Як виглядатимуть пункти обігріву на Тернопільщині та коли ними можна скористатися (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Як виглядатимуть пункти обігріву на Тернопільщині та коли ними можна скористатися (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
  • На Тернопільщині облаштовують пункти обігріву. Вони працюватимуть на випадок аварійного відключення електропостачання та опалення.
  • Що повинно бути в кожному пункті, скільки їх відкриють в області та як вони виглядатимуть – читайте у матеріалі.

Обладнання пунктів обігріву

Станом на 1 листопада, у населених пунктах області облаштували 238 пунктів обігріву, як у селах, так і містах. Такі пункти мають бути встановлені недалеко від житлових будинків, аби людина могла туди дістатися протягом 10-15 хвилин.

– Пункти обігріву мають бути у кожному населеному пункті. Незалежно від того, чи місто це чи село. Голова ОВА дав розпорядження про облаштування цих пунктів і вони вже мають бути готовими. Зараз вони не відкриті, бо в області ситуація з опаленням та електроенергією біль-менш стабільна і нема такої потреби. Коли Тернопільщина масово залишиться на довгий час без світла, водопостачання та опалення, тоді вже їх відкриватимуть, – розповіла речниця Тернопільської ОВА Ганна Василенко.

Відео дня

Не варто ці пункти обігріву асоціювати зі звичайними наметами, що раніше встановлювали для підтримки людей без постійного місця проживання. Це має бути приміщення з комфортними умовами як для дорослих, так і дітей.

– Для пунктів обігріву цілком підійдуть заклади харчування, лікарні, бібліотеки чи заклади культури. Вже є приклади, коли представники місцевої влади погоджуються виділити для пункту обігріву кімнату у сільській раді. Всі ці пункти повинні бути забезпечені альтернативними джерелами енергії, питною водою, аптечками та засобами обігріву. Також бажано, щоб у пунктах обігріву був чай, канапки чи печиво. При організації пунктів обігріву враховується наявність поблизу захисних споруд цивільного захисту – укриття чи бомбосховище, – каже співрозмовниця.

Кожна громада самостійно вирішує, скільки пунктів обігріву встановити. Якщо це велика громада, то знадобиться 15 пунктів обігріву, а якщо говорити за мале село, то там і одного чи двох вистачить. Головне – щоб у разі надзвичайної ситуації вони були відчинені за короткий проміжок часу і люди вже могли скористатися необхідними речами.

– Більше того, кожна громада має проінформувати жителів своїх населених пунктів про існування цих пунктів обігріву. Це можуть бути афіші на вулицях, у сільській раді або на сайтах. Ми рекомендуємо залишати адреси кожного пункту обігріву, щоб люди вже зараз знали, куди їм йти на випадок аварійного вимкнення електропостачання та опалення, – додає пані Василенко.

Яка ситуація у громадах?

Журналісти «20 хвилин» звернулися до представників міських рад Тернопільщини, аби дізнатися, наскільки їх пункти обігріву вже готові до прийому громадян. Інформацію вдалося отримати, але не від всіх. Наприклад, у Чортківській громаді планують відкрити 17 пунктів обігріву.

– Це буде 11 основних пунктів обігріву та шість резервних. Наразі ми працюємо над доукомплектацією наших пунктів. Ми розташували їх на базі лікарень та адміністративних будівель. У нас ці пункти будуть як звичайні кімнати, в кожній встановлюємо генератор, аптечку, воду, якісь перекус. Щодо коштів, то ми не виділяли з міського бюджету саме на облаштування цих пунктів, адже заклади і до цього вже мали генератори та інші необхідні речі. Генератори потужні і їх вистачить, – розповідає завідувач сектором з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Чортківської міськради Віталій Фик.

Чортківська міськрада на власній сторінці у Фейсбук опублікувала перелік пунктів обігріву, що вже готові приймати людей. Перелік дивіться нижче.

  • м. Чортків – площа Героїв Євромайдану, намет ДСНС
  • м. Чортків – КП «Чортків дім», вул. Сонячна, 7
  • м. Чортків – Чортківська центральна міська лікарня, вул. Пігути, 31Б
  • с. Пастуше – адміністративний будинок Пастушівського округу
  • с. Горішня Вигнанка – адміністративний будинок Горішньовигнанського округу
  • с. Росохач – амбулаторія
  • с. Росохач – адміністративний будинок Росохацького округу
  • с. Біла – амбулаторія
  • с. Біла – адміністративний будинок Білівського округу
  • с. Скородинці – адміністративний будинок Скородинського округу
  • с. Бичківці – фельдшерсько-акушерський пункт
  • с. Бичківці – адміністративний будинок Бичківського округу.

Шукайте пункт обігріву у своєму селі чи місті та приходьте грітися.

Над облаштуванням теплопунктів працюють і в Зборівській міськраді. Там планують відкрити хоча б по одному пункту у кожному населеному пункті. Вони будуть малі та великі, а ось умови в них відрізнятимуться. Наприклад, у Зборові відкриють три пункти.

