Як змінилися мікрорайони Тернополя за 37 років: вигляд з космосу. Унікальні кадри

Як змінилися мікрорайони Тернополя за 37 років: вигляд з космосу. Унікальні кадри
  • Тернопіль активно розбудовують, місто змінює свої обриси. І якщо ці зміни можна ледь вловити за рік чи два, то за десять та більше років різниця стає помітною.
  • А як райони Тернополя виглядали 37 років тому і як за цей час вони змінилися? Дивіться нижче.

За допомогою сервісу Google Earth та функції Timelapse ми маємо змогу бачити, як змінювався вигляд Землі, країн, як зникали ліси і зростали міста та якими були багаторічні зміни Тернополя. 

Пропонуємо і вам поглянути на зміни Файного з 1984 року. На жаль, найдавніші знімки мають гіршу якість, однак на них ми також можемо побачити помітні зміни нашого міста.

Аляска

Відео дня

Мікрорайон активно розбудовували саме у 1980-1990-их роках. До 1986 року там було фактично поле, і лише з 1987-його активно забудовували. Рік за роком тут з’являлися п’яти- та дев’ятиповерхівки. І сучасних обрисів Аляска набула лише в 1985 році. Хоча відтоді розбудова не завершилася, так з 2010-го почала зникати незабудована ділянка по правій стороні від вулиці Тарнавського, а остаточно вона зникла у 2018 році. На її місці збудували багатоповерхівки.

Дружба

Межі масиву залишилися фактично незмінними. Дуже сильно забудували Південну частину Дружби. Особливо помітна зміна на умовному трикутнику між вулицями Лучаківського, Кривоноса та Будного. З 1984 року цю територію фактично повністю забудували.

Розширили масив і на захід. З’явилися вулиці Далека та Західна. А ще відзначимо, як розбудову села Петрикова, що межує з масивом. З 2000 року його територію також розширили на захід. Там активно будували приватні будинки

Канада

Як видно на кадрах мапи, у 80-их і аж до 2020 року масив активно забудовують. З 1984 року його площа значно зросла, як і зменшилася площа парку «Національного Відродження». 

Кутківці 

Територія колишнього села, яке приєднали до Тернополя з 1984 року, практично не змінилася. Однак на карті видно, як ще з початку 1990-их років її активно забудовують.

Новий світ

Мікрорайон приєднали до Тернополя в 1937 році, відтоді майже не змінив своїх розмірів, адже булв «затиснений» із заходу Ставом, з півночі Центром, на сході його обмежували колії. Тому розбудову цього району здійснювали на Північ, до Циганської гори. 

Оболоня

Найбільш помітні зміни масиву в умовному трикутнику з вулиць Микулинецька, Стадникової та Будного. Тут в 1990-их роках чималу територію забудували дев’ятиповерхівками.

Промисловий мікрорайон

Ще в 1984-1987-их роках на місці Промислового мікрорайону фактично нічого не було, окрім кількох невеликих та майже непомітних на карті споруд. А вже з 1988 року його почали активно розбудовувати. Звичні для нас обриси він набув у 1993 році. Відтоді, як видно на мапі, його більше не розбудовували, а нові підприємства розміщували у збудованих раніше спорудах.

Сонячний масив

Період активної розбудови припадає якраз на 1980-ті роки. На картах добре помітно, що остаточні обриси Сонячного сформувалися орієнтовно у 1987 році. Відтоді істотних змін не відбулося. 

Східний масив

Ще один масив, період розбудови якого припадає на 1980-ті роки. Особливо помітно, як на колишньому пустирі, на території між вулицею Лесі Українки та проспектом Степана Бандери, вже до кінця 1990-их років збудували дев’ятиповерхівки.

Центр

Найпомітніша зміна Центру – активна його забудова. Якщо іще в 1980-1990-их роках там було видно зелені просвіти, зараз на їх місці вже збудували будинки.

Опитування

Зміни якого району вам сподобалися найбільше?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yuriy Hrytsyshyn

    2013 і 2021 роки

keyboard_arrow_up