Переломний момент: чи зможе Україна повернути захоплені землі? Про що пише світова преса

Переломний момент: чи зможе Україна повернути захоплені землі? Про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні

За одинадцять кілометрів від лінії фронту відпочиваючі українські солдати курили сигарети на лавках у тіні біля військового шпиталю. Вдалині чувся постійний гуркіт артилерійських знарядь. Місто Бахмут здавалося спорожнілим. Життя довкола було мало – ні дітей, ні машин, ні людей. Вікна були забиті. На вулицях була лише жменька мирних мешканців.

Солдати, втомлені та змучені, розповідали про боротьбу за утримання сходу України. "

Відео дня

Спочатку нещадний обстріл російською важкою технікою, за яким швидко йдуть танки і піхота, чия робота полягає в тому, щоб «зачистити» всі українські війська, що залишилися.

Протягом 14 тижнів російські війська намагаються захопити Луганську та Донецьку області. Вони захопили місто Попасна в 30 км на схід від Бахмута і захопили більшу частину Сєвєродонецька в 55 км на північний захід. Бахмут, відомий за радянських часів як Артемівськ, стоїть на шляху подальшого просування Росії.

Незважаючи на масштаби ворога, солдати казали, що переконані в тому, що сила волі та добро переможуть зло.

Солдати кажуть, що кількість зброї, яку російська сторона мала і була готова кинути у цій війні, відрізнялася від війни, яка велася на сході України у 2014 році. Тоді Росія намагалася замаскувати свою участь.

Але не цього разу.

За їхніми словами, в українській армії було багато високомотивованих бійців, але їхня техніка та люди були вражені масою російських снарядів, ракет та снарядів.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що щодня на Донбасі гине від 60 до 100 українських військових і близько 500 зазнають поранень.

The Guardian отримав можливість поспілкуватися з українськими солдатами за умови, що не буде розкрито їхні прізвища та розташування українських позицій.

Зеленський відвідав лінію фронту на початку цього місяця і відправився в Соледар на північ від Бахмута, а також в місто Лисичанськ, що сильно обстрілювався.

Дорогою в Бахмут видно машини української армії, включаючи боєприпаси та бензовози, а також ефектна гаубиця 2С7, встановлена ​​на навантажувачі. Темні сліди реактивної системи залпового вогню Смерч фарбують небо.

Солдати заявили, що звикли до безжальних обстрілів з російського боку. "Вперше, коли бачиш танк, боїшся", - сказав Сашко, молодий медик. «Після часу ви не відчуваєте цього. Це як увійти до трансу. Ваша мета – вбити ворога. Не можна так робити, якщо маєш нормальну психіку. Ви стаєте іншим. Мої батьки кажуть мені, що відірвано від реальності.

«Коли ви воюєте у місті, ви займаєте будівлі», — додав Саша, який залишив свій рідний Донецьк у 2014 році, коли до влади прийшли російські сили, що підтримуються Росією. "По тобі стріляють з артилерії - гради, ракети, міномети, - а потім, якщо тобі нічим відповісти, ти [відступаєш] в іншу будівлю, а вони йдуть вперед".

Саша та його рота були третім поповненням, відправленим до Рубіжного в Луганську, одного з багатьох міст на сході України, зруйнованих внаслідок бойових дій. Як і перші дві компанії, підрозділ Сашка зрештою було замінено ротацією. Поки вони йшли, до їхнього бронетранспортера потрапила ракета.

«Ми виїжджали, і в нас врізалися три реактивні гранати. Наша машина перекинулася. Ми майже всі були поранені, включаючи мене», - сказав він.

Наступного дня, 11 травня, Рубіжне було захоплено російськими військами.

"Це як увійти в транс... Не можна так робити, якщо в тебе нормальна психіка"

Український лідер заявив, що йому запропонують досвід британської армії, він приймає колегу з візитом до Києва

Борис Джонсон під час вчорашнього візиту до Києва запропонував Україні програму військової підготовки під керівництвом Великої Британії, яка, за його словами, може змінити хід війни. Українські сили тренуватимуться за британською схемою, яка, за словами уряду, може навчати до 10 000 солдатів кожні 120 днів. Пан Джонсон сказав, що програма, розроблена для поповнення нестачі інструкторів в Україні, дозволить використати «найпотужнішу силу — українську рішучість перемогти».

Він сказав: «Великобританія з вами, і ми будемо з вами, доки ви зрештою не переможете. Коли українські солдати запускають британські ракети на захист суверенітету вашої країни, вони роблять це і на захист тих самих свобод, які ми вважаємо зрозумілими.

«За два місяці після мого останнього візиту українська витримка, рішучість і стійкість стали сильнішими, ніж будь-коли, і я знаю, що непорушна рішучість надовго переживе марнославні амбіції президента Путіна», — сказав Джонсон в українській столиці.

Президент України Володимир Зеленський заявив: «Багато днів цієї війни довели, що Великобританія підтримує Україну твердо та рішуче. Радий знову бачити у Києві великого друга нашої країни Бориса Джонсона.

