Комуналка буде золотою! Скільки платитимемо з січня: порівняли тарифи у Тернополі та інших обласних центрах (ІНФОГРАФІКА)

Комуналка буде золотою! Скільки платитимемо з січня: порівняли тарифи у Тернополі та інших обласних центрах (ІНФОГРАФІКА)
  • З 1 січня в Україні зросла вартість низки комунальних послуг. У кожному регіоні та місті вартість змінилася по-різному.

  • Скільки тепер платитимуть тернополяни та жителі сусідніх обласних центрів? Розповідаємо.

Ми порівняли ціни на комуналку у Тернополі, Рівному, Львові та Чернівцях.

Тариф на електроенергію

Тариф на обсяг спожитої електроенергії є єдиним для всіх побутових споживачів. До кінця вересня 2021 року він становив 1,68 грн за 1 кВт-год електроенергії.

Однак 1 жовтня 2021 року в дію вступила постанова Кабінету міністрів №859 від 11.08.2021 року. Відповідно до якої, за споживання побутовими споживачами до 250 кВт-год електроенергії в місяць, її вартість становитиме 1,44 грн за 1 кВт-год, якщо споживання буде більшим, аніж 250 кВт-год, електроенергія вартуватиме 1,68 грн за 1 КВт-год.

Відео дня

Постанова діятиме до 30 квітня 2022 року включно.

Читайте також:

Скільки за комуналку платитимуть з січня жителі Тернополя та сусідніх обласних центрів. Ми порівняли

Тариф на водопостачання та водовідведення

Тарифи для всіх водоканалів, а також для інших підприємств, що займаються водопостачанням та водовідведенням, погоджує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

 

Окремо встановлюють тарифи на водопостачання, і окремо — на водовідведення.

Серед чотирьох обласних центрів, що ми порівняли, сумарна вартість водопостачання та водовідведення є найбільшою та становить трохи більше 36 гривень. Нову вартість тернополяни побачать у платіжках вже у січні. 

Відповідно до  постанови НКРЕКП 2845 від 22.12.2021 року, вартість водопостачання для тернополян в порівнянні з січнем минулого року зросла з 12,888 гривень за куб до 17,580 гривень (з ПДВ), а водовідведення – з 14,448 до 19,116 гривень за куб. Тобто разом за один куб води ми будемо платити на 9,36 гривень більше.

Порівняно з Тернополем, у Чернівцях водопостачання хоч на кілька копійок, та все ж дорожче – 17,916 гривень за куб. У решті міст, що ми взяли для порівняння, тариф на водопостачання менший.

А водовідведення у Тернополі взагалі дорожче більш, ніж на три гривні, аніж у Рівному і орієнтовно вдвічі дорожче, аніж у Львові та Чернівцях. 

Зауважимо, що наведені тарифи у таблиці є новими, і вони почали діяти з 1 січня 2022 року.

Тариф на газопостачання та розподіл

Тарифи на газ для населення в січні у Тернополі, Рівному, Львові та Чернівцях будуть майже однаковими.

Як і в грудні 2021-го, ТОВ ГК «Нафтогаз України» встановив січневий тариф на рівні 7,96 гривень за метр кубічний газу, він залишається незмінним від жовтня 2021-го.

 

Місцеві газопостачальні компанії встановили вартість газу орієнтовно на такому ж рівні. У Тернополі, Чернівцях та Рівному вартість газу від різних газопостачальних компаній у січні становитиме 7,99 гривень за кубічний метр. У Львові – від 7,99 до 8,20 гривень.

Тільки у Рівному січнева вартість розподілу газу є меншою двох гривень. Решта міст – від 2,028 до 2,388 гривень за метр кубічний газу. Для порівняння, рік тому у січні в Тернополі вартість розподілу газу становила 1,056 гривень за метр кубічний, у Львові та Рівному — 2,016, у Чернівцях — 2,760. Якщо на початку минулого року вартість розподілу газу у Тернополі була найнижчою, то зараз вона зросла вдвічі, і тепер жителі Файного міста платять більше, аніж львів’яни чи рівняни. 

Щодо газопостачання та газовідведення, то за рік його вартість у нашому місті також суттєво зросла. Якщо раніше Рівне знаходилося майже на одному рівні по даному тарифу, то вже на початку січня 2022-го ми випереджаємо рівнян на чотири гривні за сумарним розміром тарифу.

 

Якщо порівнювати з січнем 2021-го, то за рік вартість водопостачання для тернополян зросло на 36,41%, водовідведення — на 32,31%, а сумарно тариф зріс на 34 %. Вартість газопостачання зросла на 10,25 %, а газорозподілу майже  вдвічі —  на 98,86 %. Вартість світла не змінилася для тернополян, котрі споживали електроенергії понад 250 кВт-год на місяць, споживачі, які використовують електроенергії менше, платитимуть на 17 % меншу суму.

А скільки за комуналку платите ви? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ліда Плющ

  • Slavik Dmytrovskyi

    Мені подобається як у Казахстані боряться з корумпованими владою,народ доказує що не бидло.Цікаво коли ми почнемо діяти
  • Читач63

    Водовідведення я розумію, а от газовідведення це як ????? Людей вже мають за круглих ідіотів ???
  • Михайло Гнатович

    Схоже Гетьманцев дуже хоче в Ростов.

keyboard_arrow_up