– Наші пункти базуються у закладах, де є твердопаливні котли. Це зокрема, школи та адміністративні будівлі, але дивимося, щоб там укриття були. Бо як повітряна тривога, то куди ж бігти людям. Завдяки твердопаливним котлам люди будуть в теплі, а ось закупити генератори у кожен пункт обігріву ми не можемо. Скоріше за все, генератори будуть встановлені в чотирьох найбільших пунктах, а ось в інших закладах будуть ліхтарики. Поки ми обходимося тим, що є і не витрачаємо кошти з бюджету. Вже незабаром ми опублікуємо перелік закладів на сайті міськради, щоб люди бачили, куди можна приходити, – каже заступник голови Зборівської міськради Василь Пихальський.

Також пункт обігріву відкрили і в Шумську. Зі слів міського голови Вадима Боярського, таке рішення прийняла комісія з надзвичайних ситуацій міської ради.

– З метою попередження випадків переохолодження людей внаслідок  відсутності електроенергії, облаштували «Пункт незламності» з можливістю цілодобового проживання в приміщенні Шумського міського будинку культури (вул. Українська, 48), – пише він на власній сторінці у Фейбук.

У пункті можна проживати, зігрітися, приготувати їжу, випити чаю, зарядити телефони, повербанки. Також рішенням комісії врегульовано питання функціонування центрального водозабору при відсутності його енергопостачання. Номер телефону керівника пункту обігріву: +380 (67) 286 90 62 – Ігор.

Натомість у Лановецькій міськраді пункт обігріву вже діє на базі місцевого медичного закладу. Але це єдиний, що буде функціонувати цієї зими.

– У нас постійно при Комунальному некомерційному підприємстві «Лановецька міська лікарня» діє пункт обігріву. Він знаходиться на вулиці Шевченка, 30. Ця лікарня має індивідуальне енергозабезпечення, тож якщо не буде світла, то не проблема. У цьому пункті обігріву ще є столик, печиво, чай. Це буде один пункт обігріву, у селах ми не плануємо встановлювати, – каже начальник відділу інфраструктури, інвестицій та житлово-комунального господарства Сергій Ходанович.

Тож, як бачимо, в опитаних нами громадах пункти обігріву ще не готові для використання. У кожній громаді різна ситуація – одні вже завершують облаштування, а інші – думають, які б ще заклади задіяти для розгортання цих пунктів. Але всі пункти обігріву будуть у вільному доступі як для місцевих жителів, так і переселенців.

Щодо фінансування, то громади намагаються виходити з того, що мають, аби не витрачати з бюджету додаткових коштів.

Чи будуть намети?

Якщо ж ситуація  у місті з опаленням та електроенергією буде вкрай критичною або ж на дорозі станеться аварія чи снігові замети, тоді працівники державної служби з надзвичайних ситуацій розгортатимуть намети з буржуйками.

– У випадку, якщо не буде опалення, комунікації пошкоджені, а людей треба зігріти, то ми обов’язково будемо розгортати намети. Наші працівники зроблять це у найкоротші терміни. У нас є звичайні намети, а також на базі автомобілів. То, коли стається аварія, автівка з обігрівачем виїжджає і люди можуть сісти туди, зігрітися, – каже речниця пожежно-рятувальної служби області Ірина Крупа.

У кожному наметі працівники державної служби з надзвичайних ситуацій встановлюють лавки для сидіння, столи, засіб обігріву – буржуйка чи пічка. Також там може бути генератор, що дозволить підзарядити мобільні телефони та павербанки. У випадку проблем зі зв’язком, рятувальники застосують систему Starlink.

Одночасно можуть розгорнути близько 20 таких наметів для обігріву. Адреси, де знаходяться пункти обігріву повідомлять після встановлення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Оксана Бабій

    Де ви були, як більша частина Тернополя буля без світла і тепла? А тепер гроші лиш списати....
  • Галина Кохмат

    Дай Бог,щоб я помилялась.спочатку вивозили всіх людей з півдня і сходу на захід.звільнили для москалів землі.в Миколаєві не було ні разу відключення світла.а на заході почали відключати чуть не на добу,кожен день,почали говорити,щоб ми виїжджали за кордон,бо будуть відключати на тиждень.та після "взриву" в соцмережах-краще поміняти владу,ніж самим виїжджати-о чудо!третій день немає відключень.зелена влада не полишила бажання звільнити Україну від українців,і,якби не люди і ЗСУ,то вже б і у нас були москалі.як влада витрачає гроші?-Дальній пляж благоустрою є,якісь палатки ставить,нікому не потрібні,а,може,влада така нам не потрібна?
  • Діма Андрущенко

    Невитрачайте марно фінанси!!! !там завжди буде пусто.. ..крім чергових...
  • Руслан Чорний

    Цікаво хто там буде "гаситися"???Алкашня,бомжари і бабульки яким вдома скучно!!!

    Nina Puptyk reply Руслан Чорний

    Ігор Шеремета

    Nina Puptyk reply Руслан Чорний

    Ігор Шеремета Привіт , як собака , той що ви купили в ЧИСТИЛОВІ , якщо живе , вишліть фото ,мені цікаво .

    Karina Zdrenuk reply Руслан Чорний

    Ігор Шеремета та так все робиться!!!Не розумію,кого в Тернополі зібрались гріти в тих пунктах і скільки будуть списувати грошей,за день роботи таких пунктів!!!!

    Ігор Шеремета reply Руслан Чорний

    Руслан Чорний сьогожні з ранку біля  літака на східному  цілий ранок списують бензину генератор працює  і  світло на східному є ???😁

keyboard_arrow_up