«Росіян вигнали зі Зміїного острова»: про що пише світова преса

«Росіян вигнали зі Зміїного острова»: про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Українські сили витіснили російські війська з острова Зміїний, стратегічно важливого острова у Чорному морі біля південного узбережжя на південь від міста Одеса.

Росія назвала виведення військ зі Зміїного острова «жестом доброї волі». Українські військові заявили, що росіяни втекли з острова на двох катерах після обстрілу української артилерії та ракет.

Відео дня

За словами українських офіційних осіб, перемога України послабить будь-які плани Росії щодо майбутньої наземної атаки на цю ділянку узбережжя.

Командувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що гаубиці «Богдана» українського виробництва відіграли важливу роль у розгромі російських військ, і подякував іноземним партнерам за їх підтримку.

 

Міноборони Росії заявило, що виконало поставлені завдання та тактично відступає, щоб дозволити експорт зерна з чорноморських портів України. "З метою організації гуманітарних зернових коридорів у рамках реалізації спільних домовленостей, досягнутих за участю ООН, Російська Федерація ухвалила рішення залишити свої позиції на острові Зміїний", - повідомили в Міноборони. Єрмак назвав заяву Росії про добру волю брехнею.

Українські сили також повідомили про невелику перемогу у південній Херсонській області країни, яку було окуповано російськими військами з початку вторгнення. За даними українських військових, зараз українські сили контролюють херсонське село Потьомкіне.

Але Росія продовжує проводити атаки у східній частині Донецької області України, захопивши цього місяця майже всю Луганську область, щоб виконати свою мету щодо безпеки всього Донбасу. За словами мера Слов'янська Вадима Ляха, внаслідок нападу на місто Слов'янськ постраждали шестеро людей.

Україна заявила, що вночі змусила російські війська бігти двома швидкісними катерами. У заяві південного командування України йдеться про те, що вибухи все ще чутні, а острів покритий димом, що, мабуть, вказує на те, що бої можуть продовжуватися.

Зміїний острів прославився, коли Росія вперше захопила його у лютому. Український солдат, дислокований на острові, сказав атакувальному російському кораблю «йди на хуй», що стало одним із найпопулярніших українських гасел опору після вторгнення.

Українська поштова служба випустила марку, де український солдат показує палець російському крейсеру «Москва», який був потоплений у квітні.

Блокада чорноморських портів України з боку Росії призвела до різкого зростання цін на зерно, що загрожує голодом у низці країн. Начальник військової розвідки України Кирило Буданов заявив у травні, що острів має вирішальне значення для Росії та України, заявивши, що той, хто контролює Зміїний острів, контролює наземну та певною мірою повітряну безпеку півдня України. У той час він сказав, що Україна вважає, що Росія може використати острів, щоб почати вторгнення в західну Україну і відправити війська до Придністров'я, що відколовся від Молдови, де Москва вже розмістила свої війська.

Радник МВС України Вадим Денисенко заявив українському телебаченню, що повернення Зміїного острова стало «величезною перемогою» для України. Він сказав, що після того, як Україна зруйнувала «Москву», росіяни хотіли перетворити Зміїний острів на центр протиповітряної оборони. Потім вони планували використовувати острів для контролю над усією західною частиною Чорного моря та розпочати сухопутне вторгнення.

"Зараз росіяни нічого не можуть зробити в цьому районі моря, окрім як, на жаль, обстрілювати українські міста ракетами зі своїх кораблів", - сказав Денисенко.

Збройні сили України повідомляють про кілька нападів на острів із моменту його захоплення. 2 травня армія опублікувала відео ударів по двох російських патрульних катерах біля острова Зміїний. Атаки почастішали за останні два тижні. Представник південного командування України заявив у понеділок, що «операція зі звільнення острова триває», але, ймовірно, вона триватиме протягом тривалого часу. Південне командування також опублікувало відео, на якому зафіксовано 10 ударів по острову, один з яких свідчить про знищення російського ЗРК «Панцир-С1».

Минулого тижня, 17 червня, українські сили знищили російський буксир, який, за їхніми словами, перевозив на острів боєприпаси, зброю та персонал. 20 червня Україна завдала ударів по газових платформах біля острова Зміїний, які, як повідомляється, використала Росія.

Росіяни обстріляли багатоквартирний будинок і курорт поблизу портового міста

Вчора пожежники впоралися з вогнем у пошкодженому кварталі

Щонайменше 21 особа, у тому числі двоє дітей, загинули вчора вранці внаслідок обстрілу російськими ракетами житлового будинку та двох таборів відпочинку неподалік українського порту Одеса на Чорному морі, повідомила українська влада.

Українські офіційні особи повідомили The Independent, що щонайменше 18 людей загинули внаслідок удару по дев'ятиповерховому житловому будинку у селищі Сергіївка, ще троє загинули під час наїзду на курорт.

