Чого чекати тернополянам в умовах надзвичайного стану? (ГРАФІКА)

Чого чекати тернополянам в умовах надзвичайного стану? (ГРАФІКА)
  • Обізнані — значить озброєні.
  • Як надзвичайний стан змінить життя тернополян? Чи можуть позбавити майна і якого? Чи буде комендантська година?
  • Розповідаємо з адвокатом не лише про обмеження, а й про права і гарантії.

 

На всій території України буде введений надзвичайний стан, але крім Луганської і Донецької областей. Таке рішення ухвалили на засіданні Ради національної безпеки та оборони, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

В Україні після введення надзвичайного стану діятиме низка обмежень. Їх застосовуватимуть на місцевому рівні. Рішення щодо тих чи інших заходів на конкретній території будуть ухвалювати обласні комісії за участі органів державної та місцевої влади.

Як це вплине на тернополян 

Головне — мати при собі документи, бо будуть перевіряти. А що ще може означати для тернополян запровадження надзвичайного стану? Чому всі говорять про обмеження, а про права — замовчують? А що з майном: чи зможуть вилучати, яке і у якому випадку? Аналізуємо законодавчу базу. 

Відео дня

Метою введення надзвичайного стану є усунення загрози та якнайшвидша ліквідація особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру, нормалізація обстановки, відновлення правопорядку при спробах захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу шляхом насильства, для відновлення конституційних прав і свобод громадян, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, створення умов для нормального функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших інститутів громадянського суспільства. 

Спеціальним актом, який регулює надзвичайний стан, є Закон «Про правовий режим надзвичайного стану». 

Підписує Указ про введення надзвичайного стану Президент України, а після  — його затверджує  Верховна Рада України.

— Надзвичайний стан – не військовий. 23 лютого в Україні вводять надзвичайний стан, крім Луганської та Донецьких областей, оскільки там діє спеціальний статус, – пояснив голова ОДА Володимир Труш.

Пересічним громадянам не варто хвилюватися, запевнив голова ОДА.

– У першу чергу, хочу донести до жителів області, що надзвичайний стан – це не військовий стан. Будуть деякі обмеження, але на простих жителях це не відобразиться. Комендантська година не вводиться. Мобілізація не відбувається. В інтернеті з’явились фейки, що оголосили мобілізацію. Це не так. Будуть проводити навчання резервістів. Це планові заходи. Не потрібно плутати це з мобілізацією. В області сформували оперативний штаб. До нього увійшли керівники ДСНС, національної поліції, керівник територіальної оборони, міський голова Тернополя, керівник національної гвардії, голова облради, голова обласного управління СБУ, голова ОДА та його перший заступник.

Міський голова Сергій Надал запевнив, що на життя звичайних мешканців введення надзвичайного стану не вплине, тому варто зберігати спокій.

– Місто готове до роботи в режимі надзвичайної ситуації. Громадський транспорт, заклади громадського харчування та торгівлі працюють у звичайному режимі, – каже він. Завдання рятувальників – запобігання та ліквідація можливих наслідків надзвичайних ситуацій. Ці заходи вони здійснювали і до введення надзвичайного стану. – Правовий режим надзвичайного має свої обмеження. Їх визначить президент України. Тобі ми чітко будемо знати цей перелік. Заходи, які виконують ДСНС – підготовка до реагування до можливих надзвичайних ситуацій. Різниця між воєнним та надзвичайним станом є велика. Наше завдання – запобігання можливих надзвичайних ситуацій. Однак обмеження все ж будуть. На час надзвичайного стану заборонені мітинги та масові заходи. Це може стати сигналом для агресора для чергової провокації.

Все про надзвичайний стан

Чому вводять НС, запитаєте ви?

Надзвичайний стан вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладу. 

З огляду на те, що східний ворог активізувався, введення надзвичайного стану цілком виправдане для нашої з вами безпеки. 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив 23 лютого, що впровадження надзвичайного стану не впливатиме на життя українців і роботу бізнесу.

Незважаючи на це, тернополяни стурбовані і хочуть знати, як житимуть при режимі НС?

 — Мене цікавить пункт про майно. Чи можуть заходити у мої володіння, щось відбирати для суспільних потреб? І ще,  як з кордонами? Їх закрили чи ні для в'їзду-виїзду?, — запитує тернополянка Ольга.

Почнімо розбиратись зі Законом спочатку.

Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях.

У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом України, але не більш як на 30 діб. 