«Ми маємо спільне бачення того, як рухатися до перемоги, бо це саме те, що потрібно Україні, — перемога нашої держави».

Якщо Україна прийме цю пропозицію, її солдат навчатимуть «навичок перемоги на передовій» на додаток до базової медичної підготовки та навчання у галузі кібербезпеки, а також тактики протидії вибуховим пристроям.

Тритижневе навчання проходитиме за межами України, і Великобританія звернеться до міжнародних партнерів із проханням провести курс для нових та діючих солдатів.

Великобританія навчила понад 22 000 співробітників у період з 2015 року, через рік після російської анексії Криму, та другого вторгнення. За словами Даунінг-стріт, операція «Орбіталь» допомогла українцям провести запеклий захист своєї батьківщини.

З 24 лютого Великобританія надіслала Україні гуманітарну та економічну допомогу на суму понад 1,3 мільярда фунтів стерлінгів, включаючи військову допомогу.

Джонсон та Зеленський також обговорили, як зняти російську блокаду постачання зерна. Він сказав, під час спільної прес-конференції, що жодних мирних переговорів не може бути доти, доки Росія не покине територію України.

Поїздка прем'єр-міністра відбулася через день після того, як лідери Франції, Німеччини та Італії завітали до Києва вперше після незаконного вторгнення Росії.

У квітні пан Джонсон став першим лідером G7, який відвідав Київ з початку війни, але його критикували за поїздку в Україну, а не до Вейкфілду перед додатковими виборами.

Минулої ночі Даунінг-стріт заперечувала, що подорож Джонсона в Україну була політично опортуністичною. «Це дуже цинічний погляд. Прем'єр-міністр та Великобританія були в авангарді цієї жахливої ​​війни, і він послідовно підтримував Україну та Зеленського», - йдеться у заяві №10.

Торі із червоною стіною захищали Бориса Джонсона після того, як він пропустив інавгураційну конференцію Північної дослідницької групи консервативних прихильників.

Бен Хоучен, перший мер долини Тис, обраний прямим голосуванням, сказав: «Боротьба України проти Росії (важливіша), ніж присутність прем'єр-міністра на конференції політиків-консерваторів Red Wall».

        Лідс подасть заявку на проведення наступного року Євробачення.

Минулого місяця змагання виграла Україна, і зазвичай конкурс приймає країна-переможець минулого року, але вчора керівники заявили, що «з глибоким жалем» прийшли до висновку, що не можуть провести його в країні, що охопила війну.

Зараз BBC веде переговори щодо проведення конкурсу у Великобританії після того, як учасник Сем Райдер посів друге місце.

Лідер міської ради Лідса Джеймс Льюїс сказав: «Зрозуміло, що Лідс подасть заявку на проведення Євробачення у 2023 році. Ми вкрай розчаровані, що Україна не зможе приймати у 2023 році, але для мене було б честю приймати від їхнього імені».

Майбутнє України – в ЄС. У цьому не повинно бути ані найменших сумнівів. Тому цілком доречно, що Данія, основні країни-члени Союзу та Європейська комісія підтримують той факт, що Україна може стати офіційним кандидатом на вступ до ЄС. Інше було б ганьбою.

Ініціювання процесу приєднання, щоб Україна могла потрапити в серце Європи і стати її міцно закріпленою частиною, є вірним сигналом, який слід надіслати як самій країні, так і не в останню чергу Росії. Жодну країну не можна залякати силою чи іншим чином змусити не вступати до ЄС.

Війна в Україні нагадала ЄС те, про що ми самі на Заході майже забули. Що ЄС — це набагато більше, ніж трохи технократична організація, яка регулює все, від огірків до мобільних зарядних пристроїв. Що ЄС у своїй основі є проектом миру, далекоглядним способом об’єднати горді нації разом у відданій демократичній співпраці, яка поширює мир і стабільність. АЛЕ пройдуть роки, перш ніж Україна вступить до ЄС.

Досвід ЄС від попередніх розширень чітко показує, що ні самі країни, ні ЄС не мають чого виграти, поспішаючи. Якщо українські компанії не будуть готові до членства в ЄС, економіка країни буде розгромлена компаніями ЄС, як це зробила Східна Німеччина після возз’єднання Німеччини. І якщо Україна не буде стабільною демократією, це зашкодить і послабить ЄС, щоб отримати країну як повноправного члена. Подивіться на проблеми з Угорщиною та Польщею.

Навіть до вторгнення Україна не мала необхідної верховенства права, конкурентоспроможності чи демократичної солідарності, які зазвичай вимагалися б від країни-кандидата. Зараз велика частина країни бомбардується зверху. Тому важливо, щоб Україна була схвалена як країна-кандидат, щоб ЄС міг серйозно почати допомагати Україні – не лише вигравши війну, а й здобувши мир і майбутнє.

Україна належить до Європи та ЄС. Звичайно. Шлях до членства в ЄС складний, але тепер цей шлях щасливо триває.

Коментарі

keyboard_arrow_up