Співробітник військової адміністрації Одеси повідомив, що двоє дітей на курорті перебувають у критичному стані, пошуки зниклих безвісти продовжуються. Загалом було поранено близько 40 осіб, за словами Любові Гордіївської, речника Одеської обласної поліції.

Ще 41 людину було врятовано завдяки зусиллям щодо виведення людей з житлового будинку, де проживає близько 152 осіб. Мешканці прокинулися від трьох вибухів та сигналу повітряної тривоги близько першої години ночі за місцевим часом.

На відео вибухів учора вранці видно обгорілі залишки будівлі та дим, що заповнює небо над житловими кварталами у Сергіївці, приблизно за 50 км на південний захід від знаменитого портового міста.

Співробітник військової адміністрації Одеси, який погодився говорити на умовах анонімності з міркувань безпеки, повідомив The Independent, що Росія запустила по Одесі п'ять Х-22 — протикорабельних ракет великої дальності. Він сказав, що двоє приземлилися в морі та один у полі.

Інші два потрапили до будівлі та бази відпочинку у Білгород-Дністровській області. "Вони точно знали, що будуть жертви серед цивільного населення" через комбіновану дальність ураження ракет, сказав він.

«Думаю, найближчим часом ми побачимо більше подібних речей. Усі недавні ракетні удари свідчать, що Росія підвищує ставки. Вони не мають шляху назад у цій війні, тому що вони ізольовані світом», — додав чиновник.

Сусіди курортного селища Сергіївка допомогли рятувальникам розгрібати завали багатоквартирного будинку. Вибуховою хвилею також було пошкоджено стіни та вікна сусіднього 14-поверхового житлового будинку.

«Ми приїхали сюди, на місце, разом із МНС та місцевими жителями оцінили ситуацію, разом допомогли тим, хто

вижив. І тих, хто, на жаль, загинув. Ми допомагали їх вивозити», — сказав Reuters Олександр Абрамов, який проживає неподалік.

Після передсвітанкових обстрілів було виведення російських військ з сусіднього острова Зміїний у четвер, що Кремль назвав «жестом доброї волі». Україна заявила, що артилерійський та ракетний обстріл змусив росіян бігти на катері.

Очікувалося, що виведення військ зменшить загрозу для Одеси після того, як Москва взяла під свій контроль острів у перші дні війни, намагаючись використати його як плацдарм для нападу на Одесу.

Представник Одеської військової адміністрації заявив The Independent, що п'ятничні атаки можуть бути результатом спроби Росії «показати свою присутність у регіоні» після відходу зі Зміїного острова.

Це сталося після того, як Amnesty International звинуватила Росію у скоєнні «явного військового злочину» у прибережному місті Маріуполь в Україні, коли вона завдала смертоносного авіаудару по театру, де ховалися сотні мирних жителів.

Україна заявила, що у понеділок Росія обстріляла ракетами переповнений торговий центр у Кременчуці, внаслідок чого загинули щонайменше 19 людей. Росія заперечує напади на мирних жителів з моменту вторгнення до країни у лютому.

Згідно з їхніми власними заявами, проросійські сепаратисти та російські військові взяли під контроль будівлю міської адміністрації в Лисичанську, що розгорнувся на сході України. Про це російському агентству "Інтерфакс" заявив у суботу ввечері представник сепаратистів Андрій Марочко. Цю інформацію не вдалося перевірити незалежно. Українська сторона також говорила про запеклі бої, але продовжує описувати місто як бої. Губернатор Луганської області Сергій Гайдай заявив, що росіяни намагаються штурмувати Лисичанськ з різних боків.

Лисичанськ – останнє велике місто Луганської області, яке останнім часом утримували українські війська. Завоювання цього району є однією із заявлених цілей Москви у війні, яка триває вже понад чотири місяці. За словами очевидців, під час боїв у місті Слов'янськ Донецької області знову були обстріляні житлові квартали, імовірно одна людина загинула. з

Мер Слов'янська Вадим Лях звинуватив Росію у використанні касетних боєприпасів. Це заборонено міжнародними договорами, які Москва не підписувала. «Це цілеспрямований російський терор, а не помилка чи випадкова атака», – сказав Зеленський у своєму відеозверненні. Ракети влучили в "дев'ятиповерховий житловий будинок, в якому ніхто не ховав зброю і військову техніку", додав український президент.

На тлі спекуляцій щодо дедалі більшої участі Мінська в конфлікті між Києвом і Москвою, білоруський правитель Олександр Лукашенко звинуватив Україну в ракетних ударах по його країні. «Нас провокують. Приблизно три дні тому, може й більше, з боку України була зроблена спроба атакувати військові об’єкти в Білорусі», – заявив Лукашенко в суботу, повідомляє держінформагентство.

Коментарі

keyboard_arrow_up