У Тернополі виготовлятимуть накладки на протези для військових та кличуть долучитись до проекту

У Тернополі виготовлятимуть накладки на протези для військових та кличуть долучитись до проекту

Накладки можуть бути будь-якого кольору і форми, а також допомагатимуть військовим адаптуватись, захистити протези від механічної шкоди та зберегти сам пристрій  

Косметичні накладки на функціональний протез на кінцівки для військових планують виготовляти у Тернополі. Та кличуть всіх, хто може допомогти волонтерам і військовим, долучитись до некомерційного проекту.

Різних кольорів і форм

— Потреба у таких накладках є, а ідея виготовляти їх у Тернополі з’явилась після відвідування тернопільських лікарень, де наші бійці після поранень та ампутацій проходять протезування і подальшу реабілітацію, — розповів ініціатор проекту Євген Лоза. — Поранені — не тільки тернополяни. Але наші розробки допоможуть усім, хто потребує протезування.

Такі накладки захищають протези від механічної шкоди, допомагають зберегти самі вузли протезів, каже Євген Лоза. Та додає, що накладки можуть допомогти й психологічній реабілітації поранених, які мають посттравматичні стресові розлади. Ці накладки, до речі, можна робити будь-якого кольору і форми.

Відео дня

— Якщо пояснити простими словами, ми скануємо кінцівку, якщо є друга, але якщо немає, моделюємо обидва протеза. Дизайнер на громадських засадах допомагає з моделюванням, він наразі в Києві, тому процес дещо гальмується, — каже Євген Лоза. — Шукаємо волонтерів на другий і третій етап — хто згодиться моделювати та надрукувати саму модель на 3D принтері.

Для участі у проєкті DIY3D запрошують тих, хто бажає долучитись, має 3D принтер або 3D сканер. До проекту вже приєднався засновник друкАрмії Євген Вольнов (майор Чорнобаєв).

Проект DIY3D, за словами засновників, — це інноваційна ідея, спрямована на створення персоналізованих декоративних накладок для функціональних протезів ніг за допомогою 3D друку та 3D сканування. Кожна накладка розробляється так, щоб відображати унікальний стиль та особистість користувача, а також виконувати захисну функцію, продовжуючи термін служби протезу.

— Використання технологій 3D-сканування забезпечить точність та індивідуалізацію для кожного користувача, — пояснив Євген Лоза. — 3D-принтери відрізняються від звичайних принтерів, які ви можете мати вдома або в офісі, тим, що вони працюють у трьох вимірах. Вони не тільки друкують текст або зображення на папері, але й створюють об’ємні предмети, додаючи глибину. Замість чорнила 3D-принтери використовують різноманітні матеріали — пластик, метал, кераміку, шоколад тощо – і накладають їх шар за шаром у процесі, який називається «адитивне виробництво».

Як це працює

Щоб зробити 3D-об’єкт, спочатку треба мати план – цифровий файл, який створюється за допомогою 3D сканування. Цей файл опрацьовується 3D дизайнерами, а потім надсилається на принтер. Матеріал, який буде використовуватися для друку, завантажується у пристрій і нагрівається, щоб легше виходити з принтера. Головка пристрою розподіляє матеріал шарами, формуючи кінцевий продукт. Коли друкуються шари, вони стають твердими. Кожен новий шар ідеально прилягає до попереднього, створюючи міцний елемент. За допомогою цього методу можна зробити майже будь-яку форму.

У довгостроковій перспективі DIY3D планує розширяти свої можливості для створення персоналізованих накладок не тільки для протезів ніг, але й для рук та інших частин тіла для виготовлення ортезів.

— Ми готові співпрацювати і запрошуємо партнерів — від медичних установ та фахівців до громадських організацій і державних структур, — каже Євген Лоза. — Так разом зможемо допомогти тим, хто постраждав від війни. І повернутись їм до повноцінного та змістовного життя. Приєднуйтесь!


Довідка

Засновник проєкту Євген Лоза. Кандидат медичних наук. Голова громадської організації м. Тернопіль, «Сила відродження». Чартерний член та офіцер по проєктах 2023/2024, Rotary Club Ternopil City. Медичний координатор від медичної спільноти Rotary з  хірургічного напрямку у Тернопільській області. Член UkrainianBranch IRFHP Board.
Співзасновниця проекту — Христина Лоза, кандидат медичних наук, доцент, співзасновниця ГО м. Тернопіль, «Сила відродження», Президент 2023/2024, Rotary Club Ternopil City. Член UkrainianBranch IRFHP Board. 

Сторінка проекту: https://diy3d.com.ua/?fbclid=IwAR2Br6GzdVin5kCgExBx52bJOKkO10lq04eYFr9qCHgbNCqC-tBG2SaMOmg 

Посилання на сторінку проекту у Фейсбук — https://www.facebook.com/groups/diy3d 

Тих, кого зацікавилась пропозиція, звертайтесь за тел.: 096-565-72-22 .

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Maria

    Ага , а був такий потужний протезний завод , знищили , зробили банкротом , напевно якийсь дєлок око поклав на ту територію . І коли ? Під час війни , коли маса захисників потребує !!!! Ганьба наші владі !!! Ганьба меру Тернополя !!!!

keyboard_arrow_up