Єдина в Україні: як тернопільська собака Фіона рятує людей з-під завалів

Єдина в Україні: як тернопільська собака Фіона рятує людей з-під завалів
  • Постійно тренується, навчається та шукає людей у надскладних умовах! Знайомтесь, це німецька вівчарка Фіона. Їй лише чотири роки, а вона вже штатна рятувальниця ГУ ДСНС України у Тернопільській області.
  • Про навчання, порятунок людей та досягнення чотирилапої рятувальниці читайте у нашому матеріалі.

Чотирилапа тернопільська рятувальниця Фіона вміє відшукати людину у завалах за найскладнішої погоди. Нещодавно Фіона пройшла навчання за методом Аркон. І тепер вона єдина в Україні, сертифікована собака до роботи за цим методом. Журналістка «20 хвилин» побувала в аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення та познайомилася з невгамовною Фіоною.

Фіона завжди героїчна

Собака працює в ГУ ДСНС України у Тернопільській області два роки, її залучають до пошуку людей на відкритій місцевості. Професійну освіту здобула в кінологічному центрі ДСНС у місті Ромни.

– Штатну рятівницю завжди залучають на виїзди, на пошуки людей. Вона щоосені у такий гарячий сезон займається пошуком грибників у лісі, які заблукали. Вона їде, працює і на відмінно завжди виконує свою роботу. Щороку знаходить трьох-п’ятьох людей. Але зауважимо, шукає Фіона виключно живих людей, – каже інструктор службового собаківництва кінологічного відділення ГУ ДСНС України в Тернопільській області Тарас Жук.

Відео дня

Штатна рятувальниця щодня тренується майже дві години. Заняття відбуваються як на території підрозділу, так і на виїздах.

21 день постійного тренування

Навчання за методом Аркон для чотирилапих проводили у Португалії за сприяння португальських та іспанських рятувальників. Для собак португальці підготували майже 7000 кв.м. тренувальної бази. Саме там по 12 годин протягом 21 дня їх випробовували на міцність та спритність.

– Разом з іншими собаками наша Фіона тренувалася за будь-якої погоди. Їх викликали на майданчик зранку, в обід, ввечері. Таким чином тренують витримку собаки, аби під час завдання вона не відмовилася його виконувати. У Португалії дуже спекотно, тож Фіоні було складно, але вона молодець, – каже начальниця кінологічного відділення ГУ ДСНС України в Тернопільській області Катерина Кузик.

Основна мета – навчити собаку самостійності, підвищити її концентрацію та максимізувати її роботу в умовах, що є надскладними для людини. Навчання за кордоном Фіона проходила вперше та впоралася з поставленими завданнями на відмінно.

–  За методом Аркон під час пошуку кінолог залишається на місці і собака працює автоматизовано, тобто покладаючись виключно на свій слух, нюх, запах. Завдяки цьому методу собака буде ефективнішою, більш працездатною, більш якіснішою в своїй роботі. Такі собаки є дуже цінними для нас, адже людських організм не має такого нюху, слуху, – розповідає Тарас Жук.

Завдання собаки мали виконувати як теоретичні, так і практичні. Зі слів пані Катерини, за 21 день собаки майже не мали вільного часу або часу на довгий відпочинок.

– Практичні заняття проводили в техногенних завалах, тобто собака мала знайти на різних глибинах, на різних висотах умовного постраждалого. Ми попередньо ховали людину без відома собаки та її провідника. Наша Фіона шукала і їй вдавалося знаходити людей, – додає вона.

Далі працівники планують максимально розвиватися, тому що зараз вже мають можливість навчати молодих собак, з якими зможуть працювати. Також надаватимуть методичні рекомендації іншим підрозділам, щоб вони ефективно працювали і допомагали в своїх областях.

Довідка

Метод Arcón (Аркон) — це навчальна система, яка розвиває у собак концентрацію та прагнення до самостійних дій при пошукових роботах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up