Як тернопільські волонтери придбали 75 автівок для військових: історія славетних Бандеромобілів

Як тернопільські волонтери придбали 75 автівок для військових: історія славетних Бандеромобілів
  • Українську націю не здолати! У цьому впевнений волонтер Ярослав Колодій, який ще на початку війни у 2014 році ініціював у Тернополі створення проєкту «Бандеромобіль».
  • Тепер це інтернаціональний рух, до якого долучаються люди з різних куточків світу. Завдяки їхнім зусиллям в рамках проєкту вже вдалося придбати 75 автівок. Вони пішли на потребу Збройних Сил України.

Ярослав Колодій ділиться, що у 2014 році, коли росія напала на Україну, наші захисники вже мали потребу в автомобілях. Забезпечення ними війська в якійсь мірі лягло на волонтерські плечі.

– В Тернополі виникла ініціатива купівлі машин, ззаду в кузові яких встановлюється переважно кулемет. Наші хлопці на передовій їх активно використовували, і чеченці ці машини назвали Бандеромобілями, – говорить пан Ярослав.

Відео дня

Бандеромобілі – це 4*4 пікапи, високі Mitsubishi L200 або схожі, з дизельними двигунами, машини, які невимогливі до якості палива. У них легко відкривається багажник для вивезення поранених чи переселенців з важкодоступних місць.

Авто такого класу дуже потрібні нашим захисникам, щоб мати можливість швидко змінювати локації та пересуватися місцевістю, незважаючи на стан доріг. Машини мають високу прохідність по бездоріжжю, бо не є важкими, на відміну від броньованих військових авто.

Влаштування кулемету у кузові дає можливість перетворити автомобіль на маневрений засіб для ведення бою.

– Є група бізнесменів Ради бізнесу Тернопілля (РБТ), яка співпрацює з нами з 2014 року. Коли 24 лютого почалось повномасштабне вторгнення, ми згадали за свою справу, скомунікуюювались з волонтерами, військовими, та активізувались. Зараз кожен вибрав собі свій напрямок: або зайняті у Логістичному центрі гуманітарної допомоги, або займаємось купівлею та організацією Бандеромобілів, або допомагаємо у переміщенні бізнесів зі сходу на захід нашої держави для збереження економіки. Бандеромобілі перетворились в інтернаціональний волонтерський рух, – каже Ярослав Колодій.

Перші автівки, за словами пана Ярослава, вони придбали у Польщі. Потім побачили, що в деяких країнах Європи – в Польщі, Німеччині тощо, ціни дуже швидко ростуть. Тернополянам взялись допомагати волонтери з Уельса, які взагалі до цього не були пов’язані з Україною і не мали українського коріння. Вони підхопили ініціативу пана Ярослава і познаходили автомобілі.

– Виявилось, що у Великій Британії можна купити машину значно дешевше і у кращому стані. Однак, вона пристосована для правостороннього руху. Уельсці і до цього часу зі своєю командою купують нам багато авто, – розповідає Ярослав.

Машини переганяють до України, тут хлопці їх діагностують та ремонтують.

Відповідно до законодавства, військова частина робить офіційний запит до голови військової адміністрації, де зареєстрована ця частина, а потім вже очільник звертається до прикордонників, аби ті підсобили у провезенні автівок через кордон. Опісля Бандеромобілі їдуть до наших ЗСУ.

За словами Ярослава Колодія, вже вдалося придбати загальною кількістю десь біля 75 автомобілів.

Передають їх у різні міста – в Миколаїв, Київ, Одесу, для бійців «Правого сектору». Пан Ярослав каже – є запити на автівки від військових, вони шукають кошти і купують транспорт.

Рада бізнесу Тернопілля допомогла створити для проєкту окрему сторінку у Фейсбук «РБТ. Бандеромобіль» та окремий сайт.

– Я тішусь, що ми зараз відчуваємо велике єднання, великі цілі досягаються за короткий проміжок часу. Наші Бандеромобілі – це взаємодія різних людей, які часто не знайомі між собою, але всі об’єднані однією метою: допомогти нашим військовим в роботі і наблизити нашу перемогу над проклятим загарбником! Українці тримають світ! – впевнений Ярослав Колодій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Кубай

    Придбали то добре .Та вже пора передавати а не тримати на штраф майданчику .Чого чекаєте ???

keyboard_arrow_up