Потужні обстріли на сході України. Москва впевнена у перемозі: про що пишуть світові ЗМІ

Потужні обстріли на сході України. Москва впевнена у перемозі: про що пишуть світові ЗМІ

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

  «Badisches Tagblatt» - «Потужні обстріли на сході України»

Київ. За даними українських джерел, російські збройні сили намагаються захопити ключові позиції на сході України за масованими бомбардуваннями. Ситуація на Донбасі "вкрай складна", заявив президент України Володимир Зеленський. Росіяни намагалися «знищити все живе». Вчора високопоставлені представники російського уряду визнали, що очікують на затяжну військову операцію в сусідній країні.

Губернатор Луганської області Сергій Гайдай повідомив, що обстріл у Сєверодонецьку був настільки сильним, що евакуація неможлива. З іншого боку, на півдні фронт видавався стабільним, хоча Україна претендує на успіхи.

Відео дня

Підпис під фото: «Ольга Хоменко (67 років) шукає слід свого 38-річного сина у згорілих уламках розбомбленого під Харковом автомобіля».

«Міністр економіки Німеччини налаштований оптимістично - Oрбaн продовжує блокувати - ЄС та США хочуть обмеження цін»

За словами федерального міністра економіки Німеччини, останніми тижнями Росія продала менше нафти, але «отримала більше доходів» через високі ціни. Тому Комісія ЄС та США працюють над обмеженням цін, сказав він. Але «мало б взяти участь багато країн, а цього поки що не вистачає». 

З іншого боку, заплановане нафтове ембарго проти Росії міністр бачить «не більше досяжності». У переговорах про нафтове ембарго лише кілька країн недавно «повідомили про проблеми», особливо Угорщина. Тому міністр очікує на прорив «протягом кількох днів». За словами Хабека, країни-члени ЄС мають різний рівень залежності від російської нафти. Таким чином, ЄС може взяти до уваги Угорщину. "Тоді щось має статися в Угорщині".

Проте вчора прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив свою позицію, що блокує. «Малоймовірно, що комплексне рішення буде знайдено до спеціального саміту Європейської ради 30 та 31 травня», — написав Орбан у листі до голови Ради ЄС Шарля Мішеля.

У листі Орбан попередив, що санкції, запропоновані Комісією ЄС, призведуть до «серйозних перебоїв у постачанні енергії» до Угорщини та подальшого значного зростання цін на енергоносії.

 

Колонка справа: «Ціна точки повороту»

У той час як канцлер Шольц у війні в Україні надзвичайно жорстко гальмує по більшості напрямків — від постачання важких озброєнь до перспективи членства в ЄС і до формулювання мирної мети — порівняно з рештою ЄС, зовсім не зважаючи на США, тому доводиться підозрювати, що він не хоче максимально провокувати чи дратувати Путіна, заявила вчора в Давосі голова Єврокомісії фон дер Ляйєн простою мовою: Україна має виграти цю війну.

В даному випадку перемога означає, що Україна вимотує агресора і відкидає його, щоб він міг зберегти якнайбільше раніше окупованих територій на сході та півдні та самостійно формувати майбутнє країни. Цей поворотний момент має свою ціну: українцям потрібно ще більше і краще зброї, ніж раніше, щоб мати можливість дати відсіч російським. 

Для цього санкційний меч Заходу, який страждає на непослідовність через нездатність урядів вимагати жертв від своїх громадян на захист свободи та демократії, має стати гострішим. Ось що означає енергетична залежність Європи від Росії. Безумство щодня переводити до Москви кілька сотень мільйонів євро, щоб Путін міг фінансувати свою агресивну війну. 

Хабек тепер бачить нафтове ембарго в межах досяжності: йому потрібно лише переконати Орбана, який загрожує застосувати вето і, мабуть, будує майбутнє Угорщини на близьких відносинах з Росією.

Нафтове ембарго пов'язане з ризиком, але з ним можна впоратися. Якщо Путін буде важливішим для Орбана, ніж єдність ЄС, це не може залишитися непоміченим.

«Шредер відмовився бути в наглядової раді Газпрому»

ОАЄ «Khaleelj Times»  - «Росія починає повноцінний наступ на Схід України»

У вівторок російські війська проводили повний штурм, щоб оточити українські війська в містах-побратимах, що стоять на березі річки на сході України, битва, яка могла б визначити успіх або провал основної кампанії Москви на сході.

Рівно через три місяці після того, як президент Володимир Путін наказав російським силам увійти в Україну, влада другого за величиною міста Харкова відновила підземне метро, ​​де тисячі мирних жителів протягом місяців перебували під безжальним бомбардуванням.

Цей крок був свідченням найбільшого військового успіху України за останні тижні: витіснення російських військ значною мірою з артилерійського досяжності Харкова, як це було зроблено зі столиці Києва в березні.

Але вирішальні бої останнього етапу війни все ще точаться далі на південь, де Москва намагається захопити Донбас, що складається з двох східних областей, Донецької та Луганської, і затиснути українські сили в кишені на головному східному фронті.

