Перипетії навколо «Укрпошти» на Вишнівеччині: жителі одного з сіл просять не закривати відділення

Перипетії навколо «Укрпошти» на Вишнівеччині: жителі одного з сіл просять не закривати відділення
  • У Залісцях Вишнівецької селищної громади діє стаціонарне відділення «Укрпошти».

  • Воно обслуговує півтори тисячі місцевих мешканців.

  • Пошта – єдине місце, де більшість людей можуть отримати пенсії й інші грошові виплати, оплатити «комуналку» бо до центру громади – 15 кілометрів.Та її планують закрити. 

Саме з таким повідомленням на початку грудня у редакцію «20 хвилин» звернулась жителька села Ніна. Причин, чому є намір закрити пошту, безліч. Старе приміщення, в якому вона була, потребує ремонту, нове відмовляються надати, а тернопільська дирекція «Укрпошти» не хоче сплачувати за газове опалення і електрику. Тепер ще й звільнилась начальниця відділення.

Натомість в керівництва «Укрпошти» на Тернопільщині є свої пояснення цієї ситуації, і вони протилежні до думок мешканців Залісець. То на чиїй стороні правда? Ми у всьому розібрались.

Пошту закриють, якщо будемо мовчати

Ніна Сенчишин мешкає у селі Залісці Кременецького району (раніше Збаразького – прим.). Вона депутатка районної ради, тому для жінки особливо «болючі» проблеми рідного населеного пункту. Наразі найважливіша з них – аби відділення «Укрпошти» в селі не зачинили. А це, говорить пані Ніна, реально…

Відео дня

Жінка розповідає, що раніше в селі функціонувала сільська рада. В протилежній стороні будинку, де вона знаходилась, діє поштове відділення. Приміщення, в якому сільрада, добре опалюється, стоїть газовий конвектор. Натомість те, де працює пошта, в аварійному стані. Всередині холодно й волого. Згодом старостат перебазували у нове приміщення. А пошта залишилась там, де й була раніше.

– Начальниця відділення пішла до старости і попросила, щоб для пошти виділили колишнє приміщення старостату. Та відмовила, пояснюючи, ніби зберігає там документи. Але хіба так складно перенести їх у сусідню кімнату? Начальниця ще довго вмовляла, але нічого не вдіяла. Тоді я зателефонувала до Тернопільської дирекції «Укрпошти». Нам сказали, що «переїхати» відділення не зможе, бо у новому (чи то б пак у сусідньому – прим.) приміщенні «Укрпошта» не буде сплачувати за газове опалення й електрику. А як наші листоноші мають виконувати роботу в таких жахливих, холодних умовах? – каже Ніна Сенчишин.

Мешканці Залісець стоять у черзі за виплатами

За декілька днів начальниця місцевого відділення пошти написала заяву на звільнення. Але, як нам вдалось дізнатись, не лише через відмову очільниці села надати приміщення. Паралельно з цим дирекція «Укрпошти» почала проводити у Залісцях комп’ютеризацію. Люди виступили проти. Дехто не бажає у поважному віці освоювати техніку й «осучаснюватись», бо звикли до звичної моделі роботи. Крім того, зауважує пані Ніна, комп’ютера привезли, а світло постійно вимикають. Про надання онлайн-послуг на пошті не може бути й мови.

– Я їх прошу – не потрібен нам комп’ютер! Хай листоноші по паперах видадуть мешканцям виплати, ми оплатимо комунальні послуги. А мені відповідають: «Ні, буде комп’ютеризація!». А з цього нічого не вийшло! Люди прийшли під пошту, плачуть. Ніхто нічого зробити не може – ні за світло, ні за газ заплатити. Готівки нема. 1500 осіб живе в селі, з них триста дітей. Як нам жити? – скаржиться жінка.

Тернопільська дирекція «Укрпошти», за словами депутатки Ніни Сенчишин, заспокоїла мешканців Залісець так: якщо листоноші не можуть працювати у старому приміщенні, а нового їм не виділяють, у село приїжджатиме мобільне відділення поштового зв’язку і обслуговуватиме людей. Але виникла проблема.

– Нам сказали, що буде виїзна пошта. Та яке там! До нас навіть автобус не хоче їхати, хоча дорога хороша! Ми третій рік у складі Вишнівецької ОТГ, але в Залісцях нічого не відбувається. Скільки людям чекати, поки приїде пересувне відділення? До найближчого банкомату у Вишнівці 15 кілометрів. Там і поштове відділення. Мешканці села не мають змоги їздити до міста. Ми просимо, щоб повернули пошту в Залісцях – виділили належне приміщення. Наше відділення ще не закрили, але це зроблять, якщо ми мовчатимемо, – запевняє нас пані Ніна.

До найближчого поштового відділення у Вишнівці 15 кілометрів

Зачиняти пошту в селі наміру не мають

Чи знає про потреби жителів села Залісці, що на Кременеччині, тернопільське керівництво «Укрпошти»? Як ситуація виглядає з їхнього боку та яким чином планують її врегулювати? Журналістка «20 хвилин» зустрілась з очільницею Тернопільської дирекції ПАТ «Укрпошта» Любов’ю Гринчишин і дізналась.