Таким чином, максимальний строк для введення НС — 60 днів, а в окремих місцевостях — 90.

Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях може бути скасований Указом Президента України раніше строку, на який він вводився, e разі усунення обставин, що обумовили необхідність введення НС.

Про скасування НС оголошується негайно через ЗМІ або в інший спосіб після видання відповідного Указу Президента України. 

Обмеження: основні та додаткові

Згідно із Законом, можуть ввести такі основні обмеження при НС:

1) встановити особливий режим в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;

2) обмежити рух транспортних засобів та їх огляд;

3) посилити охорону громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

4) заборонити проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;

5) заборонити страйки;

6) примусово відчужити або вилучити майно у юридичних і фізичних осіб.

Крім цих, ще є ряд додаткових заходів, визначених Законом. Додаткові обмеження застосовуються залежно від підстави введення НС. 

Головне — можуть, не означають будуть! Дивіться графіку, що можуть (зелена галочка), а що ні (червоний хрестик) при режимі НС. 

Наприклад, якщо НС буде введений у зв'язку зі спробами захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства або масового переходу державного кордону з території суміжних держав, то серед додаткових обмежень можуть бути такі:

1) запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби);

2) перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках — проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян;

3) заборона призовникам, військовозобов’язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України;

4) обмеження або тимчасова заборона продажу зброї, отруйних і сильнодіючих хімічних речовин, а також алкогольних напоїв та речовин, вироблених на спиртовій основі;

5) тимчасове вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної і холодної зброї та боєприпасів, а у підприємств, установ і організацій — також навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин і матеріалів, отруйних і сильнодіючих хімічних речовин;

6) заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку;

7) регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого і колективного користування;

8) особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі;

9) порушення у порядку, визначеному Конституцією і законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

З метою ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій у мирний час може здійснюватися цільова мобілізація, обсяги і строк проведення якої визначаються в Указі Президента України про введення надзвичайного стану. 

Але усі ці заходи можуть запроваджувати в регіонах окремим рішенням. І не обов'язково, що запровадять.

Передбачені обмеження конституційних прав і свобод громадян є вичерпними.

Строк їх застосування не перевищує строку, на який вводиться надзвичайний стан. Введення інших обмежень забороняється. 

Що не можуть обмежити?

Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України. Які?

Так, не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. 

Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі. 

Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. 

Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.

Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. У разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його перепинити уповноважені на те законом органи можуть застосувати тримання особи під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обґрунтованість якого протягом сімдесяти двох годин має бути перевірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протягом сімдесяти двох годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою. Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз'яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правничою допомогою захисника. Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання. Про арешт або затримання людини має бути негайно повідомлено родичів заарештованого чи затриманого.

Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк. 

Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. 

Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї 

Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом. 

Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.      

Кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень. 

Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. 

Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення. 

Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. 

Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. 

Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. 

Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. 

Коментар юриста

Оскільки при надзвичайному стані можуть примусово відчужувати або вилучати майно у юридичних і фізичних осіб, журналісти «20 хвилин» запитали в адвоката, як це проходить на практиці? Адже дане питання найбільше турбує людей. При цьому, житло не мають права відчужувати! Лише нежитлові приміщення. 

Адвокат Віталій Вітів каже, справді, можуть вилучити нежитлове приміщення чи інше майно, крім житлового, для потреб суспільного значення за режиму НС. Але, зауважте, не за даром, а за компенсацію по ринковій вартості. 

— Наприклад, якщо нежитловий об'єкт знаходиться на стратегічному перехресті, то його можуть розглянути для оборонних цілей, — пояснює адвокат. 

Фахівець наголошує на компенсаціях за можливе вилучення майна.

— В Україні діє Закон «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану». Головною умовою примусового відчуження приватного майна є попереднє або наступне повне відшкодування його вартості, — каже фахівець. 

А ось вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану здійснюється без відшкодування вартості такого майна. Вилучають майно у державних підприємств, державних господарських об’єднань права господарського відання або оперативного управління.

Винятки

У виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю проведення невідкладних аварійно-рятувальних робіт, допускається тимчасове переведення або залучення на добровільній основі працездатного населення і транспортних засобів громадян для виконання зазначених робіт за дозволом відповідного керівника аварійно-рятувальних робіт та за умови обов’язкового забезпечення безпеки праці. Забороняється залучення неповнолітніх, а також вагітних жінок до робіт, які можуть негативно вплинути на стан їх здоров’я. 

Коментарі

keyboard_arrow_up