вже близько 200 людей з різних міст

Проект Hair for Share започаткували для допомоги онкохворим дітям, які через хіміотерапію втрачають волосся. Організатори проекту знайшли майстрів, які готові виготовити перуки для маленький героїв та зробити їхній процес лікування комфортнішим і легшим. В середньому, щоб виготовити одну перуку, потрібно обстригти волосся 3-4 дівчатам/хлопцям. Волосся має бути не менше 20-25 см та бути доглянутим. Вартість виготовлення перуки коливається від 8 до 15 тис. гривень. Майстри, які дізнались про акцію, погодилися виготовити їх за 4 тис.грн. Онкохворим діткам зазвичай підходять перуки лише з натурального волосся, оскільки на синтетичні матеріали у них може бути алергія.

Організатори проекту вже передали хворим діткам 17 перук. У березні планують виготовити ще 20. Участь цій благодійній акції вже взяли близько 200 людей, які постригли довге волосся, серед них є і хлопці. Загалом під час флешмобу зібрали вже 14 кілограмів волосся.

Довідка

Всі новини благодійного флешмобу можна дізнаватись у спільноті Hair for Share у соцмережі "Фейсбук". Якщо ви хочете обстригти своє волосся і пожертвувати його на перуку для онкохворих діток, заповніть форму: https://goo.gl/ERQxQB

Кошти на виготовлення перук можна перерахувати на картку у ПриватБанку - 5169 3305 1136 7333 (Ліпська Н.С. БФ "Крила надії" - карта фонду). Якщо ви перераховуєте кошти через додаток Приват24, то обов'язково вкажіть призначення платежу: "на перуки". Якщо через інші банки й такого поля немає, то скиньте скрін-шот переказу або ж скористайтеся терміналом ПриватБанку. Також ви можете стати соціальним агентом проекту та розповісти про акцію у соцмережах з хеш-тегом #HairForShare

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up