Яна Цюняк втратила зір та перестала ходити: допоможіть врятувати п'ятирічну дитину

Яна Цюняк втратила зір та перестала ходити: допоможіть врятувати п'ятирічну дитину
  • Вже понад рік п’ятирічна жителька села Куряни Яна Цюняк прикута до лікарняного ліжка. У дівчинки виявили коровий енцефаліт.
  • Батьки хапаються за будь-яку можливість, аби врятувати доньку. Вони благають зібрати 150 тисяч гривень на реабілітацію.

Мама дівчинки Орися Цюняк звернулася до редакції «20 хвилин» з проханням розповісти про її доньку. Можливо саме наші читачі відгукнуться і допоможуть дівчинці отримати таку бажану реабілітацію.

Змінили три лікарні 

22 травня 2022 року розділило життя родини на до та після. Саме у цей день тоді ще чотирирічна Яна Цюняк спіткнулася через яму, впала та втратила свідомість.

— 22 травня ми з Яною та меншим сином Богданчиком ходили на новий майданчик. Яна як завжди була активна, гралася з дітками. Вже дорогою додому вона через необережність спіткнулася та впала. Я почала її гукати, але маленька не відзивалася і вже підбігши до неї побачила, що вона втратила свідомість. За секунду вона прийшла до тями. На її тілі не було ран, синців, а на всі питання вона мені відповідала. Тоді сказала, що просто втомилася і хоче спати. Я не зверталася до лікарів, а просто принесла її додому і все було добре. Якби знала, чим це все обернеться, то одразу б повезла дитину до лікаря, — згадує пані Орися.

Відео дня

Після цього дівчина непритомніла все частіше, а вже 26 травня вперше опинилися на огляді лікарки в Рогатинській поліклініці (Івано-Франківська область). Зі слів мами дівчинки, лікарі не помітили нічого дивного, адже на всі питання Яна відповідала чітко, ні на що не скаржилася.

— Лікарі порадили відвідати невролога та зробити енцефалограму. Вони сказали, що з вигляду дитина здорова, а короткочасна непритомність може бути сигналом епілепсії. 27 травня ми вже були в обласній дитячій лікарні, де нам провели обстеження і порадили залишитися на стаціонарі. Ми пройшли різні медогляди, зробили ехокардіографію, ультразвукову діагностику органів. Я попросила, щоб їй ще зробили МРТ голови. Третього червня ми прийшли на обстеження і як тільки Яні ввели анестезію, то вона почала синіти, задихатися. Лікарі оперативно спрацювали та все ж таки вдалося зробити МРТ, яке показало, що в головному мозку дитини є вроджена кіста. Вона доброякісна і ніяк не впливає на роботу організму, — наголошує співрозмовниця.

Медики вводили дитині препарати, продовжували її обстежувати. Проте стан дівчинки з кожним днем тільки погіршувався. Тоді лікарі вперше повідомили батькам ймовірний діагноз – лейкоенцефаліт. Аби врятувати дитину, родина виїжджає до столичної лікарні «ОХМАТДИТ».  

— З початку липня ми були в «ОХМАТДИТ» і знову купа обстежень та ліків. Тут моя донька вперше почала втрачати зір, частіше страждати від судом та гризти пальці. Постійно трималася температура 38-40. Мене це лякало. Результати обстеження показали, що в головному мозку доньки почалися запальні процеси. І тут нам підтвердили, що в дитини коровий енцефаліт. І що дитині залишилося вже недовго, — каже пані Орися.

Наступним місцем, де родина намагалася отримати лікування для своєї Яни стала Тернопільська обласна дитяча лікарня. Там дівчинка була пацієнткою то реанімаційного, то неврологічного відділень.

— Лікарі брали пункції, проводили МРТ. У результаті нічого не виявили, крім енцефаліту. Через кілька днів після приїзду моя Януся почала знову втрачати зір, перестала самостійно дихати, рухатися. У неї з’явилися напади епілепсії. Лікарі вводили її в штучну кому, щоб вона не плакала від болю. Годували ми її тільки через зонд. 30 липня Яні встановили трахеостому, а у вересні перевели з реанімації в неврологію. Вона дуже схудла, вже були пролежні, не могла сидіти. Але температура поступово знижувалася, — розповідає жінка.

Яна Цюняк і досі систематично перебуває під наглядом медиків з Тернопільської обласної дитячої лікарні. Два тижні дівчина вдома, а два тижні – в лікарні. У лютому 2023 року родина вперше повезла дитину на реабілітацію до міста Трускавець, а згодом і в червні.

— Я розумію, що Яна пролежала вже понад рік. Це теж негативно відображається на м’язах. З нею мають займатися реабілітологи. Я говорила з батьками, у кого схожий з нами діагноз. Я говорила з медиками. Нам рекомендують поїхати в Медичний реабілітаційний центр «Модричі». Кажуть, що після реабілітологів дійсно є результат. Нам треба її відновлювати та вже немає куди затягувати, — наголошує мама дівчинки.

Допоможіть зібрати кошти

Аби дівчинка змогла потрапити до Медичного реабілітаційного центру «Модричі», що на Львівщині, необхідно сплатити 210 000 гривень. Зі слів Орисі Цюняк, наразі мають лише 60 000 гривень. Це кошти, які пожертвували на лікування маленької Яни небайдужі люди.

— Нам треба дозбирати 150 000 гривень до середини серпня. Ми з чоловіком дізналися, що 21 серпня медики реабілітаційного центру готові прийняти нашу дівчинку до себе. Вони зроблять для неї індивідуальну програму і будуть займатися. Якщо ми будемо бачити покращення, то залишимося на довший час. Так хочемо, щоб наша Януся повернулася до щасливого дитинства, пішла до школи. Щоб у неї було все добре, щоб більше не хворіла, а раділа життю, — каже пані Орися. — Я благаю всіх українців допомогти врятувати нашу дівчинку. Подаруймо їй шанс на повноцінне життя.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Наталія Гученко

    +++
  • Світлана Чорна

    ++++++++++++
  • Оксана Журавель

    Укажіть номер рахунку
  • Марія Писанюк

    Господи помилуй

keyboard_arrow_up