Вони впадають в кому і помирають: як тернополяни рятують безпритульних тварин від смерті

Вони впадають в кому і помирають: як тернополяни рятують безпритульних тварин від смерті
  • Безпритульні тварини чи не найбільше страждають під час зими. Холодні, голодні, а інколи ще й з травмами – саме у такому стані їх знаходять місцеві зоозахисники.
  • Як все вдається і наскільки турбота про тварин важлива, особливо під час війни – далі у нашому матеріалі.

Серед тих, хто не може просто пройти повз них і команда громадської організації «Ноїв Ковчег». За роки роботи їм вдалося врятувати від смерті не один десяток як домашніх, так і диких тварин.

Маємо дбати про чотирилапих братів

Громадська організація «Ноїв Ковчег» функціонує в Тернополі протягом 10 років. Її створили, щоб допомогти тварині, яка потрапила в біду і не має вірного господаря. Під надійною опікою волонтерів опиняються не лише коти і собаки, а й лисиці, косулі та навіть хом’яки.

Відео дня

– У Тернополі тварин, які потребують допомоги зоозахисників, виявляється дуже багато. Є абсолютно безвідповідальні люди, які, наприклад, купують тварин на подарунок, але потім виявляється, що цій тваринці ніхто не радий. Так у нас рідко, але з’являються хом’яки. Є випадки, коли збивають лисичку, косулю, ми також їх забираємо і пробуємо надати ту чи іншу допомогу. А як тварина може існувати без підтримки, то відпускаємо. Випадки бувають різні. Та як би ми не хотіли, але надати допомогу всім тваринам ми не можемо, – розповідає керівник організації Володимир Тукало.

Станом на 13 грудня, під опікою волонтерів майже 30 тварин. Більша кількість перебуває на стаціонарному лікуванні, адже мають проблеми зі здоров’ям, а інші – на перетримці.

– Свого приміщення «Ноїв Ковчег» не має і це погано. Але ми знаходимо вихід із ситуації. Наприклад, якщо тварина у тяжкому стані, тоді залишаємо на стаціонарі. Ми постійно співпрацюємо з двома приватними ветеринарами та двома клініками. Якщо ж тварина просто потребує періодичного прийому ліків чи перев’язки, тоді ми віддаємо її людям на перетримку. Ми платимо людям кошти за перетримку тварин і повністю забезпечуємо їх кормом, – додає пан Володимир.

Найбільша проблема з безпритульними тваринами – кінець весни/початок літа. Адже саме у цей час тварини найчастіше розмножуються. Також важко взимку, бо коти та собаки не витримують низьких температур, холодних опадів.

– Все залежить від народжуваності. Ми ще намагаємося діяти на випередження і прилаштовувати котиків, щенят майже одразу після народження. Так легше, адже вони ще не звикли до безпритульного способу життя, у них ще немає таких травм і проблем зі здоров’ям, як у тих, хто вже кілька років зимує просто неба. Малі тварини ще й найбільше страждають від вірусних захворювань, – каже Володимир Тукало.

Допомагаємо спільними зусиллями

Команда «Ноїв Ковчег» підтримує контакти і з іншими громадськими організаціями, що турбуються про безпритульних тварин. Зокрема, у Чорткові, Кременці та Заліщиках. Вони діляться кормом, виручають один одного у скрутних ситуаціях та роблять все можливе, аби покинутих чотирилапих друзів було менше.

– Також ми активно співпрацюємо з патрульною поліцією, службою порятунку. Коли тварина на висоті або впала в яму, то ми намагаємося самостійно вирішити це питання. Якщо не вдається, звертаємося у відповідні служби і вони нам допомагають. Також, якщо до них надходять виклики про допомогу тваринам, вони телефонують нам і разом вже вирішуємо питання. Ми виїжджаємо на різні виклики – коли тварина не може рухатися, коли у них поламані кінцівки, коли тварині важко забезпечити себе їжею, водою і так далі, – каже пан Володимир.

