Що це за укриття – за сімома замками? Тернополяни не можуть потрапити у сховище під час тривоги

Що це за укриття – за сімома замками? Тернополяни не можуть потрапити у сховище під час тривоги
  • Двері зачинені та ще й висить замок! Таку картину побачила родина тернополян під час повітряної тривоги на одному зі сховищ багатоповерхівки, що біля парку «Національного Відродження». Потрапити сюди того дня їм так і не вдалося. 
  • За яких причин сховища можуть бути зачинені, хто відповідає за їх функціонування під час повітряної тривоги і куди скаржитися– ми з’ясовували.   

 

Жінки ховаються у туалетах

Найчастіше тривога застає зненацька на вулиці, а отже, люди змушені швидко шукати первинні укриття чи сховища. У такій ситуації опинилася і Оксана Глазкова разом зі своїм чоловіком. Попри бажання сховатися під час тривоги, парі так і не вдалося, адже найближчі сховища виявилися зачиненими. 

– Ми йшли з чоловіком вулицею Тернополя, поблизу парку «Національного Відродження», і тут почалася повітряна тривога. Потім почули і віддалені звуки, схожі на вибухи. Тоді вирішили, що краще пересидіти у сховищі. Поруч були багатоповерхівки. І на одній з них ми побачили напис «Укриття». Пішли за вказаною стрілочкою, але все було закрите, висіли замки. Люди просто повз проходили. Коли ми повернулися до парку, то бачили, як мами з дітьми ховалися у вбиральнях, – каже пані Оксана. 

Жінка обурюється, адже із зачиненими сховищами під час повітряної тривоги зіштовхується вже не вперше. І це попри те, що влада систематично закликає всіх жителів області покинути вулиці і перебувати у безпечному місці.  

Відео дня

– Під час кожної повітряної тривоги голова Тернопільської ОВА та Тернопільської міськради наголошують, що люди мають перебувати у сховищі. Але як туди потрапити, якщо вони зачинені? Я знаю, у будинку за адресою: вулиця Львівська, 8 також підвал був постійно зачинений. То пересиджували тривогу як могли. Але це ж ненормально. Прохання до влади – перевірити не тільки наявність укриттів, але й чи відкриті вони під час повітряної тривоги, – розповідає Оксана Глазкова. 

 З аналогічною ситуацією зіштовхнулися і наші журналісти. Під час чергової повітряної тривоги ми опинилися поблизу Тернопільського драмтеатру імені Тараса Шевченка. Працівники поліції закликали пройти у сховище, адже була велика загроза ракетних обстрілів на території всієї України. Найближче було за адресою: вулиця Михайла Грушевського, 1. На фасаді закладу «Добра піца» ми побачили червоний напис «Укриття» і стрілка, що вказувала на сусіднє підвальне приміщення. 

Спустившись сходами, ми та інші тернополяни побачили закритий ролет із замком. Та чому ж тоді стрілка вказує на те приміщення? Ми вирішили поцікавитися у працівників сусідніх закладів харчування. 

– Скільки пам’ятаю, то цей підвал завжди був зачинений. Я бачив, що стрілочка на нашому фасаді вказує на той підвал, але хто її малював – без поняття. Можливо помилилися! Бо наскільки я знаю, сховища є за нашою адресою, але в інших закладах громадського харчування і на карті вони відображаються. Та і людей туди наче пускають, – каже продавець.

Нагадаємо, з липня Тернопільська міська рада перевіряла стан готовності наявних укриттів та облаштування нових сховищ у багатоповерхівках. Приміщення мали бути розчищені від непотрібного мотлоху, особистих речей мешканців будинку та облаштувати там місця для сидіння. Крім того, кожне сховище треба промаркувати і забезпечити питною водою та аптечкою. 

Ми готові прийняти людей

На карті захисних споруд від Тернопільської міської ради ми знайшли укриття за цією ж адресою. Воно знаходиться трохи праворуч від підвалу, що нібито служить сховищем і розташоване у кав’ярні «Лампа». На фасаді закладу видніється наліпка з написом «Укриття для екстреної евакуації». Та чи дійсно воно працює? І хто сюди може потрапити під час повітряної тривоги – намагаємося дізнатися в адміністраторки закладу Олени. 

– У нас є доволі просторе укриття. Воно завжди відкрите з 11:00 до 22:00. Приміщення більше схоже просто на підземний заклад для відпочинку. Тут відсутні вікна, є диванчики, стільці та столи. Також є вбиральня. Як тільки звучить повітряна тривога, кожен працівник закладу рекомендує відвідувачам спуститися до сховища і там продовжити своє перебування у нашому закладі, – розповідає пані Олена. 

Щоб переконатися у правдивості сказаного, ми попросили адміністраторку провести нас у сховище. Дійсно, слова відповідають дійсності. На яких умовах усі можуть скористатися укриттям під час повітряної тривоги? 