Пані Любов пояснює, що дійсно у Залісцях Вишнівецької ОТГ було стаціонарне відділення «Укрпошти». Це одне з останніх відділень, яке комп’ютеризували. В ньому працювали три листоноші і начальниця відділення. Після комп’ютеризації трапилась конфліктна ситуація. Начальниця не бажала освоювати техніку, тому звільнилась за власною ініціативою. Такі оказії, додає директорка, не одноразові. «Укрпошта», каже Любов Гринчишин, чи не єдина структура з державних органів, яка впоралась з реорганізацією, відійшла від радянських реалій й осучаснила власні послуги. Комп’ютер необхідний навіть у селах. Тому у малих населених пунктах «Укрпошта» надаватиме свої послуги завдяки пересувним відділенням зв’язку, а у великих, до яких відносяться Залісці, всі послуги пошти автоматизують.

– У нас було багато випадків, коли працівники, які звикли працювати без техніки, не погоджувались вчитись і виконувати свої обов’язки згідно нових вимог. В перших числах грудня звільнилась начальниця поштового відділення у Залісцях. Багато хто з жителів села не розуміє нововведень щодо комп’ютеризації. Вони хочуть, аби все залишалось так, як «вчора». Але ми мусимо рухатись вперед. Також люди прагнуть, щоб ніхто не звільнявся. Це сталось не з нашої вказівки. Начальниця відділення сама так вирішила, – говорить директорка «Укрпошти».

Функції начальника поштового відділення у Залісцях тимчасово виконує інша особа. Є вакантна позиція на місце керівника, тому потрібен час для пошуку нової кандидатури, заміни працівника. На даний момент дирекція тернопільської «Укрпошти» проводить співбесіди з фахівцями. Коли буде визначена остаточна кандидатура, для нього/неї проведуть навчання й роботу відділення у селі повноцінно відновлять в автоматизованому режимі, наголошує пані Любов. Але й зараз, за її словами, пошта там продовжує функціонувати, щоправда, у старому приміщенні (те, яке аварійне). Троє листонош працюють на дільницях.

– Люди хвилюються, що ми повністю закриємо відділення. Я стараюсь пояснити, що цього не трапиться, – додає директорка тернопільської філії «Укрпошти».

Любов Гринчишин переконує, що пошта у Залісцях функціонує. Однак, коли ми 12 грудня спілкувались із Ніною Сенчишин, вона заперечує це. Поштове відділення, мовляв, закрите, на дверях висить колодка. А в дійсності, каже жінка, воно зовсім не працює. Старе приміщення зачинили, нового немає. Коли на днях інкасаторські машини привезли кошти, їх людям видавали у місцевій школі.

Пошта у Залісцях закрита, на дверях висить колодка

Чи виділять комфортне приміщення?

В сільській місцевості ПАТ «Укрпошта» не володіє власними приміщеннями, зауважує очільниця Тернопільської дирекції. Хіба десь історично склалось так, що вона є власником будівлі, але це рідкісні випадки. Здебільшого акціонерне товариство орендує приміщення під власні поштові відділення в органів місцевої влади по пільговій ціні за тарифами, встановленими державою. В якому стані виділять нерухомість – так їх й експлуатує пошта, бо коштів, щоб провести капітальне перекриття даху чи ремонтні роботи в кожному населеному пункті, не мають. Тому стан приміщень поштових відділень у селах, на жаль, різний…

– Ми постійно звертаємось до органів місцевого самоврядування, аби вони надали кращу локацію для діяльності «Укрпошти». Колегії депутатів у громадах в силу наявності, збереження й стану інфраструктури, яка є у певному селі, на сесіях приймають рішення про виділення приміщень. Повірте, «Укрпошта» не буде «стопорити» переїзд у комфортне приміщення заради комфорту наших працівників і людей, які звертаються до нас за послугами, – говорить пані Любов.

В селі Залісці, яке входить до складу Вишнівецької ОТГ, каже вона, поштове приміщення не в найкращому стані. Це питання керівництво «Укрпошти» не раз розглядало з органами місцевої влади. Але поки листоноші вимушені працювати там, де й раніше. Коли ми уточнюємо, чи правда, що тернопільська філія не хоче сплачувати за газове опалення й електрику в новій будівлі (на це також скаржились жителі села – прим.) Любов Гринчишин запевняє – це не так. «Укрпошта» відшкодовує абсолютно всі комунальні послуги у своїх відділеннях. Мають укладені договори, прилади обліку й здійснюють оплату за використання електроенергії та інших комунікацій (газ, вода тощо) відповідно до тарифікації.

– В Залісцях люди прагнуть, аби пошта була у кращому приміщенні. Поряд колишній старостат, який в досить комфортному вигляді, і громада села вимагає перенести поштове відділення туди. Ми лише радіємо таким зверненням, але не в змозі вплинути на рішення депутатів! Тому раджу людям звертатись до органів місцевої влади та піднімати це питання, – завершує пані Любов.

Коментарі (1)
  • Valentyna Valentina

    Наймати адвоката і судитися.Плач у даному випадку не поможе!

keyboard_arrow_up