Інформаційним майданчиком для громадської організації слугують соціальні мережі – Інстаграм та Фейсбук. Саме там вони поширюють інформацію про тварин, які шукають прихисток, а також збір на їх перетримку та лікування.

– Раніше ми базувалися у селі Бичків, в муніципальному центрі стерилізації. До нас телефонували люди, питали про тварин і ми казали, що можна приїхати і подивитися на них. Зараз ми не опікуємося тим центром, – каже співрозмовник. – Але люди і так нас знаходять через соціальні мережі або через знайомих. Ми завжди раді, коли віддаємо тварин у добрі руки. Для нас важливо, аби через місяць чи рік вона знову не опинилася на вулиці.

За 2022 рік команда прилаштувала у добрі руки тернополян вже 200 безпритульних тварин. Натомість зоозахисники не приховують, у воєнний час прилаштувати собак та котів куди складніше, адже люди невпевнені у майбутньому. А отже, не хочуть завдавати ще більшої шкоди тваринам.

Небайдужість людей 

Не менш за волонтерів, безпритульним тваринам допомагають і звичайні тернополяни, а інколи і переселенці. Вони облаштовують поблизу багатоповерхівок невеликі пункти тепла для котів та собак, аби ті не змерзли під час морозів. 

– Мені так шкода стало кота, який постійно приходив до нашого під’їзду. Я розуміла, взяти його додому не можу, адже живу у соціальному гуртожитку. Тому вирішила хоча б трохи облаштувати для нього місце для спання. Взяла звичайну коробку, зібрала туди теплі речі і ось так поставила. Також намагаюся годувати його хоча б раз на день борщиком чи супом. Тобто все, що їм я, то і йому даю. Але знаю, ніяких кісток і сухого хліба, – розповідає переселенка Наталія. 

А ось інша переселенка Анастасія не змогла пройти повз оголошення про пошук домівки для малої кицьки. Тому зв’язалася з волонтерами і тепер дбає про неї. А ще й дали дивне ім’я – Квасоля. 

– Так, я зв’язалася з волонтерами, домовилася про зустріч і вони передали мені кішку. Вона така мила, сіренька. Мешкає з нами вже трохи більше тижня. Ми поступово привчаємо її до туалету, налагоджуємо харчування. Ось плануємо візит до ветеринара. Треба, щоб фахівець оглянув її і надав рекомендації. Сподіваюся, наша дівчинка здорова. Я вважаю, що треба дбати про котів та собак, адже вони також потребують піклування, – наголошує Анастасія. 

Тепер господарів має і тернопільський безпритульний кіт Бакс. Його забрали просто на місцевому ринку. Тернополянка Аліна каже, як побачила його, то просто не змогли пройти повз. 

– Коти та собаки – наші друзі. Вони ніколи не образять, ніколи не покинуть. Я не знаю, як люди можуть викидати тварин на вулицю. Навпаки, треба дбати про них. Я їду з магазину і якщо бачу малих тварин, то завжди кидаю їм їжу. Не можу залишити їх просто так. А наш Бакс вже так виріс, такий класний став. Мала дуже любить з ним гратися, – розповідає тернополянка. 

Насправді, історій порятунку тварин – чимало і всі вони заслуговують на увагу. Люди, які не викидають, а навпаки допомагають – з великим серцем. І таких людей треба більше на нашій планеті. 

Мороз вбиває тварин

Якщо порівнювати собак та котів, то собаки є більш стійкими до холодів, але не завжди, зазначає директорка соціальної клініки «Хатіко» Олена Дейнека. Загалом організм тварин не витримує великих морозів.

– Теоретично собаки можуть витримати температуру -10 градусів, а ось коти – максимум мінус п’ять градусів. Це йдеться про таку середньостатистичну температуру. Якщо взяти до уваги тернопільську погоду, то в нас собаки більш-менш виживуть при мінус п’яти градусів, а коти вже страждають, коли на термометрі позначка близько нуля. Коти дуже мерзнуть на вітрі і фактично одразу впадають в кому. Їм обов’язково потрібне тепле місце, а ось собаки можуть перебути біля теплотрас. Також собаки можуть погрітися на люках від теплотрас, – каже вона.