– Наше сховище відкрите для всіх людей. Неважливо, чи є ви нашим клієнтом чи просто проходили повз. Люди мають просто зайти і сказати, що бажають потрапити у сховище. Хтось з наших працівників вас проведе. Люди можуть щось замовити собі – якусь каву, сік або щось поїсти. Але це необов’язково. Скільки триватиме повітряна тривога, стільки люди зможуть знаходитися у нас, – переконує пані Олена. 

Пишіть скаргу 

Нині в Тернополі є 252 приміщення, що придатні для сховища під час повітряної тривоги, з них 8 протирадіаційних. Чимала кількість укриттів знаходиться саме у закладах торгівлі та харчування, школах та садочках. Переглянути повний перелік можна на карті захисних споруд від Тернопільської міської ради. 

Також у Тернополі працює спеціальний додаток під назвою «Де укриття». Додаток можна завантажити як на Android, так і iOS. Після встановлення не потрібно проводити додаткові налаштування, лише надати доступ програмі до вашої геолокації. Якщо таке повідомлення з’явиться при відкритті програми – треба натиснути кнопку «Дозволити». Це дасть змогу прокладати маршрут від вашого місця перебування до найближчого укриття.

Після цього можна користуватися додатком. При відкритті додатку ми бачимо карту та знаки різних типів укриттів: найпростіші, протирадіаційні, сховища. Як тільки ви оберете відповідний значок, на карті з’являються локації.

Також загалом у місті є 30 закладів торгівлі та громадського харчування, якими можуть скористатися мешканці. Більшість цих закладів розташовані у центральній частині міста – на вулиці Руській, Грушевського, бульварі Шевченка. Окрім того, заклади, які можуть стати укриттям є в різних мікрорайонах міста – на «Дружбі», «Сонячному», «Алясці», «Східному». Детально дивіться на інтерактивній карті. 

Аби дізнатися, хто відповідає за своєчасне відкриття сховищ під час повітряної тривоги і за яких причин вони можуть бути зачиненими, ми звернулися до Тернопільської міської ради. 

– За стан та відкриття кожного сховища відповідає управитель будинку – ОСББ чи ЖЕК. Ключі до укриттів у багатоквартирних будинках мають бути в усіх мешканців. Під час повітряної тривоги укриття відкриває той, хто перший спускається. У деяких будинках є спеціально визначені особи, які мають ключі, і на випадок повітряної тривоги вони відкривають укриття. Якщо є відповідальна особа, то її дані вказані на табличці перед входом, – каже речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. 

Кожне приміщення, що зазначене на карті укриттів від Тернопільської міської ради, має бути доступним під час повітряної тривоги для будь-якої людини. Ніхто не має права відмовити людині зайти до сховища. 

Натомість є заборона відвідувати первинні укриття у школах та дитячих садочках, доки там триває навчальний процес. Це пов’язано з тим, що сховища розраховані виключно на учнів/вихованців та персонал закладу. Як повідомляють у Тернопільській міськраді, укриття навчальних закладів доступні для всіх бажаючих з 18:00 до 08:00.

– Якщо ви зіштовхнулися з тим, що вас не пустили в укриття або воно було зачинене на момент повітряної тривоги, у такому випадку ви можете поскаржитися до Тернопільської міської ради. Необхідно написати скаргу у довільній формі на ім’я міського голови. Вкажіть місце розташування сховища і причину, чому вам не вдалося туди потрапити. Після ваше звернення буде розглянуте. І ми проведемо бесіду з відповідальною за сховище особою, – додає пані Мар’яна. 

Направити скаргу необхідно на електронну адресу: [email protected]  

Тернополяни, чи виникали у вас проблеми з укриттям під час повітряної тривоги, можливо не дозволяли зайти? Діліться своїми історіями у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Oleksandra Havryschak

    Це не сховище, а звичайнісінький підвал старого будинку, в якому один вихід, вузькі проходи - не розминутись, вогко, є ризик опинитись під завалом навічно - туди мер пропонує дітей вести? Через дорогу в парку церковний комплекс - він не позначений, як сховище, хоча там велика територія в цоколі. Чому б там не облаштувати надійне сховище, а не давати брехливі відомості про неіснуючі сховища?
  • Марія Смаль

    Це сховище Не для людей,а для звіту на папері ???_ що ми робимо для людей добро,
  • Оля Білинська

    Яке там сховище? Підвал?! Відкрийте - хай там діти лазять… А тепер уявіть - ваша дитина у відчиненому підвалі з однолітками… Неможливо? Це безпечно?! Інші лиха, окрім війни ніхто не відміняв… Підвал може стати пасткою… Так що у медалі дві сторони… Потрібео шукати альтернативу. Доступ має бути у надзвичайних ситуаціях, але постійно відкритий підвал - теж небезпека. Бо у нього може зайти хто завгодно і зробити там що завгодно. Наприклад, підкласти вибухівку… Не можливо? Такий час, що потрібно бути обачними…

    Polina Daineha reply Оля Білинська

    Оля Білинська так. Ви праві. Але, коли лунає повітряна тривога, то хочеться, щоб укриття було відкрите. Його ж не для краси облаштовували, якщо і облаштовували
  • Дмитро Сана

    Це ж звичайний вхід у підвал…

keyboard_arrow_up