Найсхідніша частина контрольованого Україною Донбасу, місто Сєвєродонецьк на східному березі річки Сіверський Донець і його побратим Лисичанськ на західному березі, стали ключовим полем бою, де наступали російські війська з трьох напрямків, щоб оточити їх.

 Австрія. «Der Standard». «Історія втечі. Українка розповідає про свою втечу з немічною матір'ю з портового міста Маріуполя через Тбілісі до Відня.

Українка та її немічна мати бігли із зруйнованого портового міста через Тбілісі до Відня. Іншим пощастило менше, і вони потрапляли до «фільтраційних таборів».

Довгий був шлях Олени (ім'я змінено ред.) від Маріуполя до будівлі ООН у Відні. Між ними є безліч контрольно-пропускних пунктів. Їй ставили багато запитань. І ось вона стоїть там із листком паперу формату А4, на якому фломастером намалювала український прапор та написала «Я з Маріуполя». Насправді, не потрібно більше слів, щоб описати те, через що вона пройшла. Або: аркуша паперу формату А4 недостатньо, щоб описати те, що він зазнав.

На той час разом із сусідами вони вже поховали у дворі багатоквартирного будинку, де вона жила, десятки померлих; на той час уже перестали ховати мертвих, що лежать на вулиці, бо надто багато стріляли; вона провела тижні у підвалі, звідки тільки жінки виходили за водою, бо чоловіків одразу ж розстрілювали; на той час весь багатоквартирний будинок уже впав у результаті артилерійського обстрілу, аж до трохи вище за її квартиру.

Одного дня перед дверима стояв пом'ятий жигулі, а навколо гуркіт. Її діти з Відня сплатили за водія. Вона сказала сусідам: «Візьміть із моєї квартири те, що вам потрібно» і пішла зі своєю 88-річною матір'ю, яка важко ходить. Спочатку до Бердянська, потім до Чонгару на межі Криму та материкової України. І фільтрація на кожному блок посту «Ми були такі брудні, що нас обох прийняли за старих дам і пропустили», — каже Олена.

Вихід із Маріуполя, як і з всього півдня України, пов'язаний із ризиком. Обшукуються телефони, багатьох втікачів змушують роздягнутися, щоби обшукати їхні тіла на наявність патріотичних українських татуювань. Це називається фільтрацією, чоловікам практично неможливо залишити регіон. Або лише з великим ризиком. Тому що фільтрація може означати затримання. Будь-хто, хто видається окупантам підозрілим, заарештовується. Росіяни затримали 3000 людей лише з Маріуполя, коли вони виїжджали з міста, повідомляють українську владу.

На думку української влади, фільтрація зайшла так далеко, що вже можна говорити про етнічні чищення. Однак про систему, яка стоїть за ним, відомо мало. Тим більше не про те, що відбувається з людьми, яких відносять до підозрюваних і привозять до Росії проти їхньої волі. За повідомленнями ЗМІ, табірні колонії радянських часів у Сибіру було відновлено.

Майже нічого не відомо про місцезнаходження тисяч чоловіків, зокрема, бійців, які до останнього чинили опір на Азовському металургійному заводі в Маріуполі. За даними відомої української правозахисної організації «Харківська правозахисна група», на території Росії налічується 68 таборів, де міститься близько 7 тисяч українців. Проте офіційно про це нічого не відомо.

Для Олени, навпаки, від початку було ясно: її діти живуть у Відні, отже, вона поїде у Відень. Тільки в обхід, аби не перетинати фронт із кволою мамою: спочатку у Крим, потім автобусом у Владикавказ у Північній Осетії, звідти у Тбілісі та літаком у Відень.

Цей план не спрацював для інших. За даними української влади, понад 1,2 млн людей уже вивезено до Росії проти їхньої волі.

«Los Angeles Times». Підпис під фото: "РОСІЙСЬКІ війська біля зруйнованого сталеливарного заводу в Маріуполі, українському місті, яке вони зараз контролюють. Двісті тіл було виявлено в будівлі, що обрушилася в місті".

"Росія прагне оточити ключове місто на сході України"

Наступ за трьома напрямками триває, оскільки Москва наближається до прориву на Донбасі.

Оскільки конфлікт в Україні триває вже четвертий місяць, у вівторок російські війська опинилися на порозі прориву в спірному регіоні Донбасу, а президент України Володимир Зеленський попередив про тяжкі тижні.

Російські сили розпочали кампанію з оточення Сєвєродонецька — найсхіднішої точки Донбасу, яка все ще перебуває під контролем України, — разом із містом-побратимом Лисичанським, розташованим трохи на південь. На ранок вівторка, після кількох днів запеклих артилерійських дуелей на східному фронті, російські війська, як повідомлялося, захопили частину Лимана, міста приблизно за 30 миль на захід від Сєвєродонецька, і вдерлися до села Золоте на південь від Лисичанська. Ці атаки і удар росіян з півночі від Сєвєродонецька утворюють тристоронній наступ, спрямований на захоплення міста. Інтенсивність вогню у Сєвєродонецьку зашкалює.

Коментарі

keyboard_arrow_up