Попри те, що сильних морозів у Тернополі ще не було, до клініки вже привозили постраждалих від холоду малих котів. Вони були у коматозному стані. І якщо їм не надати кваліфіковану допомогу протягом 15-30 хвилин, то вони одразу помирають. Адже температура їх тіла падає нижче 34 градусів.

– Перебування на відкритому морозі для молодняка несе смертельну небезпеку. Минулого року була ситуація, коли нам привезли замерзлу кішку. Її чоловік ледь віддер від криги і швидко доставив до нас у клініку. Вона вижила, але проходила довгий курс лікування. Бо у неї були переморожені нирки, кінцівки. Виходити тварину, яка перемерзла, дуже важко, – наголошує пані Олена.

Якщо хочете допомогти безпритульним тваринам, то можете поблизу будинку облаштувати їм з коробок та речей місце для сидіння. Годувати тварин бажано теплою калорійною їжею: каші на бульйоні, з м’ясом чи салом. Один хліб не врятує їх від голоду та смерті.

– Якщо ви побачили, що тварини змерзли, то можна взяти кілька теплих пляшок з водою. Теплих, не гарячих. Обмотати тварину в плед чи рушник і покласти поряд з теплими пляшками. Треба пам’ятати один нюанс, коти мають свої особливості і при швидкому нагріванні тіла у них розвивається набряк легень. Можуть померти від задухи, – додає Олена Дейнека.

Проблема з безпритульними на плечах волонтерів?

Нагадаємо, ми вже порушували тему безпритульних котів. Адже вони майже окупували підвали у багатоповерхівках. Через що, жителі не могли підготувати підвальні приміщення до зими. Ми задзвонили до голова правління ОСББ Тернополя Сергія Лупака і дізналися, як вирішили питання з тими котами, які окупували підвали багатоповерхівок.

– Так, справді, були непорозуміння між мешканцями будинків. На бульварі Вишневецького, де люди позакривали віконечка, а мешканці сусідньої багатоповерхівки, котрі підгодовують котів, взяли їх і вибили. Але від початку опалювального періоду питання безпритульних котів ніхто не порушував. Люди підготували ті підвали і все. Зараз у людей багато проблем через відключення електроенергії і думаю, їм точно не до котів, – каже пан Сергій.

Тоді наша журналістка звернулася до Тернопільської міськради, аби дізнатися, чи виділяють кошти з міського бюджету і яку допомогу надають безпритульним тваринам. Олег Соколовський, начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради, відповів нам так.

– Відповідно до Програми розвитку житлово-комунального господарства Тернопільської міської територіальної громади на 2021-2024 роки, що затверджена рішенням міської ради від 18.12.2020 року No8/2/12, на послуги полювання та ловіння капканами і пов’язані з цим послуги (в тому числі утримання центру стерилізації та притулку для тимчасового утримання тварин; регулювання чисельності безпритульних тварин) у 2022 році передбачено фінансування на суму – 1 700,00 тисяч гривень (1 мільйон 700 тис. гривень – прим.), – написав він у відповіді на запит.

Також нам наголосили, стерилізація котів за бюджетні кошти не передбачена, всі роботи проводяться волонтерами за власні кошти. Одночасно інформуємо, що активними волонтерами (телефон: 097 671 21 94), за підтримки Тернопільської міської ради без залучення бюджетних коштів, проводиться стерилізація безпритульних котів за мінімальну оплату за медичні матеріали та транспортні витрати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Власенко

    На Купчинського 9 всі віконечка в підвал забили і тепер котята не мають  де сховатись
  • Анонім

    І чомусь вони проти закриття зооживодерні на шептицького, вам це не здається дивним?

keyboard_arrow_up